Ukupno prikaza stranice

subota, 12. svibnja 2012.

Prvi porazi domaćina

Petak je na svjetskom prvenstvu donio dvoboje prvoplasiranih momčadi na ljestvici. U oba susreta prvoplasirani domaćini su prokockali početnu prednost te su tako tri boda osvojili Kanada odnosno Rusija. Kazahstan je osvojio prvi bod odvevši SAD u produžetke te tako dodatno zakomplicirao borbu za četvrtfinale. Česi su sa šesticom ispratili Talijane te ušli u igru za prve dvije pozicije. 


Skupina A

KAZAHSTAN - SAD  2:3 OT (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1).


35' 0-1 Brown (Abdelkader)
39' 1-1 Puškarjov (Žajlauov, Upper) PP
45' 1-2 Faulk (Goligoski)
56' 2-2 Žajlauov (Puškarjov, Novopašin)
65' 2-3 Faulk (Pacioretty, Stastny)

Isključenja: / - 2x2, Udarci na gol: 19-50
Vratari: Vitalij Kolesnik 47/94% - Richard Bachman 17/89,5%

Kazahstan je u svom petom nstupu došao do prvog boda i to u utakmici s favoriziranim SAD-om. Iako većim dijelom jednosmjerna, utakmica je ponudila mnogo uzbuđenja. U prvoj trećini Amerikaci su imali mnoštvo prilika ali je vratar Vitalij Kolesnik sa 16 obrana dao do znanja da će ovo biti njegova utakmica. U drugoj trećini Kazahstan je počeo aktivnije ugrožavat američki gol te su propustili nekoliko dobrih prilika. Amerikanci su unatoč nešto lošijoj igri ipak poveli u 35. minuti kada je strijelcem postao JT Brown. Pred sam kraj trećine Kazahstan dobija priliku s igračem više koju i koristi nakon lijepe akcije koju je golom okončao Konstantin Puškarjov. U trećem dijelu SAD je vratio prednost pogotkom Justina Faulka. Ipak, kazački igrači bili su odlučni da dođu do bodova te u 56. minuti po drugi put izjednačava rezultat. Strijelac je ovog puta bio asistent kod prvog gola Talgat Žajlauov.

Utakmica je otišla u produžetke u kojem smo vidjeli potpunu dominaciju američkih hokejaša koji su uputili 8 udaraca na gol. Posljednji od njih stigao je 22 sekunde prije kraja od strane Justina Faulka te završio u mreži za drugi američki bod. Kazahstan je nakon nekoliko dobrih predstava u kojima su ostali bez bodova napokon ostvario pozitivan rezultat. To moraju ponajviše zahvaliti sjajnom Vitaliju Kolesniku koji je skupio čak 47 obrana. SAD je s izgubljenim bodom dodatno zakomplicirao svoju sudbinu te im je plasman u četvrtfinale sada pod znakom pitanja. Borbu sa Slovačkom i Švicarskom očito će voditi do samog kraja.


FINSKA - KANADA  3:5 (2:0, 1:3, 0:2).

06' 1-0 Pihlstrom (Kapanen)
11' 2-0 Koivu (Jokinen) PP
26' 2-1 Burrows (O'Reilly, Methot)
28' 3-1 Jokinen (Salmela) PP
35' 3-2 Tavares (Skinner, Russell)
39' 3-3 Skinner (Nugent-Hopkins, Keith)
47' 3-4 Kane (Perry)
60' 3-5 Eberle (Tavares, Keith) EN


Isključenja: 2x2 - 5x2, Udarci na gol: 38-26
Vratari: Kari Lehtonen 21/84% - Cam Ward 35/92,1%
  
U susretu dvije prvoplasirane momčadi skupine A Kanada je poslije preokreta upisala pobjedu nad Finskom, bilo je 3-5. Kanađani su počeli ugrati agresivno od samog početka, ali Finci su ih vrlo brzo primirili. U 6. minuti griješi Kyle Quincey te Finci iz protunapada postižu prvi gol, strijelac Antti Pihlstrom. Sljedeći gol stigao je u 11. minuti sa dva igrača viška, ovaj put je iz odbijanca strijelac bio kapetan Mikko Koivu. Odlična prva trećina Finske malo je probudila Kanadu koja smanjuje u 26. minuti preko Alexandrea Burrowsa. Finci su brzo vraćaju na dva razlike kada lijepim uadrcem iz prve Jussi Jokinen pogađa s igračem više. Kanada se vratila u igru do kraja trećine, prvo je iz protunapada pogodio John Tavares da bi u pretposljednoj minuti trećine Jeff Skinner postigao prekrasan pogodak potpuno prevarivši finsku obranu i vratara Karija Lehtonena

U trećoj trećini Kanada je nastavila u jakom ritmu dok su se Finci više bazirali na obranu, napad im je potpuno zakazao u odnosu na prvu trećinu. Rezultat toga je kanadsko bodstvo u 47. minuti, Evander Kane zabio je kroz noge Lehtonena. Finci nisu bili bez prilika, nešto je obranio Cam Ward a pogodili su i vratnicu. Priču je golom u praznu mrežu zaključio Jordan Eberle. Finska je pokazala dva lica, ono napadačko i moćno u prvom dijelu utakmice i ono defenzivno i nemoćno u drugom. Izbornik Jukka Jalonen nije bio zadovoljan poslije utakmice te će imati štošta za reći svojim igračima prije sljedećeg susreta. Treba reći i da je na golu jako loš bio Lehtonen sa 84% obrana i loših reakcija kod golova. Kanada je igrala dobro, naročito u drugoj i trećoj trećini kada su kreirali preokret. Bilo je praznog hoda u igri, ali u globalu moraju biti zadovoljni pošto su sada sami na vrhu ljestvice.
 
Trenutni poredak: Kanada 5/13, Finska 5/12, SAD 5/10, Slovačka 4/6, Švicarska 4/6, Bjelorusija 4/3, Francuska 4/3, Kazahstan 5/1.



Skupina B

ITALIJA - ČEŠKA  0:6 (0:2, 0:3, 0:1).

06' 0-1 Nedved (Krejči, Nakladal) PP
13' 0-2 Novotny (Petružalek)
29' 0-3 Časlava (Tenkrat)
32' 0-4 Hemsky (Erat)
33' 0-5 Časlava (Petružalek, Koukal)
55' 0-6 Erat (Krajiček)


Isključenja: 6x2 - 4x2, Udarci na gol: 20-41
Vratari: Thomas Tragust 35/85,4% - Jakub Štepanek 20/100%


Češka je po prvi put na prvenstvu izgledala dominantno i odigrala utakmicu u skladu s očekivanjima. Italija neće po dobru pamtiti susret u kojem su se Česi poigravali s njima. Momčad Aloisa Hadmczika u susret je ušla ojačana Petrom Koukalom i Martinom Eratom. U prvoj trećini dva su paka završila u mreži Thomasa Tragusta, a strijelci su bili Petr Nedved i Jiri Novotny. U drugoj su Česi odigrali možda i najbolje od početka turnira te su sa dodatna tri gola riješili utakmicu svake neizvjesnosti. Dva je pogotka zabio Petr Časlava, a prve bodove ostvarili su i spmenuti debitanti Koukal i Erat. 

U trećoj trećini Erat je asistenciji dodao i gol te je tako zaključena lagana češka pobjeda. Talijani su pokazali jako malo, od vratara Tragusta preko svih igrača. Za njih je turnir praktički gotov, imaju dva boda i susrete s Rusijom i Švedskom što znači da im jedino preostaje nadati se da ih Danska, zasad s jednim bodom na kontu, neće prestići. Češka je učvrstila svoju poziciju na trećem mjestu te se približila drugoplasiranoj Švedskoj na jedan bod. U svakom slučaju Česi ističu svoju kandidaturu za najviše pozicije na ovom prvenstvu, pogotovo jer izgleda da napokon hvataju pravu formu.


RUSIJA - ŠVEDSKA  7:3 (1:2, 2:1, 4:0).

06' 0-1 Karlsson (Stalberg, Alfredsson) PP
11' 1-1 Popov (Malkin)
15' 1-2 Zetterberg (Alfredsson, Eriksson) PP
30' 1-3 Franzen (Eriksson, Zetterberg) PP
36' 2-3 Malkin (Birjukov, Kuznjecov) PP
39' 3-3 Jemelin (Dacjuk, Kalinin) PP
41' 4-3 Perežogin (Medvedev)
43' 5-3 Malkin (Popov)
52' 6-3 Malkin (Popov)
60' 7-3 Denisov (Malkin, Popov)

Isključenja: 6x2, 1x25 (Kalinin) - 5x2, Udarci na gol: 36-46
Vratari: Semjon Varlamov 43/93,5% - Viktor Fasth 29/80,6%

Rusija je velikim preokretom u drugom dijelu utakmice došla do uvjerljive pobjede nad domaćinom Švedskom te tako preuzela vrh ljestvice. Šveđani su bolje otvorili susret te poveli golom Erika Karlssona s igračem više. Rusije poravnava nakon lijepe akcije ubojitog dvojca Aleksandar Popov-Jevgenij Malkin. Šveđani zatim koriste još jednog igrača više, iz odbijanca pred Varlamovim pogodio je Henrik Zetterberg. Uslijedio je grubi nasrtaj Alekseja Jemelina na Johana Franzena koji je prošao nesankcionirano. U 30. minuti Švedska koristi i trećeg igrača više, ovaj put precizan je bio upravo Franzen. Vodstvo Švedske od 3-1 nije pokolebalo Ruse koji do kraja druge trećine vraćaju stvari na početak. Prvo je s igračem više pogodio Malkin uz svesrdnu pomoć vratara Viktora Fastha. U 39. minuti je strijelac, ovaj put s dva igrača više, bio Aleksej Jemelin poslije prekrasnog udarca s plave linije. Šveđani su se žalili na suđenje budući da je Jemelinov grubi start  nad Franzenom prošao nekažnjeno dok je u obrnutoj situaciji Franzen dvojbeno zaradio isključenje. 

U trećoj trećini Rusi koriste momentum te s dva brza gola rejšavaju utakmicu u svoju korist. Prvo je iz voleja pred Fasthom zabio Aleksandr Perežogin nakon čega je uslijedio one man show u izvedbi nezaustavljivog Malkina. Prvo je zabio iz odbijanca uz još jednom svesrdnu Fasthovu pomoć, a u 53. minuti iz protunapada ankon savršenog dodavanja kolege iz napada Aleksandra Popova. Pred sam kraj još je stigao i asistirai Denisu Denisovu čiji je udarac Fasth opet propustio u mrežu iako ga je pak dodirnuo. Šveđani ne smiju krivnju svaliti na Fastha i suce budući da su u drugom dijelu utakmice igrali loše. Prvu trećinu bili su sjajni ali to nije bilo dovoljno za slavlje. Rusija je izvevši preokret pokazala karakter pobjednika, a igra Malkina i njegove linije daje im optimizam pred nastavak turnira. Malkin je naime skupio 5 bodova (3+2), a Popov 4 (1+3). Dobru predstavu pružio je i vratar Varlamov.


Trenutni poredak: Rusija 5/15, Švedska 5/12, Češka 5/11, Latvija 4/6, Norveška 4/4, Njemačka 4/3, Italija 5/2, Danska 4/1.
    

Nema komentara:

Objavi komentar