Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 31. prosinca 2012.

Kanada i dalje stopostotna

Poslije današnjeg dana mnogo je stvari jasnije u objema skupinama. Češka se novom pobjedom probila na drugo mjesto skupine A dok je Finska poslije velikog preokreta svladala Švicarsku te se tako približila plasmanu u četvrtfinale. Kanada je pobjedom nad SAD-om zadržala stopostotni učinak te je trenutno vodeća momčad skupine B. Slovačka i Njemačka došle su do prvih bodova s tim da Slovačka još ima šanse za četvrtfinale pobijedi li SAD.

subota, 29. prosinca 2012.

Lake pobjede Švedske i Rusije

Subota u Ufi donijela je dva dvoboja čiji su pobjednici bili poprilično izvjesni. Švedska i Rusija došle su do novih pobjeda, Latvija i Njemačka poraza. Unatoč porazima, oba sastava pokazala su određene kvalitete koje im daju nadu da mogu osigurati ostanak u elitnoj diviziji.

Posrtaj Finske

Dan s prvim pravim dvobojima donio je i prva iznenađenja na turniru. Tako je u skupini A Češka svladala favorizirane Fince dok je Švedska teškom mukom tek nakon kaznenih udaraca svladala Švicarsku. U skupini B odigrale su se dvije sjajne utakmice. Najprije je Kanada preokretom svladala Slovačku da bi dan u ljepotici prvenstva zaključili Rusija i SAD uz minimalno slavlje domaćina. Dan je obilovao i nekim grubim startovima poslije kojih bi trebalo biti i disciplinskih kazna, posebno se to odnosi na dvoboj Kanade i Slovačke.

četvrtak, 27. prosinca 2012.

Uverljiv start Švicarske i SAD-a

Drugog dana svjetskog prvenstva debitirali su Švicarska i SAD. Obje reprezentacije mogu biti zadovoljni postignutim; Švicarska je vrlo lako i uvjerljivo svladala ponovno blijedu Latviju dok je SAD sa čak 8-0 svladao Njemačku. I njima i Latvijcima to je drugi poraz na turniru te ih vrlo vjerojatno čeka borba za ostanak.

srijeda, 26. prosinca 2012.

Pobjede favorita na startu

Vrijeme netom poslije Božića redovito je u hokejaškom svijetu rezervirano za svjetsko prvenstvo u U20 kategoriji. Ove godine se igra u ruskoj Ufi, a prvi dan donio je četiri dvoboja. Sva četiri favorita ostvarila su početne pobjede; u skupini A nadobudna Finska se lako obračunala s Latvijom dok se branitelj naslova Švedska lakše od očekivanog obračunala sa Švedskom. U skupini B Kanada je visoko porazila novake u diviziji Nijemce dok je domaćin Rusija tek u produžecima svladala Slovačku koja se vratila nakon velikog zaostatka.

ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

U20 - Divizija 1A: Norveška u elitu

U francuskom Amiensu održan je vrlo zanimljiv turnir divizije 1A u kojem je šest reprezentacija odlučivalo o mjestu koje vodi u elitnu diviziju. Nakon 15 uzbudljivih susreta pomalo iznenađujući pobjednici su postali Norvežani. Glavni favoriti Bjelorusi i Danci osvojili su srebro i broncu dok je domaćin Francuska razočarala svoje navijače te se po kratkom postupku vratila u diviziju 1B. Razloge za zadovoljstvo mogu donekle imati i Slovenci i Austrijanci koji su unatoč mnogim problemima zadržali svoje mjesto u drugom razredu svjetskog juniorskog hokeja.

Rezultati

Slovenija - Bjelorusija  0:2
Austrija - Norveška  1:4
Francuska - Danska  2:5
-----------
Bjelorusija - Austrija  2:0
Danska - Slovenija  4:3
Noveška - Francuska  3:1
-----------
Danska - Austrija  8:3
Bjelorusija - Norveška  2:4
Francuska - Slovenija  0:5
-----------
Norveška - Danska  3:2 OT
Slovenija - Austrija  4:3 SO
Bjelorusija - Francuska  9:3
-----------
Norveška - Slovenija  5:1
Danska - Bjelorusija  1:4
Austrija - Francuska  6:3

Poredak
Norveška 14, Bjelorusija 12, Danska 10, Slovenija 5, Austrija 4, Francuska 0.


Norveška na turnir nije došla kao favorit, ali su se nadali da mogu doći do prvog mjesta. Na kraju su u i uspjeli zahvaljujući organiziranoj igri i koncentraciji u završnici utakmice sa Danskom u kojoj se i odlučio konačan pobjednik. Turnir su otvorili sa dvije relativno lagane pobjede nad Austrijom i Francuskom. U trećoj utakmici slijedio je pravi ispit protiv Bjelorusije. Norvežani su bili natpucani 41-29, ali su ipak slavili pobjedu od 4-2. U sljedećem susretu s Danskom su praktički osigurali prvo mjesto. U dvoboju dviju podjednakih momčadi Danci su dvaput vodili, a Norvežani dvaput stizali vodstvo. Otišlo se u produžetke koje je golom odlučio Jorgen Karterud. Posljednjeg dana pobjeđena je i Slovenija te je slavlje moglo početi. Od igrača su se najviše istakli napadač Stjernena Andreas Heier sa 8 bodova te vratar Valerenge Steffen Soberg sa 95,1% obrana. Norveška će tako nakon dvije godine ponovno igrati u elitnoj diviziji u kategoriji U20.




Bjelorusija drugu godinu zaredom osvaja srebrnu medalju. Unatoč vrlo jakom sastavu pokazali su se nedovoljno dobrim da pobijede Norvežane. U prve dvije utakmice ostvarili su dvije pobjede od 2-0 nad Slovenijom i Austrijom, ali s igrom koja nije ulijevala povjerenje. To je rezultiralo i porazom u susretu sa Norveškom koji se pokazao ključnim za krajnji neuspjeh. Nakon uvjerljive pobjede nad Francuskom od 9-3 uslijedio je dvoboj s Danskom za drugo mjesto u kojem su potpuno dominirali te slavili sa 4-1. Bjelorusija će tako i sedmu sezonu zaredom ostati bez igranja u elitnoj diviziji što je za reprezentaciju takvog renomea neuspjeh. Ovaj put bili su blizu, a sljedeće sezone će biti još jači budući da im je nadolazeća genereacija vrlo talentirana. Najbolji strijelac i igrač turnira dolazi iz njehovih redova; riječ je o napadaču Nemani iz Grodnog Arturu Gavrusu koji je upisao 10 bodova.



Lani su u dvoboju s Latvijom umalo ostali u elitnoj diviziji. Nepunih godinu dana kasnije Danci se moraju zadovoljiti sa broncom u diviziji 1A. Problemi su se pokazali već u prvom susretu kada su uz dosta problema sa 5-2 svladali novake Francuze. U sljedećem susretu su uz puno muke svladali Slovence, bilo je 4-3. Najlakša pobjeda ostvarena je protiv Austrije sa 8-3 nakon čega je uslijedio odlučujući susret sa Norveškom. Pali su u produžetku unatoč vodstvu tijekom većine utakmice. Kada je postalo jasno da od promocije neće biti ništa odigrali su vrlo lošu utakmicu protiv Bjelorusije te tako izgubili i drugo mjesto. Veliki problem bili su obrana i vratari koji nisu bili na dovoljno visokoj razini. U napadu su najbolji bili oni od kojih se to i očekivalo; Oliver Bjorkstrand, Thomas Spelling i Sebastian Ehlers sa po 8 bodova iako su i oni zakazali onda kad su bili najpotrebniji. Najbolji branič turnira dolazi iz njihovih redova: Herningov Bjorn Uldall.




Daleko iza vodeće trojke smjestila se Slovenija koja je tako ponovila svoj lanjski rezultat. Usprkos svim problemima s kojima se suočava slovenski hokej mlada reprezentacija je pokazala da još uvijek pripada među top 15 reprezentacija svjetskog hokeja. U dva očekivana početna poraza pokazali su se vrlo dobrim protivnikom, a protiv domaćina Francuza su nadhnuti feonemalnim Gračnarom na golu došli do uvjerljive pobjede od 5-0. Najviše zahvaljujući istom čovjeku ostvarena je i pobjeda nad Austrijom od 4-3 i to nakon kaznenih udaraca. Završni poraz od Norveške nije narušio dobar dojam koji je momčad Gorazda Drinovca ostavila u Amiensu. Osim spomenutog Luke Gračnara koji je potpuno zasluženo proglašen i najboljim vratarom turnira istakao se i Olimpijin napadač Miha Pesjak sa 7 bodova. U momčadi je inače bilo 8 igrača stranih klubova od čega po trojica iz austrijskog Red Bulla i švedske More.



I Austrija je ponoila svoj plasman iz prošle sezone s tim da su ovaj put do zadnje utakmice morali strahovati za ostanak. Bio je to izravan dvoboj za ostanak sa domaćinima Francuzima koji su iza sebe imali preko 2000 svojih navijača. Rezultat je poslije druge trećine bio 3-3 da bi u trećoj na scenu stupio Johannes Bischofberger koji sa dva pogotka riješava susret u austrijsku korist; konačan rezultat bio je 6-3. Osimta tri osvojen je još jedan bod i to protiv Slovenije koja ih je dobila poslije kaznenih udaraca. U prva tri susreta upisali su isto toliko poraza uz ne previše dobar dojam. Bishofberger je bio i najbolji strijelac momčadi sa 7 bodova. Vrijedi istaknuti kako je Austrija na turniru nastupila sa samo 18 igrača + dva vratara budući da su se za vrijeme priprema ozlijedili Obrist i Berr. Na ovaj način austrijski juniori nastavljaju silazni trend koji je počeo još prije nekoliko godina. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li novooformljeni juniorski EBEL pomoći reprezentaciji za postizanje boljih rezultata.



Francuska je na turniru nastupila bez dva izuzetno bitna igrača; Tima Bozona i Jorisa Bedina iz WHL-a. Unatoč tome ostavili su dobar dojam, ali im to nije pomoglo da ostanu u diviziji 1A te se ekspresno vraćaju u 1B. U prva dvoboja protiv Danske i Norveške Francuska je bila blizu iznenađenja te je moguće da su u susret sa Slovenijom ušli preopušteno što ih je koštalo uvjerljivog poraza. Protiv Bjelorusije su doživjeli debakl, ali je bilo jasno da će posljednji susret sa Austrijom odlučiti o ostanku. Pali su u posljednjoj trećini te ostali bez boda. Najvećim problemom pokazao se neefikasan napad, postigli su tek 9 golova. Uvjerljivo najbolji pojedinac bio je napadač Quebec Rempartsa Axel Rioux sa 6 bodova dok su najveće razočaranje vratari Bonvalot i Barrier-Heyligen sa po mizernih 85% obrana.

nedjelja, 16. prosinca 2012.

U 20 - Divizija 2A: Japanci protutnjali Brasovom

Prvo završeno natjecanje ovosezonskih svjetskih prvenstava u kategoriji ispod 20 godina je ono divizije 2A. Za one koji se još ne snalaze s novim formatom natjecanja riječ je o četvrtom razredu svjetskog hokeja. Šest reprezentacija okupilo se u rumunjskom Brasovu, a nakon sedmodnevnog natjecanja prvo mjesto uvjerljivo je osvojio Japan zaradivši tako promociju u diviziju 1B. Posljednje mjesto pripalo je Španjolskoj koja će od sljedeće sezone igrati diviziju 2B. Ova divizija posebno je zanimljiva hrvatskim ljubiteljima hokeja budući da će u njoj od sljedeće sezone nastupati i naša reprezentacija koja je ispala iz divizije 1B.