Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 3. studenoga 2013.

Dnevnik KHL-a (8)

Konačno je došla i prva ovosezonska reprezentativna stanka koju su sve momčadi jedva dočekale. Sada imaju deset dana odmora u kojima će klupski dužnosnici morati analizirati dosadašnji dio sezone, korigirati sastave i pripremit se za nastavak sezone koja će biti sve zahtjevnija i zahtjevnija.

Odlazak najdugovječnijeg trenera

Loši rezultati i duge serije poraza bile su kap koja je prelila čašu strpljenja rukovodstva Jugre i Neftehimika pa su treneri njihovih momčadi dobili otkaz tik pred početak stanke. Izvrsno je to dozirano vrijeme buduči da će imati desetak dana da pronađu nove trenere. Sergej Šepelev bio je najdugovječniji trener jedne KHL momčadi i praktički jedini trener u profesionalnoj povijesti "Jugre". Preuzeo ih je 2008. godine kada su još bili u drugoj ligi. Iako ograničenih financijskih mogućnosti u Jugri su uvijek znali sastaviti dobru momčad iz koje je Šepelev redovito izvlačio maksimum. Hanti Mansijsk s vremenom je postao teško osvojiva tvrđava, a Šepelev jedan od priznatijih trenera u Rusiji. Međutim, svemu dođe kraj pa tako i njegovoj uspješnosti. Već je prošla sezona dala naslutiti svojevrsno zasićenje između trenera i momčadi što se nastavilo u ovoj sezoni, sve je izgledalo puno lošije nego prije dvije godine kada je Jugra bila na vrhuncu.

Trenutno su u seriji od sedam poraza što je jednostavno bilo previše za ambicioznu upravu kluba koja se odlučila zahvaliti ne samo Šepelevu nego i cijelom trenerskom štabu. U nadolazećoj stanci naći će novog trenera, a sportski direktor Andrej Baljmoč zasad je otkrio jedino kako će nastojati da bude Rus. S obzirom koliko ih je slobodnih na tržištu to neće biti problem. Po našem mišljenju, puno veća odgovornost za loše rezultate leži na igračima koji su potpuno podbacili. Posebno se to odnosi na prošle sezone nezaustavljivog Igora Skorohodova koji je dosad skupio samo 8 bodova (prošlu sezonu završio s nevjerojatnih 27 golova). Vratari, nekada glavna snaga Jugre, trenutno sunajlošiji segment momčadi. Nekadašnji reprezentativac Birjukov je na katastrofalnih 89,3%, a tek je malo bolji Kuznjecov. Glavni zadatak novog trenera bit će buđenje uspavanog napada i uvođenje reda u obrani koja je u protekli pet susreta kapitulirala čak 27 uputa. Međutim, treba biti i jasno kako bez buđenja vratarskog dvojca od napretka i spašavanja sezone neće biti ništa.


Mirovina za Krikunova?

Trebao je to biti posljednji posao karijere za velikog 63-godišnjeg Vladimira Krikunova. Planirao je ovu i sljedeću sezonu provesti na klupi Neftehimika s kojim je postigao najveće uspjehe u klupskoj povijesti. Ipak, to se neće dogoditi. Treći mandat u klubu završio je neslavno, nakon samo 23 utakmice u kojima je ostvareno samo 22 boda. Bio je to znak sportskom direktoru Rafiku Jakubovu da se zahvali Krikunovu i u stanci pronađe novo trenersko riješenje. Klub je trenutno u totalnom rasulu, već su otpustili Anisina i Radivojeviča, a sad je na red došao i trener. Ukupno su u proteklih 15 susreta poraženi čak 13 puta, a da nije vrlo dobrog starta bili bi na samom dnu lige. U takvoj situaciji otkaz za trenera logičan je potez, ali svejedno treba reći kako odgovornost leži i na igračima koji su, čast izuzecima, potpuno podbacili.

Veliko je pitanje hoće li Krikunov poslije ovog neuspjeha otići u mirovinu. Činjenica da nije želio dati izjavu povodom otkaza govori kako mu nije dobro sjeo. Novi trener još nije poznat, a za obnašatelja dužnosti postavljen je jedan od dosadašnjih pomoćnika Dmitrij Balmin. Jakubov je bio nejasan oko toga hoće li Balmin postati i dugotrajno riješenje rekavši neka stvari sada ostanu ovakve kakve jesu.


Naj(ne)ugodnije iznenađenje

Najugodnije je bez ikakve sumnje Dinamo Riga. Latvijci su pobijedili u 9 od posljednjih 12 susreta te su pred stanku čvrsto drže treće mjesto zapada. Transformacija koju je momčad doživjela u odnosu na prošlu sezonu je nevjerojatna, sv pojačanja pokazala su se sjajnima, prije svega povratnici Hossa i Ozolinš dok su domaći igrači pokazali veliki napredak, osobito Indrašis. Ako s ovakvim igrama nastave i poslije stanke onda bi Dinamo trebao učvrstiti svoju poziciju kao najbolje momčadi zapada iza neprikosnovenog dvojca na vrhu - SKA i moskovskog Dinama.

S druge strane, najneugodnije iznenađenje je Avangard sa 25 bodova u isto toliko susreta. Doigravanje im trenutno bježi šest bodova što s obzirom na sve što su doživjeli u dosadašnjem dijelu sezone i nije loše ostvarenje. Promijenjen trener i GM, otpušteni igrači...sve je to bio dio krize kakvu klub nije odavna imao. Rezultati su se malo popravili dolakom novog vratarskog dvojca, ali momčad i dalje izgleda vrlo loše. O svemu dovoljno govori podatak kako imaju uvjerljivo najlošiju obranu lige, primili su čak 86 golova. Usporedbe radi najbolja obrana lige, ona Ak Barsa, primila je 40 golova što je više od duplo manje. A prije početka sezone pretpostavljalo se kako će se ove dvije momčadi boriti za vrh istoka...


Ukratko...

Jevgenij Kuznjecov vratio se na led u velikom stilu što je odmah rezultiralo i boljim rezultatima Traktora. U osam utakmica od povratka ostvario je sedam bodova od čega pet golova. U tim utakmicama Traktor je osvojio više bodova nego u cijelom razdoblju dok je Kuznjecov bio ozljeđen. Slučajno? Procijenite sami...

Suprotno svim očekivanjima Avtomobilist se vratio iz mrtvih te je sa devet pobjeda u zadnjih deset utakmica izbio na šesto mjesto istoka. Osobito je briljirao napad u kojem su neki igrači oduševili svojim izvedbama igrajući iznad svoje uobičajene razine. Sve je slijedio i uobičajeno dobri vratar Jakub Kovar, a u posljednoj pobjedi u Omsku briljirao je i Lobanov s nevjerojatnih 46 obrana.

Sergej Mozjakin i Danis Zaripov nastavljaju s berbom bodova u dresu Metalurga. Nakon 23 susreta obojica imaju po 36 bodova dok ih u stopu slijedi suigrač iz iste linije Jan Kovar sa 30. Međutim, ruskom dvojcu to nije bilo dovoljno da zarade poziv u reprezentaciju na turnir u Finskoj što je izazvalo salve kritika od strane alfe i omege kluba Genadija Veličkina. Mozjakin se na to već navikao, godinama je najproduktivniji igrač lige, ali se njegova nedisciplina u obrambenim zadacma pokazala ključnom prilikom odabira reprezentativaca od strane izbornika Vjačeslava Bikova i Zinetule Biljaletdinova.

Šesnaest utakmica, deset pobjeda, postotak obrana 94,7% i GAA od 1.61. Učinak je to Konstantina Barulina, vratara lidera istoka Ak Barsa. I da ne gledamo samo statistiku Barulin je pokazao da je u ovom trenutku najbolji vratar lige, a ključni razlog zbog kojeg zaslužuje tu titulu je konzistentnost koja krasi samo najveće vratare. Njemu se jako teško događaju kiksevi zbog čega se u kazanskom klubu uvijek mogu u njega uzdati. Da su Olimpijske igre sutra Barulin bi definitivno bio prvi izbor od svih vratara KHL-a da brane boje ruske reprezentacije.

Nema komentara:

Objavi komentar