Ukupno prikaza stranice

utorak, 9. travnja 2013.

Travanj za ljubitelje svjetskih prvenstava

Travanj je mjesec koji je u hokejaškom svijetu u znaku odigravanja gotovo svih turnira svjetskog prvenstva u seniorskoj kategoriji. Najprije će 14.travnja krenuti turniri divizija IA, IB te IIA u kojoj sudjeluje i naša reprezentacija i koji će se odigrati u Zagrebu. Samo dan poslije počet će i najecanje u najnižoj diviziji III da bi priču 21.travnja zaključio turnir divizije IIB. Svi ovi turniri su uvertira u glavno natjecanje, svjetsko prvenstvo elitne divizije koje je na rasporedu početkom svibnja.




Divizija IA nominalno je drugi razred svjetskog hokeja, a ujedno i najprometnija divizija budući da je nakon svake sezone napuštaju i u nju ulaze tri reprezentacije. Ove sezone turnir će se odigrati u Budimpešti, drugi put u posljednje tri godine. Naime, 2011. godine Mađarska je na domaćem ledu porazom od Italije propustila plasman u elitu, a sada će to pokušati u puno jačoj konkurenciji. Olakotna okolnost im je što novim sistemom prve dvije momčadi idu u elitu. Na tom putu glavni konkurenti trebali bi im opet biti Talijani ali i Kazahstanci, dvije reprezentacije koje su lani ispale iz elite. Borba će se vrlo vjerojatno voditi između te tri reprezentacije s tim da zbog vrlo kvalitetnog sastava malu prednost dajemo Kazahstanu. Naime, izbornik Krikunov trebao bi imati na raspolaganju sve najbolje igrače, a među njima i sjajnog naturaliziranog Kanađanina Kevina Dallmana.

Od ostale tri momčadi čak dvije su iz Azije; Japanci kao standardni članovi ovog ranga natjecanja te Korejanci kao debitanti nakon lanjskog iznenađujućeg prvog mjesta u diviziji IB. Njihov cilj bit će ostanak u ovom rangu natjecanja, a na tom putu bi im glavni konkurent trebala biti momčad Velike Britanije kojoj tradicionalno ne odgovaraju brze momčadi kao što je Japan ili Koreja. Općenito gledajući sve su reprezentacije vrlo izjednačene te je svaka prognoza nezahvalna. Ono što je sigurno jest da nas čeka vrlo zanimljiv i uzbudljiv turnir sa mnoštvom kvalitetnog hokeja.



Ukrajinski Donjeck bit će domaćin turnira divizije IB. Ukrajina je preuzela domaćinstvo kako bi olakšala zadatak svojoj nacionalnoj vrsti; plasman u diviziju IA. Ukrajinski hokej doživljava teške dane, a jedna od pozitivnih stvari je svakako ulazak Donbasa u KHL. Na tom projektu cilj je izgraditi kvalitetnu nacionalnu vrstu koja bi se trebala vratiti u sam vrh svjetskog hokeja. Ukrajinci su blagi favoriti nna ovom turniru kojeg karakterizira velika izjednačenost između svih sudionika. Poljska također pretendira na vrh nakon lanjskog podbačaja na domaćem ledu protiv Koreje, a i Nizozemska ima svoje šanse budući da su još lani bili u samom vrhu ove divizije.

Litva je u prošlosti često znala imati problema u organizaciji svojih nastupa zbog čega su patili rezultati, ali njihova reprezentacija sposobna je pomrsiti račune bilo kome. Očekuje se kvalitetniji nastup od lanjskog kada su umalo izbjegli ispadanje. Rumunjska je vrlo čudna momčad koja zna oscilirati u svojim nastupima, ali na temelju dobrog lanjskog nastupa mogu se nadati sigurnom ostanku iako njihov cilj ostaje ostanak u ovom rangu natjecanja. Taj cilj ima i Estonija, novak pristigao iz "naše" divizije koji će učiniti sve ne bi li ostao u ovoj diviziji. Kvalitetu za to zasigurno imaju, ali je pitanje mogu li to pokazati i na ledu. U i u ovoj diviziji vrlo je nezahvalno raditi ikakve prognoze budući da je riječ o vrlo izjednačenim reprezentacijama. Još jedan dokaz koliko je dobar bila reorganizacija divizija od strane IIHF-a.





Turski Izmit bit će domaćin turnira divizije IIB koji će ove sezone okupiti reprezentacije sa četiri kontinenta. Glavni favorit je, bar na papiru, Novi Zeland koji ima potrebnu kvalitetu za veći rang. Međutim, njihov problem uvijek je isti, njihova hokejaška sezona sad je mrtva te su igrači van natjecateljskog ritma. Hoće li se unatoč tome pripremiti dovoljno dobro da osvoje zlato? Na zlato cilja i lani srebrna Kina, njihov plasman uvelike će ovisiti o momčadi koju dovedu, običaj je da taj sastav bude bez kvalitetnih pojedinaca. Favorit iz sjene svakako je Bugarska, po prvi put nakon mnogo godina bez legendarnog vratara Mihajlova. Bugarski hokej pokazuje određeni napredak posljednjih sezona, a dokaz je i lanjska bronca. Hoće li to biti dovoljno za iznaneđenje u Turskoj, ostaje za vidjeti


Meksiko je momčad sredine ljestvice koja često podbaci na turnirima koji se ne igraju u Meksiku. Veliki napredak teško je očekivati te je realna njihova borba za medalju. Izrael je momčad koja bi, da ima sve raspoložive igrače u sastavu, bila kandidat za zlato. Međutim, to se nije dogodilo već dugo vremena pa su rezultati bili vrlo skromni. Izgleda da će ove sezone biti drugačije, najbolji igrači poput Birbraera, Eizenmana i Sherbatova trebali bi igrati u Izmitu. Ukoliko se to obistini, Izrael bi se mogao uključiti u borbu za sam vrh. Domaćin Turska, lanjski pobjednik divizije III, imat će samo jedan cilj: opstati u ovom rangu natjecanja. Imaju prednost u domaćem ledu te će sigurno dati sve od sebe kako bi napredak turskog hokeja prikazali kroz ostanak u diviziji IIB.




Najegzotičniji turnir svakako je onaj divizije III na kojem će ove sezone nastupiti šest reprezentacija sa tri kontinenta. Ove sezone je nakon mnogo godina zbog velikog broja prijavljenih za svjetsko prvenstvo održan i kvalifikacijski turnir za nastup u ovoj diviziji. Održan je sredinom listopada u Abu Dhabiju, a sudjelovale su četiri reprezentacije. Domaćin UAE kao prvoplasirani i Grčka kao drugoplasirana osigurali su plasman u diviziju III dok je za Mongoliju i debitanta Gruziju natjecanje bilo gotovo.

Ove sezone turnir će se odigrati u Cape Townu u Južnoj Africi, a domaćin će tražiti povratak u diviziju IIB iz koje su lani ispali. Pretpostavlja se da će na domaćem ledu biti kompletni što će im olakšati ostvarenje te misije. Glavni konkurent trebala bi im biti Sjeverna Koreja, ako se uopće pojavi, što je svake godine vrlo upitno. S njihovim hokejom je isto kao i s cijelom državom - o njima se van državnih granica zna jako malo.  Luksemburg je standardno u sredini ljestvice pa je za očekivati takav plasman i ove sezone.

Irski hokej nastavlja svoj život unatoč katastrofalnim prilikama te je teško očekivati ikakav pomak u odnosu na lajnsko četvrto mjesto. Slično je i s Grčkom koja sve više propada te je njezino mjesto pri dnu ljestvice gotovo zacementirano. Nešto drugačije je s Ujedninjenim Arapskim Emiratima čiji je hokej u zamahu. Nedavno su nastupali i na azijskom Challenge kupu te su u natjecateljskom ritmu. Nikoga ne bi čudilo da turnir završe u sredini ljestvice.

IIHF je nedavno objavio novo pravilo kojim bi se postrožili kriteriji za nastup na svjetskom prvenstvu, a kojim se propisuju minimalni uvjeti za nastup. To su barem jedno klizalište regularnih dimenzija, najmanje 60 registriranih igrača u kategoriji u kojoj se želi nastupiti te službena domaća liga. Donošenje tog pravila već je gotova stvar, a njegovom primjenom Irska i Grčka napustit će svjetsko prvenstvo, bar dok ne ispune kriterije potrebne za nastup. Naime, nijedna od njih nema klizalište regularnih dimenzija već godinama.

Nema komentara:

Objavi komentar