Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 26. kolovoza 2012.

KHL 12/13: Divizija Bobrov

Pred nama je peto izdanje KHL-a. Kao i svaka dosadašnja, predsezona je donijela mnogo zanimljivosti i promjena u ustroju lige ali i sastavima momčadi. Glavne novosti vezane su uz širenje i pristup novih klubova ali i novih država u KHL obitelj. Umjesto lanjska 23 kluba iz 5 zemalja ove će godine liga brojiti njih 26 iz čak 7 zemalja. Uz povratnike nakon sezone stanke, momčad Lokomotiva iz Jaroslavla, nove momčadi su ukrajinski Donbas iz Donjecka te slovački Slovan iz Bratislave. Novost je i ta da je dosadašnji slovački predstavnik Lev iz Poprada preselio u češku prijestolnicu Prag gdje će nastupati pod istim imenom. Takva situacija dovela je do toga da zapadna konferencija ima 14, a istočna samo 12 članova.

Predstavljanje momčadi počinjemo na zapadu, u diviziji Bobrov.

                                                        DINAMO MOSKVA


Osnovan: 1946.
Naslova: 10 (9-SSSR/Rusija, 1-KHL)
Lanjski plasman: 3. na zapadu, osvajač Gagarinova kupa
Dvorana: Olimpijski Sport Complex Lužniki (kap. 8,512)
Trener: Olegs Znaroks (Njemačka)

Branitelj naslova pripreme za novu sezonu počeo je produljenjem ugovora s proslavljenim trenerom Olegsom Znaroksom kojem će ovo biti četvrta sezona na klupi moskovskog kluba. Sama šampionska momčad nije doživjela velike promjene; od značajnijih odlazaka treba istaknuti one Lea Komarova koji je pošao u NHL (Toronto), Jakuba Klepiša koji je pojačao praški Lev te Alekseja Kudašova koji je završio karijeru. U rubrici dolasci značajno je ime Šveđanina Richarda Gyngea pristiglog iz AIK-a te Rusa Alekseja Cvetkova (Severstal), Kirila Knjazeva (Ak Bars) te Romana Derljuka (San Antonio, AHL). Okosnica momčadi iz prošle sezone ostala je nepromijenjena što automatski znači da će Dinamo i u nadolazećoj sezoni kandidirati za sam vrh lige. Posebno je značajna činjenica što su unatoč mnogim pritiscima u svojim redovima zadržali sjajnog mladog Mihaila Anisina koji je bio među najzaslužniji za lanjski naslov.


                                                            LEV PRAG


Osnovan: 2012.
Naslova: /
Lanjski plasman: /
Dvorana: Tipsport Arena Praha (kap. 13,150)
Trener: Josef Jandač (Češka)

Nakon ne pretjerano uspješnog početka u slovačkom Popradu vlasnici kluba odlučili su se na selidbu u Prag. Klub je zadržao ime svog prethodnika, a od lanjskih igrača tek četvoricu. Ostatak je skupljen sa svih strana, a uglavnom je riječ o češkim i slovačkim internacionalcima. Od zvučnijih pojačanja valja istaknuti Ondreja Nemeca (Severstal), Marcela Hossu (Dinamo Riga), Jirija Novotnog (Baris), Tomaša Surovog (CSKA) i Petra Vranu (Amur). Iz NHL-a je dovedeno nekoliko zvučnijih Kanađana poput Alexandrea Picarda, Erika Christensena i Paula Szczechure. Momčad je povjerena na vođenje Josefu Jandaču, mladom treneru koji je u minuloj sezoni vodio još jedan praški klub, Spartu. Iznad ove momčadi mnoštvo je upitnika; po imenima djeluju dostojni borbe sa svim momčadima KHL-a ali je pitanje kako će momčad reagirati tijekom sezone. Bit će zanimljivo i vidjeti kako će na novi klub u gradu reagirati i stanovnici Praga budući da u gradu s djelovanjem nastavljaju stari i popularni klubovi Sparta i Slavia. Hoće li se KHL "primiti" u Pragu ili će se ponoviti slučaj sa Popradom kojeg su morali napustiti nakon samo jedne sezone?


                                                           DONBAS DONJECK


Osnovan: 2005.
Naslova: 2 (Ukrajina)
Lanjski plasman: /
Dvorana: Arena Družba (4,130)
Trener: Julius Šupler (Slovačka)

Prvi ukrajinski predstavnik u KHL-u ove će sezone postati ambiciozni Donbas iz Donjecka. Osnovan tek 2005. klub je u tek sedam godina prošao put od druge ukrajinske lige do KHL-a. Lani su bili članovi VHL-a, nominalno druge ruske lige. Vlasnici su nakon dugog lobiranja na kraju izvojevali pravo na nastup u KHL-u te nisu štedili novce pri sastavljanju momčadi za premijerni nastup. Najprije je iz moskovskog CSKA doveden iskusni slovački trener Julius Šupler. Klub se također riješio gotovo svih prošlosezonskih članova, danas ih je u klubu tek nekoliko, uglavnom domaćih snaga. Donbas je u prijelaznom roku najviše pojačao vratarsku poziciju koju će držati tandem Erik Ersberg (Salavat Julajev) i Jan Laco (Lev). Obrana je popunjena iskusnim igračima poput Jaroslava Obšuta i Petera Podhradskog (Dinamo Minsk), Pasija Puistole (Severstal) i Karela Pilara (Vaxjo). U napadu su se odlučili za skandinavske snage. Dovedena su tri Finca (Jani Tuppurainen, Petteri Wirtanen, Tuomas Kiiskinen) i Šveđanin Fredrik Pettersson. Treba spomenuti i dolaske iskusnog Čeha Lukaša Kašpara iz Barisa te mladog Rusa Jevgenija Dadonova iz Florida Panthersa. Donbas je, baš kao i Lev, zasad velika nepoznanica pred početak nove sezone. Po imenima momčad djeluje dobro, ali je vrlo upitno mogu li u jakoj zapadnoj konferenciji polučiti značajniji uspjeh.


                                                            VITJAZ ČEHOV

Osnovan: 1996.
Naslova: /
Lanjski plasman: 11. na zapadu
Dvorana: Ice hockey center 2004 (kap. 3,300)
Trener: Jurij Leonov (Kazahstan)

Tradicionalni fenjeraš kako zapadne konferencije tako i lige u novu sezonu kreće s ambicijom da napokon prekine seriju loših rezultata. Za taj cilj su u prijelaznom roku bili i nešto aktivniji nego inače. Tako u moskovskom predgrađu više ne stanuju Kanađani Matt Dalton i Nick Tarnasky te nekoliko manje značajnih Rusa. S američkog kontinenta su zato dovedena čak četiri nova igrača: Trevor Gillies, Brian Fahey, Josh Hennessy i Mark Cullen. Ono što je novost je da im pri njihovom dovođenju glavni kriterij ipak nije bila grubost već igračke vještine. U klub je iz Ak Barsa vraćen perspektivni Artemij Panarin dok je iz CSKA došao još jedan vrsni mladić, Vjačeslav Kuljomin. U momčadi ima nekolicina starijih i sposobnih igrača, ali i mnogo nedokazanih i mladih te je pred njima ipak dosta posla ukoliko ne žele opet tavoriti na dnu ljestvice. Ovo ljeto Vitjaz je promjenio i trenera, Andreja Nazarova je nakon dvije sezone naslijedio Jurij Leonov, dosadašnji trener VMF-a iz Sankt Petersburga, člana VHL-a. 



                                                          DINAMO RIGA

Osnovan: 2008.
Naslova: /
Lanjski plasman: 7. na zapadu, četvrtfinale zapada
Dvorana: Arena Riga (kap. 10,300)
Trener: Pekka Rautakallio (Finska)


Kriza je pogodila i jedinog latvijskog predstavnika u KHL-u. Riški Dinamo ovog ljeta su tako napustili nositelji igre iz protekle sezone; uz domaće Janisa Spruktsa i Mikelisa Redlihsa, otišli su i stranci Marcel Hossa, Fredrik Warg, Jamie Lundmark te Chris Holt. U momčadi više nema ni legendarnog Sandisa Ozolinša. Njihove zamjene na prvi pogled ne izgledaju kao da bi ih mogle dostojno zamjeniti. Dinamo se koncentrirao na AHL odakle su dovedena četiri igrača; Jamie Johnson, Alexandre Giroux i Mathieu Carle te stasiti Latvijac Raitis Ivanans. Iz švedskog MODA vraćen je vratar Mikael Tellqvist, a iz istog kluba dolazi i najzvučnije pojačanje koje je ovog ljeta pristiglo u Rigu. Riječ je o Amerikancu Robu Schrempu, nekadašnjem NHL igraču i izboru prve runde drafta. Među pozitivnim stvarima je ostanak gotovo kompletne obrane koja se većinom sastoji od domaćih igrača te će upravo ona predstavljati glavnu snagu ovosezonskog Dinama. U napadu se dosta očekuje od dvojca koji je lani imao problema s ozljedama; Martina Karsumša i Aleksandersa Niživijsa kao i najboljeg Latvijca na prošlom svjetskom prvenstvu; Miksa Indrašisa. Momčad će s klupe drugu godinu zaredom voditi finski stručnjak Pekka Rautakallio. Momčad izgleda dosta slabije nego prošle sezone, ali to više nije novost za Dinamo koji je i prošlih sezona uspijevao sve iznenaditi i probiti se do doigravanja pa čak i dalje. Ove će sezone to biti dodatno otežano većim brojem klubova, a time i većom konkurencijom. 




                                                       SLOVAN BRATISLAVA


Osnovan: 1921.
Naslova: 11 (10-Slovačka,1-Čehoslovačka)
Lanjski plasman: /
Dvorana: Slovnaft Arena (kap. 10,000)
Trener: Rostislav Čada (Češka)

Najpopularniji i najpoznatiji slovački klub imao je veliku želju napustiti slovačku Extraligu i priključiti se KHL-u. Kada im je to krajem prošle sezone i uspjelo odlučili su se na stvaranje konkurentne i kvalitetne momčadi. Pri dovođenju novih igrača prednost su davali slovačkim igračima. Tako su sa raznih strana dovedeni reprezentativci Michel Miklik, Mario Bliznak i Milan Bartovič. Dovedeno je i nekoliko domaćih igrača, uglavnom iz češke i slovačke Extralige. Od stranaca su dovedeni češki reprezentativci Kamil Kreps i Michal Vondrka te Šveđani Josef Boumedienne i David Printz. Za prvog vratara također je doveden stranac, Finac Ville Hostikka. Od nositelja igre momčadi koja je lani osvojila slovačko prvenstvo zadržani su Martin Bakoš, Libor Hudaček i Martin Kukumberg te legendarni Miroslav Šatan koji je ušao u četvrto desetljeće života. Mjesto glavnog trenera dobio je Čeh Rostislav Čada, lanjski trener Avangarda iz Omska. Slovan novu sezonu otvara nastupom na Euro hockey touru gdje bilježi promjenjive rezultate koji im ne daju previše razloga za optimizam u nadolazećoj sezoni. Ono što je sigurno je da je KHL pogodio sa Bratislavom kao novom postajom u širenju prema zapadu budući da je riječ o gradu ali i klubu koji ne bi trebao imati problema s popularnošću i posjećenošću dvorane, Slovnaft Arene.


                                                   SKA SANKT PETERSBURG


Osnovan: 1946.
Naslova: /
Lanjski plasman: 1. na zapadu, finale zapada
Dvorana: Ledovji Dvorec (kap. 11,439)
Trener: Miloš Riha (Češka)

Najbogatiji klub lige nakon relativno uspješne prošle sezone (poraz u finalu zapada od Dinama) u novu kreće sa samo jednim ciljem, a taj je da Gagarinov trofej donesu u grad na Nevi. Na tom putu će ih drugu sezonu zaredom voditi Miloš Riha koji će na raspolaganju imati momčad dosta sličnu onoj od prošle sezone.Klub je napustio Šveđanin Mattias Weinhandl kao i mlada zvijezda Vladimir Tarasenko koji je pošao u NHL. Među otišlima je i čak pet braniča koji su se rasporedili u klubovima diljem lige. Među njima su i iskusni Denis Denisov te Vitalij Višnevski. Nihove zamjene nisu ništa lošije; u SKA su ovog ljeta došli Kevin Dallman iz Barisa te Maksim Čudinov iz Severstala. Prvi je godinama najcjenjeniji branič lige, a kazačku prijestolnicu morao je napustiti zbog dobro poznate afere s blogom njegove supruge. Potonji dolazi nakon čudesne prošle sezone u kojoj je čak i pokucao na vrata reprezentacije s nepune 22 godine. U napadu je SKA jači za Antona Burdasova (Traktor), Konstantina Glazačeva (Ak Bars) te Alekseja Badjukova (CSKA). Nositelji igre iz prošle sezone još su uvijek tu; Patrick Thoresen, Tony Martensson i Petr Prucha. Činjenica da je iskusnom Rihi ovo druga sezona na klupi te da je momčad doživjela male promjene u odnosu na lani navijačima daje nadu da bi upravo ova sezona mogla biti njihova. Nema sumnje da su za to sposobni te da sve ovisi o njima samima.


Nema komentara:

Objavi komentar