Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 19. kolovoza 2013.

TOP 5 KHL-a: Mlade nade

Povodom nadolazeće KHL sezone napravio sam listu top pet najboljih igrača, braniča, vratara i mladih nada lige. Izbor je, naravno, proizvoljan, a ako se netko s njim ne slaže bilo bi lijepo čuti zašto. Inače, lista je napravljena za portal khl.hr te je tamo najprije i objavljena, ali pošto sva svoje autorske članke objavljujem i na blogu nema razloga ni da ovaj put ne bude tako. Za početak - lista top pet mladih nada KHL-a.

Andrej Vasilevski (Salavat Julajev)
Najveća ruska vratarska nada svakako je Andrej Vasilevski, 19-godišnjak i član Salavat Julajeva. Iako je rođen u Tjumenu prošao je hokejsku školu u Ufi gdje se oduvijek isticao vanserijskim vratarskim sposobnostima. Prvu pravu sezonu imao je 10/11 kada je odigrao 14 utakmica u MHL-u za Tolpar iz Ufe uz odličnu statistiku. Odlične igre nisu prošle nezapaženo pa je dobio poziv za U18 reprezentaciju gdje se okitio broncom uz najbolji postotak obrana na prvenstvu. Osobito je bila uspješna sljedeća sezona u kojoj je uz još jednu odličnu sezonu u Tolparu nastupao i za U18 i U20 reprezentaciju osvojivši srebro s "dvadesetkom" uz postotak obrana od preko 95%. Njegove izvedbe nisu prošle nezapaženo niu kod NHL skauta pa ga je Tampa Bay izabrala kao 19. izbor prve runde drafta te kao najbolje plasiranog vratara na draftu. U prošloj sezoni konačno je dočekao i priliku u KHL-u gdje je u 8 utakmica ostvario postotak obrana od 92.4%. Sve je začinio još jednim sjajnim nastupom na U20 prvenstvu, Ove sezone priliku bi trebao dobivati još češće i to kao zamjena za finskog vratara Iiro Tarkkija. Vasilevski je za svoju dob vrlo krupan vratar, ali ima i odlične reflekse pa je već dosta puta bio autor nekih atraktivnih obrana. Ova sezona trebala bi mu biti prva na velikoj pozornici, a ako nastavi sa dosadašnjim igrama sigurno je da će se njegovo ime u svijetu KHL-a još itekako čuti.

Marko Dano (Slovan)
Osamnaestogodišnji napadač Slovana Marko Dano, inače rođen u Austriji, jedna je od najvećih mladih nada slovačkog hokeja i KHL-a. Ponikao je u Dukli iz Trenčina, baš kao i legende slovačkog hokeja Marian Hossa, Zdeno Chara i Marian Gaborik. Za prvu momčad u Extraligi nastupao je tijekom dvije sezone, a 2012. godine ostvaruje transfer u najveći slovački klub, bratislavski Slovan koji je upravo ulazio u svoju prvu KHL sezonu. Na ledu najjače europske lige nastupio je s nepunih 18 godina te u 41 utakmici skupio solidnih 7 bodova koji su još značajniji ako se zna da je uglavnom igrao u četvrtoj liniji i to ne tijekom cijele utakmice. Ugovor ga sa Slovanom veže još jednu sezonu nakon čega bi trebao put NHL-a gdje su ga u prvoj rundi kao 27. izbor izabrali Columbus Blue Jacketsi. Od njega se očuje još važnija uloga u momčdi, a da je za to spreman pokazuje i nastup za reprezentaciju na svjetskom prvenstvu gdje je ostavio dobar dojam sa 2 boda u 5 utakmica. Kao igrača karakterizira ga velika brzina i eksplozivnost, ali i velika agresivnost unatoč sitnoj građi. Za razliku od mnogih igrača njegove dobi vrlo je odgovoran i u obrambenim zadacima što ga čini pravim tzv. "two way" igračem.


Vladimir Tkačjov (Avangard)
Klub s trenutno najplodnijom hokejaškom školom u Rusiji je Avangard iz Omska, a jedan od najsjajnijih njezinih izdanaka ovaj 17-godišnjak. Iza njega je prva prava sezona u kojoj je sa Omskim Jastrebima, MHL filijalom Avangarda, osvojio naslov ugradivši u njega 37 bodova u 51 utakmici. Vrhunac sezone bio je nastup na svjetskom prventsvu U18 gdje je bio najefikasniji igrač momčadi sa 11 bodova u 7 susreta. Iako je uzabran na ovogodišnjem CHL draftu kao poprilično niski 39. izbor Tkačjov je odlučio svoj hokejaški razvoj nastaviti u Avangardu. Kao nagradu za odličnu prošlu sezonu poveden je na pripreme prve momčadi Avangarda gdje će dobiti priliku za nametanje prvoj momčadi, a ako bude pravi mogao bi dobiti priliku i u KHL-u. Igra na poziciji lijevog krila, a unatoč omalenoj građi vrlo je eksplozivan i ima vrlo dobar udarac. Ono po čemu se izdvaja jest napadačka kreativnost i osjećaj za igru zbog kojeg ga mnogi vide kao jednog od najvećih ruskih talenata. Ukoliko nastavi svoj razvoj dosadašnjim tempom Vladimir Tkačjov mogao bi u budućnosti biti jedna od zvijezda KHL-a, ali i ruskog hokeja.

Pavel Bučnevič (Severstal)
Severstal i čerepovecka škola hokeja nikada nisu dali neko veliko hokejaško ime, ali to bi se moglo promijeniti s Pavelom Bučnevičem. Ovaj 18-godišni centar prošle je sezone s nepunih 17 godina dobio priliku u KHL-u gdje je u 18 utakmica upisao 2 boda, ali i ostavio vrlo dobar dojam zbog kojeg ga se s pravom smatra velikom nadom čerepoveckog, ali i ruskog hokeja. Većinu dosadašnje karijere proveo je u MHL filijali Almazu gdje je u dvije sezone u 82 utakmice upisao izvrsnih 79 bodova. Prošle sezone nastupio je i na U18 prvenstvu gdje je zajedno s još jednim igračem na ovoj listi, Tkačjovim, bio najbolji strijelac momčadi sa 11 bodova. Na draftu 2013. godine izabran je od strane NY Rangersa u 3. rundi kao 75. izbor. Sam Bučnevič zasad ne pokazuje namjeru odlaska "preko bare" o čemu svjedoči potpisani dvogodišnji ugovor sa Severstalom. Momčad će u narednoj sezoni biti znatno pomlađena, pravi spoj mladosti i iskustva pa će u takvoj atmosferi mladi Bučnevič imati odličnu mogućnost za daljnji razvoj. Ipak, vjerojatno je da će većinu sezone ipak provesti u MHL-u gdje mu je s obzirom na dob još uvijek i mjesto. Glavne odlike igre su mu brzina i organizatorske sposbnosti te onaj urođeni hokejaški instikt kojega imaju rijetki hokejaši i koji pojedince izdvaja iz prosjeka.

Viktor Antipin (Metalurg Mg)
Iako je debi u KHL-u imao u sezoni 10/11 kada je za matični Metalurg iz Magnitogorska odigrao dvije utakmice pravu eksploziju doživio je prošle sezone kada je na veliko iznenađenje u 57 utakmica ostvario 24 boda. Antipin je rođen u kazahstanskom Oskemenu, ali je etnički Rus. Prošao je Metalurgovu školu te za MHL momčad Stalnje Lisi nastupa u tri sezone od 2009. do 2012. ostvarivši pritom za braniča izvrstan učinak od 62 boda u 156 utakmica. U prvoj sezoni okitio se i naslovom prvaka. Ima po jedan nastup na svjetskom prventstvu za U18 i U20 reprezentaciju pritom osvojivši srebro s "dvadesetkom" u Buffalu. Prošla sezona bila je kao iz snova, nakon što je prošao pripreme s prvom momčadi dobio je priliku i u regularnoj sezoni te si je izvrsnim igrama osigurao ostanak tamo sve do kraja sezone. Unatoč nešto lošijim igrama pred kraj sezone ostavio je izvrstan dojam te status nadolazeće obrambene zvijezde. Pošto nije draftiran nije za očekivati brzi odlazak u NHL čime se povećavaju šanse da ime Viktora Antipina obilježi budućnost Metalurga i KHL-a.

Nema komentara:

Objavi komentar