Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 23. prosinca 2013.

SP U20 - Divizija IA: Danska u eliti

Nakon dvije godine čekanja reprezentacija Danske vraća se u elitnu skupinu juniorskog prvenstva nakon što su u poljskom Sanoku upisali svih pet pobjeda uključujući i one protiv glavnih rivala Latvijaca i Bjelorusa. Posljednje mjesto i brzi povratak u diviziju IB zaslužili su domaćini Poljaci koji su u odlučujućem susretu poraženi od Slovenije.


Rezultati

Slovenija - Bjelorusija  3:7
Austrija - Danska  1:3
Poljska - Latvija  0:5
--------------
Bjelorusija - Austrija  4:0
Latvija - Slovenija  10:0
Danska - Poljska  4:2
--------------
Latvija - Austrija  3:0
Bjelorusija - Danska  4:5
Poljska - Slovenija  2:3 SO
--------------
Danska - Latvija  4:1
Slovenija - Austrija  3:5
Bjelorusija - Poljska  5:1
--------------
Danska - Slovenija  4:2
Latvija - Bjelorusija  4:3
Austrija - Poljska  3:1

Konačni poredak:


# Država UT  P PP IP   I GR B
1. Danska 5 5 0 0 0 20:10 15
2. Latvija 5 4 0 0 1 23:7 12
3. Bjelorusija 5 3 0 0 2 23:14 9
4. Austrija 5 2 0 0 3 10:14 6
5. Slovenija 5 0 1 0 4 11:28 2
6. Poljska 5 6 2 3 9 6:20 1


Danska reprezentacija u Sanok je došla s jednim ciljem kojeg su na kraju i ostvarili. Početak turnira donio im je pobjede protiv Slovenije i Austrije koje su ostvarili teže od očekivanog te su u treći susret sa Bjelorusijom ušli s velikom dozom opreza. Ipak, odigrali su pametno i kontrolirano te slavili sa 5-4. Sredinom utakmice vodili su sa 5-1, ali ih je preveliko povlačenje koštalo povratka protivnika koji je do kraja došao na samo gol razlike. Nakon što su se riješili jednog konkurenta vrijeme je došlo za drugog - Latviju. Bio je to puno bolji susret u kojem su dominirali od početka do kraja te upisali pobjedu od 4-1. Bila je to pobjeda vrijedna prvog mjesta pa je susret petog kola protiv Austrije bio formalnost koju su obavili i petom pobjedom koja je dokazala kako je ovo bio njihov turnir. U momčadi sastavljenoj od igrača iz danskih, švedskih i kanadskih (CHL) klubova istakao se Oliver Bjorkstrand iz Portland Winterhawksa (WHL), inače mlađi brat Medveščakovog Patricka. Odličan turnir je i iza 17-godišnjeg Nikolaja Ehlersa, vjerojatni izbora prve runde sljedećeg NHL drafta, te Madsa Ellera, sina izbornika ove reprezentacije Olafa te mlađeg brata člana Montreal Canadiensa Larsa.

 
 Latvija je po prvi put nakon 2007. godine propustila brzi povratak u elitnu diviziju te će dvije godine zaredom provesti u drugom razredu svjetskog hokeja. Nije tako izgledalo nakon prve tri utakmice budući da su lako pobijedili Latviju, Sloveniju i Austriju ne primivši pritom nijedan gol. Međutim, susret protiv Danske nisu odigrali kako treba te su uvjerljivo poraženi. Bio je to poraz koji ih je koštao zlata tako da je susret posljednjeg dana protiv Bjelorusije bio samo borba za srebro, a pobjeda 4-3 na kraju im ga je i donijela. Latvijci mogu žaliti za mnogim izostancima, prije svega Zemgusa Girgešonsa, Robertsa Bukartsa i Karlisa Ozolinša. Međutim, momčad je i bez njih bila vrlo jaka, sastavljena od igrača iz MHL kluba HK Riga te nekolicine iz kanadskih juniorskih liga. Na kraju se najboljim pokazao Nikita Jevpalovs iz QMJHL-a, a titulu najboljeg braniča ponio je Rigin Janis Jaks. Odličan je bio i vratarski tandem Punnenovs-Merzlinskis, ali sve je to slaba utjeha Latvijcima koji će i dogodine igrati u drugok razredu svjetskog juniorskog hokeja.



Bjelorusija je na kraju osvojila broncu što im je najlošiji plasman otkad nastupaju na svjetskim prvenstvima. Ujedno je ovo i sedmo uzastopno prvenstvo na kojem se ne uspijevaju vratiti u elitu iz koje su ispali davne 2007. godine. I na ovom turniru pokazali su iste probleme kao uvijek; preveliku individualnost igrača, slabu obranu i što je najvažnije - najlošiju igru onda kad je najpotrebniju. Bjelorusija je domninirala u susretima protiv nižeplasniranih momčadi koje je s lakoćom pobijedila. Ključni poraz bio je onaj protiv Danske u kojem su izgubili iako je omjer udaraca bio na njiohovoj strani, čak 46-20. Poraz u posljednjem kolu protiv Latvije bio je nebitan, ali je spustio bjeloruski hokej na preniske grane što nikako nije u skladu s ambicijama nacionalnog programa. Svi igrači članovi su domaćih klubova, a dvojica su igrali i u KHL-u za Dinamo Minsk. Jedan od njih je i najbolji strijelac turnira s 11 bodova Artur Gavrus, najveća nada bjeloruskog hokeja. Znakovito je i da će samo trojica igrača biti na raspolaganju i dogodine što govori kako je ova generacija bjeloruskog hokeja bila vrlo neuspješna i samim time vrlo loša.



Austrija je na kraju zauzela četvro mjesto što je napredak u odnosu na prošla dva prvenstva kada su bili peti. Odavno već Austrijanci ne razmišljaju o ulasku u elitu gdje su posljednji put zaigrali 2010. godine, sada im je glavni cilj izboriti ostanak. Prva tri susreta donijela su tri čista poraza od favorita, ali je solidna igra u njima dala naslutiti kako neće imati problema oko ostanka. Tako je i bilo, ostvarili su sigurne pobjede i protiv Slovenije i protiv Poljske u kojima su pokazali kako se trenutno nalaze u zlatnoj sredini divizije IA. Međutim, pitanje je hoće li tu i ostati budući da je nadolazeća generacija prema svemu sudeći sve lošija i lošija. Velika većina igrača članovi su domaćih klubova dok po jedan igraju Švedskoj i SAD-u. U svojim redovima imali su najboljeg vratara turnira Davida Kickerta iz Vienne, a zanimljivo je spomenuti i nastup Laynea Viveirosa, sina austrijskog izbornika i bivšeg trenera KAC-a Mannyja. Spomenimo i da je izbornik ove vrste bio donedavni vrlo uspješan igrač Dieter Kalt.



Petoplasirana Slovenija sve teže i teže ostvaruje ostanak u ovoj diviziji, ove sezone tu ih je zadržala lutrija kaznenih udaraca. Od početka turnira bilo je jasno kako će susret sa Poljskom biti onaj koji je za naše sjeverozapadne susjede biti ili ne biti. U njega su ušli nakon sramotnog poraza od 0-10 protiv Latvije, ali to čini se nije utjecalo na igrače koji su nadoknadili zaostatak od 0-2 protiv Poljske te nakon kaznenih udaraca upisali pobjedu koja će ih kasnije spasiti od ispadanja. Strijelac odlučujućeg gola bio je Miha Logar. Do kraja su odigrali još dvije solidne utakmice, a posebno vrijedi izdvojiti poraz 2-4 od zlatnih Danaca. Slovenski igrači većinom su članovi domaćih klubova, članova INL-a. Petorica igra u inozemstvu, a upravo su oni bili i nositelji igre. Osim spomenutog Logara (Red Bull) najbolji strijelci bili su Nik Pem i Luka Petelin iz švedske More. 


I za kraj Poljska, lanjski neočekivani osvajač divizije IB. Kako bi si olakšali ostanak Poljaci su organizirali prvenstvo, ali to se nije pokazalo dovoljnim. Ključnim se pokazao već opisani poraz od Slovenije, sve ostale susrete Poljaci su glatko izgubili. U niti jednom susretu nisu bili potpuno nadigrani, ali isto tako ni u jednom nisu pokazali da su sposobni za ostvarivanje pozitivnog rezultata. Veliki problem bila im je realizacija budući da su turnir završili sa samo šest postignutih golova. Većina igrača članovi su klubova iz sve lošije poljske lige, a samo četvero ih igra u inozemstvu: dvoje u Slovačkoj te po jedan u Njemačkoj i Švedskoj. Filip Wielkiewicz iz domaćeg Nowog Targa bio je autor polovice poljskih golova i kao takav najistaknutiji pojedinac momčadi. Poljsku sada čeka povratak u diviziju IB, a njihovo mjesto u IA zauzet će Italija. Tko će zamijeniti Dance sljedeće sezone saznat ćemo nakon završetka svjetskog prvenstva elitne divizije u Malmou.

Nema komentara:

Objavi komentar