Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 13. listopada 2013.

U spomen na Alekseja Čerepanova

Na današnji dan prije pet godina zauvijek nas je napustio Aleksej Čerepanov.

U jednoj od najtragičnijih hokejaških priča ikada 19-godišnji igrač Avangarda iz Omska kolabirao je na klupi za vrijeme utakmice u Čehovu protiv Vitjaza. Umro je nekoliko sati kasnije u lokalnoj bolnici unatoč činjenici da su ga u međuvremenu pet puta uspjeli oživjeti. Samu smrt potaknuo je i niz nestručnosti i propusta u organizaciji utakmice; od preranog odlaska hitne pomoći iz dvorane do sporosti u prevoženju u bolnicu. Naknadna istraga pokazala je kako je mladi igrač bolovao od miokarditisa, bolesti zbog koje se nije smio baviti profesionalnim sportom. To su trebali vidjeti liječnici Avangarda, ali nisu pa su zbog toga i kažnjeni suspenzijom. Bilo kako bilo i pet godina kasnije ostaje dojam da se ovaj tragičan događaj mogao izbjeći. Ali sudbina je htjela drugačije.



Čerepanov je bio nadolazeća zvijezda ruskog i svjetskog hokeja, njegov talent uspoređivan je sa onim najvećima ovog sporta. Ono što je postigao u kratkoj karijeri vrijedno je divljenja; još i danas drži rekord za najbolju debitantsku sezonu u ruskoj ligi: u sezoni 2006/2007 u Superligi je odigrao 46 susreta i ostvario 29 bodova, u tome je bio bolji i od Ovečkina, Malkina, Kovalčuka i mnogih drugih. Tada mu je bilo samo 17 godina. Isti učinak ponovio je i u drugoj sezoni dok je u trećoj, posljednjoj u karijeri bio nezaustavljiv. Bila je to prva KHL sezona u kojoj je njegov Avangard bio među najboljim momčadima lige. Igrao je u liniji s velikim Jaromirom Jagrom što je bio pun pogodak; u 15 utakmica upisao je čak 13 bodova. Tada je došla kobna utakmica s Vitjazom koja mu je bila posljednja u karijeri. Sudbina je htjela da je kolabirao baš dok je razgovarao s Jagrom. Poslije tragičnog događaja Avangard je igrao sve lošije i lošije da bi na kraju regularne sezone završili tek na 16. mjestu. Šok zbog gubitka mlade zvijezde očigledno je bio prevelik.

Fotografije

Čerepanov je briljirao i u reprezentativnom dresu; osvojio je zlato sa U18 i srebro i broncu sa U20 reprezentacijom na svjetskim prvenstvima s tim da je svaki put bio među najboljim u momčadi. Na NHL draftu 2007. godine izabrali su ga New York Rangersi i to kao 17. izbor prve runde. Sam Čerepanov nije se previše zanosio NHL-om, navodno je želio ostaviti dubok trag u Avangardu prije odlaska preko bare.
 



Iako se rodio u gradiću Ozerki u Altajskom kraju pokopan je u Omsku, gradu u kojem je proveo najveći dio svog prekratkog života. Na sprovod mu je došlo više od 60 tisuća ljudi, taj dan cijeli grad je  žalovao. 







Na grobnom mjestu postavljen je dojmljiv spomenik oko kojeg je uvijek mnogo cvijeća koje redovito postavljaju slučajni ili namjerni prolaznici (na slici). 








Dva dana poslije smrti u Areni Omsk održana je komemoracija za Čerepanova zbog čega je cijela dvorana bila u crnom. Nažalost, ne zato što je to osnovna boja Avangarda...








Istog dana Avangard je i umirovio dres s brojem 7 podigavši ga na vrh dvorane gdje stoji i danas. Iako ga je nosio nešto više od dvije godine Čerepanov je bio dijete Avangarda i vjerojatno najveći talent kojeg je hokej u Omsku ikada imao.







To nije bila jedina počast koju je Avangard dao Čerepanovu. Nit godinu dana kasnije osnovali su Muzej sjećanja posvećen mladom igraču, a koji se nalazi u sklopu Arene Omsk.








Čerepanov je počast doživio i od ruskog saveza odnosno KHL-a. Nagrada za najboljeg novaka sezoneod 2008. godine nosi njegovo ime. Prvi osvajač bio je današnji vratar CSKA, tada magnitogorskog Metalurga Ilja Proskurjakov (na slici). Iza njega do danas su ga redom osvajili i Anatolij Nikoncev, Pavel Zdunov, Dmitrij Lugin i Valerij Ničuškin.





Danas su u Omsku igrači, treneri i klupski dužnosnici Avangard kao i mnogobrojni navijači posjetili Aleksejevo posljednje počivalište kako bi mu odali počast. Na slici trener momčadi Miloš Riha.










Na klupskoj službenoj stranici objavljen je i video sjećanja na Čerepanova.



Počivao u miru


Nema komentara:

Objavi komentar