Ukupno prikaza stranice

petak, 7. ožujka 2014.

KHL doigravanje - najava i prognoza zapada

Nakon istoka vrijeme je i za zapad.



Dinamo Moskva (1) - Lokomotiv Jaroslavl (8)

Dvostruki prvak po prvi put je sezonu završio na prvom mjestu zapada, ali i lige. Time su pokazali kako su unatoč brojnim promjenama i dalje stroj koji melje sve na što naiđe. Uspjeh je tim veći ako se zna koliko su imali problema s ozljedama, gotovo da nema važnijeg igrača koji nije pauzirao određeno vrijeme. Atmosferu u momčadi narušavaju spekulacije o Znarokovom preuzimanju ruske reprezentacije o čemu on sam uporno odbija govoriti dok traje Dinamova kampanja u doigravanju. Zanimljivo je spomenuti i da Dinamo za razliku od protekle dvije sezone nije posgnuo za pojačanjima za doigravanje iako su upravo oni znali donijeti prevagu. Čini se da Znarok vjeruje kako je i trenutačan sastav dovoljan za odlazak do kraja.

Igrački kadar: Jerjomenko je imao još jednu kvalitetnu sezonu baš kao i zamjena mu Lazušin. Vratarska situacija oduvijek je bila forte Dinama, a tako bi trebalo biti i ove sezone. Obrana je oslabljena ozljedama Granaka i Derljuka, ali to ne bi trebalo predstavljati veliki problem jer su svi ostali na raspolaganju, a riječ je o skoro identičnim igračima koji su lani otišli do kraja. U napadu Dinamo ima ogromnu širinu, možda i najveću u posljednje tri sezone. Jezgra je ostala skoro nepromijenjena, a tu su dva nova izrazita strijelca Karsums i Pestuško koji bi trtebali biti glavne ofenzivne igle i preuzeti ulogu koju su prijašnjih sezona imali Anisin odnosno Petružalek. O Znarokovom sustavu i načinu igre u doigravanju ne treba trošiti riječi, to je nešto što Dinamu daje prednost protiv bilo koje momčadi KHL-a.

Lokomotiv je odigrao razočaravajuću sezonu što i nije čudno s obzirom na sve turbulencije koje su zahvatile klub. Promijenili su čak tri trenera, a aktualni King preuzeo je momčad za vrijeme olimpijske stanke. Prije toga Lokomotiv je bio vrlo tvrda i zatvorena momčad koja je igrala strašno defenzivan hokej, tipičan za doigravanje. Međutim, King je to brzo promijenio tako da je Lokomotiv u protekle četiri utakmice izgledao vrlo ofenzivno; više su zabijali, ali više i primali. Nedostatak napadačkog talenta primorao je klub na dovođenje odličnog strijelca Platta koji će dosta značiti u važnim utakmicama, a već je pokazao da može pogurati momčad kad je to potrebno.

Igrački kadar: Sa ove sezone odličnima Sanfordom i Kolesnikom Lokomotiv ne bi trebao imati nikakvih problema na vratima. Obrana je dok je trener još bio Vorobjov bila najsvjetliji dio momčadi, ali sada je to drugačije te su u posljednje vrijeme pokazali previše grešaka. Mogu igrati i agresivno ako treba jer za to imaju prave igrače poput Kronwalla i Holosa, ali općenito nemaju kvalitetu Dinama. U napadu je najvažnija prva linija sa Plotnikovim, Averinom i Apalkovim, ali njima nedostaje iskustvo te su, ako ih se dobro zatvori, poprilično bezopasni. Platt je pridonio širini, a s njim se probudio i cijelu sezonu uspavani latvijski dvojac Redlihs i Sprukts. Ipak, vlada nedostatak širine što bi protiv Dinama moglo biti pogubno.

Prognoza: 4-0 - Za pobijediti u seriji s Dinamom morate odigrati savršeno i imati puno sreće. Da je iskusni Vorobjov ostao na klupi sigurno bi znao postaviti igru za Dinamo, ali sa postavljanjem Kinga Lokomotiv si je potpisao "smrtnu" presudu. Dinamo ima mnoge prednosti te će ih materijalizitrati i doći do laganog prolaza.


 
SKA St.Peterburg (2) - CSKA Moskva (7)

Tradicionalni pobjednici zapada ove sezone morali su se zadovoljiti s drugim mjestom. Previše je bilo loših utakmica da bi bilo drugačije, SKA ničim nije opravdao količine novca uložene u momčad. Jalonen cijelu sezonu ima problema sa nalaženjem optimalnih linija te motivacijom igrača koji su prečesto djelovali totalno nemotivirani. Ipak, doigravanje je druga tsvar te nema sumnje da će svi igrači biti spremni preokrenuti zlu sreću koja prati klub već godinama kada je riječ o doigravanju. Velika briga za SKA je ozljeda Kovalčuka koji će biti spreman za prvu utakmicu, ali njegova loša forma kroz cijelu sezonu ne daje za pravo očekivati od njega da bude apsolutna prevaga.

Igrački kadar: Po prvi put nakon dosta godina SKA ima sigurnu situaciju na vratima, Salak je čovjek u kojeg se mogu potpuno pouzdati i koji im svoji obranama može donositi prevagu. Obrana je u odnosu na prošlu sezonu doživjela neznatne promjene, a posebno je važno da će nakon dugog izbivanja zbog ozljede na raspolaganju biti i Dallman. U napadu su se ove sezone pojavili neki novi igrači, prije svega Panarin koji je sa svojom linijom u kojoj su Šipačjov i Ketov vrlo ugodno iznenađenje. Kovalčuk je čovjek sposoban za sve, ali ne treba zapostaviti ni mogućnosti Červenke te Thoresena i Martenssona. Širina napada SKA djeluje nestvarno, ali naravo da to ne mora ništa značiti jer većina njih ima velike probleme sa uklapljanjem u momčad.

Nakon vrlo turbulentne sezone ispunjene razočaranjima i nekonzistentnošću CSKA u doigravanje ulazi sa sedme pozicije što je bez sumnje neuspjeh, pogotovo jer im u proj rundi donosi SKA. I CSKA ima problema sa svojom zvijezdom, Radulov najvjerojatnije neće biti spreman za početak serije što je ogroman hendikep za momčad jer značajno ovise o njegovoj igri i inspiraciji, puno više nego SKA o Kovalčukovoj. CSKA je u rijetkim utakmicama ove sezone pokazao da može odigrati na visokoj razini, jedna takva bila je baš nedavna pobjeda nad SKA-om u kojoj su briljirali i koja im može poslužiti kao putokaz kako igrati u ovoj seriji. CSKA se jako pojačao za doigravanje što je značajno osnažilo momčad, dijelom i zato što su mnogi igrači nespremni zbog ozljeda.

Igrački kadar: Glass je nedavno doveden na mjesto prvog vratara, a sudeći po formi trebao bi im biti od pomoći iako je prošlih znao imati kiksveva u važnim utakmicama. I obrana je pojačana, a posebno je značajan dolazak iskusnog Quinta koji je osobito kvalitetan u napadačkom segmentu. Obrana je ove sezone često znala biti problematična, ali s obzirom na iskustvo pojedinih igrača u doigravanju bi to trebalo izgledati kako treba. Osim Radulova napad ima jako malo kvalitetnih i efikasnih igrača, a vrijedi istaknuti mladog Prohorkina i Grigorenka kao izrazite strijelce te uspavanog, ali iskusnog Morozova. U momčadi ima nekoliko iskusnih igrača koji ne bi trebali podbaciti, ali i puno mladih kojima će ovo biti prvo iskustvo u doigravanju. Ipak, teško je vjerovati da ovakav napad bez Radulova može nešto napraviti protiv SKA. Osobito je to tako jer trener Torchetti kroz cijelu sezonu nije pokazao da ima ideju kako bi mu momčad trebala izgledati.

Prognoza: 4-2 - Armejskom derbiju u ovako ranoj fazi doigravanja nisu se nadali ni jedni ni drugi, a vjerujem kako će Moskovljani iz njega izaći kao gubitnici. Nesigurnosto oko povratka Radulova kao i nedostatak Torchettijeve vizije ne mogu dovesti do uspjeha protiv SKA koji je također u problemima, ali velika širina u napadu doprinijet će prolasku u sljedeću fazu.


 
Lev Prag (3) - Medveščak Zagreb (6)

Prognoza: 4-2 - Bez dosadašnje analize, Medveščak je ipak momčad koju svi koji čitaju ovaj tekst dobro poznaju dok o Levu baš i nemam što puno reći jer ih stvarno nisam puno pratio ove sezone. Ipak, sudeći po rezultatima i nedavnoj međusobnoj utakmici u Pragu mogu reći da je Lev u prednosti, prvenstveno u obrambenom segmentu koji je na višoj razini nego Medveščakov. Medveščakovi vratari su izvanredni, ali ne treba zaboraviti ni da je s druge strane Vehanen koji iza sebe već ima dva Gagarinova kupa. French je vrhunski trener i znat će pripremit momčad za seriju, ali isto to zna i Jalonen koji ima i značajno iskustvo u KHL doigravanjima. Sve u svemu, mislim da je Lev nešto bolja momčad te da će proći u šest utakmica. 





Donbas Donjeck (4) - Dinamo Riga (5)

Prognoza: 4-3 - Ni ovdje neće biti velikih analiza, ali ovaj put je razlog nedostatka vremena. Donbas ima odličnu sezonu, a trenutno im je najveći problem sama politička situacija u Ukrajini koja im prijeti neigranjem utakmica kod kuće. Trener Nazarov ima iskustva u doigravanju za razliku od kolege Abolsa s druge strane; lani je sa Severstalom napravio iznenađenje prolaskom u polufinale zapada. Dinamo ima problema sa ozljedama, dva ponajbolja igrača Indrašis i Wilson van stroja su do kraja sezone što bi moglo biti kobno za visoke ambicije kluba. Zadnja utakmica regularne sezone bila im je međusobna te je pokazala kako bi ova serija trebala izgledati; nepredvidljivo, sa tvrdim i neefikasnim utakmicama u kojoj će detalji odlučivati pobjednika. A ti detalji na strani su Donbasa; osim spomenutih izostanaka i boljeg trenera tu je i činjenica da je Donbasov Leighton (ali i Laco) bolji izbor od Dinamovog Tellqvista.

Nema komentara:

Objavi komentar