Ukupno prikaza stranice

subota, 13. listopada 2012.

Problemi u Minsku

Trenera Karija Heikkilu djelilo je pet dana da postavi neslavni rekord - postane najbrže smjenjeni trener u povijesti KHL-a. Njegova avantura u Dinamu iz Minska neslavno je završila, Dinamo je na samom dnu zapada a momčad pojačana NHL-ovcima izgleda jako loše.



Dinamo iz Minska jedna je od pozitivnijih priča u KHL-u. Iako u svoje četiri godine igranja u najjačoj europskoj ligi nisu imali značajnijeg uspjeha od dva četvrtfinala konferencije postigli su nešto na čemu im mnogi ostali mogu zaviditi. Naime, Dinamo ima najveću posjećenost dvorane u ligi koja se na svakoj utakmici kreće između 10 i 16 tisuća gledatelja. Donedavno je Dinamo imao i čast da drži rekord posjećenosti jedne utakmice; 27.veljače njihov dvoboj s Lokomotivom pratilo je 16,039 gledatelja. Hokej je omiljeni sport bjeloruskog alfe i omege Aleksandra Lukašenka te se u njega ulažu ogromne svote novca, naročito u infrastrukturu te u najbolji domaći klub što je Dinamo. Tako Dinamo domaće utakmice igra u modernoj Areni Minsk dok im proračun prema nekim izvorima iznosi oko 30 milijuna eura. Klub uživa veliku popularnost te velika posjećenost uopće ne čudi.


Ove sezone na mjesto glavnog trenera doveden je Karri Heikkila, aktualni bjeloruski izbornik. Na prošlom svjetskom prvenstvu Bjelorusija je zamalo izbjegla ispadanje iz elitne divizije te je sam Heikkila doživio brojne kritike bjeloruske javnosti. Unatoč tome Dinamo ga je ovog ljeta ustoličio za novog glavnog trenera. Od početka sezone je bilo vidljivo da mu momčad ne izgleda dobro te su nanizali loše rezultate koji su ih prikovali za dno zapadne konferencije. Trenutno su odigrali 16 utakmica u kojima su skupili 18 bodova a podatak koji bode oči svakako su 52 primljena pogotka. U cijelom KHL-u više ima samo Jugra (56). Obrana je rak-rana Dinama ove sezone te je uprava nedavno odlučila malo je prodrmati. Trgovali su s Atlantom te zamjenili Jonasa Frogrena i Jannea Niskalu. Potonji bi trebao postati stožerni igrač Dinamove obrane. Jedini branič koji je koliko toliko zadovoljio je ovoljetno pojačanje Cory Murphy dok su velika razočaranja Jere Karalahti, Lukaš Krajiček i Vladimir Denisov.

Karri Heikkila 




























Vratarski dvojac koji je počeo sezonu bio je Kevin Lalande i Lars Haugen. Kanađanin s bjeloruskom putovnicom dobro je počeo sezonu, ali je proglašenjem lockouta poslan u Junost, VHL filijalu. Dinamo je kao zamjenu najprije potpisao Minnesotinog Nicklasa Backstroma ali pošto je taj posao propao doveli su Pekku Rinnea iz Nashvillea. Sasvim solidni Norvežanin Lars Haugen tako je naglo izgubio mjesto prvog vratara čime su pokazani svi negativni aspekti dovođenja igrača iz NHL-a za vrijeme lockouta. Naime, Rinne zasad nije pokazao da je bolji vratar od Haugena ali je svejedno bio prvi izbor Karija Heikkile.

Pekka Rinne; vratarsko pojačanje iz NHL-a











Napad nije uspio nadomjestiti lošu obranu te sa 34 pogotka Dinamo dijeli 21. mjesto među 26. momčadi KHL-a. Zasad je titulu prvog napadača prihvatio Tim Stapleton koji je skupio 13 bodova u 16 susreta. Daleko iza po učinku nalaze se prošlosezonski vođe Teemu Laine, Geoff Platt i Zbynek Irgl. Problema s ozljedama su imali Daniel Corso i Charlie Linglet dok su domaći igrači poput Andreja Stasa, Aljaksandra Kitarova i Dmitrija Meleška zasad zadovoljili. Dinamo je i u napad doveo NHL-ovce i to dosta zvučna imena. Iz Winnipega je doveden mladi kanadski napadač Evander Kane koji je u 4 odigrana susreta bio katastrofalan te je očito došao nespreman. Joe Pavelski iz San Josea tek treba debitirati.

Dinamo iz Minska na neki način se može usporediti i s našim Medveščakom. Naime, obje momčadi se oslanjaju na strance. I dok je u slučaju Medveščaka to sasvim normalno i razumljivo kod Dinama to nije slučaj. Bjelorusija je elitna hokejaška nacija koja ima dovoljan broj kvalitetnih domaćih igrača za KHL. U ruskim KHL klubovima ima dosta Bjelorusa, sama domaća liga (BOL) vrlo je jaka i puna kvalitetnih igrača. Ipak, Dinamo se oslanja na strance. Od 27 igrača u prvom sastavu tek je 12 izvornih Bjelorusa dok su Platt, Lalande i Linglet ovog ljeta dobili državljanstvo (opet sličnost s Medveščakom). Dinamo se može usporediti i sa svojim imenjakom iz Rige i Barisom iz Astane. Sva tri kluba dolaze iz hokejaški sličnih nacija te su jedini klub u KHL-u iz tih zemalja. Dinamo iz Rige redovito se oslanjao na domaće snage što se pokazalo vrlo uspješnim budući da su proizveli nekoliko sjajnih igrača, a uz to su postizali i bolje rezultate od Dinama iz Minska. Baris je do ove sezone radio slično kao bjeloruski klub, napunili su momčad strancima dok su domaći igrači bivali razasuti diljem lige. Ovog ljeta odlučili su se na promjene, dio stranaca zamjenili su domaćim igračima te će taj trend pokušati nastaviti i u budućnosti.

Tri svježa Bjelorusa: Geoff Platt, Charlie Linglet i Kevin Lalande











Proglašenjem lockouta Dinamo iz Rige i Baris imali su za cilj dovođenje domaćih igrača iz NHL-a. Tako su njihove redove pojačali Kaspars Daugavinš i Nikolaj Antropov. Dinamo iz Minska se pak uopće nije usredotočio na bjeloruske igrače te su tako vrlo kvalitetna braća Kosticin i Mihail Grabovski završili u ruskim klubovima. Dovođenje njih bilo bi još prirodnije budući da je Karri Heikkila bjeloruski izbornik. Da li je to bila pametna strategija prosudite sami.

Finski stručnjak Minsk napušta poražen. Njegova trenerska karijera u KHL-u počela je u Lokomotivu iz Jaroslavla s kojim je 2009. izgubio finale od Ak Barsa, ali je u 4 sezone bio vrlo uspješan. Uslijedila je sezona u Metalurgu iz Magnitogorska gdje je proveo tek jednu sezonu, dosta neuspješnu. Prošlu sezonu koncentrirao se na izborničko mjesto u Bjelorusiji ali ni to nije završilo uspješno. Totalni krah doživljava sada kada u Dinamu odlazi nakon samo četiri mjeseca posla. Novi trener Dinama bit će dosadašnji pomoćni trener Aleksandr Andrievski. Što je mnogo značajnije jest da će njegov pomoćnik biti Marek Sykora. Češki stručnjak protekle je dvije sezone bio glavni trener Dinama te je autor i najvećih klupskih uspjeha. Ovog ljeta se povukao u mirovinu, ali poziv iz Minska nije mogao odbiti. U kojoj će mjeri trener biti on, a u kojoj Andrievski ostaje za vidjeti.

Aleksandr Andrievski

Nema komentara:

Objavi komentar