Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 11. veljače 2013.

EBEL zemlje u Sočiju

Malo tko je mogao očekivati rasplet kakav su nam donijela tri završna kvalifikacijska turnira za Olimpijadu u Sočiju. Dva velika iznenađenja pripremile su lanjske članice divizije 1A, ujedno i EBEL nacije, Austrija i Slovenija. U njemačkom Bietigheim-Bissingenu domaćini su poklekli najprije pred Italijom te u odlučujućem dvoboju i protiv Austrije. Za prolaz im je trebala pobjeda u regularnom dijelu, ali su je ostvarili tek u produžecima. Prva reprezentacija koja je osvojila prvo mjesto bila je Slovenija koja je u danskom Vojensu svladale favorizirane Bjeloruse i Dance što  je bilo dovoljno za povijesni uspjeh slovenskog hokeja. Jedini turnir kojeg su osvojili favoriti bio je onaj u Rigi gdje je Latvija teškom mukom došla do još jednog plasmana na Olimpijadu.


 Skupina D

Austrija - Italija  3:2
Njemačka - Nizozemska  5:1
-------------
Austrija - Nizozemska  6:1
Italija - Njemačka  2:1 OT
-------------
Nizozemska - Italija  1:4
Njemačka - Austrija  3:2 OT

Austrija 7, Njemačka 6, Italija 5, Nizozemska 0. 

Prvi put nakon Salt Lake Cityja 2002. godine austrijski orlovi nastupit će na Olimpijskim igrama. Takav rezultat malo je tko mogao očekivati prije početka kvalifikacija, ali Austrija je iskoristila neuvjerljivu igru domaćina Nijemaca te potpuno zasluženo osvojila prvo mjesto. Turnir je bio vrlo uzbudljiv, pobjednik je odlučen u posljendjoj utakmici. Austriji je u dvoboju s Njemačkom trebao barem bod što znači da je domaćinu igrala samo pobjeda u regularnom dijelu. I bili su blizu, dvaput su imali vodstvo; najprije golom Kohla u prvoj trećini te zatim golom Michaela Wolfa u 47. minuti susreta. Austrijanci su se dvaput vraćali; sredinom druge trećine preko Andrea Lakosa te konačno u 53. minuti golom Markusa Peintnera. U produžecima koji više nisu mogli utjecati na konačan plasman Njemačka je slavila pirovu pobjedu. Nije im pomoglo ni što su natpucali južne susjede sa 38-19, vratar Starkbaum imao je odličan dan.

Austrijski junak je VSV-ov bradonja Markus Peintner. Evo što je izjavio netom poslije susreta. - Trenutno sam bez riječi. Jako smo se borili za ovo, bili smo autsajderi. Znali smo da Njemačka ima snažnu momčad, ali držali smo se svog plana igre. Na kraju smo imali i nešto sreće, ali sadam smo svejedno presretni. Austrijski izbornik i hrvatskim ljubiteljima hokeja dobro poznato lice Manny Viveiros poslije susreta izjavio je: - Jako sam sretan. Željeli smo pobijediti u ovom susretu, ali na kraju nije bitno, važno je da idemo u Soči. Od prve utakmice turnira igrači su se držali plana te smo napredovali kroz turnir.

Za Njemačku je ovo veliko razočaranje, tim više što je upravo ova generacija zaslužna za rušenje 90 godina duge tradicije njemačkog sudjelovanja na igrama. Nijemci nisu nastupili 1920. godine na prvim igrama u Chamonixu. Sljedeće propuštanje bit će u Sočiju. Opravdanje može biti izostanak važnih igrača, ne samo NHL-ovaca, ali sve je to nebitno budući da momčad na ledu nije pokazala dovoljno za prvo mjesto. Ključnim se pokazao poraz u drugom kolu protiv Italije, iste momčadi koju su Austrijanci u prvom kolu svladali. Ovo je zaključak vrlo loše godine njemačkog hokeja u kojoj su ostvarili vrlo loš rezultat na svjetskom prvenstvu poslije čega su i došli u ove kvalifikacije gdje ponovno nisu polučili uspjeh. Ishod turnira lako je mogao biti drugačiji, i Njemačka i Italija bile su blizu prvog mjesta te su na kraju odlučili detalji. Spomenimo da je na turniru nastupila i Nizozemska koja je upisala tri prihvatljiva poraza, a zabili su i po jedan gol svakom protivniku.  

Austrija već može početi planirati svoj nastup u Sočiju. Većinu momčadi trebali bi činiti EBEL-ovci, a u slučaju prekida NHL-a Viveiros će na raspolaganju imati i trenutno vodećeg strijelca NHL-a Vaneka te Nodla i Grabnera. Bit će to lijepa godina za austrijski hokej.


Skupina E

Francuska - Kazahstan  2:3
Latvija - Velika Britanija  6:2
-------------
Francuska - Velika Britanija  4:2
Kazahstan - Latvija  2:3
-------------
Velika Britanija - Kazahstan  0:6  
Latvija - Francuska  2:3 OT

Latvija 7, Kazahstan 6, Francuska 5, Velika Britanija 0.

Salt Lake City bio je mjesto početka novije olimpijske povijesti latvijskog hokeja. Otad traje njihova serija nastupa koja se ipak neće prekinuti ni u Sočiju. Treći put zaredom u Rigi su uspješno zaključili kvalifikacije, drugi put na ledu Arene Riga. Poslije lagane premijerne pobjede nad Britnacima uslijedio je najvažniji dvoboj sa Kazahstanom. Momčad Vladimira Krikunova bila je dostojan protivnik te su pobjedu ostvarili uz mnogo muke. Nakon tri minute igre situacija za domaćine izgledala je odlično, vodili su 2-0 golovima Štalsa i Mikelisa Redlihsa. Krajem trećine smanjio je Upper poslilje čega je Kazahstan zaigrao bolje u drugoj trećini te u 33. minuti došao i do izjednačenja golom Starčenka. Početkom trećeg dijela Darzinš zabio je za 3-2, a Kazaci se unatoč dobroj igri do kraja susreta nisu uspjeli vratiti u susret.

Tu nije bio kraj latvijske borbe, za potvrdu prvog mjesta u posljednjem kolu trebao im je bar bod protiv Francuza koji su u prvom kolu tijesno poraženi od Kazahstana, a u drugom bili sigurni protiv Velike Britanije. Za prvo mjesto trebala im je pobjeda od dva razlike ili od jedan razlike sa četiri postignuta gola. Nakon prve trećine susreta Latvija je imala razloga za veliku brigu, Francuska je vodila golovima Fleuryja i Meuniera. Ted Nolan uspio je srediti situaciju u redovima svoje momčadi te su Latvijci u drugoj trećini smanjili preko Darzinša. Na kraju se početak trećeg dijela opet pokazao ključnim budući da je Karsums svojim golom donio Latviji bod potreban za prvo mjesto. U rezultatski nebitnim produžecima Francuska je slavila pobjedu. Francuska je bila blizu još jedne senzacije u ovim kvalifikacijama, ali Latvija se uspjela obraniti i zadržati prvo mjesto. Unatoč tome mogu biti ponosni na svoj rezultat koji je potvrda odličnog nastupa na prošlom svjetskom prvenstvu.

Kanadski strateg na latvijskoj klupi Ted Nolan poslije susreta izjavio je: - Obje su momčadi igrale odlično i susret je mogao otići na bilo koju stranu. Osobno sam vrlo ponosan na zrelost i liderstvo nekih mojih igrača u ovom susretu. Ovakvi turniri nisu poput neke serije u doigravanju, ovdje odlučuje jedna utakmica - ili pobijediš ili ideš kući pa sam jako sretan zbog načina na koji su igrači podnijeli pritisak. Latvija se ima čemu radovati pred nastup u Sočiju. Ovoj momčadi, najjačoj mogućoj s europskog kontinenta, zasigurno će se priključiti i igrači preko bare: Girgešons, Daugavinš i Pelšs. Momčad bi trebao povesti veteran Sandis Ozolinš koji je na ovom turnoru ostvario veliki povratak u nacionalni dres.

Kazahstan je pod vodstvom novog izbornika Krikunova pokazao vrlo dobro lice za što je dijelom odgovorna i činjenica što većina igrača dolazi iz astanskog Barisa kojemu je trener također Krikunov. Kazahstanski hokej napreduje iz godine u godinu, a iskusni ruski strateg izgleda kao pravi čovjek koji bi seniorsku vrstu trebao voditi u budućnosti. Velika Britanija svoj je cilj u kvalifikacijama ispunila samim nastupom u Rigi gdje su upisali tri uvjerljiva i očekivana poraza iako su pokazali sasvim pristojnu razinu igre.


Skupina F

Bjelorusija - Slovenija  2:4
Danska - Ukrajina  2:0
-----------
Bjelorusija - Ukrajiina  6:0
Slovenija - Danska  2:1
-----------
Ukrajina - Slovenija  1:6
Danska - Bjelorusija  2:3

Slovenija 9, Bjelorusija 6, Danska 3, Ukrajina 0.

Prvi su već nakon dvije utakmice izborili nastup u Sočiju. Jedini su na sva tri turnira osvojili svih 9 bodova. Od njih se to najmanje očekivalo, a uz to su i najnerazvijenija hokejaška nacija od svih 12 koliko ih je nastupilo u kvalifikacijama. Naravno, samo ako se gleda hokejaška infrastruktura, broj stanovnika i broj registriranih hokejaša. Jedino će njima ovo biti premijeran nastup na Olimpijskim igrama. Naravno, riječ je o našim sjeverozapadnim susjedima Slovencima koji slave najveći uspjeh u povijesti svog hokeja. Turnir u danskom Vojensu osvojili su suprotno svim predviđanjima porazivši u prve dvije utakmice dva velika favorita; Bjelorusiju pa Dansku. Vidno neuigrane Bjeloruse svladali su gotovo na prepad budući da su ih ovi očigledno podcijenili. Poslije početnog vodstva od 2-0 dopuštaju Bjelorusima brzo izjednačenje poslije čega se činilo da će pasti. Međutim, u trećoj trećini Slovenci rade ključnu prednost. Najprije za vodstvo iz kaznenog udarca pogađa Razingar, a zatim pobjedu potvrđuje David Rodman.

Drugi dio puta do prvog mjesta vodio je preko domaćina Danske i to već sutradan. Bio je to sjajan susret u kojem je prvo ime bio Medveščakov Robert Kristan koji je na slovenskom golu upisao 37 obrana potpuno anuliravši sve danske pokušaje. Sva tri gola pala su u drugoj trećini; u 24. nakon ssjajne solo akcije pogađa David Rodman, ali ni minutu kasnije Hardt vraća stvari na početak. Pred kraj trećine sjevnuo je slovenski protunapad iz kojeg je sjajnim udarcem iz zgloba Rodman zabio svoj drugi gol koji se pokazao pobjedničkim. Kraj susreta donio je veliko slavlje Sloveniji koju više nitko nije mogao svrgnuti s prvog mjesta. Danci su ostali razočarani ishodom budući da je sjajna generacija igrača, od kojih većina nije nastupila na turniru, ostala bez prilike za nastup na najvećem natjecanju u hokejaškom svijetu. Poraz je tim gorči što je upisan na domaćem ledu i pred domaćom publikom.

Posljednjeg dana turnira Slovenija je potvrdila prvo mjesto uvjerljivim slavljem nad Ukrajinom dok su Danci izgubili i drugi susret na turniru protiv Bjelorusije. Bio je to susret od kojeg se prije početka natjcanja očekivalo da odluči pobjednika. Nitko nije računao na Sloveniju i to je jedan od razloga zbog kojeg su ih i Bjelorusi i Danci podcijenili što je na kraju rezultiralo njihovim porazima. Slovenski hokej iza sebe ima tešku godinu u kojoj su neuspješno reorganizirali seniorski klupski hokej i u kojoj su izgubili profesionalni klub u Jesenicama. Igrači su se raširili diljem Europe, ali je reprezentacija svejedno ostvarila dva velika uspjeha: povratak u elitnu diviziju i nastup na Olimpijadi. Veliki potpis na tome ima izbornik Matjaž Kopitar koji će imati veseli posao planiranja za nastup u Sočiju gdje će zasigurno nastupiti i NHL-ovci Muršak i Kopitar.

Bjelorusija je u Vojensu doživjela još jedan neuspjeh koji naslućuje mnoge probleme u njihovoj reprezentaciji; od pristupa lako ćemo (najava dvoboja sa Slovenijom), preko nediscipline (slučaj Andrej Kosticin) sve do čudnog izbora igrača relativno neiskusnog izbornika Andreja Skabelke. Za zemlju koja dosta ulaže u hokej i u kojoj je on nacionalni sport ovo je veliki neuspjeh. Momčad je u Danskoj nastupila i sa velikim pritiskom lokalnih medija što je igračima samo otežalo posao. Olimpijada u Sočiju bit će treća koju će Bjelorusi propustiti od osamostaljenja, a na isto toliko su i nastupili. Ukrajina je nastupila u oslabljenom sastavu i više od tri glatka poraza nisu mogli ni očekivati. Ulazak među posljednjih 12 kvalifikanata za njih predstavlja vrlo dobar uspjeh.

Za kraj ćemo navesti ždrijeb skupina u Sočiju.
Skupina A - Rusija, Slovačka, SAD, Slovenija
Skupina B - Finska, Kanada, Norveška, Austrija
Skupina C - Češka, Švedska, Švicarska, Latvija

Nema komentara:

Objavi komentar