Ukupno prikaza stranice

srijeda, 29. kolovoza 2012.

KHL 12/13: Divizija Tarasov

U drugoj diviziji zapadne konferencije, nazvanoj prema Anatoliju Tarasovu, nalazi se sedam momčadi. Uz moskovski trojac u njoj su svoja mjesta našli Atlant iz Mitiščija, dvojac sa sjevera: Lokomotiv Jaroslavl i Severstal Čerepovec, Torpedo iz Nižnjeg Novgoroda te bjeloruski Dinamo Minsk. Lanjski naslov brani Torpedo, a oči javosti zasigurno će biti uprte u Jaroslavl i lokalni Lokomotiv koji se vraća nakon sezone stanke te CSKA koji je uložio velika sredstva u pojačanja.



                                                                 ATLANT MITIŠČI


Osnovan: 2005.
Naslova: /
Lanjski plasman: 4. na zapadu, polufinale zapada
Dvorana: Arena Mitišči (kap. 6,500)
Trener: Janne Karlsson (Švedska)

Atlant je prema običaju imao vrlo prometno ljeto. Otišlo je mnogo igrača, a među njima treba istaknuti oba vratara; Kotschnewa i Barulina u Hamburg odnosno Ak Bars, zatim Dmitrija Uppera u Baris, Branka Radivojeviča u Spartak te dvojca Aleksej Gluhov i Andrej Zubarjov koji su prešli u Salavat Julajev. Što se dolazaka tiče, u Atlantu još nisu riješili pitanje prvog vratara. Drugi će biti Stanislav Galimov prostigao iz Ak Barsa dok je mjesto prvog još uvijek upražnjeno.. Najzvučnije pojačanje stiglo je iz finskog Lukka, centar Perttu Lindgren. Iz Hamiltona (AHL) stigao je Šveđanin Andreas Engqvist dok su sva ostala pojačanja domaći igrači iz drugih klubova lige poput Igora Ignatuškina, Denisa Bajeva i Alekseja Mihnova. Značajan je i potpis novog ugovora s Nikolajem Žerdevom kao i ostanak vrsnog finskog braniča Jannea Niskale. Trener je u odnosu na prošlu sezonu ostao isti; Janne Karlsson preuzeo je klub usred prošle sezone te postigao solidan uspjeh zbog čega je i zadobio povjerenje za vođenje momčadi u novoj sezoni. Na prvi pogled glavna boljka Atlanta bi mogla biti vratarska pozicija. Tko god bude prvi vratar teško će nadomjestiti Konstantina Barulina koji je prošlih sezona bio na vrhunskoj razini.Dojam je i da u napadu Atlant ima puno prosječnih igrača, a malo zvijezda koje bi iskakale u odnosu na ostatak momčadi. To ne mora biti loše, ali je činjenica od odlaska Sergeja Mozjakina da mu Atlant nije pronašao ni približno dobru zamjenu. U svakom slučaju, Atlant bi morao biti u gornjem dijelu zapadne konferencije.







                                                                   DINAMO MINSK


Osnovan: 2003.
Naslova: 1 (Bjelorusija)
Lanjski plasman: 6. na zapadu, četvrtfinale zapada
Dvorana: Minsk-Arena (kap. 15,000)
Trener: Kari Heikkila (Finska)

Nakon lanjskog najuspješnijeg plasmana u KHL povijesti Dinamo se odlučio na male promjene u sastavu. Minsk je tako napustilo pet stranaca (Obšut, Podhradsky, Slovak, Corso, Nagy) te jedan Bjelorus - vratar Andrej Mezin. Nisu Dinamovci bili previše aktivni ni u dovođenju igrača, bar ne kao prošlih sezona. Novi stanovnici bjeloruske prijestolnice tako su postali Jonas Frogren (Farjestad), Tim Stapleton (Winnipeg Jets) te Cory Murphy (ZSC). Kako bi bar donekle opravdali velik broj stranaca u Dinamu su kanadskom trolistu osigurali domaće državljanstvo; Kevinu Lalandeu, Geoffu Plattu i Charlieu Lingletu. Posao glavnog trenera nakon odlaska Mareka Sykore zapao je finskog stručnjaka Karrija Heikkilu, aktualnog izbornika bjeloruske reprezentacije. Momčad Dinama kao cilj u novoj sezoni ima najmanje ponoviti lajnski uspjeh; po treći put u nizu izboriti doigravanje te pokušati po prvu put tamo nekoga i pobijediti. Posao im neće biti nimalo lak budući da momčad ne izgleda bolje nego lani, prije lošije. Dodatan razlog je i velika konkurencija od čak 13 momčadi s kojima će se morati boriti za samo 8 mjesta koja vode u doigravanje. Mnogo toga ovisit će o tome koliko će Dinamo moći igrati konzistentno budući da su ih ogromne oscilacije u igri u prošlosti znale koštati boljih rezultata. međutim, Kari Heikkila najavio je novi Dinamo te će biti zanimljivo vidjeti kako će on izgledati u novoj sezoni.





                                                                    CSKA MOSKVA


Osnovan: 1946.
Naslova: 32 (SSSR)
Lanjski plasman: 8. na zapadu, četvrtfinale zapada
Dvorana: CSKA Ice-palace (kap. 5,600)
Trener: Valerij Bragin (Rusija)

Kada je sredinom prošle sezone objavljeno da je kompanija Rosneft kupila posrnulog moskovskog Dinama najavili su velika ulaganja u momčad za sljedeću sezonu. Rečeno - učinjeno. CSKA i njihov novi generalni menadžer, legendarni Sergej Fjodorov, bili su vrlo aktivni na tržištu pa su u CSKA sletila velika pojačanja. Prvo među njima je Aleksandar Radulov, godinama najbolji igrač lige. Za njim ne zaostaju ni imena Latvijca Janisa Spruktsa iz riškog Dinama te Vladimira Žarkova iz New Jersey Devilsa. Obrana je ojačana s trojicom vrhunskih braniča: iz Amura je došao Finac Mikko Maenpaa, iz Salavat Julajeva Sergej Gimajev te Denis Deniso iz SKA. Napadački dvojac Kvaša i Arhipov pristigao je iz Neftehimika. Bilo je u klubu i odlazaka i to sve redom dobrih igrača poput Vjačeslava Kuljomina, Alekseja Badjukova, Nikite Filatova i Tomaša Surovog. Od onih koji su ostali treba istaknuti vratara Rastislava Stanu, Jevgenija Rjasenskog, Denisa Paršina, Niklasa Perssona i Sergeja Širokova. Priliku da vodi CSKA na početku jedne nove, vlasnici se nadaju, bolje ere dobio je Valerij Bragin. Riječ je o dosadašnjem izborniku ruske U20 reprezentacije s kojom je prije dvije sezone osvojio i svijetsko prvenstvo. CSKA bi ove sezone po svemu sudeći trebao prekinuti seriju prosječnih i ispodprosječnih rezultata te krenuti u proboj prema samom vrhu KHL-a. Momčad za to imaju, pitanje je samo hoće li na ledu pokazati sve što znaju i mogu.





                                                                    SPARTAK MOSKVA


Osnovan: 1946.
Naslova: 4 (SSSR)
Lanjski plasman: 9. na zapadu
Dvorana: Sokolniki Arena (kap. 5,530)
Trener: Andrej Sidorenko (Rusija)

Katastrofalna lanjska sezona u kojoj su po prvi put otkad je KHL-a ostali bez doigravanja rezultirala je velikim remontom u svlačionici. Još na početku ljeta klub se ekspresno riješio Aleksandra Junkova, Ljudučina, Berdnikova, Baranke i Mihajlova, a do kraja ljeta otišli su i Makarov, Kasutin, Benoit te Komaristy. Iako možda nisu svi zaslužili odlazak klub je bio odlučan u namjeri da potpuno izmjeni krvnu sliku momčadi. Na vratarsko mjesto doveden je Amerikanac Mike Murphy iz Carolina Hurricanesa. U obranu su dovedena dva zvučna strana pojačanja: Kanađanin Shaone Morrisonn (Rochester, AHL) te Čeh Jakub Nakladal (Salavat Julajev). U napadu je najznačajniji povratak Branka Radivojeviča iz Atlanta, a vrijedi spomenuti i dolaske Stanislava Žmakina (Neftehimik), Olega Petrova (Ak Bars) te Nikolaja Bušujeva (Avtomobilist). U rubrisci dolasci zanimljivo je i ime 18-godišnjeg Aleksandra Hohlačeva koji je došao na posudbu iz OHL-a, a inače je već draftiran u drugoj rundi od strane Boston Bruinsa. Unatoč lošoj prošoj sezoni klub je odlučio ne mijenjati trenera te će tako Andrej Sidorenko i u narednoj sezoni biti na toj poziciji. Zadatak mu neće biti nimalo lagan, morat će od gotovo potpuno nove momčadi pokušati svoriti pretendenta za mjesto u doigravanju. Momčad ne izgleda toliko loše, ali u jakoj konkurenciji zapada ima mnogo jačih od nje.





                                                             TORPEDO NIŽNJI NOVGOROD


Osnovan: 1946.
Naslova: /
Lanjski plasman: 2. na zapadu, polufinale zapada
Dvorana: Trade Union Sports Palace (kap. 5,600)
Trener: Kari Jalonen (Finska)

Jedno od najugodnijih iznenađenja prošle sezone, pobjednik divizije Tarasov i polufinalist konferencije, novgorodski Torpedo u novu sezonu kreće s ambicijom da taj uspjeh ponovi. Na tom putu nedostajat će im usluge vratara Pekke Tuokkole i Ryana Vescea od stranaca te Sergeja Rozina i Andreja Nikitenka od domaćih. Okosnica momčadi ostala je ista; tu je i dalje svih deset najboljih strijelaca od lani, igrači poput Martina Thornberga, Juusa Hietanena, Roberta Nilssona i Mihaila Varnakova. Njima su pridodana zvučna pojačanja poput Pjotra Sčastlivog (Salavat), Artjoma Černova (Dinamo Moskva) i Dmitrija Bikova (Metalurg Mg). Jedino strano pojačanje je mladi Finac Mikko Kousa iz HIFK-a. Značajan je i ostanak bjeloruskog vratara Vitalija Kovala koji je prošlu sezonu bio odličan. I trener je ostao isti; Finac Kari Jalonen ima punu podršku čelnika kluba i ovu sezonu. U jednoj sezoni je napravio veliki posao, a ako tako nastavi i u ovoj ne bi trebalo čuditi ako Torpedo ponovno bude u vrhu konferencije. Momčad na papiru djeluje i moćnije nego lani, ali je potpuno jasno da će im za ponavljanje i premašivanje lanjskog uspjeha trebati puno znanja i sreće.





                                                                   SEVERSTAL ČEREPOVEC

Osnovan: 1956.
Naslova: /
Lanjski plasman: 5.na zapadu, četvrtfinale zapada
Dvorana: Ledovji Dvorec (kap. 5,000)
Trener: Andrej Nazarov (Rusija)

Tradicionalno dobra momčad Severstala ovog je ljeta doživjela odlaske ponajboljih igrača iz prošlih sezona. Otišli su redom Maksim Čudinov (SKA), Pasi Puistola (Donbas), Ondrej Nemec (Lev), Aleksej Cvetkov (Dinamo Moskva), Staffan Kronwall (Lokomotiv) i Vadim Tarasov (Salavat). Trudili su se ne bi li im pronašli dostojne zamjene, ali na prvi pogled izgleda da nisu uspjeli. Od pojačanja je najzvučnije ime braniča Teemua Laaksa iz AHL-a (Milwaukee). Kvota stranaca popunjena je još dvama braničima: Niclasom Andersenom iz Brynasa te Petrom Časlavom iz CSKA. Od domaćih pojačanja tu su Alekandr Rjazancev iz Traktors, Denis Kazionov iz Avtomobilista, Bogdan Kiselevič iz SKA te Vadim Golubcov iz Sokola (VHL). Ugovori su produljeni s Niclasom Bergforsom i Mikkom Lehtonenom, a stanovnik Čerepoveca i sljedeće sezone će biti povremeni ruski reprezentativci; napadač Vadim Šipačjov te vratar Vasilij Košečkin. Zadatak da ovu momčad vodi s klupe dobio je dosadašnji trener Vitjaza, kontroverzni Andrej Nazarov. Pod njim je Vitjaz često znao igrat dopadljiv hokej te će biti zanimljivo vidjeti što može napraviti s mnogo kvalitetnijom momčadi poput ovog Severstala. Njihove ambicije vežu se za plasman među prvih osam na zapadu gdje su bili redoviti protekle dvije sezone. Teško će ponoviti prošlosezonsko peto mjesto budući da je ova momčad nešto slabija od one koja je to postigla. Pa ipak, poslovično borbena momčad iz grada na Ribinskom jezeru zasigurno će biti tvrd orah svakoe na zapadu.






                                                                  LOKOMOTIV JAROSLAVL

Osnovan: 1959.
Naslova: 3 (Rusija)
Lanjski plasman: /
Dvorana: Arena 2000 (kap. 9,070)
Trener: Tom Rowe (SAD)

U godini poslije strašne tragedije u kojoj je klub izgubio gotovo sve igrače i dužnosnike napravljen je veliki posao. Usporedno s vrlo solidnim nastupom u VHL-u izrađivan je plan za sastavljanje jake momčadi za novu sezonu. Nije bio problem privući igrače u Jaroslavl, klub ima velike simpatije u cjelokupnoj hokejaškoj javnosti te su se mnogi sa zadovoljstvom odazvali pozivu da budu dio novog Lokomotiva. Naravno, ulogu je igrao i novac kojeg Lokomotivu nikada nije nedostajalo. Vratarski dvojac tako će biti Curtis Sanford (Columbus, NHL) i Vitalij Kolesnik (Salavat). Obranu predvode Mark Flood (Winnipeg, NHL), Staffan Kronwall (Severstal), Sami Lepisto (Chicago, NHL), Maksim Kondracjev (Salavat) te Vitalij Višnevski (SKA). Najzvučnija pojačanja u napadu su Mikelis Redlihs iz Dinamo Rige, Niklas Hagman iz Anaheim Ducksa te Viktor Kozlov iz Salavata. Svoje mjesto u momčadu našli su još mnogi domaći igrači poput Romana Ljudučina, Alekseja Kaljužnog, Jegora Averina, Dmitrija Klopova te Aleksandra Černikova. Svoju priliku dobit će i neki domaći mladići koji su iznijeli prošlu sezonu na svojim leđima. To posebno vrijedi za Emila Galimova i Maksima Zjuzjakina. Dosadašnji skaut Caroline u NHL-u Tom Rowe ustoličen je za novog trenera Lokomotiva. Njegov će zadatak biti izvuči maksimum od ove močadi te pokrenuti put njezinog povratka u vrh KHL-a odakle ih je okrutna sudbina makla 7. rujna 2011. Momčad ima potencijala te je sigurno da će igrati značajnu ulogu na zapadu ove sezone.


 


 


Nema komentara:

Objavi komentar