Ukupno prikaza stranice

utorak, 22. studenoga 2011.

CSKA dobio novog vlasnika

Ruski premijer Vladimir Putin, ujedno i najmoćniji čovjek u Rusiji, prije nekoliko dana je objavio da najmoćnija naftna kompanija u Rusiji, Rosneft, postaje većinski vlasnik hokejaškog kluba CSKA iz Moskve. Klub je dosada bio u vlasništvu Ministarstva obrane koja je u njega svake godine ulagala oko 70 milijuna rubalja. Međutim, ove godine smanjili su ulaganje na tek nešto više od 50 milijuna te se klub našao u teškoj financijskoj situaciji. Na ruku im nisu išli ni loši rezultati te loša domaća gledanost posljednjih godina koji su najtrofejniji ruski klub doveli na rub ponora. Potaknut teškom krizom predsjednik kluba Vjačeslav Tikonov je ovog listopada pomoć odlučio potražiti baš kod Putina. Izabrao je pravi trenutak budući da je Putin usred predsjedničke kampanje te je promptno obećao pomoć slavnom klubu.



Kako bi se pokazao kao spasitelj slavnog kluba i oridobio glasove brojnih navijača CSKA Putin je objavio da naftna kompanija Rosneft, inače u državnom vlasništvu, kupuje većinski udio kluba. Također je rečeno da će Ministarstvo obrane imati pravo zadržati do 20% vlasništva. Po Putinovim riječima, Rosneft je spreman odmah uložiti desetke milijuna rubalja u pojačanja te nastaviti s ulaganjima sve dok im klub ne počne donositi dobit. Također je objavljeno da će se graditi i nova arena isključivo za potrebe hokejaškog kluba CSKA.

Rečeno, učinjeno. Na datum 18. studenog potpisan je ugovor o preuzimanju te je Rosneft i službeno postao većinski vlasnik kluba.

Uz posredstvo Vladimira Putina ugovor su potpisali ministar obrane Anatolij Serdjukov (lijevo) i predsjednik Rosnefta Eduard Hudajnatov (desno)












Što ovo preuzimanje znači za CSKA u hokejaškom smislu? Svijetlu budućnost prije svega. Budžet će se umnogostručiti te će klub praktički moći potpisati koga god hoće. Dobit će i novu modernu arenu te će time privući veće gledateljstvo neg do sada. Logično je da se i ljestvica očekivanja naglo uzdiže, klub se očekuje vratiti na stare staze slave. Klub je 32 puta bio prvak bivšeg SSSR-a, ali nikad moderne Rusije. Kriza rezultata je očigledna te će CSKA ovako dobiti priliku za povratak na sam vrh ruskog hokeja, mjest gdje klub i pripada. Ali ne gledaju svi blagonaklono na prodaju kluba. Mnogi navijači i bivši igrači vjeruju kako je ovo loš potez kojim se ruši ugled velikog kluba koji je oduvijek bio u vlasništvu ministarstva obrane tj.vojske. Vjeruju da je gradnja nove dvorane nepotrebna te da se općenito klub mogao izvući iz krize i bez prodaje Rosneftu.

Nikita Filatov vjerojatno će biti prvo pojačanje novog CSKA











Ali većina navijača se slaže s kupnjom te su uzbuđeni što će klub početi graditi svoj put povratka u vrh ruskog hokeja i KHL-a. Već je najavljeno okupljanje talentiranih ruskih igrača te će se pokušat spriječiti njihov odlazak u NHL. Tako je vrlo vjerojatan dolazak Nikite Filatova iz Ottawa Senatorsa, a dogodine možda vidimo i još neko povratničko ime iz Sjeverne Amerike.

Nema komentara:

Objavi komentar