Ukupno prikaza stranice

petak, 19. listopada 2012.

KHL: Traktorov put do vrha


Prije samo dvije sezone Traktor je bio ispodprosječna KHL momčad. Danas je vodeća momčad istočne konferencije, aktualni osvajač kontinentalnog kupa i momčad čiji se hokej gleda s užitkom. Što se to dogodilo bijelim medvjedima da su doživjeli takve promjene u praktički jedno ljeto?



Tri su ključna razloga velikog napretka. Grad Čeljabinsk je veliki industrijski centar, a samim time i vrlo bogat grad. Rast prihoda posebno je bio velik u posljednjem desetljeću kada grad počinje s velikim ulaganjima kao što je naprimjer gradna podzemne željeznice. Izuzetak nije bio ni sport. Godine 2008. dovršena je moderna Traktor Arena namijenjena, kao što joj to i ime kaže, isključivo hokejaškom klubu. Pošto je hokej sport broj jedan u gradu, a Traktor klub broj jedan logično je bilo da grad počne ulagati i u sami klub. Klub dotad nije imao veliku potporu u smislu sponzorstva te je uglavnom bio ispodprosječan klub koji je stalno bio negdje na granici prve i druge ruske lige. Unatoč tome klub je iznjedrio mnoga slavla imena ruskog hokeja poput Sergeja Makarova, Sergeja Starikova, Andreja Nazarova te još uvijek aktivne Nikolaja Kuljomina, Sergeja Gončara i Danisa Zaripova. Prošle sezone budžet kluba znatno je povećan. Iako su podatci o budžetima u KHL nepoznati, smatra se da je Traktorov gotovo preko noći povećan s 13 na 30 milijuna eura. Klub je tako izašao na tržište i doveo nekoliko vrsnih pojačanja.


Traktor Arena dovršena je 2008. godine











U prve dvije KHL sezone Traktor je uspio ući u doigravanje, ali i glatko ispasti na prvoj prepreci. Međutim, u sezoni 2010/2011 nije uspio čak ni to. Devetim mjestom u istočnoj konferenciji propustili su doigravanje te, kasnije će se pokazati, dotakli dno. Još krajem te sezone uprava je vidjevši da je sezona izgubljena na mjesto trenera dovela Valerija Belousova, čovjeka koji je ranih devedestih s Traktorom ostvario neke od najvećih klupskih uspjeha. Šezdesetčetverogodišnji stručnjak kasnije je izgradio ime u Metalurgu iz Magnitogorska i Avangardu te danas slovi za jednog od najboljih ruskih trenera. Njegovim dolaskom na klupu Traktora mnoge stvari u momčadi su počele funkcionirati nabolje. Prošlu sezonu Traktor je odradio sjajno; dovođenjem novih igrača i Belousovljevim radom došli su do osvajanja kontinentalnog kupa tj. bili su najbolja momčad lige nakon regularne sezone. U doigravanju su nastavili s dobrim igrama te su zapeli tek na pretposljednoj prepreci protiv Avangarda.



Valerij Belousov, jedan od najcjenjenijih ruskih trenera












Treći razlog za tako pozitivne promjene je čovjek koji je sa svojih nepunih 20 godina bio jedan od najboljih igrača lige te glavni motor momčadi Traktora. Naravno, riječ je o domaćem dečku Jevgeniju Kuznjecovu koji je još na kraju prošle sezone obećao navijačima da će ostati u Čeljabinsku te da ne želi ići u NHL iako su ga u Washington Capitalsima željno iščekivali. Njegov doprinos igri Traktora je nemjerljiv; riječ je o čovjeku koji pri svakom izlasku na led ostavlja snažan dojam, a u svojoj kratkoj karijeri već je postigao više nego mnogi za cijele svoje karijere. I ove sezone nastavio je sa fenomenalnim igrama te je već od ritmu od boda po utakmici.

Sa 34 boda u 16 utakmica Traktor drži prvo mjesto u istočnoj konferenciji. Osim toga imaju i najbolju obranu lige koja je protivnicima dozvolila samo 30 pogodaka. Tu valja istaknuti i doprinos neprikosnovenog broja jedan na vratima te možda i najcjenjenijeg vratara lige Michaela Garnetta. Kanađaninu je ovo druga sezona u Traktoru te je s visokih 94% obrana trenutno u samom sattističkom vrhu KHL-a. Posao mu olakšava i sjajna obrana. Vladalo je mišljenje da će ona ove sezone biti slabija nego lani poglavito zbog odlaska Aleksandra Rjazanceva, ali pokazalo se da se njegov odlazak nije ni osjetio. Traktorovi braniči su s izuzetkom Derona Quinta veliki defenzivci te im je tako napadački učinak dosta slab.


Michael Garnett, neprikosnoveni broj jedan na vratima Tratkora










Zato su tu napadači koji su sezonu počeli vrlo dobro. Skoro svi su i lani bili dio momčadi te su vrlo uigrani. Osim neprikosnovenog Kuznjecova sjajnu sezonu imaju i finski razigravač Petri Kontiola sa 13 te Maksim Jakucenja sa 12 bodova. Najveće pojačanje pristiglo u klub ovog ljeta je Bjelorus Andrej Kosticin koji je bio prvi NHL-ovac koji je krenuo preko bare. Zanimljivo je da je on svoj Montreal napustio i prije nego što je lockout bio potpuno izvjestan. Zasad je skupio 9 bodova u 12 utakmica te je generalno ostavio dobar dojam. Stanislav Čistov ne zaostaje puno za najboljima dok je Konstantin Panov na putu oporavka poslije dvije teške ozljede. Napadačke linije Traktora vrlo su uigrane i kompaktne te ih je doista užitak gledati na ledu, naročito kada je među njima i Jevgenij Kuznjecov.

Ono što ni trener ni igrači ne spominju, a zasigurno im je u mislima, jest činjenica da svi njihovi potencijalni konkurenti u svom sastavu imaju pojačanja iz NHL-a dok oni sami nemaju. Tako bi u slučaju prekida lockouta najmanje izgubili tj. ne bi ništa izgubili budući da nije sigurno hoće li se Kosticin uopće odlučiti na povratak u NHL. Tako bi se politika Valerija Belousova i uprave kluba pokazala ispravnom, a to je izrazito protivljenje dovođenju igrača iz NHL-a. Time bi samo narušili kompaktnost koju njihova momčad ima i koju zorno pokazuje u gotovo svakom izlasku na led.



Jevgenij Kuznjecov; ljubimac navijača u Čeljabinsku

Nema komentara:

Objavi komentar