Ukupno prikaza stranice

petak, 19. travnja 2013.

KHL: Opet Dinamo

Hokejaši moskovskog Dinama su novi stari osvajači Gagarinova kupa, trofeja za najbolju momčad KHL lige. U velikom finalu bili su bolji od Traktora iz Čeljabinska svladavši ih sa 4-2 u seriji. Dvije početne domaće pobjede potvrdili su jednim slavljem i porazom na strani. Prvu meč loptu na domaćem ledu nisu iskoristili, ali već drugu u Čeljabinsku jesu te je slavlje moglo početi. Time su se na listi najuspješnijih momčadi izjednačili sa Ak Barsom koji također ima dva naslova.



Dinamo je prva dva susreta na domaćem ledu dobio te tako napravio veliku prednost koja nije ispuštena do kraja serije. Prvo su slavili s 2-1; u tom susretu bili su bolji protivnik. Drugi je susret bio mnogo teži, a pobjedu su dohvatili tek nakon preokreta u trećoj trećini, bilo je 3-2. Serija se preselila u Čeljabinsk gdje je vladala fenomenalna atmosfera te je 7500 ulaznica doslovno razgrabljeno. U takvoj atmosferi Traktor je igrao nadahnuto te nakon vrlo nadahnute predstave slavio sa 3-1. Sličan je bio i drugi susret u Čeljabinsku gdje je Traktor bio taj koji je dominirao, ali je Dinamo odnio pobjedu i to zahvaljujući jednom jedinom golu.

Veliku prednost od 3-1 Dinamo je donio u Moskvu gdje se nadao dovršiti seriju pred domaćim navijačima. To se nije dogodilo, u susretu punom preokreta Traktor je zahvaljujući kasnom golu Andreja Kosticina slavio sa 4-3. Serija opet seli u Čeljabinsk gdje je Traktor pobjedom mogao osigurati sedmu utakmicu. Bio je to jedini susret u seriji koji je otišao u produžetke, tamo je već u šestoj minuti priča završena. Aleksej Cvetkov pogodio je za pobjedu te je veliko slavlje Dinamovaca moglo početi, drugu godinu zaredom.

Glavni tvorac ovog uspjeha svakako je trener Oleg Znarok koji je unatoč činjenici što je u odnosu na prošu sezonu izgubio neke od najboljih pojedinaca stvorio pobjedničku momčad. Od ključnih pojedinaca iz lanjskog doigravanja ove sezone imao je tek vratara Jerjomenka; Mihail Anisin i Leo Komarov su otišli. Međutim, Znarok je znao kako to nadoknaditi te je krajem regularne sezone angažiran vrsni češki napadač Jakub Petružalek od kojeg se očekivalo da bude svojevrsna zamjena za Anisina. Petružalek je povjerenje u potpunosti opravdao postigavši 16 bodova u 19 utakmica doigravanja. Odličnim potezom pokazao se i poziv Alekseju Sopinu iz VHL-a netom pred doigravanje. To se pokazalo kao vrhunski potez budući da je upravo on bio strijelac nekih važnih pogodaka, naročito u seriji sa Slovanom. Bez pravog vratara u doigravanju nema uspjeha, a Dinamo ima sreću da je Aleksandr Jerjomenko i ovaj put pokazao zašto se smatra jednim od najboljih ruskih vratara novijeg doba; 93,4% obrana u doigravanju je vrhunsko ostvarenje, a još važnije je da je u nekim susretima protiv Traktora, naročito u četvrtoj utakmici skoro sam donio pobjedu svojoj momčadi.


Oleg Znarok u rukama svojih igrača














Znarokova hokejaška taktika još se jednom pokazala uspješnom te s pravom možemo reći kako je od Dinama napravio momčad koja je sposobna vladati KHL-om još neko vrijeme. Okosnica momčadi vjerojatno se neće previše mijenjati, a i ako hoće Znarok je već pokazao kako zna pronaći kvalitetne zamjene. Ta okosnica momčadi uigrana je praktički do savršenstva, a formu je i ove i prošle sezone tempirala točno za doigravanje. Obrana je igrana na vrlo visokoj razini s minimalnim brojem pogrešaka, a one koje su se i dogodile Jerjomenko je uglavnom uspješno ispravljao. Napad nikada nije udarna snaga Znarokovih momčadi pa tako ni kod ovosezonskog Dinama. Ali taj napad jednu stvar je doveo gotovo do savršenstva, a to je provociranje, a onda i kažnjavanje protivničkih grešaka. Jak pritisak na Traktorove igrače u njihovoj zoni često je rezultirao greškama koje su odmah dovodile do prilika za pogodak, a samim time i do golova. U takvoj igri osobito ubojitom se pokazala tzv. radna linija Mosaljov-Cvetkov-Kokarev koja je bila i najproduktivnija te je naposlijetku zaslužna i za pobjednički gol u šestoj utakmici.

S druge strane Traktor je napravio veliki uspjeh koji je samo potvrda velikog posla koji je s ovim klubom u posljednje dvije i pol sezone napravio Valerij Belousov. Od momčadi iz sredine ljestvice uz pametna ulaganja u pojačanja izgradio je vrhunsku momčad sposobnu za sam vrh KHL-a. S tim se poklopilo i nekoliko sjajnih "izdanaka" slavne čeljabinske hokejaške škole koje predvodi Jevgenij Kuznjecov, a ne smiju se ne spomenuti ni imena Jegora Dugina, Maksima Karpova, Nikite Nesterova te Valerija Ničuškina. Ostatak momčadi čine iskusniji igrači te je Belousov od svega toga stvorio momčad kojoj u napadačkom segmentu ove sezone nije bilo ravne u cijelom KHL-u. Napad Traktora toliko je raznovrstan i širok da u nijednom trenutku nije sigurno od koga prijeti najveća opasnost.


Valerij Belousov, trener Traktora













Dinamo su pokušali svladati uzdajući se u svoj napad istovremeno prepustivši nešto veće breme pritiska na obranu i vratara Garnetta. Napad nije zakazao, u svakom trenutku su bili sposobni prijetiti Dinamovom golu i to uključuje sve njihove linije. Na njihovu žalost, obrana se pokazala nedovoljno dobrom da parira Dinamovoj. Bilo je previše grešaka koje su dovodile do golova, a vratar Garnett je unatoč odličnoj statistici na trenutke ipak pokazivao nesigurnost primivši neke golove koje nije smio. Na kraju dolazimo do ključne Traktorove figure Jevgenija Kuznjecova. Mlada zvijezda je u ovosezonskom doigravanju pa tako i u finalu pokazala jako malo. Od vođe momčadi 11 bodova u 25 utakmica je vrlo slab učinak. Puno više o njegovoj igri govori podataka da mu je +/- statistika bila -5. Usporedbe radi drigi važan napadač Petri Kontiola imao je +10. Lako je zaključiti kako je Kuznjecov bio sklon greškama, kako u napadu tako i u obrani; puno izgubljenih pakova te izgubljenih dvoboja utjecalo je na vrlo slab dojam o njegovoj igri.

S druge strane ukazao se tinejdžer Ničuškin koji je pokazao da se od njega u budućnosti može puno očekivati. Iskunsi igrači poput Kontiole, Buliša, Čistova i Jakucenje bili glavne Traktorove snage, a sve to mogu zahvaliti treneru Belousovu koji ih je sjajno posložio u linije koje je jako rijetko mijenjao. Navijači nemaju što zamjeriti niti Belousovu niti igračima budući da su vratili njihov klub u vrh ruskog hokeja, tamo gdje već jako dugo nije bio. Iako je u 64. godini Belousov će u Čeljabinsku ostati još neko vrijeme, a već se rade planovi za novu sezonu; bit će potpisano novi ugovori sa onima kojima ističe ove sezone. Traktor će se sljedeće sezone morati potvrditi ostankom u samom vrhu, a imajući na umu sve dobro što je dosad napravljeno vjerojatno je da će u tome i uspjeti.


I za kraj jedna zanimljivost vezana za finale i Dinamovu pobjedu; Aleksandr Jerjomenko (na slici) postao je jedini igrač sa tri Gagarinova kupa, osim dva s Dinamom osvojio je jednog i sa Salavat Julajevom što ga čini najsupješnijim igračem lige po tom kriteriju.



Nema komentara:

Objavi komentar