Ukupno prikaza stranice

petak, 30. kolovoza 2013.

TOP 5 KHL-a: Vratari

Red je doša i na predstavljanje najboljih vratara KHL-a, u nastavku donosim svoj izbor najboljih pet. 

Michael Garnett, Traktor

Tridesetogodišnji vratar Traktora među rijetkim je Kanađanima koji je u KHL-u ostavio dubok trag. U Rusiju je došao još 2007. godine, a prije nego što je 2011. godine došao u Čeljabinsk igrao je za Neftehimik, MVD iz Bališihe te moskovski Dinamo. Veliki uspjeh postigao je u sezoni 09/10 kada je bio predvodnik MVD-ova puta u veliko finale gdje su poraženi od Ak Barsa. U Traktoru je dočekan kao zvijezda što je u dvije sezone u potpunosti opravdao svojim vratarskim izvedbama. Osobito su dojmljive bile njegove igre u doigravanju gdje je svojim obranama u netom završenoj sezoni pogurao Traktor do velikog finala gdje je po drugi put u karijeri ostao bez Gagarinova trofeja. Odmah po završetku sezone potpisao je novi dvogodišnji ugovor za vrijme čijeg će trajanja Traktorova vratarska pozicija biti zacementirana. Garnett je vrlo popularan među navijačima pogotovo zato što je u šest godina igranja u Rusiji savladao ruski jezik na kojem odnedavno daje i intervjue. Garnett spada među najkonzistentnije vratare u ligi, rijetko kad ima crne rupe u igri te ga se i zato s pravom smatra jednim od vodećih čuvara mreže u KHL-u.

Aleksandr Jerjomenko, Dinamo Moskva

Dovoljno je reći kako je ovaj 33-godišnji Rus jedini igrač sa tri osvojena Gagarinova trofeja i to u tri prošle sezone. Dvaput mu je to pošlo za rukom s moskovskim Dinamom u kojem je i danas, a jednom sa Salavat Julajevim. Upravo mu je Dinamo i matični klub, ali je u međuvremenu promijenio mnoštvo klubova od kojih su svi ruski. Osim tri naslova u KHL-u triput je osvojio i rusku Superligu, opet s Dinamom, Ak Barsom te Salavat Julajevim. Gdje god je igrao bio je fenomenalan i statistika mu je vrijedna divljenja. Osobito je kvalitetno odigrao protekle dvije sezone u Dinamu za koje je proglašen najboljim vratarom lige i MVP-om doigravanja. Protekle je sezone npr. imao postotak obrana 0d 93,1% u regularnom dijelu, a 93,4% u doigravanju. Poznato je da je većina vratara s godinama sve bolja, a tako je i s Jerjomenkom. Glavna odlika mu je iskustvo i konzistentnost, a inače je vrlo sitne građe i ima vrlo dobre reflekse. Glavni je oslonac šampionske momčadi Olega Znaroka pa ne čudi da su ga ovog ljeta potpisali na još tri sezone.


Vasilij Košečkin, Metalurg Magnitogorsk

O kvaliteti Vasilija Košečkina najviše govori činjenica kako je praktički jedini ruski KHL vratar koji se nalazi u kombinacijama za nastup u Sočiju. Trideset mu je godina, a ovog ljeta ostvario je veliki transfer iz Severstala u magnitogorski Metalurg s kojim je potpisao 4-godišnji ugovor. Upravo je u "magnitki" igrao prije vrlo uspješnog trogodišnjeg mandata u Čerepovcu, doduše samo jednu polusezonu. Matični klub mu je Lada iz Toljatija u kojoj je proveo šest sezona od čega dvije u KHL-u. Međutim, ime je izgradio u tri spomenute godine u Severstalu. Tamo je bio jedan od glavnih razloga odličnih plasmana momčadi u regularnom dijelu sezone, a sudjelovao je i u prošlosezonskom izbacivanju Lokomotiva. U toj sezoni branio je čak 61 utakmicu, daleko najviše u ligi te ostvario zavidne brojke koje su mu trasirale put na svjetsko prvenstvo. Umor ili nešto drugo razlog su nešto lošijeg nastupa, ali mu to nije smetalo da ostvari odličan transfer u Metalurg. Košečkin je za razliku od Jerjomenka vrlo krupan vratar te je tipičan predstavnik vratara s tzv. leptir stilom.


Konstantin Barulin, Ak Bars

Ovaj 28-godišnji kazahstanski Rus, čuvar mreže Ak Barsa, imao je pravi put od trnja do zvijezda. U razdoblju prije KHL-a branio je uglavnom u drugoj i trećoj ligi uz povremene izlete u najveći razred. U premijernoj KHL sezoni dobio je prvu pravu priliku u CSKA-u u kojem je proveo dvije solidne sezone, ali su ga se svejedno riješili pa je potpisao za Atlant. Već u prvoj sezoni ostvario je uspjeh vrijedan divljenja; regularnu sezonu završio je s najboljim brojkama lige i GAA od 1.91. taj uspjeh zasjenio je predstavama u doigravanju gdje je pogurao Atlant sve do velikog finala u kojem su pali protiv Salavat Julajeva. Izvrsne obrane ipak su mu osigurale titulu MVP-a doigravanja. U Mitišiju je proveo još jednu solidnu sezonu prije nego ga je potpisao Ak Bars kao zamjenu za trofejnog vratara Petrija Vehanena. Barulin je povjerenje potpuno opravdao braneći u čak 61 utakmici uz fenomenalan postotak od 94,1% obrana. Danas se svi stručnjaci slažu kako je Barulin ponajbolji vratar lige, a ako nastavi sa dosadašnjim napretkom iz sezone u sezonu samo nebo mu je granica.


Rastislav Stana, CSKA

Prije nekoliko godina ovaj slovački vratar sigurno se ne bi našao na listi za najbolje vratare lige. Međutim, protekle dvije sezone u kojima je čuvao vrata CSKA gurnule su ga na tu listu. Spomenimo tek da je prošlu sezonu završio sa postotkom obrana od 93,4%. U "armejce" je došao 2011. godine iz Severstala gdje je skupa s Košečkinom činio daleko najbolji vratarski tandem lige. Prije Rusije igrao je dugo u Švedskoj, a proveo je i šest sezona u Sjevernoj Americi gdje je kroz AHL neuspješno tražio put do najjače svjetske lige. U najboljim je vratarskim godinama (33) pa ne čudi da upravo doživljava najbolje dane svoje karijere. Ambiciozni i bogati CSKA na njega ozbiljno računa kao prvog vratara pa su mu ovog ljeta osigurali i novi dvogodišnji ugovor s kojim je postao jedan od najplaćenijih vratara lige. Stana je dugo bio na glasu kao vratar sklon kiksevima i lošoj kontroli odbijanaca, ali su greške s vremenom svedene na minimum što je rezultat njegova definitivnog vratarskog sazrijevanja.

Nema komentara:

Objavi komentar