Ukupno prikaza stranice

subota, 27. travnja 2013.

Divizija IB: Povratak Ukrajine

Još prije nepunih deset godina Ukrajina je bila redoviti i stabilni član elitne divizije. Kada su 2007. godine iz nje ispali malo tko je mogao vjerovati da će pet godina kasnije ispasti u treći razred svjetskog hokeja, diviziju IB. Ipak, tamo su se zadržali samo jednu sezonu budući da su ove sezone na domaćem uspjeli osvojiti prvo mjesto te povratak u diviziju IA. Izborili su to pobjedom nad Poljskom koja se zadovoljila srebrom te nastavlja svoj boravak u ovom ranu natjecanja. Nizozemska može biti zadovoljna broncom baš kao i Rumunjska četvrtim mjestom. Litva je tek u posljednjem kolu izborila ostanak pobjedom nad Estonijom koja se nakon jedne sezone vraća u diviziju IIA te prepušta svoje mjesto Hrvatskoj.



Rezultati:

Nizozemska - Estonija  5:4
Poljska - Litva  5:0
Ukrajina - Rumunjska  8:1
------------
Litva - Nizozemska  3:5
Rumunjska - Poljska  1:6
Estonija - Ukrajina  1:8
------------
Estonija - Rumunjska  3:6
Poljska - Nizozemska  3:1
Ukrajina - Litva  7:0
------------
Poljska - Estonija  5:3
Rumunjska - Litva  2:1
Nizozemska - Ukrajina  2:3 OT
------------
Nizozemska - Rumunjska  6:2
Litva - Estonija  12:3
Ukrajina - Poljska  4:3

Konačni poredak:
Ukrajina 14, Poljska 12, Nizozemska 10, Rumunjska 6, Litva 3, Estonija 0.

Dug je put povratka Ukrajine u elitnu diviziju, ali ove sezone napravili su prvi korak na tom putu. Izbornik Oleksandr Kulikov imao je sreću da je na raspolaganju imao najjači sastav što im je praktički trasiralo put do vrha skupine. Imali su i prednost domaćeg leda Družba arene u Donjecku. Da misle ozbiljno pokazali su u prva tri sureta u kojima su sa po 7 razlike svladali autajdere Rumunjsku, Estoniju i Litvu. U četvrtom kolu su tek u produžecima svladali Nizozemsku pa im je za prvo mjesto trebala bilo kakva pobjeda protiv Poljske poseljednjeg dana. Susret nije dobro počeo, gubili su 0-2 nakon prve trećine.

U drugoj trećini preokreću na 3-2 te prednost zadržavaju do samog kraja. Slavlje je moglo početi, Ukrajina je pobjedinik turnira. Dodatan razlog za slavlje imao je napadač Junosti iz Minska Oleg Timčenko koji je proglašen za najboljeg napadača turnira sa postignutih 10 bodova. Vrijedi istaknuti i dobru igru njegovog suigrača iz Junosti Olega Šafarenka koji je ostvario isti učinak. Lijep je ovo impuls za ukrajinski hokej koji se očajnički želi vratiti tamo gdje je nekad bio. Još je tu puno problema, ali ovo im daje nadu da ih u budućnosti mogu prevladati.

Baš kao i Ukrajina i Poljska je kao hokejaška zemlja u u velikom padu, naročito od nastupa na svjetskom prvenstvu elitne divizije 2002 godine. Otad pa do danas nisu uspjeli izaći iz nekadašnje divizije I, a nakon preustroja zapeli su već drugu sezonu u diviziji IB u kojoj su osvojili već drugo srebro. Lani je kobna bila Koreja, a ovaj put Ukrajina. Poljskoj nije pomogao ni slavni ruski izbornički dvojac Igor Zaharkin-Vjačeslav Bikov. Sve je išlo po planu do zadnjeg kola, ostvarene su četiri čiste pobjede iako igra nije uvijek bila preuvjerljiva. U već opisanom susretu s Ukrajinom ostaju kratki za jedan gol te su se morali zadovoljiti tek sa srebrom koje će malo koga u poljskom taboru zadovoljiti.

U sastavu se nije našao niti jedan internacionalac, a vodeći igrači uglavnom su članovi Sanoka; Marcin Kolusz i Pawel Dronya sa po 8 bodova. Dronya je ujedno i proglašen za najboljeg braniča turnira. Ono što Poljake može brinuti jest činjenica da njihova liga nije dovoljno jaka kako bi proizvodila igrače za diviziju IA. Stoga je prisutna želja za kooperacijom sa slovačkim klubovima, a kao pozitivna stvar u budućnosti mogao bi biti KHL klub u Gdansku. Naime, u njemu bi slično, kao i po ukrajinskom principu u Donbasu, mogli nastupati najbolji poljski igrači čime bi se s vremenom razvilo i domaće prvenstvo te bi se proširila igračka baza. Tada bi Poljska konačno mogla krenuti u proboj na svjetskoj hokejaškoj sceni.


 Tomasz Malasinski i Pawel Dronya (Poljska)

















Nizozemska je primjer zemlje koja je godinama bila u sličnoj poziciji osvajavši četvrto ili peto mjesto u nekdašnjoj prvoj diviziji, a od preustroja treće. To je ujedno i ogledalo nizozemskog hokeja koji nikako da napreduje niti stagnira. Treće mjesto u Donjecku može se okarakterizirati kao uspjeh budući da im je nedostajalo nekoliko važnih igrača poput vratara Meierdresa, braniča Dalhuisena te napadača Karsa. Izbornik Barry Smith na rapolaganju je imao igrače iz domaćih klubova uz izuzetak napadača Stevea Masona, člana Miamija iz NCAA lige.

Već prvog dana pokazali su mnoge nedostatke jedva pobijedivši Estoniju 5-4, a ni Litvu u sljedećem kolu nisu svladali bez velikih poteškoća. Uslijedila su dva poraza od Poljske i Ukrajine, ali je prikazana vrlo dobra te su zlatnoj Ukrajini otkinuli i bod. Laganom pobjedom nad Rumunjskom u posljednjem kolu osigurana je bronca čime Nizozemska mora biti zadovoljna. Napadač Tilburg Trappersa Ivy van den Heuvel sa 9 bodova bio je najefikasniji igrač dok je vratar Martijn Oosterwijk proglašen za najboljeg vratara turnira.

Rumunjska već drugu sezonu od slavlja u Zagrebu uspijeva očuvati svoj status u diviziji IB osvojivši oba puta četvrto mjesto. Na turniru su pokazali dva lica; u dvobojima s favoritima bili su vrlo loši te izgubili s velikom razlikom dok su sebi ravne protivnike Litvu i Estoniju uspjeli pobijediti. Sasvim dovoljno za ostanak i četvrto mjesto. Izbornik Tom Skinner na raspolaganju je imao momčad HSC Csikszerede uz po dva člana Steaue te Corone Brasov. Jedini internacionalac bio je član švedskog Tinsgryda Roberto Gliga, ujedno i jedan od dva etnička Rumunja u sastavu. Članovi HSC-a Csanad Virag i Tihamer Bencze bili su najefikasniji igrači sa po 5 bodova, a slijedio ih je suigrač Jevgenij Pisarenko, naturalizirani Ukrajinac sa 4 boda. Rumunjska je uspjela u svom naumu da se ustali u ovoj diviziji, a dovoljnim se pokazalo redovito sudjelovanje njihova tri kluba u MOL ligi koja se pokazala optimalnim stupnjem natjecanja za stvaranje igrača za diviziju IB.

Reprezentativci Rumunjske prije susreta sa Litvom














Jedna od najzanimljivijih reprezentacija cjelokupnog svjetskog prvenstva svakako je Litva. Redovita nedisciplina, nedostatak momčadskog duha, nedostatak najboljih igrača, tinejdžeri vođe momčadi...sve to karakterizira njihovu reprezentaciju. Ne bi li bar donekle sredili situaciju Litvanci su za izbornika angažirali iskusnog Nijemca Bernda Haakea. To nije puno pomoglo na početku turnira budući da su doživjeli glatke poraze i od Ukrajine i Poljske dok su tek nešto bolje prošli protiv Nizozemske. Poraz od Rumunjske doveo ih je u situaciju da u posljednjem dvoboju sa Estonijom odlučuju o ostanku u diviziji. Susret je završio fenomenalno, predvođeni fenomenalnim 19-godišnjim dvojcem Aimars Fiščevas-Daniel Bogdziul slavili su sa 12-3. Obojica su postigli po 8 bodova.

Time je Litva pokazala kako im je mjesto u ovom rangu natjecanja, a kad bi se malo bolje organizirali i pokazali više discipline možda bi mogli i ostvariti značajnije uspjehe. Osim spomenutog mladog dvojca značajnu ulogu igraju još neki "mladci" poput vratara Mantasa Armalisa, Nerijusa Ališauskasa te Aimarsa Bendžiusa. Većina igrača igra u Energiji Elektrenai, u litavskoj ligi; dvojica su u britanskoj drugoj ligi, jedan u BOL-u, te po jedan u ukrajinskom PHL-u, u MHL-B (Fiščevas), u finskoj juniorskoj (Bogdziul) te u švedskoj juniorskoj (Armalis). Upravo ti kvalitetni mladi igrači bit će okosnica momčadi i u budućnosti te je za očekivati da će Litva u budućnosti u najmanju ruku zadržati sadašnju poziciju na svjetskoj hokejaškoj sceni.

 Reprezentativci Latvije poslije velike pobjede nad Estonijom













Estonija se na pozornici divizije IB zadržala samo jednu sezonu; pet čistih poraza uz igru za zaborav te sramotno ponašanje za vrijeme natjecanja čini ovaj turnir za Estoniju noćnom morom. Treba napomenuti kako je Estoniji ovo već treći neuspjeli pokušaj ostanka u nekadašnjoj diviziji I, sada diviziji IB. Izbornik Dmitrij Medvedev, inače Litavac, nije mogao računati na iznimno bitan dvojac Kaljuste-Petrov, članove norveškog drugoligaša Kongsvingera te već drugu sezonu na najboljeg estonskog igrača Andreja Makrova.  Ostatak momčadi bio je tu te su se Estonci nadali da će to ipak biti dovoljno za ostanak. Nije bilo, upisali su sve poraze, a posebno je bolan bio onaj 3-12 u odlučujućoj posljednjoj utakmici sa Litvom. U susretima sa Poljskom i Nizozemskoj pokazali su najbolju igru, ali to svejedno nije bilo dovoljno za osvajanje kojeg boda.

Ono što je bacilo sjenu na cijeli nastup jest ponašanje nekih igrača za vrijeme natjecanja, Maksim Ivanov je nakon treće utakmice izbačen iz momčadi zbog noćnih izlazaka, a navodno nije bio jedini u sastavu koji je to činio. To je očito unijelo nemir u momčad koja je posljednjeg dana pregažena od strane Litve. Najefikasniji igrač bio je Aleksej Sibircev, član švedskog četvrtologaša Varberga u kojem igraju još tri Estonca. Dobar je turnir i iza 19-godišnjeg juniora finskog Espooa Roberta Roobu koji je skupio 4 boda. Estonija će već sljedeće sezone juriti povratak u ovaj rang natjecanja, a protivnici će joj biti Belgija, Island, Srbija, Australija i Izrael.

S druge strane, u diviziji IB sljedeće sezone nastupit će Velika Britanija, Poljska,

Nema komentara:

Objavi komentar