Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 22. srpnja 2013.

Grbovi KHL klubova

Nakon pregleda povijesti imena klubova u KHL vrijeme je za pregled grbova tih istih klubova. Kako je cilj KHL-a otpočetka bio učiniti ligu što sličnijom KHL-u ne čudi što su i mnogi klubovi potaknuti tom idejom promijenili svoje grbove kako bi bili što sličniji onima "sa zapada". Sportska herladika općenito se mijenja i zapravo je trend da svi klubovi pokuašavju na što bolji grafički način prikazati svoj grb što dovodi do svojevrsne "amerikanizacije" budući da su upravo tamošnji klubovi, konkretno oni u NHL-u, prvi posegnuli za modernizacijom u sportskoj heraldici. Isti taj trend danas se događa u Rusiji odnosno KHL-u.


Jedna od najaktualnijih priča ove predsezone jest ona vezana uz redizajn grba Metalurga iz Magnitogorska koji je svojim navijačima ponudio šest riješenja za novi grb kluba. Glasovanjem na službenim stranicama kluba upravo su oni dali svoj prijedlog za novi grb nakon čega je čelništvo, uzevši u obzir želje navijača, donijelo konačnu odluku gelde redizajna. Stari (na slici lijevo) je proglašen staromodnim i neadekvatnim, a nije mu pomoglo mu ni što ime kluba piše na ćirilici. Vatra predstavlja vatru kao simbol metalurgije dok tri zvjezdice označavaju broj naslova prvaka koje je klub osvojio. Krajem lipnja klub je objavio novi grb, a prve reakcije navijača bile su uglavnom negativne budući da izabrani grb sami navijači glasovanjem nisu značajno podržali. Na njega je stavljena glava lisice kao novi simbol kluba (Stalnje Lisi; prijevod Željezne lisice ime je MHL filijale), a ime kluba je ovaj put napisano na latinici.

U teksu o imenima klubova već smo spomenuli kako su Ak Bars i Salavat Julajev simboli svojih republika i svojih naroda; Tatarstana i Baškortostana. Shodno tome, oba kluba imaju i imena i grbove u skladu sa Tatarstanom i Baškortostanom. Ak Bars ima sniježnog leoparda dok je na grbu Salavat Julajeva vidljiv profil istoimenog baškirskog junaka. Simbol Avangarda iz Omska je od samih početaka ptica sokol pa grb kluba predstavlja stiliziranog sokola u obliku slova A. Do prošle sezone oko sokola je pisalo ime kluba, ali je ono danas skinuto. Od ostalih "velikana" istočne konferencije ostao je još samo Traktor. Njihov grb prikazuje bijelog medvjeda kako lomi hokejašku palicu. To je tipičan primjer modernizacije koju su proveli mnogi ruski klubovi budući da je prije ovoga grb bio vrlo jednostavan i poprilično konzervativan. Odluka o mijenjaju bila je donesena pod pritiskom navijača prije desetak godina. Sve donedavno ispod samog grba je pisalo Traktor i to na ćirilici. Sada piše na latinici, a pridodan je i engleski natpis ice hockey club.

Među klubove koji su ostali vrlo konzervativni po pitanju grbova svakako spada Amur. Njihov grb je zapravo grb regije iz koje dolaze, Habarovskog kraja, ispod kojeg umjesto naziva regije piše ime kluba (na slici). To ne treba čuditi pošto je lokalna vlast tj.Habarovski kraj praktički jedini sponzor kluba. Stari grb ima i još nekoliko klubova iz istočne konferencije; novokuznjecki Metalurg ima stilizirano slovo M te ime kluba na ćirilici, a Avtomobilist pak ima stilizirano slovo A uz dominantnu crvenu i crnu boju. Neftehimik je nedavno dobio novi grb koji je imao tek male promjene u odnosu na stari. Motiv industrijskog reaktora ostao je isti budući da je vlasnik i sponzor ostao lokalni petrokemijski div NKNH. U sredini su ćirilićna slova NH kao akronim kluba. Grb Jugre dizajniran je u bojama istoimene regije uz ćirilićni natpis kluba, plavoj i zelenoj. U budućnosti se planira redizajn koji će za rezultat imati stavljanjem u grb motiva mamuta, zaštitnog znaka kluba. Vrlo je jednostavan i grb Barisa iz Astane. I on poput onog Ak Barsovog ima motiv snježnog leoparda i nastpis kluba na ćirilici. Sibir ima vrlo jednostavan i efikasan grb kojeg predstavljaju slova H i C (na ćirilici N (Novosibirsk) i S (Sibir).

Novopečeni klub i član KHL-a Admiral iz Vladivostoka odlučio se za vrlo šaren i detaljan grb koji je odmah naišao na odobravanje navijača. Cijeli dizajn vezan je uz dva osnovna motiva grada i kraja iz kojeg klub dolazi; more i tigra. Osim samog imena kluba more je prikazano preko sidra i kormila. Tigar je bio motiv za crno-narančaste pruge, a uz to je i umanjenom prikazu stavljen u središte grba. Zanimljivo je da su u Admiralu ostali vjerni tradiciji tako što su ime kluba i grada napisani ćirilicom. Uz Admiral novi član istočne konferencije je i Torpedo. I oni poput Amura imaju vrlo tradicionalan grb na kojem se nalazi jelen preuzet s grba grada Nižnjeg Novgoroda. Mogu se vidjeti i palica i pak te ime kluba i grada - sve na ćirilici.

Osim Metalurga i Atlant je ovog ljeta doživio redizajn grba . Nakon pet godina KHL-a to će im bit već treći grb; počeli su sa psom kao motivom, nastavili s kombinacijom rakete i slova A. Najnovije riješenje konačno će biti u bojama kluba - plavoj i žutoj. Dodan je i stilizirani čovjek s palicom kojeg u klubu objašnjavaju kao znak "high tech napretka i modernosti" u koju klub ulazi od sljedeće sezone. Dva vojna kluba sličnih imena i sličnog bogatstva - SKA i CSKA prije par sezona su modernizirali i pojednostavnili svoje grbove. Tako novi grb petrogradskog kluba ima samo zvijezdu i natpis SKA (na ćirilici) što je značajno pojednostavljenje u odnosu na stari. Istu stvar napravio je i CSKA; novi logo kao pojednostavljenje staroga. 


Moskovski Dinamo ostao je vjeran tradiciji sportskog društva kojem pripada te im grb čini plavo pisano slovo D. Gotovo identično slovo nalazimo u grbu riškog Dinama koji je napravljen po uzoru na grb grada Rige s dva lava kao osnovnim motivima. Jednaka situacija kao s grbom moskovskog Dinama je i s njihovim gradskim rivalom Spartakom koji također ima grb sportskog društva kojem pripada, a kojeg čini okvir u obliku dijamanta sa crveno-bijelim prugama. Prije nekoliko sezona Dinamo iz Minska krenuo je u projekt stvaranja novog i modernog vizualnog identiteta budući da su se upravo selili u novu i modernu Arenu Minsk. Za maskotu kluba uzet je bizon budući da ta životinja u Europi živi jedino u Bjelorusiji (Beloveška prašuma) te je svojevrsni simbol cijele države. Bizon je stavljen i u grb kluba i to na vrlo efektan i moderan način pa se Dinamov grb često navodi kao jedan od najljepših u ligi. 

Osim što su susjedi, a samim time i rivali po geografskom položaju Severstal i Lokomotiv slični su i po svojim grbovima budući da su oba vezana uz glavne sponzore. Lokomotiv je 2000. godine kao sponzora dobio RŽD (Ruske željeznice) pa je shodno tome promijenjeno ime kluba (dotad Torpedo) dok je u grb stavljen jureći vlak sa ćirilićnim slovom D kao pozadinom. Sponzor Severstala je istoimeni koncern koji je osim što mu daje ime diktira i izgled klupskog grba. Do prije dvije godine grb i kluba i koncerna izgledao je ovako, a onda je promijenjen te danas izgleda ovako. Vitjaz iz Podolska ima grb u obliku štita unutar kojeg se nalazi slovo V (na ćirilici B) dok iznad, također na ćirilici, piše klupski moto (pr. s nama bog). Glavne boje su crvena i bijela. (na slici).

Pregled završavamo lanjskim novacima u ligi. Slovački Slovan u grbu ima orla koji je dugogodišnji simbol kluba. Budući da je cijelo sportsko društvo nastalo kao svojevrsni nacionalni projekt klupske boje jednake su onima sa slovačke zastave, ali i gotovo sviju slavenskih država: crvena, bijela i plava. Ukrajinski Donbas je vrlo mlad klub osnovan 2006. godine, a u kratkoj povijesti već su promijenili tri grba. Otkad su u KHL-u koriste samo jedan, onaj najnoviji na kojem se uz ćirilićni naziv kluba nalaze dva terikona u klupskim bojma; crvenom i zelenom. Terikon je rudarski motiv, brijeg koji nastaje od ostataka materijala izvučenog iz rudnika. Donjeck je inače rudarski grad pa je logično da otud potječe motiv za grb kluba. Situacija s praškim Levom vrlo je jednostavna, životinja po kojoj klub nosi ime dominira i klupskom grbom.

Grb Medveščaka svi poznajemo pa o njemu ne treba ništa pisati. Međutim, kao kuriozitet se može navesti kako je to jedini grb kojim dominira plava boja i jedan od tri na kojima se nalazi medvjed (Traktor, Amur). Ukupno je dvanaest klubova koji u grbu imaju neku životinju, a upravo je medvjed najzastupljeniji. Slijedi sniježni leopard sa dvije pojave dok se lav, jelen, orao, sokol, tigar, bizon i lisica nalaze na po jednom grbu.

Nema komentara:

Objavi komentar