Ukupno prikaza stranice

petak, 12. srpnja 2013.

Promjene u Omsku

Jedan od najvećih i najpopularnijih KHL klubova omski Avangard već je u prva dva mjeseca predsezone doživio mnoge promjene. Svakako najvažnija je ona vezana uz budžet koji je smanjen uslijed smanjena doprinosa glavnog sponzora. Shodno tome morala je reagirati i uprava kluba koja je napravila svojevrsnu racionalizaciju troškova tako što su se riješili igrača s velikim ugovorima i na njihova mjesta doveli jeftinija riješenja. Ipak, prema zasad viđenom ne može se reći kako će to značajnije utjecati na kvalitetu momčadi u nadolazećoj sezoni. Što se sve događalo pročitajte u nastavku.



Glavni sponzor Avangarda već je godinama naftna kompanija Gazpromneft koja je uvijek bila izdašna u izdvajanju sredstava za klub iz Omska. U sljedećoj sezoni bit će značajno manje izdašni, Avangard će primiti 684 milijuna rubalja (oko16 milijuna eura) što je oko 30% manje u odnosu na prošlu sezonu. Sa stajališta velikog broja KHL klubova to je više od njihova cijelokupnog budžeta, ali je u slučaju Avangarda to tek jedan dio sredstava. Regionalna vlast, Omska oblast, i dalje će osiguravati većinu Avangardova budžeta tako da nema govora o nekoj propasti Avangarda kao što su neki naslućivali nakon vijesti o povlačneju sredstava Gazpromnefta.

Novi generalni menadžer Jurij Karamnov već je na samom početku mandata dao naslutiti kako će sastav doživjeti velike promjene. Prvi korak bilo je otkazivanje pregovora o novom ugovoru s braničima Anssijom Salmelom i Olegom Piganovičem, a nedugo zatim isto je učinjeno i s Aleksandrom Bumaginom, Aleksandrom Nesterovim i Igorom Volkovim. Za većinom njih nitko neće žaliti budući da se dosad nisu pokazali dovoljno kvalitetnim za ostanak pa je klub odlučio pronaći zamjene.

Isto ne vrijedi i za odlazak reprezentativnog braniča Antona Belova kojem je isticao ugovor i koji je cijelo vrijeme iskazivao želju za odlaskom u NHL. Klub je poštovao želju svojeg dugogodišnjeg igrača te su ga bez suprostavljanja pustili da karijeru nastavi preko bare. Tamo je potpisao za Edmonton Oilerse. Belov se u posljednje dvije sezone nametnuo kao stožerni branič Avangarda te se općenito smatra jednim od najboljih u cijelom KHL-u. Mnogi ga već vide i u ruskom sastavu za Soči. Njegovim odlaskom na plavoj liniji ostala je velika rupa koju će bit nemoguće nadomjestiti. Dovođenjem odnosno vraćanjem Denisa Kuljaša planirano je djelomično zatvaranje te rupe, ali je činjenica kako on nije i približno dobar kao Belov. Njegova najveća vrijednost je dobra igra s igračem više dok će za nešto defenzivnije zadatke biti zadužen još jedan novi branič Čeh Miroslav Blatak. Dugogodišnji član Salavat Julajeva trebao bi biti među glavnim obrambenim snagama Avangarda u nadolazećoj sezoni.


Anton Belov nakon pet sezona napušta svlačionicu Avangarda


















Slična situacija kao s Belovim bila je i s dugogodišnjim prvim vratarom Karrijem Ramom. Finac je također iskazao želju za odlaskom u NHL gdje su prava na njega polagali Calgary Flamesi. Prije nego što je i službeno potpisao za njih Avangard je potpisao njegova sunarodnjaka Teemua Lassilu što je bila neslužbena potvrda Ramovog odlaska. Za njim će malo tko žaliti; prevelike oscilacije i sklonost kiksevima u važnim trenucima ono je po čemu će ga u Omsku najviše pamtiti. Lassila je prema riječima čelnika doveden radi iskustva igranaj u KHL-u. Nisu željeli dovoditi vratara sa strane, sve kako bi izbjegli njegovo razdoblje prilagodbe KHL-u. Razlog je u krajnju ruku čudan pogotovo ako se pogleda Lassilina dosadašnja karijera u kojoj po ničemu ne opravdava povjerenje koje mu je ukazano kao prvog vratara Avangarda.

Jedan od najdugovječnijih članova Avangarda Anton Kurjanov nakon punih 11 godina napustio je Omsk i potpisao za rivala Traktor iz Čeljabinska. Imao je važeći ugovor, ali ga je raskinuo. Pravi razlozi nisu poznati, a neki izvori govore kako je to bilo zbog odbijanja smanjenja plaće uslijed opće štednje u klubu. Karijera Kurjanova je već nekoliko sezona u silaznoj putanji te njegov odlazak u igračkom smislu neće predstavljati veliki šok za momčad. Još krajem prošle sezone Latvijac Georgijs Pujacs potpisao je novi dvogodišnji ugovor da bi ga Avangard već u srpnju otpisao zajedno s još jednim strancem, razočaravajuće lošim Fincem Mattijem Kupparinenom. Time su oslobođena dva dragocjena mjesta za strance, a klub se riješio i dva igrača koji po svem prikazanom nisu zaslužili mjesto u klubu s obzirom da su stranci.

Oslobođena mjesta brzo su popunjena; iz AHL-a (Hershey Bears) je stigao američki centar Ryan Potulny, a kao najveće pojačanje i veliki uspjeh GM-a Karamnova pristigao je i Bjelorus Sergej Kosticin. Prošle sezone bio je jedan od dvojice NHL-ovaca koji je obukao dres Avangarda za vrijeme lockouta te je u par mjeseci ostavio dubok trag u momčadi pretvorivši se u jednog od lidera. Stoga ne čudi da je kao glavni cilj prijelaznog roka postavljen njegov povratak u Omsk koji se naposlijetku dogodio. Potpis na tri godine pokazuje kako se upravo od Bjelorusa očekuje da bude jedan od vođa "novog" Avangarda. U rubrici dolasci nalaze se još tri imena; iz Severstala su raznoraznim zamjenama dovedeni lijevo krilo Dmitrij Kazionov i branič Stanislav Jegoršev. Obojica su 25-godišnjaci sa solidnim KHL iskustvom te bi trebali doprinijeti širini Avangardove klupe. Posljednje u nizu pojačanja jest veteran Oleg Kvaša koji je prošlu sezonu proveo u CSKA-u.

Ryan Potulny će u 28. godini po prvi put igrati "preko bare"












Teemu Lassila bit će prvi vratar u novoj sezoni, a zamjena će mu biti domaći mladić Eduard Rejžvih koji je kroz prošlu sezonu pokazao da se na njega u budućnosti može računati. Uspjeh Avangarda u novoj sezoni uvelike će ovisiti o tome hoće li Lassila opravdati ukazano povjerenje i biti vratar na razini ili bolji od Karrija Rama.

Prve dvije napadačke postave bit će identične onima u najvećem dijelu prošle sezone: prva sa Perežoginom, Popovim i Zaborskim te druga sa Frolovim, Sjominom i Kosticinom. U trećoj bi centar trebao biti Ryan Potulny, a za mjesta na krilu ima mnogo kandidata; napokon potpuno spremni Sergej Kalinin, Andrej Ivanov koji je netom produljio ugovor, novopridošli Kazionov i Kvaša. Svoju priliku svakako će dobiti i najbolji članovi dvostrukih uzastopnih prvaka MHL-a, juniori Jevgenij Mozer, Semjon Žerebcov i Kiril Raskazov. Svoje mjesto tražit će i Andrej Taratuhin iako igrama u prošloj sezoni nije zavrijedio veliko povjerenje. Time je napad u potpunosti kompletiran i tu više zasigurno neće biti pojačanja.

Obrana na prvi pogled djeluje nekompletno. Uz trojicu spomenutih pridošlica Blataka, Jegorševa i Kuljaša tu su i dalje talentirani mladi Nikita Pivcakin i Pavel Valentenko. Od ostalih su tu još Kiril Ljamin te 23-godišnji izdanak omske škole Dmitrij Kozlov koji već godinama čeka pravu priliku, a deficit u obrani ove sezone naslućuje da će je konačno i dobiti. Budući da imaju samo sedam braniča na raspolaganju za očekivati je još jedno ime u obrani. Budući da je slobodno i jedno mjesto za stranca za očekivati je da će to biti upravo branič. Spominjalo se ime Šveđanina Johana Larssona, ali izgleda da je Avangard odustao od njegovog dovođenja. Tko će biti najnovije, a vjerojatno i posljednje pojačanje saznat ćemo uskoro.

Avangard će s klupe i ove sezone voditi Finac Petri Matikainen (na slici). Iako je prošla sezona bila neuspješna te iako je upravo on smatran jednim od najvećih krivaca za podbačaj u doigravanju uprava mu je ukazala povjerenje i u novoj sezoni. Vjeruju u njegov rad te su sigurni kako je on dugoročno riješenje za vruću klupu Avangarda na kojoj se nitko posljednjih godina nije dugo zadržao. To je još jedna kocka uprave kluba, baš kao i ona s Lassilom. Hoće li na toj kocki i dobiti saznat ćemo kroz sljedeću sezonu.


Nema komentara:

Objavi komentar