Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 2. listopada 2014.

Par misli o početku sezone

Dragi ljubitelji hokeja, vi koji činite ogromnu većinu posjetitelja ovog bloga - lijep pozdrav. Kao što ste mogli primijetiti sezona KHL-a počela je bez mene i mojih tekstova pa ću ovako nabrzinu pokušati nadoknaditi izgubljeno i jednim brzim tekstom iznijeti par misli o početku sezone.

Pozitivne priče

Početak sezone je kao i uvijek isprofilirao neke momčadi koje su se istaknule bodovnim i igračkim učinkom. I dok je za neke je to očekivan uspjeh za neke je to poprilično iznenađenje. U ovu prvu skupinu definitvno spadaju zasad vodeće momčadi lige - SKA i magnitogorski Metalurg. Armejci su u prvih 12 susreta ostvarili isto toliko čistih pobjeda te su nakon gotovo mjesec dana igre još uvijek nepogrešivi. Momčad pretrpana zvijezdama imala je slične startove u sezonu i u prošlosti, ali nikmad nakon njih nisu djelovali ovako moćno kao sad. Mnogi će reći da je razlog za to dolazak trenera Bikova i velikim dijelom su u pravu. Tako kvalitetan trener definitivno je ono što je nedostajalo SKA-u u prošlosti, a već je na samom startu vidljivo koliko to znači za momčad prepunu individualne kvalitete kakva je SKA.

U takvoj dobroj organizaciji svoje mjesto konačno je našao i Kovalčuk koji je ulaskom u sezonu najavio velike stvari i podsjetio na svoj prošli boravak u klubu za vrijeme NHL lockouta kad je bio nezaustavljiv. Istaknuo bih još i dva sjajna krila Dadonova i Panarina koji trenutno igraju najbolji hokej svojih karijera. Koliko će trajati serija SKA? Sve dok ne nalete na ozbiljnije protivnike. Jer realno, svih 12 pobjeda ostvarili su protiv momčadi iz donjeg doma ljestvice, pravi test vrijednosti bit će sredinom listopada kad će se suprostaviti Jokeritu, CSKA-u i Avangardu.

Nije iznenađenje ni sjajan start branitelja naslova Metalurga. Praktički nepromijenjena momčad koja je osvojila Gagarinov trofej furiozno je ušla u sezonu izgubivši tek 4 boda (poraz od Slovana i pobjeda u produžecima kod moskovskog Dinama). Udarna snaga i dalje je ista - Mozjakin, Kovar i Zaripov i dalje rasturaju, a pobjedničku seriju nije zaustavila ni lakša ozljeda Mozjakina zbog koje je propustio četiri utakmice. Doprinos ostalih je relativno skroman, baš kao i prošle sezone, ali to ne mora ništa značiti jer je velika trojka pokazala da može sama voditi momčad. Ono u čemu Metalurg djeluje još bolje nego šampionske sezone jest obrambeni segment predvođen trenutno najboljim vratarem lige Košečkinom (preko 95% obrana!). Start sezone pokazuje da bi Metalurg trebao suvereno vladati istokom unatoč činjenici što postoje određeni pretendenti na to mjesto. 

Postoji još momčadi čiji je start u sezonu odličan, ali za ove je to ipak iznenađenje. Na zapadu su to dva kluba - CSKA (dosad izgubili 3 boda) i novajlija Jokerit (izgubili 7 bodova). Prijelazni rok naslućivao je katastrofu za krasnaju armiju (i sam sam to mislio), ali početak sezone totalno nas je sve razuvjerio. Dmitrij Kvartalnov još je jednom dokazao zašto je jedan od najcjenjenijih ruskih trenera. Uveo je vrhunsku organizaciju u igru CSKA (na tragu one Sibira prijašnjih sezona) istovremeno odlično uklopivši brojna pojačanja, uključujući i ona koja nisu ni izbliza zvučala kao pojačanja. I očekivano dobri Radulov i eksplozija Muršaka i neočekivano dobri galimov na golu ipak ostaju u sjeni francuskog pojačanja Da Coste koji je trenutno bez dvojbe najbolji igrač CSKA. Nevjerojatan napredak u odnosu na Filppulu koji je to mjesto igrao lani. CSKA trenutno izgleda kao jedina momčad na zapadu koja može parirati SKA-u - trebao bi to bit rat dviju armija do posljednjeg kola.

Finski Jokerit prije sezone je slovio za momčad koja bi trebala biti u gornjem dijelu ljestvice, ali prvih mjesec dana igre doveli su ih i više od očekivanog - na treće mjesto sa pogledom prema prva dva. Očito je da je momčad izvrsno sastavljena i da je vodi vrhunski stručnjak poput Erkke Westerlunda, ali je isto tako i očito da imaju određenih slabosti.To je prije svega obrana koja djeluje previše propusno i koja prima previše golova. Napad je to dosad mogao nadoknaditi, ali sigurno je da neće uvijek biti tako. Vratar Helenius zasad brani neočekivano dobro, ali poznavajući ga tu će razinu teško moći zadržati kroz cijelu sezonu. Ipak, Jokerit je s obzirom na trenutnu situaciju na zapadu jedan od legitimnih kandidata za gornji dio ljestvice gdje će se sasvim sigurno dugo zadržati.

U kategoriju neočekivanih iznenađenja na istoku možemo uvrstiti jedino Avangard koji je izgubio samo 6 bodova i zasad je drugi na ljestvici. Nakon kataklizmičke prošle sezone momčad je pretrpjela značajne promjene tijekom ljeta, a ključna je bila ona trenerska. Momčad je u trećem mandatu preuzeo karizmatični finac Raimo Summanjen koji je konačno dobio slobodne ruke prilikom pripreme i treniranja momčadi što je već na samom startu sezone rezultiralo sjajnim igrama i rezultatima. Uvelike se poradilo na psihološkom planu te mnogi igrači koji su lani bili vrlo loši ove sezone doslovno pucaju od samopouzdanja. Pomogla su i pojačanja koja su se odlično uklopila u kolektiv; osobito to vrijedi za Paršina i Sobotku koji su u kombinaciji sa Širokovim trenutno možda i najbolji napad lige. Veliki je napredak postignut i u obrani koja za razliku od prošle sezone ima i glavu i rep. Ako ovako nastavi Avangard bi trebao osvojiti diviziju Černjišjov te se tako ekspresno vratiti u sam vrh istoka gdje mu je i mjesto.

Pozitivne priče završit ću kratkim pregledom preostalih ugodnih iznenađenja. Na zapadu tu možemo izdvojiti Dinamo Minsk (strana pojačanja konačno su pogođena, a na njihovim krilima i ostatak inače nekvalitetne momčadi igra dosta bolje), Slovan (napredak u odnosu na prošlu sezonu unatoč ekspresnoj promjeni trenera donijela su pojačanja, prije svega Nagy, ali i dobar raspored) i Severstal (dosta kvalitetnija momčad nego prošle sezone + potpuno stasali Bučnevič i eksplozija Jevgenija Monsa). Na istoku koji tradicionalno ima puno manje iznenađenja to je pak jedino Metalurg Novokuznjeck (čudesan start najsiromašnijeg i najnesretnijeg kluba lige zasluga je prije svega nadarenog trenera Titova te nekoliko nevjerojatnih predstava čudesnog mladog vratara Sorokina - zapamtite ovo ime).

Negativne priče

Negativne priče sa starta sezona su brojne, ali pošto nije lijepo pisati o negativnim stvarima (u prijevodu u stisci sam s vremenom) o tome ćemo samo kratko. Malo tko je očekivao da će u ovu kategoriju upasti Lokomotiv koji je već smijenio trenera Simpsona koji je zbog pedigrea zvučao kao odlično riješenje, ali se pokazao kao katastrofa. Kestenje iz vatre će sad opet morati vaditi Dave King, a ako ponovi prošlosezonsku formulu eto Lokomotiva u brzom prodoru na vrh zapada. Nažalost, u ovu kategoriju na zapadu spada i Medveščak. Razlog njegovog lošeg starta loša je priprema momčadi u predsezoni u kombinaciji sa nekim pogrešnim odlukama menadžmenta oko nekih igrača, ali i brojnim ozljedama, napose braniča. Današnji Medveščak jednostavno ne djeluje sposoban ponoviti uspjeh onog od prošle sezone. Atlant je također razočarao, ali za njih je to već postao običaj. Ne bi čudilo i da šestu sezonu zaredom promjene trenera za vrijeme regularne sezone.

Na istoku je Traktor opet u velikim problemima, a događa im se točno ono što se proše sezone događalo Avangardu - nemaju vratara. Ozljeđenog Garnetta mijenjaju neadekvatne zamjene zbog čega pati cijela momčad. Također, nedostaje i Kontiola, Wilson nije i ne može biti zamjena za njega. Još je lošija situacija s Avtomobilistom koji je totalno neočekivano pao - trener Jemelin kao da još nije uigrao momčad na papiru ne puno slabiju od one koja je lani oduševljavala svojim igrama. Ipak, treba se sjetit da ništa bolji start nisu imali ni lani pa su onda kasnije eksplodira - isti scenarij nije ni sad isključen.

Nema komentara:

Objavi komentar