Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 24. ožujka 2014.

Postavljanje temelja za budućnost

Bila je ovo vrlo turbulentna sezona u klubu iz najmanjeg grada KHL-a. Nakon punih šest godina razišli su se s trenerom Sergejem Šepelevim i to nakon vrlo lošeg starta sezone. Poslije brzog kraja ambicija o ulasku u doigravanje klub se okrenuo stvaranju temelja za budućnost. No koliko je uopće realna budućnost Jugre u KHL-u? Opširnije o svemu u nastavku.



Pregled sezone

Učinak: 54 utakmice - 20 pobjeda (16 "čistih"+ 4 u produžecima), 34 poraza (26 "čistih - 8 u produžecima) = 64 boda (11. mjesto istoka, 22. mjesto KHL-a)

Učinak sezonu prije: 52 utakmice - 26 pobjeda (19+7), 26 poraza (23+3) = 74 bodova (9. mjesto istoka, 17. mjesto KHL-a)

Jugra je u sezonu ušla s jednim jedinim ciljem; ulaskom u doigravanje koje im je sezonu prije izmaklo doslovno u posljednjoj utakmici. Razloga za optimizam je bilo; gotovo kompletna momčad ostala je na okupu uz male promjene u nižim linijama koje su naoko momčad učinile još jačom. Sam početak naslućivao je solidnu sezonu; u prvih 16 utakmica sezone ostvaren je polovičan učinak od po 8 pobjeda i poraza s tim da je igra obećavala još bolji nastavak sezone. Međutim, poslije 17. utakmice i poraza kod Amura sve je krenulo nizbrdo. U njoj je ozljedu koja ga je koštala ostatka sezone zaradio najbolji igrač momčadi Igor Skorohodov, a istovremeno je označila i početak crne serije u kojoj su u 22 utakmice ostvarili tek dvije pobjede. U tom razdoblju klub se oprostio od dugogodišnjeg trenera i tvorca Jugre kao profesionalnog kluba Sergeja Šepeleva. Rezultati su bili ispod svake razine pa ni legenda kluba nije mogla biti pošteđena.

Kako se se čelnici već tad oprostili od bilo kakve ambicije za uapješnu sezonu za novog trenera postavljen je trener juniora Oleg Davidov. Njegov zadatak bio je spasiti obraz kluba u nastavku sezone te isprobati što više igrača kako bi se napravila selekcija za novu sezonu. Usput je obavljena i čistka u igračkom kadru; izlazna vrata pokazana su Jonasu Anderssonu, Denisu Grotu, Kirilu Safronovu i Vladimiru Gorbunovu. Kao zamjene su dovedeni stranci Stephen Dixon iz Lokomotiva te Radek Smolenak iz Finske, a bilo je i nekoliko novopridošlica iz VHL-a. Bio je to posao koji je obavio novi generalni menadžer Andrej Potajčuk, relativno mlad čovjek kojeg su u Jugri prepoznali kao sposobnog za stvaranje kvalitetne KHL momčadi.

Kako bi smanjili nepotrebne troškove odlučeno je da se rastrgnu ugovori sa strancima Galvinšom i Trončinskim, a istovremeno su se riješili i nezadovoljnog vratara Birjukova koji je otišao u CSKA. Posebno je zanimljiv posao obavljen sa finskim braničem Melartom koji je kao jedinstven primjer do sada doveden na posudbu iz AHL-a. Jugra je drugi dio sezone odigrala bez rezultatskog imperativa što je pozitivno utjecalo i na igru i na rezultat - u jednom razdoblju ostvarili su i 8 pobjeda u 9 susreta što je itekako popravilo loš dojam s početka sezone. Vrhunac tog dobrog dojma ostvaren je u posljednoj utakmici regularne sezone kada su ostvarili pobjedu u Sank Peterburgu protiv SKA. U Kupu nade ispali su na drugoj prepreci protiv Avangarda (1-3 u seriji) nakon što su u dvije utakmice lako izbacili Amur.

Učinak igrača (izvor: eliteprospects.com)
 
Tradicionalno najubojitija linija Skorohodov-Magogin-Sitnikov ove sezone bila je obezglavljena neigranjem njezinog najboljeg člana Skorohodova (sezonu prije strijelac 27 golova). Situaciju je pogoršala i duga ozljeda Magogina tako da je sve ostalo na čeđima Sitnikova koji je ima solidan učinak, ali ništa više od toga. Ulogu prvog centra je ozljedama Magogina zaslužio Žukov koji je to iskoristio te je sa učinkom karijere od 23 boda postao najučinkovitiji igrač Jugre u cijeloj sezoni. Solidnu sezonu odradio je i najplaćeniji stranac Savinainen, posebno u defenzivnom dijelu što mu i jest primarna funkcija. Za Dixona možemo reći da je razočarao, samo tri gola u 42 susreta ispod je svake razine za čovjeka koji je doveden da zabija golove. Od ostalih možemo još istaknuti napadače nižih linija Guseva i Buljanskog s tim da su obojica odigrali sezonu ispod svoje razine. Ozljede su od boljeg učinka spriječile Krisanova, Hlinceva i Kručinjina. U defenzivnom dijelu najkonzistentniji su bili Starosta i Šefer te Trončinski prije odlaska dok je ostatak obrambenog korpusa veći dio sezone prove van stroja zbog ozljeda nego na ledu, osobito Pepeljajev i Tjuljapkin. Ukupno je 39 igrača nastupilo ove sezone u dresu Jugre što možemo objasniti i eksperimentiranjem trenera odnosno isprobavanjem raznih igrača, ali i brojnim ozljedama koje su često ostavljale momčad bez dovoljnog broja igrača. Vratarski tandem ove sezone trebali su činiti Birjukov kao prvi i Kuznjecov kao drugi vratar. Već od samog početka sezone postalo je jasno kako će uloge zapravo biti obrnute. Nekadašnji reprezentativac i prošlih sezona udarna snaga Jugre Mihail Birjukov odigrao je katastrofalnu sezonu, a da stvar bude gora došao je i u sukob s treenrima te čelnicima kluba što je naposlijetku završilo i njegovim transferom u CSKA. Situaciju je iskoristila vječna zamjena Kuznjecov koji je imao nešto bolju statistiku te je u nekoliko utakmica pokazao da može igrati na najvišoj razini. Međutim, sve to daleko je od konzistentnosti i kvalitete koju bi trebao imati jedan prvi vratar u KHL-u. Sve u svemu, vratarska pozicija bila je rak-rana Jugre u ovoj sezoni.

Stanje za sljedeću sezonu

Što se samog proračuna tiče nema naznake ni da će biti veći ni da će biti manji od onoga dosadašnjeg što znači da će spadati u donji dio KHLa-, bliže sredini nego dnu. Što se vratara tile Kuznjecov je pod ugovorom za sljedeću sezonu, ali je vjerojatno kako mu opet predstoji uloga zamjene. Novo i kvalitetno vratarsko ime bit će jedan od glavnih ciljeva uprave u ovom prijelaznom roku, a zbog novog limita vrlo je vjerojatno da će biti riječ o strancu. U obrani su još otprije pod ugovorima Djakov i Putilov, dva (ispod)prosječna imena, a po završetku sezone novi su potpisani sa Hvostovim i Pepeljajevim koji predstavljaju prvi branički par Jugre. S ostalima je situacija otvorena; jedini s kojim će klub sigurno htjeti produžiti suradnju jest pouzdani Čeh Starosta dok bi ostatak mogao biti potpuno zamijenjen kvalitetnijim imenima. 

U napadu su stvari dosta jednostavnije; nekadašnja velika trojka Skorohodov-Magogin-Sitnikov i dalje će biti okosnica momčadi, bar će to pokušati biti u narednoj sezoni. Sitnikov je novi ugovor potpiao krajem sezone baš kao i Buljanski, Lesnuhin i Gusev. Od stranaca su pod ugovorom Savinainen i Smolenak te bi obojica trebali ostati u Jugri. Centri Krisanov, Točicki i Kručnijin zatvarju krug igrača koji su pod ugovorom za narednu sezonu, ali pitanje je hoće li svi i ostati budući da u momčadi ionako vlada višak centara. Od sadašnjeg sastava veliko je pitanje što će biti s najboljim stijelcem Žukovim, također centrom, kao i kapetanom Jakubovim. Budući da se povećava limit za broj stranaca veliko je pitanje hoće li u Jugri poštovati ugovore s igračima odnosno hoće li se na nekim pozicijama ipak odlučiti za strance. U sve to treba uklopiti i neke mlade igrače; MHL filijala Jugre inače je jedna od najuspješnijih u MHL-u.

Što se trenerske pozicije tiče Oleg Davidov bio je tek privremeno riješenje odnosno obnašatelj dužnosti glavnog trenera te je odmah po završetku sezone vraćen u MHL filijalu. Već sredinom prošle sezone u klub je doveden nedavno otpušteni trener Admirala Finac Hannu Jortikka koji je do kraja sezone obnašao ulogu savjetnika Davidova. Iako to nije javno potvrđeno bilo je jasno kako je to samo znak da će karizmatični Finac u narednoj sezoni zauzeti mjesto glavnog trenera. Na dosadašnja dva posla u KHL-a (Amur i Admiral) Jortikka je pokazao da čvrstom rukom i disciplinom može izvući najbolje iz relativno slabih momčadi, a to je upravo  ono što treba Jugri. Jedino je pitanje hoće li u klubu imati strpljenja budući da je Jortikka vrlo temperamentan trener koji se uspio posvađati kod oba prošla poslodavca u KHL-u.

Perspektiva Jugre

Glavni i jedini razlog zbog kojeg Jugra već četiri sezone egzistira u KHL-u jest novac. Hanti-Mansijsk je grad usred sibirske tundre za kojeg skoro doslovno vrijedi opis kako se nalazi usred ničega. Samim time spada u grad najnepoželjniji za život od svih u KHL-u, dijelom i zbog svoje veličine od samo 80 tisuća stanovnika što je uvjerljivo najmanje u ligi. Međutim, grad u posljednje vrijeme doživljava eksplozivan razvoj zbog ogromnih količina nafte i plina pronađenih u okolici, a na tom novcu nastao je i projekt Jugre u KHL-u. Klub ima i podršku lokalne vlasti kao glavnog sponzora, ali i istoimene lokalne banke koja je među vodećima u zemlji. S financijskom stabilnošću i počinju i završavaju sve pozitivne priče oko Jugre u KHL-u. 

Klub ima vrhunsku modernu arenu sa 5500 mjesta, ali na prste jedne ruke se mogu izbrojati utakmice u posljednje četiri godine u kojima je bila rasprodana. Prosjek popunjenosti je vrlo nizak i ove sezone iznosi samo 2815 gledatelja što je više jedino od novokuznjeckog Metalurga. S tako mizernom posjećenostu bez perspektive da bi mogla rasti klub je izrazito neželjen od strane šire sportske javnosti. Hanti-Mansijsk i šira regija jednostavno nisu tržište u kojem bi mogao egzistirati jedan klub koji bi po svim kriterijima udovoljavao ambicijama lige. Iako liga zasad službeno o tome šuti pitanje je hoće li takav stav imati i u budućnosti. Na slici skupina navijača Jugre kojih po brojnosti u KHL-u bez ikakve sumnje ima najmanje. Postoje šale kako su navijači Jugre rijetki poput mamuta koji je simbol kluba, a odnedavno se nalazi i na redizajniranom klupskom grbu.

Međutim, u neposrednoj blizini Hanti-Mansijska (za ruske razmjere) nalazi se znatno veći grad Tjumen u kojem egzistira Rubin. sadašnji član VHL-a i bivši ruske Superlige. Rubin spada u financijski stabilnije klubove VHL-a i već je nekoliko puta istaknuo ambiciju za pristupanjem KHL-u. Dosad ih je u tom priječila neadekvatna dvorana, ali taj bi problem uskoro trebao postati stvar prošlosti. Naime, u Tjumenu je u tijeku izgradnja nove hokejaške arene za 12000 mjesta što Rubinu daje legitimitet za ulazak u KHL. Zašto je to bitno u kontekstu Jugre? Zato što bi liga mogla pronaći riješenje u  fuziji, selidbi, prodaji licence ili nečemu drugome između Rubina i Jugre što bi kao rezultat imalo odlazak Hanti-Mansijska te ulazak Tjumena na listu gradova KHL-a.

U pregledu sezone dosad objavljeno:

Ima li nade za Kuznju?

Svaki feedback ili komentar od strane čitatelja je poželjan i dobrodošao.

Nema komentara:

Objavi komentar