Ukupno prikaza stranice

subota, 15. ožujka 2014.

Prolaz Metalurga

Nakon stank od jedne sezone Metalurg se vratio u polufinale istoka porazivši hrabre admirale s Dalekog istoka koji su time završili svoju debitantsku sezonu za pamćenje.

METALURG (1) - ADMIRAL (8)  4-1 (3:1, 5:3; 3:4p, 3:2p, 4:3p)

Metalurg je nakon Barisa postao drugi polufinalist istoka, a ja (napokon) pogodio ishod jedne serije. Bilo je to teže nego što konačan ishod sugerira, Admiral je pružio sjajan otpor te je uz malo sreće lako mogao još produžiti seriju. Prva dva susreta u Magnitogorska završila su pobjedama Metalurga uz dosta bolju igru. Razliku je kao i mnogo puta ove sezone činila Metalurgova trojka koja je zaslužna za sva tri gola u prvom susretu. Međutim, u drugoj su ih gosti uspjeli zaustaviti, ali su zato istupile sve ostale linije koje su zaslužne za veliku napadačku efikasnost. I Admiral se probudio u napadačkom segmentu; zabili su tri gola pokazavši sve nedostatke Metalurgove zadnje linije, prije svega onu s igračem manje koji je u seriji iznosio slabih 76%. (na slici Jevgenij Ivanjikov i Oskar Osala, izvor:khl.ru)

Selidba u Vladivostok uvelike je promijenila tijek serije. Na manjem ledu i pred domaćom publikom Admiral je zaigrao još angažiranije i agresivnije te je Metalurg morao prilagoditi igru domaćinu. Puno su više pucali po golu jer obrana Admirala fizičkom igrom nije dopuštala puno dodavanja i kreativnosti u svojoj trećini. Međutim, susret je opet bio vrlo efikasan te se sa 3-3 otišlo u prve produžetke serije. Tamo je nakon 25 minuta igre Zubov svojim drugim golom donio Admiralu prvu pobjedu u doigravanju u klupskoj povijesti. Četvrti susret bio je vrlo sličan proteklom; opet se išlo u produžetke gdje je odlučio mali detalj. Treći produžetak bližio se kraju kada je Metalurgova trojka sa Zaripovim kao strijelcem odlučila susret. Da je Admiral pobijedio imao bi šansu i za konačnu pobjedu u seriji, ali ovako je ona svedena na minimum. To je potvrdio i peti susret u Magnitogorsku; opet smo gledali sličan hokej kao i u prošle dvije utakmice, a Admiral je kasnim golom utakmicu odveo i u treći uzastopni produžetak. On nije potrajao jako dugo; nakon samo tri minute Mozjakin je nakon solo prodora svladao Ivanjikova i poveo Metalurg u sljedeću rundu doigravanja završivši tako Admiralovu bajku koju žive skoro cijelu sezonu.

Što je odlučilo?

1. Zaripov - Kovar - Mozjakin - Bilo bi neumjesno istaknuti išta drugo kao nešto što je presudilo. Ovu su seriju za razlliku od onih tipičnih odlučili napadači i njihov učinak. Od 37 bodova koliko su upisali Metalurgovi napadači njih 27 stoje uz ime spomenute linije. Osim u drugoj utakmici bili su nerješiva enigma za Admiral, skoro svaki put kada bi došli na led stvorili bi opasnost pred Ivanjikovim. Zanimljivo je da je Mozjakin ovaj put potpuno promijenio svoju tradicionalnu ulogu strijelca te se posvetio dodavanjima Zaripovu koji je zabio četiri te Kovaru koji je zabio pet golova. Njegov jedini gol u seriji bio je onaj posljednji u produžetku pete utakmice. Iako obrana nije doigrala presudnu ulogu u seriji vrijedi spomenuti i da je ova linija pokazala veliku neodgovornost u igri prema natrag što je nekoliko puta koštalo momčad isključenja i primljenih golova. Za nastavak natjecanja bit će im vrlo važno to promijeniti

2. Vratari - U vrlo otvorenoj igri u ovoj seriji vratari su uglavnom bili ostavljeni na milost i nemilost protivničkih igrača. Bez prave podrške svojih obrana nisu mogli izvlačiti utakmice i ostvariti ulogu koju vratari inače imaju u doigravanju. Ipak, Košečkin je na golu Metalurga pokazao puno veću sigurnost što je u skladu s njegovim renomenom; postotak obrana od 92,7% nije nimalo loš s obzirom na okolnosti. Njegov kolega na drugoj strani igrao je na razini na kojoj dosad još nikad nije. Samim time njegov nastup ne može se okarakterizirat kao loš, ali niti kao dobar. Primio je previše golova koje bi iskusniji vratar obranio i to je koštalo njegovu momčad. Međutim, pokazao je i neke dobre stvari te će mu ova lekcija bez sumnje dosta značiti na putu za veliku KHL karijeru.

3. Razlika u igračkoj kvaliteti - Bolje je možda reći; nedostatak kvalitete kod Admirala. Koliko god su dobrih stvari s njima napravili Jortikka pa kasnije i Svetlov Admiralovi igrači općenito gledajući značajno zaostaju u kvaliteti sa svim ostalim klubovima istoka koji su ušli u doigravanju. Nekolicina njih bila je poprilično izgubljena, naročito u obrani koja je bila na neprihvatljivo lošoj razini. Nimalo ne čudi da je Svetlov dosta miješao igrače ostavljajući pojedince na tribinama; to je okusio i mladi branič Antropov koji je kroz sezonu bio sjajan, ali se u doigravanju izgubio. Lideri momčadi u napadu također su jako zakazali, naročito u obrambenim zadacima gdje su pokazali veliku neodgovornost. Tako je naprimjer linija Bergfors-Schutz-Gynge kombinirano je imala +/- statistiku od -14.

4. Obrana - Iako je već spomenuto pod razlgom broj 3 na ovo se treba i malo detaljnije osvrnuti. Malo je obrana u ligi koje su sposobne zaustaviti Metalurgovu ubojitu trojku. Obrana Admirala u ovoj seriji pokazala je da nije jedna od njih. Da bi se to postiglo potrebno je puno klizanja, razmišljanja i fizičke igre, Admiralovci osim ovog potonjeg to nisu imali. Jedino su iskusniji Kanađani Commodore i Pyett pokazali određenu kvalitetu, potonji je osobito bio dobar prema naprijed kao organizator igre s igračem više. Ternavski, Zemčjonok, Vorobjov, Antropov...svi oni pokazali su se nemoćnima za zaustavljanje Metalurga.

Nema komentara:

Objavi komentar