Ukupno prikaza stranice

petak, 2. prosinca 2011.

KHL zanimljiviji nego ikada

Dok vladaju špekulacije o tome hoće li Medveščak dogodine igrati u KHL-u evo pregleda onog što se u samoj ligi događalo u dosadašnjem tijeku sezone.



Cijela sezona igra se u sjeni tragedije momčadi Lokomotiva zbog čega nastupaju 23 umjesto 24 momčadi. Liga je i ove sezone pokazala napredak u kvaliteti te što je još važnije donijela mnoga i ugodna i neugodna iznenađenja što je čini zanimljivijom nego ikada.


U zapadnoj konferenciji koja broji 11 članova, situacija na ljestvici je vrlo zanimljiva. Vodeća momčad je SKA iz Sankt Petersburga sa 60 bodova iz 27 utakmica a uz to su i najefikasnija momčad lige sa 102 gola. Zasluge za preobražaj u odnosu na prošlu sezonu idu češkom treneru Milošu Rihi koji je sjajno posložio momčad koja više ne izgleda kao skup jakih individualaca već kao prava momčad. Zasluge idu i najboljem vratarskom tandemu lige kojeg čine Ilja Ježov i Jakub Štepanek. Najbolji strijelci su skandinavska trojka Weinhandl - Martensson - Thoresen.


Drugo mjesto kao vodeći u diviziji Tarasov s 48 bodova drži Atlant iz Mitiščija. Momčad je to koja je bodove počela osvajati tek u zadnjih desetak kola. Naime, počeli su jako loše te su već i zamjenili trenera Gustafssona. Najvažniji članovi su ruski reprezentativni vratar Konstantin Barulin, finski branič Janne Niskala te napadači Branko Radivojevič i Nikolaj Žerdev. Veliki peh je i ozljeda velikog Alekseja Kovaleva koji je odigrao tek pet utakmica u njihovom dresu.

Skorašnji Medveščakov protivnik moskovski Dinamo drži jako dobru treću poziciju. Njihova igra temelji se na čvrstoj obrani i vrataru Aleksanderu Jeremenku koji se odlično snašao nakon dolaska ovog ljeta. Večina braniča je potpuno defenzivno nastrojena, tek se Dominik Granak ističe po naspadačkom učinku. Najbolji strijelac je Sergej Konkov sa samo 16 bodova što pokazuje da je većina bodova ravnopravno raspoređena po svim napadačima. Spomenuti treba i Slavu Kozlova koji unatoč godinama još uvijek pokazuje odličnu igru.


Dinamo Minsk ima 48 bodova te je zasad četvrti. Bizoni iz Bjelorusije igraju svoju najbolju sezonu otkad su u KHL-u. Razlog je za to ogromna širina koju ima momčad. Budući da za neruske momčadi u KHL-u nema limita za broj stranaca Dinamo u svom sastavu ima njih 12 koji pripadaju samom vrhu europskog hokeja. Najbolji strijelac je starosjedilac Geoff Platt, a dobru sezonu zasad ima i Čeh Zbynek Irgl. Na golu imaju dvojac Lalande - Mezin; obojica su sa preko 91% obrana.


Petoplasirani Torpedo iz Nižnjeg Novgoroda može biti jako zadovoljan s ovim plasmanom budući da su dosta oscilirali u igri i rezultatima. Trener Kari Jalonen je na staru igračku okosnicu nadogradio nekoliko novih igrača među kojima se posebno ističu Šveđanin Martin Thornberg te Finac Jusso Hietanen. Pozitivno iznenađenje je i zasad najbolji strijelac Dmitrij Makarov. Iza sebe imaju skupinu klubova od kojih ih dijeli mali broj bodova te je pred njima još velika borba da bi se održali ovako visoko na ljestvici.

Severstal iz Čerepoveca se na dobrom šestom mjestu nalazi najviše zbog trenutno najboljeg braniča lige Maksima Čudinova te i najboljeg strijelca lige Vadima Šipačeva. Njihove dobre igre guraju i ostale na veći doprinos pa tako cijela momčad zasad funkcionira jako dobro. Važan je i doprinos vratara Vasilija Košečkina kao i iskusnog Čeha Josefa Strake. Severstal je jako dobro uigran sastava protiv kojeg je jako teško igrati pa ni ovako visok plasman ne treba čuditi.


Sedmoplasirani CSKA napredovao je u odnosu na prošlu sezonu, a ponajviše zbog odličnih pojačanja ovog ljeta. Vratar Rastislav Stana imam visokih 93,3% obrana dok su Sergej Širokov i Aleksander Guskov najefikasniji napadač odnosno branič momčadi. S povratkom odličnog napadača Denisa Paršina CSKA će dobiti dodatnu širinu u napadu te je za očekivati da će krasnaja armija nastaviti sa dobrim igrama i u nastavku sezone. Dobra vijest za njih je i nedavna prodaja kluba kompaniji Rosneft koja planira uložiti veliki novac u klub u budućim sezonama te ga vratiti u sam vrh ruskog hokeja.

Isti broj bodova kao i CSKA (43) ima i Dinamo Riga. Nalaze se u zoni doigravanja iako ove ezone igraju dosta loše. Uzrok je i odlazak trenera Šuplera te potpuno nova koncepcija koju je uveo novi trener Rautakallio. Ni novi strani igrači nisu opravdali očekivanja te ovako loš učinak i ne treba čuditi. Okosnicu momčadi i ove sezone čine Latvijci; osim Sandisa Ozolinša u obrani tu su i napadači Janis Sprukts, Martins Karsums i Mikelis Redlihs. Potonji je trenutno i drugi strijelac KHL-a.


Sa čak 11 bodova zaostatka za mjestom u doigravanju nalazi se novak Lev iz Poprada. Novooformirani sastav muku je mučio sa neuigranošću na početku sezone, a s vremenom su počeli igrati sve bolje ali nedovoljno dobro za više od 32 boda. Veliki problem predstavlja im loša forma vratara kao i braniča. Vodeći igrači su Vaclav Nedorost, Luboš Bartečko i Karel Pilarh. Važniji od samog rezultata za Lev je da pronađe svoju publiku te da populariziraju kako sebe tako i KHL u Slovačkoj.

Veliko razočaranje je moskovski Spartak koji unatoč najavama na početku sezone zasad nije pokazao kvalitetu potrebnu za doigravanje. Većina igrača igra ispod svojih realnih mogućnosti uključujući i veliko pojačanje Marcela Hossu. Njegov sunarodnjaci Stefan Ružička i Ivan Baranka najefikasniji su igrači. Među rijetkim koji su zadovoljili je vratar Ivan Kasutin koji je u mnogo navrata spašavao rezultat za svoju momčad. Možda nedavni odlazak trenera Pačalkina i dolazak Františeka Hosse (otac Mariana i Marcela) probudi uspavanog moskovskog diva.


Tradicionalno najlošija momčad zapada je Vitjaz iz Čehova. O njima se sve zna; klub već godinama dovodi igrače poznate po grubosti koji imaju zadatak isprovocirati protivničke igrače na tuču što rezultira krvavim obračunima na ledu. Izgleda da je KHL napokon odlučio stati na kraj takvoj praksi te su najgrubljeg među njima Jeremyija Yablonskog suspendirali do kraja sezone ostalima izrekli također rigorozne kazne. U sjeni toga je i igra Vitjaza koja može biti jako dobra kad igrači odluče igrati hokej. U svojim redovima imaju neke od najtalentiranijih mladih ruskih igrača kao što su Mihail Anisin, Nikita Točitski i Artemij Panarin. Ali dok god klub nastavi s dosadašnjom praksom u dovođenju pojačanja Vitjaz je osuđen na dno ljestvice.



Ako je zapadna konferencija zanimljiva što onda reći za istočnu? U prvom redu, vlada novi poredak. Momčadi koje su prije bile na dnu sada su na pri vrhu dok su tradicionalno jaki i bogati klubovi u velikoj krizi igre i rezultata.


Svakako najveće iznenađenje KHL-a dosada je Traktor iz Čeljabinska koji predvodi i ligu i istok sa 62 boda. Sastav koji prošle sezone nije ni ušao u doigravanje dosada apsolutno dominira istokom. Glavna snaga je iskustvo trenera Valerija Belousova koji u Rusiji slovi za najboljeg trenera KHL-a. Upravo je on sa svojom taktikom od mladog Jevgenija Kuznjecova učinio jednog od najpotentnijih svjetskih hokejaša. Uz njega su najefikasniji igrači Konstantin Panov i Petri Kontiola koji se posebno ističe asistencijama. Obranom dominira Aleksander Rjazancev, a vrata čuva sjajni Kanađanin Michael Garnett sa 92,2% obrana. Ako ovako nastavi Traktor ulazi u naluži krug favorita za naslov.


Unatoč neuvjerljivom startu Avangard iz Omska je zasjeo na drugo mjesto sa 50 bodova. Jastrebovi nemaju dominaciju kakvu su imali lani dijelom i zbog odlaska Jaromira Jagra, a dijelom i zbog loše forme najboljih igrača. Na golu nema problema; Karri Ramo jedan je od najboljih vratara lige sa 93,1% obrana. Obrana je ta koja je ove sezone zakazala; osim Martina Škuole svi braniči su bez značajnijeg napadačkog učinka, a ni obrambeni im nije bogzna kakav. Napadom dominira Roman Červenka, svakao jedan od najboljih igrača KHL-a. U posljednje vrijeme je proigrao i Aleksandar Frolov kojem je ovo prva sezona nakon odlaska iz NHL-a. Avangard ima napadačku širini i upravo zbog nje su jedni od favorita za sam vrh.


Još jedno iznenađenje je je i Amur iz Habarovska koji se nakon nekoliko sezona na samom dnu u ovoj transformirao u vodeću momčad konferencije. Dugo su vodili na ljestvici, ali su u nekoliko zadnih susreta pali na treće mjesto sa 49 bodova. Glavni razlog transformacije su kvalitetna pojačanja i rad novog trenera Hannua Jortikke. Predvodnici te transformacije u igračkom smislu su češki napadači Petr Vrana i Jakub Petružalek te finski branič Mikko Maenpaa koji su se istakli sjajnim igrama otkad su došli u Habarovsk. I starosjedioci u momčadi ove sezone igraju bolje pa su tako vratari Lašak i Murigin znatno popravili svoju statistiku kao i napadači Dmitrij Tarasov i Aleksej Kopejkin. Ipak, već je vidljiv pad u igri te je pitanje hoće li momčad uspjeti zadržati ovako visoku poziciju.


Usprkos lošem startu kazahstanski Barys iz Astane drži četvrto mjesto sa 43 boda. Ceh lošeg starta već je platio trener Homutov, a dolaskom Andreja Šajanova Barys je napokon proigrao i to pogotovo strana ljetna pojačanje poput Dustina Boyda, Kamila Krepsa i Nigela Dawesa. Standardno dobri su branič Kevin Dallman, zaštitno lice kluba, te napadači Brendan Bochenski i Lukaš Kašpar. Malo razočranje je učinak domaćih igrača koji su zajedno skupili tek 19 od 72 gola momčadi. Ono što je sigurno da Barys ove sezone izgleda jače nego ikad te da bi mogli pomrsiti račune nekom od ruskih momčadi u konferenciji.


Sa 42 boda na razočaravajučem petom mjestu nalazi se Ak Bars iz Kazana. Već se pokazalo kako je odlazak trenera Biljaletdinova dosta utjecao na njihove izvedbe, novi trener Krikunov još nije izvukao onoo najbolje iz momčadi. Posebno je zakazao napad koji je poprilično neefikasan. Vodeći strijelci su Aleksej Morozov i Jarkko Immonen dok je najveće ljetno pojačanje Antti Miettinen već dobio otkaz. Klub je pokušao razdbuditi momčad i nekim transferima ali ona i dalje ne pokazuje značajniji napredak. Prvi vratar Petri Vehanen ima nešto lošiju sezonu nego inače pa i tu treba tražiti razloge nešto lošije ige. Sve u svemu, ako momčad uskoro ne pokaže značajniji napredak, treneru Krikunovu dani u Kazanu su odbrojani.


S istim brojem bodova i s istim razočaranjem na šestom mjestu se nalazi još jedan velikan ujedno i branitelj naslova Salavat Julajev iz Ufe. I njih su zadesili mnogi problemi; zbog loše igre otpušten je trener Mihaljev kao i preplaćeni veterani Tverdovski i Sušinski. Momčad je u apsolutnoj krizi igre, pogotovo u obrambenom dijelu (treća najlošija obrana KHL-a). Napad im je još uvijek glavno oružje; predvođen Aleksanderom Radulovim i Viktorom Kozlovim. Neki su pak napadači potpuno podbacili te ne igraju na razini koja se očekuje tako bi momčad mogle zahvatiti još neke promjene u igračkom kadru. Naime, uz Sušinskog i Tverdovskog otkaz je dobio i Jakub Klepiš, a dovedeni su Antti Pihlstrom i Jakub Nakladal. Unatoč promjenama, Salavat nikako da pokaže napredak.


Ni tu nije kraj iznenađenjima; sedmo mjesto drži Metalurg iz Magnitogorska sa 39 bodova. I njih muče razorazni problemi a najveći je taj što su ovog ljeta promjenili gotovo komletni sastav koji se još nije uigrao na pravi način. I oni su smjenili trenera; neiskusnog Barkova zamjenio je Fjodor Kanarejkin pod kojim je momčad već pokazala određeni napredak. Tijekom sezone napravljene su i neke preinake u igračkom kadru pa su dovedeni vratar Ari Ahonen i branič Ville Lajunen. Obrana je cijelu sezonu jako propusna te je to najveći problem Metalurga. Ni tradicionalno jak napad još ne funkcionira na pravi način, dosta je igrača čija se top forma tek očekuje. Među njima je i veliko ovoljetno pojačanje Sergej Mozjakin. Od igrača vrijedi tek istaknuti Finca Juhamattija Aaltonena i Antona Buta - najbolje strijelce kluba. Ispod razine je i vratar Gelašvili kojemu je pojačanje Ahonen već uzeo startno mjesto.


Samo bod iza na osmoj poziciji nalazi se Jugra iz Hanti Mansijska. Oni su jako dobro posložena momčad koja nema istaknute igrače u svojim redovima; funkcioniraju kao prava momčad u kojoj se malo tko ističe. Predvodi ih sjajni vratar Mihail Birjukov, povremeni reprezentativac. Od igrača vrijedi istaknuti braniča Alekseja Pepeljajeva te napadača Ivana Hlinceva. Prije par tjedana u Jugru je sletilo veliko pojačanje iz švedskog AIK-a; Linus Videll koji je već preuzeo jednu od vodećih uloga u momčadi. Jugra je vrlo nezgodna momčad za igru, trener Sergej Šepelev jedan je od najboljih taktičara u ligi koji sa ovim sastavom može nauditi bilo kome.


Neftehimik iz Nižnjikamska je deveti sa 34 boda. Momčad je ovog ljeta promjenila gotovo cijeli igrački kadar, a s promjenama nastavljaju i u tijeku sezone. U takvim uvjetima teško je očekivati neku konstantu u igri pa se to vidi i u učinku. Vratari i obrana su najlošiji dio momčadi. Oba vratara, i Franskevič i Tarkki su pokazala veliku nekonzistentnost dok je obrana jako propusna te su braniči i vrlo neefikasni u napadačkom dijelu igre. U napadu se ističe ime ruskog reprezentativca Maksima Pestuška, a za njim ne zaostaju iskusni Aleksander Koroljuk i Denis Arhipov. Dosadašnja igra ne daje im nadu za doigravanje, ali možda kao i prošlih sezona proigraju na kraju sezone.


U borbi za doigravanje je sa 32 boda i deseti Metalurg iz Novokuznjecka. Dvije godine na samom dnu KHL-a ponukale su klub na promjene te tako ove sezone izgledaju puno bolje iako je to daleko od igre koja im jamči doigravanje. Kronična neefikasnost ostala je problem (najlošiji napad lige), ali je zato obrana ta koja ove sezone izgleda mnogo bolje. Finski vratar Teemu Lassila odlično je započeo sezonu dok su i obrambena pojačanja Brent Sopel, Jyrki Valivaara i Dmitrij Megalinski unijela dozu sigurnosti u igri ispred svog gola. Napadačkim učinkom ističu se, iako plaho, Randy Robitaille i Andrej Kuzmin. Ukoliko se Metalurg želi ubaciti u borbu za doigravanje nužno je da napad proradi.


Na razočaravajućem predzadnjem mjestu nalazi se Sibir iz Novosibirska sa 31 bodom. Iako u svojim redovima imaju mladu zvijezdu Vladimira Tarasenka, momčad ne funkcionira dobro. Osjeti se odlazak Igora Mirnova te Finaca Heikkinena i Nieminena čime se smanjila napadačka širina Sibira. Sada je sve na leđima nekolicine igrača koji nemaju podršku od statka momčadi tj.previše ovise o učinku najjačih igrača. I obrana se nije pokazala u pravom svijetlu kao ni austrijski vratar Bernd Bruckler koji ima niskih 90% obrana. Trener Andrej Tarasenko ima još vremena kako bi nešto poboljšao iako je teško vjerovai da ovakav Sibir može do doigravanja.


Titulu najlošije momčadi lige ima Avtomobilist iz Jekaterinburga sa mizernih 19 bodova. Pogođeni financijskim problemima u klubu su se odlučili za igrače upitne kvalitete koji uglavnom nisu pokazali kvalitetu za KHL. Manje lošiji od ostalih su Denis Abdulin i Andrej Subotin koji je najbolji strijelac kluba sa samo 15 bodova. Vratarski dvojac Milnikov-Lobanov pokazao se potpuno nedostojan KHL-a te imaju vrlo lošu statistiku. Trener Ilja Bjakin već je napustio kormilo ali teško je očekivati od ikoga da s ovim sastavom postigne neki bolji rezultat.

Nema komentara:

Objavi komentar