Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 25. kolovoza 2013.

Dvorane KHL-a (1.dio)

Za igranje hokeja potrebno vam je klizalište. Za igranje nekog ozbiljnijeg natjecanja potrebna je ledena dvorana. Za igranje KHL-a potrebna vam je dvorana s kapacitetom većim od 5.500 gledatelja. U dogledno vrijeme predstavit ću sve dvorane KHL klubova kao i planove nekih od njih za gradnju novih zdanja.



Prvo desetljeće XXI. stoljeća u ruskom hokeju bilo je obilježeno značajnim ulaganjem u infrastrukturu koja je dotad bila dotrajala i naedekvatna za vrijeme koje je dolazilo. Čak 14 od 20 ruskih klubova KHL-a svoje domaće utakmice igraju u dvoranama izgrađenim u to vrijeme. Mnogi od njih sada se nalaze u problemima jer su praktički nove dvorane premale i neadekvatne za rastuća apetite KHL-a. Tako mnogi klubovi razmišljaju o gradnji novih većih dvorana, samo desetak godina nakon što su izgradili nove. Neke su dvorane značajno rekonstruirane pa godina izgradnje ne govori puno o njihovoj kvaliteti. Tek nekoliko ruskih klubova ima ozbiljan problem sa svojim dvoranama koje ubrzo neće zadovoljavati stroga KHL pravila. Naime, doneseno je pravilo prema kojem minimalni kapacitet dvorana u KHL-u mora biti 5.500 gledatelja. Svim klubovima čije dvorane ne udovoljavaju uvjetima dan je ultimatum. Ili će do kraja ove godine pokrenuti projekt izgradnje nove adekvatne dvorane ili će morati pronaći novu koja će udovoljavati kriterijima.

U spomenutu kategoriju spadaju Spartak i Baris. I dok će Baris problem riješiti izgradnjom nove dvorane Spartak je još uvijek bez dogovora. Baris je svih pet sezona KHL-a nastupao u dvorani naziva "Dvorec sporta  Kazahstan" u Astani (na slici). Iako otvorena tek 2001. godine smatra se jednom od najlošijih u KHL-u i igrači su je u anonimnoj anketi proglasili drugom najgorom u ligi. Otegotna okolonost za Baris je bila i činjenica da joj je kapacitet tek nešto više od 5.300 gledatelja što je bio znak da moraju tražiti novo riješenje. Budući da je vlasnik kluba kluba državna tvrtka KTZ (Kazahstanske željeznice), indirektno i sama država, brzo se reagiralo te je osmišljen projekt za gradnju nove arene kapaciteta 12.000 gledatelja. Izgradnja joj je već počela te se otvaranje očekuje u kolovozu 2014. godine što znači da će Baris sezonu 2014/2015 dočekati u novom domu.


Situacija je sa Spartakom nešto složenija. Njihov dom je "Dvorec sporta Sokoljniki" (na slici) koji se nalazi u istoimenoj moskovskoj četvrti u kojoj se nalazi cijeli sportski kompleks sportskog društva Spartak. Izgrađena je davne 1956. godine, a kapacitet joj iznosi 5.530 gledatelja što je nešto malo više od propisane norme od strane lige. Međutim, Spartak ima katastrofalnu gledanost koja je među najmanjim u ligi što ne čudi budući da Moskva osim još dva KHL kluba ima i sijaset drugih klubova koji odvlače potencijalno gledateljstvo. Čemu graditi novu, veću dvoranu kad će svejedno zjapiti prazna. Da je ovo kojim slučajem NHL riješenje bi bilo jasno; klub mora seliti na drugu lokaciju gdje će moći privući gledatelje. Ali kako preseliti višestrukog prvaka zemlje i jednu od institucija ruskog hokeja? Zar je marketinški i financijski segment lige važniji od tradicije ruskog hokeja? Do današnjeg dana ostaje nejasno kakva će biti sudbina Spartaka u KHL-u, pa je baš zbog toga najvjerojatnije kako će liga progledavati kroz prste Spartaku još neko vrijeme. Sve su glasnije glasine kako će klub biti preseljen u Soči gdje je upravo dovršena moderna dvorana za Olimpijadu koja će po završetku igara najvjerojatnije zjapiti prazna. Službenih informacija po tom pitanju nema, a izgleda da skoro neće ni biti pošto se klub mirno priprema za novu sezonu u kojoj će domaće susrete i dalje igrati u Sokoljnikiju.

U sličnu kategoriju kao i Baris i Spartak spada i lanjski debitant Donbas. Njihova dvorana "Palac sportu  Družba" izgrađena je davne 1975. godine, a kapacitet joj je 4.130 gledatelja što je daleko ispod KHL normi. Poptuno je jasno da ih KHL nikad ne bi primo da nisu imali projekt za izgradnju nove dvorane što je bio i jedan od uvjeta prilikom pregovora o priključivanja ligi. Kako će Donjeck 2015. godine ugostiti i Eurobasket za što mu također treba dvorana odlučeno je kako će ubiti dvije muhe jednim udarcem izgradnjom dvorane i za Donbas i za Eurobasket. Međutim, pošto je izračunato kako zbog vremena to neće biti moguće odlučeno je kako će se graditi dvije dvorane - jedna kapaciteta 12.000 koja će biti gotova za Eurobasket 2015. (Kalmius arena) te druga kapaciteta oko 20.000 za hokej (Donbass arena-na slici) koja bi trebala biti završena do 2018. godine. Dokad ona ne bude dovršena Donbas bi trebao igrati u Kalmius areni, onoj za Eurobasket, a čije se otvaranje očekuje u svibnju 2015. Zaključak je jasan, sve je lako kada imate novca, pa čak i izgraditi dvije ogromne arene u samo pet godina.

Među klubove koji će u skorije vrijeme dobiti novu arenu spada i Torpedo. Njihova trenutna dvorana imena "KRK Nagornji" (kratica KRK u slobodnom prijevodu znači kulturno-sportski kompleks op.a.) sagrađena je davne 1965. godine, ali je značajno obnovljena 2007. godine (na slici). Kapacitet joj iznosi vrlo malih 5.600 gledatelja pa su u Torpedu u suradnji s privatnim investitorima odlučili pokrenuti izgradnju nove, moderne arenu. Bit će građena po uzoru na Arenu Minsk, a kapacitet će joj biti 15.000 gledatelja. Izgradnja će početi krajem godine, a ulazak u punu funkciju očekuje se tijekom 2015. godine. Kako grad Nižnij Novgorod Novgorod ima preko 1,2 milijuna stanovnika gradnja mnogo veće arene potpuno je legitiman i normalan potez od strane Torpeda.

Novi član KHL-a Admiral domaće utakmice će igrati u areni koja će biti najnovija u cijeloj ligi. Ona je bila i jedan od glavnih faktora što je KHL odlučio osnovati novi klub u Vladivostoku, gradu u kojem hokej dosad praktički nije ni postojao. Njezino radno ime bilo je Fetisov Hall prema slavnom hokejašu koji je i predsjednik kluba i pokretač njegova nastanka. Međutim, on sam izjavio je kako ne želi da arena nosi njegovo ime pa će se tako najvjerojatnije zvati Koncertno-sportovnij kompleks. Ipak, u većini medija ona se i dalje naziva Fetisov Hall pa se još sa sigurnošću ne zna koje će biti njezino ime. Službeno otvaranje bit će 27. rujna kada Admiral igra prvu domaću utakmicu u KHL-u, a protivnik će im biti CSKA, jednako kao i u Medveščakovoj domaćoj premijeri. Inače, kapacitet arene bit će 7.500 gledatelja što spada u prosjek lige.

Za kraj ovog pregleda spomenut ćemo situaciju sa dvoranama preostala dva moskovska kluba. CSKA domaće utakmice igra u dvorani koja ime duguje legendarnom igraču i treneru Vsevolodu Bobrovu (na slici). Izgrađena je 1991. godine te je dio kompleksa sportskog društva CSKA. Kapacitet je tek 5.600 gledatelja, ali čak je i to previše da bi ispunili tribine. I oni imaju problem sa privlačenjem publike kao Spartak, a kao riješenje se nazire modernizacija infrastrukture. CSKA je prije dvije godine došao u vlasništvo naftne kompanije Rosneft koja već neko vrijeme planira gradnju sportskog kompleksa koji bi osim arene za 20-ak tisuća gledatelja imao i razne komercijalne sadržaje. Prema najavama trebao bi se nalaziti u Krasnogorsku, gradu u predgrađu Moskve što će biti tek 10-ak kilometara dalje od sadašnje lokacije dvorane na Lenjingradskom prospektu. Detalja o projektu još nema, a navodno bi sve trebalo biti gotovo do 2016. godine. Dotad će CSKA igrati u svojoj skučenoj dvorani osim nekih važnijih utakmica koje igraju u multifunkcionalnoj Megasport areni, domu ruske reprezentacije.

U istoj dvorani ponekad nastupa i treći moskovski klub - Dinamo. Inače je izgrađena za svjetsko prventvo 2007. godine, a otvorena je godinu prije. Koristi se za nekoliko sportova, a za hokej joj kapacitet iznosi 12.126 gledatelja. Od značajnijih utakmica igranih u njoj spomenimo utakmicu Lokomotiv kupa iz otvaranja prošle sezone kada je Dinamo sa 3-2 u shootoutu svladao Avangard. Arena će biti domaćin i prve utakmice nadolazeće sezone; 4. rujna Dinamo će se suprotstaviti Traktoru u reprizi prošlosezonskog finala. Ona "prava" dvorana Dinama jest ona u olimpijskom kompleksu Lužnjiki koja je izgrađena davne 1956. godine te je kapaciteta 8.700 gledatelja (na slici). Od izgradnje je mmnogo puta rekonstruirana i modernizirana te je jedna od onih dvorana koja unatoč starosti zadovoljava kriterije lige. Ipak, i Dinamo ima plan za izgradnju novog doma. Dugo se vjerovalo kako će ona biti dio ambicioznog projekta VTB Arene, zdanja koje bi istovremena sadržavalo hokejašku arenu i nogometni stadion. Taj projekt je stavljen na čekanje, a istovremeno se spominju planovi predsjedništa Dinama o gradnji svoje arene koja će biti gotova do 2016. godine. S obzirom da je riječ o ideji ambicioznog i bogatog predsjednika Arkadija Rotenberga ona bi vrlo lako mogla postati stvarnost.

Bilo je to prvih sedam KHL klubova čiju sam situaciju sa dvoranama predstavio. Zajedničko svima njima bilo je da imaju planove za gradnju novih dvorana, jedini izuzetak je Admiral koji je upravo dobio najnoviju dvoranu lige. U sljedećem pregledu predstavit ćemo klubove koji su nedavno dobili nove moderne arene.

Nema komentara:

Objavi komentar