Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 25. kolovoza 2013.

TOP 5 KHL-a: Braniči

Nakon mladih nada vrijeme je da predstavim pet najboljih bluelinera, igrača čiji se glavni zadaci u igri odnose na one u obrambenoj trećini. Naravno, među njima i onih koji se odlično snalaze i u igri prema naprijed. Više u nastavku.




Ilja Nikulin (Ak Bars)
Ako za ijednog igrača nema dvojbe bi li trebao biti na ovoj listi onda je to Ilja Nikulin. Ovaj 31-godišnji Rus u karijeri je osvojio gotovo sve što se moglo osvojiti, a ispred njega je još dosta godina igranja. Iako je ponikao u moskovskom Spartaku profesionalnu karijeru počeo je u gradskom rivalu Dinamu s koji 2005. postaje prvak Rusije. Iste godine seli u u Ak Bars. Sve ostalo je povijest; već prve sezone osvaja novi naslov što će ponoviti u prve dvije KHL sezone. Uz drugi od tih naslova zaradio je i titulu MVP-a doigravanja kao zasad jedini branič kojem je to uspjelo. Spomenimo još samo tri zlata i po jedno srebro i broncu s reprezentacijom na svjetskim prvenstvima, a već dvije sezone je i kapetan nacionalne vrste. U najvišem razredu ruskog hokeja odigrao je 783 utakmica uz učinak od 313 bodova. Odlike Nikulinove igre su čvrstina, dobar pregled igre, jak udarac i odlična igra s igračem više. Ovo će mu biti deveta sezona u Kazanu, a po ugovoru mu ostaju još dvije.

Kevin Dallman (SKA)
Kada se jedan branič nađe na četvrtom mjestu vječne liste KHL strijelaca jasno je o kakvom se igraču radi. Ovaj 32-godišnji Kanađanin, odnedavno i reprezentativac Kazahstana, u KHL je došao 2008. godine izravno iz NHL-a gdje se nikad nije u potpunosti nametnuo, a odigrao je preko 150 utakmica. Došao je u Baris gdje je odmah postao kapetan. Ono što je napravio u četiri godine igranja u kazačkoj prijestolnici vrijedno je divljenja; 199 bodova u 228 utakmica uz nekoliko srušenih ligaških rekorda u kategoriji braniča. Ostao bi još u Barisu da se nije dogodila nes(p)retna epizoda sa supruginim blogom zbog čega je doslovno potjeran iz kluba. Nije mu dugo trebalo da pronađe novi klub, SKA mu je ponudio najbolje uvjete pa je preselio u grad na Nevi. Odlično se uklopio u njihovu ofenzivnu igru pa je samo nastavio berbu bodova započetu još u Astani. Dallman je tipični ofenzivni branič kojemu je prvi cilj ugroziti protivnički gol nego braniti svoj. Ima odličan udarac i odličan je u iznošenju paka iz obrambene trećine. Ugovor ga za SKA veže još ovu sezonu, a prema najavama krajem sezone trebao bi potpisati novi.

Jevgenij Medvedev (Ak Bars)
Možda nema zvučno ime i prezime i možda neki nisu čuli za njega, ali ovaj 30-godišnji branič Ak Barsa po kvaliteti svakako spada u sam vrh KHL braniča. U sadašnji klub došao je 2007. godine iz Severstala, a tamo iz Čeljabinska. Zanimljivo ne iz Traktora već Mečelja koji mu je i matični klub. Član je trofejne generacije Ak Barsa koja je sa Zinetulom Biljaletdinovim osvojila prva dva izdanja KHL-a. Ovo će mu biti sedma sezona u klubu, a od njega se uvijek može očekivati isto - pouzdanost u obrani i 20-ak bodova u napadačkom segmentu. Medvedeva kao igrača možemo opisati kao tipičnog braniča europskog leda: bez pretjerane čvrstine, dobar klizač, dobar pregled igre i dobar udarac. Iako takvih igrača u KHL-u ima dosta malo tko ima toliko uspjeha i kontinuiteta poput Medvedeva. O tome svjedoče i već dva uzastopna nastupa na svjetskom prvenstvu od kojih ima i zlato iz Helsinkija 2012. Ovog ljeta potpisao je novi jednogodišnji ugovor.



Dominik Granak (Dinamo Moskva)
Svoje mjesto na listi zaslužuje i jedan član moskovskog Dinama, aktualnog dvostrukog prvaka. Ovaj 30-godišnji Slovak rođen u Češkoj već je tri sezone u Moskvi što mu je donijelo i dva naslova prvaka. Svoj hokejaški razvoj doživio je najprije u trenčinskoj Dukli pa onda u praškoj Slaviji. Prije KHL-a tri je sezone igrao u švedskim Farjestadu i Rogleu. Slično kao i Medvedev i Granak nije osobito efikasan u napadu, ali je zato vrlo pouzdan u obrambenim zadacima. Tijekom Dinamovog dvostrukog puta do naslova Granak je bio u izvrsnoj formi, a lani je u njega ugradio i devet bodova. Sličnost s Medvedevim je i način igre, slabiju fizičku građu nadoknađuje iznimnom brzinom i klizanjem. Osim dva KHL naslova bio je i prvak Češke sa Slaviom 2003. i Švedske sa Farjestadom 2009. godine. Spomenimo i kako iza sebe ima i devet nastupa na svjetskom prvenstvu i srebro iz Helsinkija. Novi ugovor potpisan ovog ljeta za Dinamo ga veže i nadolazeće sezone.

Jakov Rilov (CSKA)
Ovaj branič moskovskog CSKA imao je drugačiji razvoj od svojih kolega na listi; na početku karijere bio je tek prosječan branič koji po ničemu nije dolazi do izražaja. Tako je u pet sezona provedenih u moskovskom Dinamu, uključujući i prvu KHL sezonu, bio tek u 3. ili 4. obrambenom tandemu ostvarivši tek po nekoliko bodova u sezoni. Godine 2009. prelazi u gradskog rivala CSKA i tu pod paskom trenera Slave Bikova dolazi do njegove eksplozije, naročito u sezoni 10/11 kada je na njezinom kraju bio nakratko posuđen Neftehimiku. Kasnije je imao i problema s ozljedama, ali je prošle sezone imao vrhunsku sezonu u kojoj se prometnuo u vodećeg braniča zvjezdane momčadi CSKA. U 60 utakmica ostvario je 37 bodova. Njegova uloga u momčadi i sljedeće sezone bi trebala biti slična, od njega se očekuje obrambena odgovornost i doprinos u napadu budući da ima solidne tehničke predispozicije, naročito osjećaj za dodavanje. Često zna ući u tijelo, a iza sebe ima i nekoliko tučnjava u kojima je najčešće izlazio kao pobjednik. Ukratko - lider obrane CSKA.


Dosad objavljeno o KHL-u:

Top 5 mladih nada
Admiral dobio vizualni identitet
Grbovi KHL klubova
CSKA dobio trenera
Promjene u Omsku
Kraj jedne dinastije
Povijest KHL-a (2.dio)
Povijest KHL-a (1.dio)
Povijest imena klubova

Nema komentara:

Objavi komentar