Ukupno prikaza stranice

petak, 31. kolovoza 2012.

KHL 12/13: Divizija Harlamov

Nakon pregleda zapadne konferencije slijedi istočna. Ona je ostala nepromijenjena u odnosu na prošlu sezonu, dvije divizije sa po šest momčadi. Na papiru jača od njih je divizija Harlamov. Njezini članovi su dvostruki KHL prvak Ak Bars iz Kazana, prošle sezone najbolja momčad regularnog dijela lige Traktor iz Čeljabinska, slavni Metalurg iz Magnitogorska, tradicionalno jaki Neftehimik i Jugra te slabašni Avtomobilist koji je na putu financijskog i rezultatskog oporavka. Traktor brani prvo mjesto, no trebat će mu puno znanja i moći da ga obrani.



                                                              AK BARS KAZAN


Osnovan: 1956.
Naslova: 4 (2-Rusija, 2-KHL)
Lanjski plasman: 4. na istoku, polufinale istoka
Dvorana: Tatneft Arena (kap. 8,774)
Trener: Valerij Belov (Rusija)

Osvajač prva dva izdanja KHL-a posljednje dvije sezone nije mogao dalje od polufinala istoka. Velike promjene svakog ljeta nisu dobro djelovale na rezultate te su tako ove sezone u Kazanu bili suzdržani što se tiče prijelaznog roka. Tatarsku prijestolnicu napustili su oba vratara; Petri Vehanen (Lukko) i Ivan Kasutin (Spartak) te napadači Artemij Panarin (Vitjaz), Josef Straka (Avtomobilist), Konstantin Glazačev (SKA) te Maksim Spiridonov (Baris). Pojačanja su po običaju vrlo zvučna; prvi vratar bit će reprezentativac Konstantin Barulin, finska kolonija bit će brojnija za Jannea Lahtija i Jannea Pesonena iz Jokerita odnosno HIFK-a. Nakon jedne sezone u staro jato se vratio Dmitrij Obuhov iz Metalurg Magintogorska dok je iz Avtomobilista doveden njihov ponajbolji igrač Denis Abdulin. Listu pojačanja zaključuje mladi Rus rođen u Uzbekistanu, Maksim Majorov. Njegov prošli klub bio je Springfield iz AHL-a. U klubu su i dalje igrači poput Ilje Nikulina, Alekseja Morozova, Nika Kapanena, Jarkka Immonena, Laurisa Darzinša te Danisa Zaripova što jamči da je Ak Bars sposoban za velike stvari. Početkom ljeta dugo je vagana sudbina trenera Vladimira Krikunova, na kraju je otpušten a novo ime je dugogodišnji pomoćni trener Valerij Belov. On izvrsno pozna situaciju u klubu te će sigurno znati kako voditi ovu momčad koja je gladna uspjeha i željna da odvede klub do novog naslova.




                                                     TRAKTOR ČELJABINSK

Osnovan: 1947.
Naslova: /
Lanjski plasman: 1. na istoku, finale istoka
Dvorana: Traktor Arena (kap. 7,500)
Trener: Valerij Belousov (Rusija)

Prije dvije sezone Traktor je osvojio 10. mjesto na istoku i propustio doigravanje. Prošle sezone bio je pobjednik Kontinentalnog kupa (najbolja momčad lige u regularnom dijelu) te finalist istoka. Veliki napredak uglavnom se pripisuje iskusnom treneru Valeriju Belousovu koji će i ove sezone jurišati na sam vrh lige. Glavna vijest prijelaznog roka je da će mladi superstar Jevgenij Kuznjecov nastaviti karijeru u svom matičnom klubu; naime, odbio je odlazak u NHL te poručio kako sebe vidi jedino u Čeljabinsku. U klubu se nisu odlučili na velike izmjene u igračkom kadru, koncentrirali su se na zadržavanje momčadi koja ih je odvela na sam vrh istoka i lige. Jedino novo ime u obrani je Vjačeslav Belov iz Sibira dok su novi napadači Juhamatti Aaltonen iz Metalurg Magnitogorska, Vadim Berdnikov iz Spartaka te Aleksandr Suglobov iz Sibira. Bilo je i nekoliko odlazaka: Aleksandr Rjazancev pojačao je Severstal, Anton Burdasov SKA, Ilja Proskurjakov CSKA dok je Ray Giroux nakon odlaska još uvijek bez kluba. Uz Kuznjecova tu su i dalje perjanice iz prošle sezone; vratar Michael Garnett, branič Deron Quint te napadači Konstantin Panov, Petri Kontiola, Vladimir Antipov i  Stanislav Čistov. Oko ovog Traktora nema puno nepoznanica, momčad je vrlo jaka i bit će među glavnim kandidatima za vrh lige. Mnogo toga ovisit će i o formi udarne igle Kuznjecova o kojem je prošle sezone uvelike ovisila Traktorova igra. Mnogo se očekuje i od vratara Garnetta koji će morati biti na visokoj razini budući da Traktor nije poznat po dobroj obrani.




                                                     JUGRA HANTI-MANSIJSK

Osnovan: 2006.
Naslova: /
Lanjski plasman: 8. na istoku, četvrtfinale istoka
Dvorana: Jugra Arena (kap. 5,500)
Trener: Sergej Šepelev (Rusija)

U svojoj tećoj KHL sezoni Jugra će tražiti i treći plasman u doigravanje. Momčad iz malog ali bogatog grada u srcu Sibira doživjela je neznatne promjene u odnosu na prošlu sezonu. Od značajnijih odlazaka treba istaknuti one Pavela Vorobjova, Maksima Beljajeva, Dannyja Groulxa te Aleksandra Selujanova. Jugrinoj svlačionici ovog se ljeta priključilo tek troje igrača: iz češkog Libereca došao je Marek Troncinsky, iz Lade Toljati Aleksandr Berkutov te iz novokuznjeckog Metalurga Aleksej Medvedev. Dakle, momčad je ostala gotovo ista. U Jugri nikad nije bilo velikih zvijezda niti igrača koji su se učinkom jako isticali od ostalih. To je radna momčad u kojoj u svakoj utakmici bljesne neko drugo ime te od koje opasnost prijeti od svih igrača i svih postava. Međutim, udarna snaga ove momčadi bit će njezini vratari. To je i ove sezone rusko-latvijski tandem Mihail Birjukov-Edgars Masalskis. Obojica su ovog ljeta s klubom potpisali novi ugovor. Na klupi će i dalje biti Sergej Šepelev kojem će to biti peta sezona u klubu. Upravo se on smatra glavnim kreatorom ove momčadi koja unatoč malim uloženim sredstvima i relativno slabim igračima redovito uspjeva pomrsiti planove višestruko bogatijih susjeda na istoku. Jugru se nikako ne smije podcijeniti te ju se mora svrstati u ozbiljnog kandidata za mjesto u sredini ljestvice koje vodi u doigravanje.




                                                   METALURG MAGNITOGORSK

Osnovan: 1955.
Naslova: 3 (Rusija)
Lanjski plasman: 3. na istoku, polufinale istoka
Dvorana: Arena Metalurg (kap. 7,500)
Trener: Paul Maurice (Kanada)

U Metalurgu su se poslije nekoliko razočaravajućih sezona odlučili na promjene, prije svega na pomlađivanje tradicionalno jednog od najstarijih igračkih kadrova lige. Tako su se riješili Dmitrija Obuhova, Antona Buta, Alekseja Mihnova, Denisa Hlistova i Dmitrija Bikova od domaćih igrača, Čeha Tomaša Rolineka te čak tri finska igrača: Villea Lajunena, Lassea Kukkonena i Juhamattija Aaltonena. Otišao je i kapetan, legendarni Sergej Fjodorov koji je postao generalni menadžer u moskovskom CSKA. Pojačanja su birana vrlo pomno, ciljano su tražili mlađe snage i to napadače. Jedini Rus među njima je Denis Platonov, povratnik nakon jedne sezone izbivanja. Justin Hodgman doveden je iz finskog Lahtija, a njegov sunarodnjak Cal O'Reilly iz AHL-a, Wilkes Barre Scrantona. Najzvučnije pojačanje dolazi iz New York Rangersa, riječ je o Norvežaninu Matsu Zuccarellu Aasenu koji se nakon sezone narušene ozljedom vraća u europski hokej. Glavnu snagu Metalurga trebali bi činiti vratari; dvojac Gelašvili-Ahonen. Obranu predvodi veteran Tverdovski uz nekoliko jakih ruskih igača. U napadu koji je kombinacija mladosti i iskustva glavnu bi riječ trebali voditi stari lisci Sergej Mozjakin i Aleksej Kajgorodov dok bi sezonu pune afirmacije trebali odraditi mladi lavovi Enver Lisin, Jaroslav Kosov i Pavel Zdunov. Metalurg je dugo držao na vatri trenera Fjodora Kanarejkina koji je završio prošlu sezonu te su se na kraju ipak odlučili za novo ime; riječ je o mladom ali iskusnom kanadskom trenru Paulu Mauriceu, osvajaču Stanley kupa s Carolinom. Čelnici kluba nisu postavili visoke ciljeve za ovu sezonu, traži se stabilizacija momčadi te postavljanje sigurnih temelja za budućnost.




                                                 AVTOMOBILIST JEKATERINBURG

Osnovan: 2006.
Naslova: /
Lanjski plasman: 12. na istoku
Dvorana: KRK Uralec (kap. 5.570)
Trener: Andrej Šajanov (Kazahstan)

Prošlu sezonu Avtomobilist je dotaknuo samo dno istoka što je bilo i očekivano s obzirom na financijske probleme i slabašan igrački kadar koje su imali. Ovog ljeta pronađeni su novi sponzori koji su odlučili odriješiti kasu te je popularni Avto bio vrlo aktivan na tržištu. Stvorili su gotovo kompletno novu momčad riješivši se 14 i dovevši 15 igrača. Većina igrača otišla je u klubove VHL-a što dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. Njihove zamjene puno su bolje; mjesto prvog vratara rezervirano je za Chris Holta, lani u Dinamo Rigi. Obranu su ojačali Sergej Gusev (Avangard), Denis Makarov (Spartak), Branislav Mezei (Lev) te Aleksandr Sazonov (Vitjaz). U napadu su najvučnija pojačanja dva Čeha: Kamil Piroš iz HV 71 te Josef Straka iz Severstala. Značajna imena su i Rastislav Špirko (Lev), Dmitri Afanasenkov (Fribourg), Aleksej Simakov (Jugra) te Aleksej Zavaruhin (Spartak). Dosta se govorilo i o dolasku lokalne legende Alekseja Jašina, ali od svega na kraju nije bilo ništa. Novo ime na trenerskoj klupi dolazi iz Kazahstana, riječ je o njihovom dosadašnjem izborniku Andreju Šajanovu. Po svemu sudeći Avtomobilist je mnogo jači nego prošle sezone te bi se vrlo lako mogli upustiti u borbu za doigravanje. Tome u prilog govore i vrlo solidni rezultati u pripremnim utakmicama.




                                                     NEFTEHIMIK NIŽNEKAMSK

Osnovan: 1968.
Naslova: /
Lanjski plasman: 10. na istoku
Dvorana: SK Neftehimik (kap. 5,500)
Trener: Vladimir Golubovič (Rusija)

Nakon svoje najlošije sezone otkad je KHL-a u kojoj su po prvi put propustili doigravanje Neftehimik je krenuo u totalni remont. Klub su redom napustila oba vratara (Tarkki i Franskevič), braniči Šćitov i Koroljov te napadači Stanislav Žmakin, Oleg Kvaša, Nikolaj Lemtjugov, Denis Arhipov i Kiril Knjazev. Među rijetkima koji su zavrijedili ostanak su kapetan i povremeni reprezentativac Maksim Pestuško, stranci Oskar Osala i Martin Čibak te braniči Maksim Berezin i Jon-Georgi Kostev. Novi vratarski tandem u novoj sezoni činit će Maksim Sokolov (SKA) i Matt Dalton (Vitjaz). Okosnicu obrane činit će pojačanja Jevgenij Blohin, Aleksandr Selujanov (Jugra), Sergej Rozin (Torpedo) te Denis Grot (Amur). Nova imozemna lica u napadu su češki dvojac iz Pardubica Jan Kolar i Petr Koukal te Finac Paul Maunshin iz HCK-a. Ostatak napada popunjen je Aleksandrom Komaristim (Vitjaz), Pavelom Vorobjevim (Jugra), Radikom Zakijevim (Torpedo) te blizancima Stanislavom i Jaroslavom Alševskim (Dizel, VHL). Momčad na papiru ne izgleda jako dobro, previše je tu novih imena te igrača upitne kvalitete. Pozitivna stvar bi mogla biti ta što su sva pojačanja došla prije sredine srpnja što znači da su imali dovoljno vremena za uigravanje. Zanimljivo je da su dio suhih priprema igrači Neftehimika proveli i u Hrvatskoj, točnije Istri. Trener koji je završio prošlu sezonu svoj posao će nastaviti i u novoj; riječ je o Vladimiru Goluboviču iza kojeg je punih 18 godina trenerskog iskustva u najvišem razredu ruskog hokeja. Teško je od ovakvog Neftehimika očekivati velike stvari, relano je da će se i ove godine boriti za ulazak u doigravanje.

Nema komentara:

Objavi komentar