Ukupno prikaza stranice

utorak, 7. listopada 2014.

Povijest imena KHL klubova (ažurirana verzija)

Pogled na listu klubova KHL-a daje nam do znanja kako samo jedan klub u KHL-u nosi ime grada iz kojeg dolazi i to onaj najnoviji - HK Soči. Razlog za to je nepisano pravilo u ruskom sportu da klubovi ne nose ime grada iz kojeg dolaze, a slučaj je htio da takva situacija bude i s novopriključenim neruskim klubovima. Sovjetska sportska tradicija uvelike je utjecala na izbor imena sadašnjih klubova te ih je većina nastala u tom razdoblju. Ipak, ima i iznimaka i još mnogo zanimljivosti iz prošlosti KHL klubova. Više o svemu pročitajte u nastavku.

Ak Bars iz Kazana četiri je puta mijenjao ime. Osnovan je 1956. godine kao Mašstroj, ime industrijskog podrijetla. Od 1958. do 1990. godine nosio je ime SC Urickogo prema nazivu za užu regiju u kojoj se nalazi sam grad. Usporedno s raspadom SSSR-a klub je treći put promijenio ime te postao Itil, u prijevodu sa tatarskog "rijeka" tj. naziv koji lokalno stanovništvo koristi za rijeku Volgu na kojoj se Kazan nalazi. Tek je 1995. godine dobio današnje ime Ak Bars. Riječ je o tatarskom nazivu za snježne leoparde, životinju koja se nalazi na tatarstanskoj zastavi a ujedno je i simbol regije i naroda. Na taj način je klub dobio pravi tatarski indentitet kojeg čuva do danas.


Vrlo je slična priča i sa Salavat Julajevom. Ono što je Ak Bars za Tatare i Tatarstan ovaj klub je za Baškire i Baškortostan. Klub iz Ufe za razliku od Ak Barsa nikad nije mijenjao ime koje je dobio osnutkom 1961. godine. Ono je jedinstveno u KHL-u, a vjerojatno i šire, budući da dolazi od stvarne osobe. Naime, Salavat Julajev bio je baškirski nacionalni junak iz XVIII. stoljeća koji se borio protiv carske vlasti te je do danas ostao simbol svog naroda. O tom svjedoči da je i jedan grad u okolici Ufe imenovan po njemu, a može ga se vidjeti čak i na zastavi Baškortostana. Tako je i hokejaški klub imenovan po njemu, a odnedavno je i juniorska momčad koja nastupa u MHL-u dobila ime Tolpar prema konju kojeg je legendarni Baškir jahao (na slici kip u Ufi - Salavat Julajev na Tolparu).

Jedan od klubova koji je najčešće mijenjao svoje ime jest Avangard iz Omska, a svako je bilo industrijsko tj. prema sponzorstvu određene idnustrije. Osnovan je 1950. godine kao Spartak te je bio klub poljoprivrednih proizvođača. Godine 1962. preimenovan je u Aeroflot prema istoimenoj zrakoplovnoj firmi, a 1967. godine dobio je ime Kaučuk prema istoimenoj biljci od koje se proizvodila guma u tada novotvorenoj tvornici automobilskih guma. Godine 1972. postao je Himik zbog sponzorstva kemijske industrije, a dvije godine kasnije i Šinjik, ponovno prema tvornici guma. Tek je 1981. godine dobio današnje ime koje duguje sponzorstvu elektrane imena Avangard. Avangard je često ime za sportske klubove u Rusiji budući da predstavlja Oktobarsku revoluciju, avangardni događaj. Ime je ostalo do danas unatoč činjenici što istoimena elektrana odavno nije sponzor kluba.

Puno je jednostavnija priča najvećeg Avangardova rivala Metalurga iz Magnitogorska. Sam grad nastao je kao veliko metalurško središte u podnožju Urala te je klub od osnutka 1949. godine za sponzora imao MMK (Magnitogorski metalurški kombinat) pa nije bilo potrebe za mijenjanjem imena. Gotovo ista priča je i s njihovim imenjakom iz Novokuznjecka koji je osnovan iste godine i kojeg je sponzorirao NKMK (Novokuznjecki metalurški kombinat). Zanimljivo je usprediti ova dva kluba danas i situaciji u metalurškoj industriji u dva grada; magnitogorska se drži te je i danas jaka pa otud i dobri rezultati njihovog Metalurga. S druge pak strane novokuznjecka industrija je u velikoj stagnaciji pa otud i teško financijsko stanje i loši rezultati u njihovom Metalurgu.

Dva kluba koja ime duguju regiji iz koje dolaze su Sibir iz Novosibirska te Jugra iz Hanti Mansijska. Sibir je nastao 1962. fuzijom dvaju lokalnih klubova Dinama i Himika. Otada pa do danas nije mijenjao ime. Jugra je mlad klub osnovan 2006. godine, a ime duguje istoimenoj regiji u središnjem Sibiru između Urala i rijeke Pečore. Prema toponimu je imenovan i Amur iz Habarovska. Amur je naime ime rijeke na kojoj se nalazi ovaj dalekoistočni grad. Nije se uvijek tako zvao, od 1966. do 1996. bio je SKA (vojni klub), do 1999. SKA-Amur te otad pa do danas samo Amur.

Ako su vas ikad zbunila imena Ak Barsa i Barisa za to postoji objašnjenje. Naime, i kazački klub ime duguje istoj životinji - snježnom leopardu kojeg se može vidjeti i na grbu kluba (na slici). Jedina je razlika što je Baris kazačka, a Ak Bars tatarska riječ. Klub iz Astane je inače vrlo mlad, osnovan tek 1999. godine kao dio politike širenja hokeja u zemlji koji je dotad bio vezan isključivo za gradove Oskemen (rus. Ust Kamenogorsk) i Karagandi (rus. Karaganda). Traktor iz Čeljabinska je još jedan u nizu klubova s "industrijskim" imenom. Osnovan je 1948. kao Džerzinec, prevedivo kao amater. Od 1954. godine nose ime Avangard prema Oktobarskoj revoluciji, a pet godina kasnije klub postaje Traktor. Ime duguje sponzoru, lokalnoj tvornici traktora ČTZ, inače jednoj od najvećih takvih u svijetu po kojoj je i grad najpoznatiji.

Zanimljiva je priča s Avtomobilistom iz Jekaterinburga. Prvi klub u tom gradu bio je Spartak, osnovan 1948. godine. Preimenovan je u Avtomobilist 1967. godine, a ime duguje najvećoj ruskoj tvornici motornih vozila Uralmaš. Klub je sredinom 2006. godine zapao u velike financijske neprilike pa je ugašen, a promptno je osnovan novi koji je naslijedio ime onog staroga te krenuo sa dna ubrzo se vrativši u vrh ruskog hokeja.

Nižnjekamsk je tatarski grad nastao oko ogromne petrokemijske tvornice NKNH (Nižnjekamski neftehim). Stoga nije čudo da je i lokalni klub osnovan 1968. godine dobio ime Neftehimik (pr. petrokemičar). Uska veza tvornice i kluba ostala je  do današnjih dana kada mu je upravo ona glavni sponzor. Torpedo iz Nižnjeg Novgoroda još je jedan u nizu klubova čiji je razvoj vezan uz industriju. Osnovan je 1946. godine pod imenom Torpedo. Ime duguje sponzorstvu lokalnog industrijskog diva GAZ-a koji je međuostalim proizvodio i - torpeda.

Najpoznatiji klub KHL-a je, iz nesretnih razloga, Lokomotiv iz Jaroslavla. Hokejaški klub je osnovan 1959. godine pod imenom JAMZ (akronim lokalne tvornice automobila). Iako je sponzor ostao isti imena su se mijenjala; tako je 1963. postao Trud (pr. rad), 1964. Motor, a 1965. Torpedo. Ime je zadržano do 2000. godine kada je automobilska industrija počela propadati. Ubrzo je nađen novi sponzor - ruske željeznice (RŽD). Shodno tome je i klub preimenovan u Lokomotiv, a na grb stavljen jureći vlak (na slici). Najbliži susjed Lokomotiva jest Severstal iz Čerepoveca. Klub osnovan 1956. godine naprije se do 1959. zvao Strojtel (pr. graditelj), a otad pa sve do 1994. Metalurg. Ne treba puno mozgati da bi se zaključilo kako je dominantna industrija u gradu ona metalurška. Godine 1994. u klub je kao sponzor ušla kompanija Severstal (pr. sjeverni čelik), inače najveća metalurška kompanija u Rusiji, pa od nje potječe i ime kluba.

Vitjaz je jedan od rijetkih KHL klubova koji se, slično prema američkom sistemu, selio iz grada u grad. Osnovan je 1996. u Vnjukovu, a iste godine seli u Podolsk. Tamo je bio sve do 2003. godine kada seli u Čehov zbog nedostatka adekvatne dvorane u Podolsku. Ironično, od prošle sezone klub se vratio u Podolsk iz istog razloga zbog kojeg ga je napustio; sada je naime Čehov bio taj koji nije imao adekvatnu dvoranu. Inače, sva tri grada nalaze se u neposrednoj blizini Moskve. Ime Vitjaz (pr. vitez) je također jedno od rijetkih koje nema veze ni s industrijom ni regijom ni sponzorom. Ime simbolizira viteštvo i junaštvo što potvrđuje i natpis na klupskom grbu "S nama Bog".

U KHL-u postoje dva kluba sličnog imena i sličnog grba, CSKA i SKA. To nije slučajno budući da su oba osnovana od strane vojske. Moskovski CSKA dio je istoimenog sportskog udruženja koje je 1946. godine osnovala ruska vojska. Prvih pet godina postojanja zvao se CDKA (Centralnij Dom Krasnoj Armii) odnosno klub Crvene armije. Od 1952. do 1954. godine umjesto K je stavljeno S; više nije bila Crvena nego Sovjetska armija. Naredne četiri godine zvao se CSK MO budući da je postao klub moskovskog vojnog distrikta. Konačno 1960. godine postaje CSKA (Centralnij Sportovnij Klub Armii). Ime je zadržano do danas iako vojska odnosno ministarstvo obrane više nije njegov vlasnik. Pretprošle sezone to je postala državna naftna kompanija Rosneft, ali je zbog tradicije ime zadržano.

Kompliciranu povijest imena ima i njihov bratski klub i vršnjak po godinama, petrogradski SKA. I oni su do 1960. godine mijenjali ime prema akronimu vojnog odijela u čijem su bili vlasništvu pa su se tako zvali LDO, ODO i SKVO prije nego što su postali SKA (Sportovnij Klub Armii). I oni su prestali biti vlasništvom vojske, ali je ime također zadržano zbog tradicije.

Masovno pokretanje sportskih društava u SSSR-u rezultiralo je stvaranjem istih od strane određenih struktura vlasti. Kako je vojska odnosno ministarstvo obrane osnovala CSKA, tako su policija i sigurnosne službe odnosno ministarstvo unutarnjih poslova osnovali Dinamo. Hokejaška sekcija u Moskvi je osnovana 1946. godine i postojala je sve do 2010. godine kada su se spojili sa MVD-om iz Bališike, još jednim klubom vođenim od strane ministarstva unutarnjih poslova. Neko vrijeme je klub imao prefiks OHK(Objednijeni hokejaški klub), ali je ubrzo skinut. Na slici grb sportskog društva Dinamo. Ime Dinamo postalo je popularno diljem cijelog istočnog bloka pa su tako i hokejaški klubovi osnovani u Rigi (1946.) i Minsku (1966.) ponijeli to ime. Riški Dinamo postojao je do 1995. kada se raspao, a novi klub osnovan je 2003. godine pod istim imenom u spomen na stari klub. Slično je bilo i u Minsku gdje se tamošnji Dinamo raspao 2000. dok je novi istoimeni klub osnovan 2003. godine. Spomenimo i da je od 1993. godine do ukidanja nosio ime Tivali Minsk. 

Atlant iz Mitiščija nasljednik je Himika iz Voskresenska osnovanog 1959. godine i usko poveznaog sa lokalnom kemijskom industrijom. Godine 2005. klub je zapao u financijske teškoće te je preseljen u obližnji Mitišči. Ime je promijenjeno u Atlant (pr. atlas) koje je među rijetkima koje nema nikakve veze ni s toponimima ni sa sponzorima. Admiral se KHL-u priključio prošle sezone kao novoosnovani klub, a o njegovom imenu odlučivali su sami navijači u dosluhu sa vodstvom cijelog projekta. Prijedlozi su bili mnogobrojni - Morske volki (pr. morski vukovi), Submarina (pr. podmornica), Akuli (pr. morski psi) i Kasatki (pr orke), ali je na koncu odlučeno da će ime biti Admiral. Kao što je vidljivo, sva imena imaju veze s morem koje je simbol i cijele regije (koja i nosi ime Primorski kraj) i grada Vladivostoka. Odabiru imena dodatno je kumovala i činjenica da je u ovom gradu smještena i ruska ratna mornarica u kojoj je najveći čin - admiral.

Bratislavski Slovan dio je istoimenog sportskog društva, osnovan je 1921. godine pod akronimom ČsSK, a ubrzo je preimenovan u Slovan - ime vezano uz sam naziv zemlje; Slovensko. Slovan je inače uvjerljivo najstariji klub u KHL-u. Spomenut ćemo i zagrebački Medveščak iako je vjerujem svima poznata činjenica kako njegovo ime dolazi od toponima dijela grada u kojem je klub osnovan i gdje se nalazio njegov prvi dom - klizalište na Šalati. Medveščak je također i ime potoka koji je nekad tekao Gornjim gradom, a danas njegovim podzemljem.

I za kraj nam ostaju tri najnovija člana KHL-a. Jedan od njih je povratnik nakon četiri godine odsustva; Lada iz Toljatija. Ime kluba vezano je uz sponzorstvo lokalnog industrijskog diva AvtoVAZ-a čijim je osnutkom 1966. godine i počeo ubrzani razvoj grada. Deset godina kasnije osnovan je i hokejaški klub koji je dobio ime Lada prema imenu najpoznatijeg izvoznog modela automobila proizvedenog u AvtoVAZ-u. Kasnije su svi modeli proizvedeni u tvornici nosili to ime koje je postalo prepoznatljivo u svijetu. Samo ime dolazi od imena za male jedrenjake plitkog dna koji su se nekoć koristili za plovidbu rijekom Volgom na kojoj se nalazi sam grad Toljati. Isti jedrenjak može se vidjeti i na  grbu hokejaškog kluba (na slici).

Finski Jokerit jedan je od mlađih velikih klubova u Finskoj, osnovan je 1967. godine. Njegov osnivač Aimo Mäkinen preuzeo je dugove i licencu za nastup u drugoj ligi od već postojećeg kluba Töölön Vesa. Ime Jokerit (pr. džokeri) ideja jesamog osnivača kluba i jednog grafičara koji je dresove i grb osmislio iz slika karte džokera iz različitih špilova karata. Ime je to koje se zbog svoje pomalo i čudnosti definitivno razlikuje od svih ostalih u KHL-u. I za kraj je tu najmlađi član lige koji je konačno prekinuo dugu tradiciju da članovi lige ne nose ime grada iz kojeg dolaze. Prva ideja začetnika cijelog projekta KHL kluba u Sočiju bilo je ime Delfin (pr. dupin) prema rijetkoj vrsti ove životinje koja živi u morima oko grada Sočija. Drugi prijedlog koji se dugo smatrao i konačnim imenom kluba bio je (Sočinskie) Leopardi. Ono se mnogima nije svidjelo budući da je zvučalo previše zapadnjački i "enhaelovski" pa se od njega odustalo u posljednji trenutak te su se čelnici kluba na kraju odlučili uzeti samo ime grada uz prefiks HK (hokejaški klub). Leopard je ipak ostao kao simbol novog kluba što je vidljivo i na grbu i na narančasto-crnim dresovima.

Nema komentara:

Objavi komentar