Ukupno prikaza stranice

petak, 4. siječnja 2013.

Latvija ispala iz elite

Pretposljednjeg dana svjetskog prvenstva podijeljena su mjesta od petog do desetog. Najvažnija vijest je da je putnik u diviziju IA Latvija koja je u izravnoj borbi poražena od Njemačke koja je tako završila deveta. Borba za sedmo mjesto donijela je dvoboj Finske i Slovačke u kojem je skandinavska momčad eksplodirala te slavila sa 11-4. Peto mjesto je, baš kao i lani u Kanadi, osvojila reprezentacija Češke. Postigli su to pobjedom nad Švicarskom od 4-3.

Liga za ostanak

NJEMAČKA - LATVIJA  5:2 (0:1, 3:0, 2:1).

16' 0-1 Rancevs (Rosinskis, Ševčenko)
21' 1-1 Rieder (Draisaitl)
31' 2-1 Draisaitl (Kahun, Rieder) PP
37' 3-1 Kretschmann (Uvira, Draisaitl)
46' 4-1 Draisaitl (Rieder)
56' 5-1 Uvira (Latta) SH, EN
59' 5-2 Kuzmenkovs (Zvirbulis, R.Lipsbergs)

Isključenja: 6x2 - 7x2, 1x10, Udarci na gol: 40-27
Goalkeepers: Marvin Cupper 25/92,6% - Ivars Punnenovs 35/89,7%

Jedna od posljednjih velikih nepoznanica ovog turnira bila je tko će zauzeti posljednje mjesto tj.ispasti u diviziju IA. U izravnoj borbi za pretposljednje mjesto našle su se dvije najlošije momčadi turnira koje su do danas upisale po pet poraza: Njemačka i Latvija. Njemačka je dosad na turniru pokazala više te su osvojili i bod protiv Slovačke. U utakmicu su ušli kao blagi favoriti nad Latvijom koja je unatoč na trenutke kvalitetnoj igri upisala svih pet čistih poraza. Prva trećina odigrana je u niskom ritmu uz puno opreza s obje strane. Latvija je prva došla do gola. Igrala se 16. minuta kada je Lauris Rancevs pospremio u mrežu odbijanac poslije Rosinskisova udarca. Netom prije kraja trećine Tobias Rieder je propustio veliku priliku za izjednačenje. Međutim, već u prvoj minuti nastavka ispravio je grešku te pogodio nakon samo 6 sekundi igre na Draisaitlovo dodavanje. Potpuni preokret stigao je u 31. minuti kada Leon Draisaitl dodavanju pridodaje i gol nakon što je u situaciji s igračem više skrenuo Kahunov udarac.

Latvijce gol kao da je šokirao pa se do kraja trećine panično brane. Vratar Punnenovs ih je spašavao sve do 37. minute kada Christian Kretschmann iz odbijanca pogađa za 3-1. Latvija je u treću trećinu ušla odlično, ali bez učinka na rezultat. Četvrti gol Nijemci postižu u 46. minuti, a ponovno je bila zaslužna veza Draisaitl - Rieder. U 56. minuti Latvija zarađuje igrača više te još vade i vratara ne bi li pokušali dostići veliki zaostatak. Ne polazi im za rukom te Sebastian Uvira gađa praznu mrežu za vodstvo od 5-1. Latvija je uspjela postići počasni gol u 59. minuti i to preko Artursa Kuzmenkovsa. Tim golom se nakon četiri sezone opraštaju od elitne divizije, a po svemu prikazanom to su zaslužili. Na prošlom prvenstvu također su odlučivali o ostanku u zadnjoj utakmici, ali su tad bili uspješniji protiv Danske. Nijemci su zasluženo izborili ostanak nakon što su lani osvojili turnir divizije IA. Unatoč nekoliko visokih i bolnih poraza pokazali su se u pravom svijetlu kada je to bilo najpotrebnije te tako izborili put u Malmo 2014. godine.


FINSKA - SLOVAČKA  11:4 (3:0, 4:3, 4:1).

04' 1-0 Jarvelainen (Teravainen)
09' 2-0 Salomaki (Armia)
14' 3-0 Armia (Salomaki)
22' 4-0 Barkov (Pokka, Korpisalo) PP
23' 5-0 Armia (Ristolainen, Maatta)
24' 6-0 Armia (Pokka, Granlund)
29' 6-1 B.Mraz (Bireš, Rusina)
34' 6-2 Buri (Dano) PP1
35' 6-3 Bireš (B.Mraz)
38' 7-3 Salomaki (Maatta, Granlund) PP
45' 7-4 Bireš (Kolena, B.Mraz)
46' 8-4 Lehkonen (Lindbohm)
48' 9-4 Teravainen (Granlund) PP
57' 10-4 Teravainen (Barkov, Jarvelainen)
59' 11-4 Maatta (Teravainen, Lamberg)

Isključenja: 10x2 - 4x2, Udarci na gol: 36-24
Vratari: Joonas Korpisalo 20/83,3% - Adam Nagy 22/73,3%, Patrik Romancik 3/50%

U posljednjoj utakmici lige za ostanak Finska i Slovačka borile su se za sedmo mjesto. Pošto nije bilo motiva ni kod jedne ni kod druge momčadi igralo se dosta opušteno što je rezultiralo pravom golijadom. Finci su ono najbolje sačuvali za kraj turnira što bi bilo dobro u slučaju da nisu ispali u ligu za ostanak. Tako dvije velike pobjede za kraj neće nikoga zadovoljiti već će samo pokazati kako je ova finska generacija bila sposobna za mnogo više. Već od samog početka je bilo vidljivo da će ovo biti susret s mnoštvom golova. Do 14. minute Finska je zabila tri gola, a do 24. još tri. Na početku turnira pritajeni Joel Armia u tom je trenutku već zabio hat-trick. Slovaci su se tada malo trgnuli te postižu tri uzastopna gola, a trećinu sedmim finskim golom zaključuje Salomaki. U posljednjoj trećini golijada se nastavila; Andrej Bireš je najrpije smanjio na 7-4 nakon čega Finci zabijaju još četiri gola za konačnih 11-4.

Slovačka je odigrala vrlo lošu utakmicu koja je završila za njih bolnim porazom. To mogu "zahvaliti" i svojem vratarskom tandemu koji je od 36 finskih udaraca njih 11 propustio u gol. Finci su u napadu bili ubojiti, a vratar Korpisalo još jednom neuvjerljivom izvedbom potvrdio je sve kritike koje su došle na račun finskih vratara. Finska je tako osvojila razočaravajuće sedmo mjesto što je u odnosu na kvalitetu momčadi veliki neuspjeh. Krivca za to mogu tražiti isključivo u sebi budući da su kiksali onda kad je to bilo najmanje poželjno. Slovačka je na kraju osma što je i njihova realnost budući da nisu imali osobito jaku momčad koja shodno tome nije ni pružila dobre predstave. Razlog za ispadanje u ligu za ostanak svakako je i jako teška skupina koja na neki način opravdava njihov lošiji rezultat nego što je bio prošle sezone u Kanadi kada su završili šesti. 

Konačni poredak: Finska 3/9, Slovačka 3/5, Njemačka 3/4, Latvija 3/0.


Utakmica za petom mjesto

ČEŠKA - ŠVICARSKA  4:3 (0:1, 3:1, 1:1).

05' 0-1 Sieber SH
22' 1-1 Jaskin (Sidlik, Hyka) PP
38' 2-1 Hyka (Hertl)
39' 2-2 Andrighetto (Martschini)
39' 3-2 Frk (Pavelka, Beranek)
52' 4-2 Hertl (Hyka, Sedlak) PP
59' 4-3 Andrighetto (Bertschy, Marti) PP

Isključenja: 10x2 - 10x2, Udarci na gol: 37-23
Vratari: Patrik Bartošak 20/86,9% - Luca Boltshauser 33/89,2%

Češka i Švicarska su u dvobojima protiv SAD-a i Rusije ostali bez polufinala te im je preostala borba za utješnu nagradu - peto mjesto. Utakmica bez velikog značaja odigrana je bez prevelikog žara, a minimalna pobjeda na kraju je pripala Češkoj. Švicarsku je očito jako pogodilo ispadanje od Rusije nakon kaznenih udaraca pa su odigrali najslabiju utakmicu na turniru koja je rezultirala i jedinim porazom u regularnom dijelu. Ipak, nakon prve trećine imali su vodstvo golom Lukasa Siebera s igračem manje. U drugoj trećini veliki preokret Čeha. U 22. minuti je izjednačio Dmitrij Jaskin, a u posljednje tri minute trećine palo je isto toliko golova. Najprije je za češko vodstvo zabio Tomaš Hyka nakon čega je na 2-2 izjednačio Sven Andrighetto.

U istoj minuti Martin Frk vraća vodstvo u češke ruke. Tomaš Hertl u52. minuti pogađa za 4-2, a u pretposljednjoj minuti Andrighetto svojim drugim golom postavlja konačnih 4-3. Na taj način Češka je ponovila lanjsko peto mjesto kojim mogu biti zadovoljni. Preko SAD-a se u polufinale nije moglo. Švicarska ima za čim žaliti jer su odigrali sjajan turnir. Bolan poraz od Rusije uzrokovao je da nisu našli motiva i snage za borbu za peto mjesto te su završili šesti. To je napredak u odnosu na prošlu sezonu što može veseliti sve ljubitelje švicarskog hokeja koji u svakom smislu pokazuje sve veći napredak.


Nema komentara:

Objavi komentar