Ukupno prikaza stranice

subota, 19. travnja 2014.

Kraj dominacije

Sezona 2014/2015 za moskovski Dinamo je označila kraj dvogodišnje dominacije KHL-om. Nakon uspješne regularne sezone i osvajanja Kontinentalnog kupa uslijedio je hladan tuš u vidu ispadanja od Lokomotiva već u četvrtfinalu zapada. Osim toga, kraj sezone za Dinamo označio je i kraj trogodišnjeg mandata Olega Znaroka koji je preuzeo klupu ruske reprezentacije.


Pregled sezone

Učinak: 54 utakmice - 38 pobjeda (34 "čistih"+ 4 u produžecima), 16 poraza (11 "čista" - 5 u produžecima) = 115 bodova (1. mjesto zapada, 1. mjesto KHL-a) - doigravanje: četvrtfinale istoka (Lokomotiv 3-4)

Učinak sezonu prije: 52 utakmice - 36 pobjeda (27+9), 16 poraza (14+2) = 101 bod (3. mjesto zapada, 4. mjesto KHL-a) - doigravanje: osvajač Gagarinova kupa

Sezona je za dvostrukog branitelja naslova počela izvrsno; osvojili su drugi uzastopni Kup Lokomotiva pobjedivši Traktor da bi onda sa 4 uzastopne pobjede istaknuli svoju kandidaturu za najviše domete. S vremenom su došli i porazi, ali Dinamo je svejedno pokazivao fenomenalnu igru koja ih je brzo izdvojila na samom vrhu zapada. Zaključno s krajem studenog ostvarili su 21 pobjedu uz 8 poraza što je bilo dovoljno za drugo mjsto iza dotad neprikosnovenog SKA. Nešto slabije igre tijekom studenog uzrokovali su veliki problemi s ozljedama, naročito dotad najboljeg strijelca Maksima Pestuška. Sličnih problemabilo je i u ostatku momčadi pa gotovo da i nije bilo igrača koji u prvom dijelu sezone bar neko vrijeme nije bio ozljeđen. To je i glavni razlog zašto je Dinamo bio aktivan i na tržištu; u obranu je doveden iskusni Aleksandr Rjazancev, a u napad mladi napadač Traktora Jegor Dugin.

U sedam prosinačkih utakmica Dinamo je ostvario 100%-tan učinak, a serija pobjeda nastavljena je sve do 9. siječnja. U tim trenucima trajala je borba za prvo mjesto zapada sa SKA-om, ali je poraz u međusobnom dvoboju od 3-6 tek nakratko učvrstio Dinamo na drugom mjestu. Do Olimpijske stanke stvari su se ipak preokrenule te je Dinamo zasjeo na vrh odakle nije silazio sve do kraja regularnog dijela sezone. Tri igrača Dinama dobila su poziv u rusku reprezentaciju za Soči, ali i Kokarev i Soin tamo nisu zaigrali zbog teških ozljeda. Regularna sezona na kraju je završila trofejno za Dinamo; po prvi put su osvojili Kontinentalni kup za najbolju momčad regularne sezone. Protivnik u četvrtfinalu zapada bio je osmoplasirani Lokomotiv. Dinamo je u tu seriju ušao bez nekoliko važnih igrača, ali sa naizgled dovoljno jakim snagama da sruše dotad nekonzistentni Lokomotiv. Već su prve dvije utakmice serije dale naslutiti kako će stvari ići puno teže za Dinamo nego što je to itko očekivao. Organizirani i obrambeno vrlo snažni Lokomotiv pružio je nenadano dobru igru, ali je svejedno prva dva susreta napustio poražen. Međutim, nisu se predali te su izjednačili seriju nakon dvije pobjede na domaćem ledu. Dinamo se našao u vrlo teškoj situaciji jer je bilo evidentno da su naišli na dostojnog protivnika. Peti susret odlučen je u produžecima, a slavio je s(p)retni Dinamo došavši na korak od prolaza.

Međutim, nije bilo dovoljno. Lokmotiv se nije predao te je slavio u preostala dva susreta nadigravši tri sezone nepobjedivi Dinamo i označivši tako kraj njihove dominacije KHL-om. Oleg Znarok tako je poražen po prvi put od ispadanja od riškog Dinama u četvrtfinalu zapada 2011. godine. Sve poslije toga bio je dio velike dominacije koju je Znarokov Dinamo pokazivao u KHL-u osvojivši pritom dva Gagarinova kupa, dva Kupa Lokomotiva i jedan Kontinentalni kup. Igra koju je Dinamo pokazivao bila je nešto najbolje što je ruski klupski hokej vidio proteklih puno godina.

Razlozi za ovakav neočekivano brzi kraj u ovosezonskom doigravanju su mnogobrojni. Prije svega treba reći da je to bio izvrstan Lokomotiv koji je znao kako se treba postaviti protiv Dinama, osobito u obrani gdje su potpuno otupili oštrice Dinamova napada. Dinamo je pak u obrani zakazao dopustivši napadačima Lokomotiva previše prostora, ali to i nije toliko čudno s obzirom da je ovosezonska obrana Dinama bila dosta slabija nego prošlih sezona. Vrlo važan razlog brzog pada Dinama jesu i ozljede. Nevjerojatno je koliko su ove sezone pogodile Dinamo; nije bilo susreta u kojem je momčad bila kompletna nastupivši u punom sastavu. Stalno su nastajele rupe koje je trebalo popunjavati i kojima se momčad trebala prilagođavati. U takvoj situaciji bilo je nemoguće očekivati stvaranje nepromjenjive pve momčadi. Nije pomogla ni atmosfera u momčadi; mediji su konstantno povlačili priču oko Znarokovog preuzimanja klupe ruske reprezentacije što je prema njegovim riječima narušilo atmosferu u momčadi istovremeno mu ne dajući da je u miru priprema za doigravanje.

Učinak igrača (izvor: eliteprospects.com):

Sam pogled na broj odigranih utakmica igrača koji su nosili dres Dinama u ovoj sezoni jasno pokazuje koliko je Znarok imao problema s izostancima odnosno ozljedama. Najveći broj bodova tako su skupili igrači kojih su zaobišle ozljede. Prvi od njih je povratnik iz NHL-a Leo Komarov koji je još jednom pokazao svoju važnost za ovu momčad, osobito u doigravanju gdje je bio najbolji strijelac. Pravo otkriće bio je mladi Karpov koji je ostvario isti broj bodova - 34. Koliko je bio dobar svjedoči podatak da su ga navijači proglasili igračem sezone. Iza njih dolaze igrači koji su dio sezone propustili zbog ozljeda; najviše je to pogodilo Pestuška koji je prije zlosretnog događaja bio fenomenalan. Povratak je bio težak i stigao je kasno tako da je u doigravanju potpuno zakazao. Cvetkov, Gorovikov, Babenko i Mosaljov odigrali su regularnu sezonu na svojoj uobičajenoj razini,  ali su zato u doigravanju totalno zakazali, a upravo su oni znali biti prevaga prošlih sezona. Kokarevu, Glazačevu i Soinu ozljede su uništile sezonu, posebni potonjem koji je odigrao tek 21 utakmicu. Bolje nisu prošli ni stranci Karsums i Kvapil koji su se ozljedili točno pred doigravanje. Latvijac je međutim i dotad uspio osigurati titulu najboljeg strijelca momčadi sa 18 golova čime ga se može proglasiti i najugodnijim iznenađenjem u momčadi.

U obrani situacija nije bila ništa bolja; svoje su odležali i Granak i Višnjevski i Novak i Derljuk. U takvoj situaciji priliku su dobili i iskoristili je Solovjov i osobito mladi Mironov. Isto se ne može reći i za mladog Korjagina koji je pomalo razočarao, ali za njega će svakako biti još prilike. Najveće razočaranje u obrani ipak je Finac Jalasvaara koji je podbacio na svakom polju, a bio je i najlošija obrambena karika u doigravanju. Što se vratara tiče Jerjomenko je odigrao samo 31 utakmicu u regularnoj sezoni, a razlog je, pogađate, ozljeda. Za ono vrijeme što je igrao bio je na uobičajeno visokoj razini, ali u doigravanju je bio dosta lošiji pa je jednom prilikom čak i zamijenjen. Priliku su kao zamjene dobili Lazušin i mladi Šaričenkov te su odigrali na pristojnoj razini.

Stanje za sljedeću sezonu

Najvažnija promjena već je spomenuti odlazak Olega Znaroka na mjesto izbornika Rusije. Odlazak čovjeka koji je stvorio ovu momčad nakon pet godina veliki je udarac za klub. Međutim, za Znarokova nasljednika izabran je dugogodišnji pomoćnik i učenik Harijs Vitolinš koji bi trebao nastaviti ondje gdje je on stao što znači da će Dinamo na neki način još uvijek biti Znarokova momčad. Čak bi i on sam trebao biti u neformalnoj funkciji Vitolinšovog savjetnika.Igrački kadar doživjet će tek neznatne promjene budući da su početkom netom završene sezone produženi ugovori s većinom igrača. Tako je pod ugovorom kompletan vratarski kadar te velika većina napadača. Među izuzecima bili su Dugin i Babenko, ali oni su već produžili ugovore na tri odnosno jednu sezonu. Na kraju će izgleda jedini izvisiti Kasjančuk, Bojkov, Šafigulin i Kvapil kojima ističu ugovori, a Dinamo ih nema namjeru produživati.

U obrani je situacija nešto drugačija, pod ugovorom su samo Jalasvaara, Novak, Mironov i Solovjov. Nedavno je novi dvogodišnji ugovor potpisao i Korjagin dok su svi ostali pod upitnikom. Za očekivati je da s nekima od njih neće biti razgovora o novom ugovoru, ali sve je još uvijek pod velikim znakom upitnika. S obzirom da je obrana bila najslabija karika u ovoj sezoni, osobito onda kad je bilo najvažnije, za očekivati je neka značajnija pojačanja u tom segmentu. Vrlo lako bi to mogao biti i stranac s obzirom da se otvarilo jedno mjesto odlaskom Kvapila, a možda i dva ako se ne produži ugovor s Granakom. U napadu će također biti pokoje pojačanje, ali samo ona koja će doprinijeti širini napada, okosnica će ostati nepromijenjena.

Perspektiva kluba

Dinamo je jedan od najvećih ruskih klubova i praktički jedina konstanta u vrhu ruskog hokeja još tamo od 50-ih; Dinamo je naime jedini klub koji je osvojio naslov prvaka i u SSSR-u i u Rusiji. U novije vrijeme klub je dodatno ojačao sponzorstvom VTB banke i predsjednikovanjem Arkadija Rotenberga, jednog od najbogatijih Rusa. Samim time, perspektiva kluba i više je nego svijetla i nema sumnje da će i u budućnosti biti u samom vrhu KHL-a. Dinamo je i jedini moskovski klub koji nema problema s gledanošću; njihove utakmice u Areni Lužnjiki redovito su popunjene, a klub ima i veliku navijačku bazu u obližnjoj Bališihi budući da je ovaj današnji Dinamo zapravo nastao fuzijom tamošnjeg MVD-a i starog Dinama. Zbog svih tih razloga Dinamo bi uskoro trebao potpuno preseliti u VTB arenu u kojoj je dosad igrao samo neke utakmice. U jedno nema sumnje; Dinamo će i u godinama koje dolaze biti u samom vrhu KHL-a.
U pregledu sezone dosad objavljeno:

Ima li nade za Kuznju?
Postavljanje temelja za budućnost
Korak unatrag

Svaki feedback ili komentar od strane čitatelja je poželjan i dobrodošao.

S obzirom da KHL broji 28 klubova, a ja sam tek na brojki 4 što se tiče ovih pregleda logično je da neću stići napisati tekst za svakog posebno. Umjesto toga krajem tjedna ću napisati tjedni pregled vijesti i transfera iz KHL-a kako bi oni, nažalost još uvijek rijetki koji prate KHL mogli lakše pratiti što se događa u drugoj najjačoj svjetskoj ligi.

Nema komentara:

Objavi komentar