Ukupno prikaza stranice

utorak, 6. studenoga 2012.

KHL: Traktor predvodi istok

Prošla su dva mjeseca od početka natjecanja u trenutno najjačoj svjetskoj ligi. Nadolazeća reprezentativna stanka prava je prilika da se osvrnemo na sve što se dosad događalo. Dosadašnju sezonu obillježio je lockout u NHL-u koji je uzrokovao dolazak nekih od najboljih svjetskih hokejaša u KHL. Time je liga dobila na snazi, atrakciji ali i popularnosti u široj svjetskoj javnosti.Usporedno s rastom popularnosti rasla je i kvaliteta te konkurentnost natjecanja te smo zasad mogli svjedočiti iznimno uzbudljivoj i napetoj sezoni. Pregled događanja počinjemo na istoku.


Po prvi put otkad je KHL-a možemo reći da istočna konferencija nije uvjerljivo bolja od zapadne. Pokazuje to i bodovni učinak, osobito najboljih momčadi. Zanimljivo je i da je smanjena uobičajena razlika između gornjeg i donjeg dijela ljestvice te nas po svemu sudeći čeka izjednačena borba do samog kraja. Iznenađenja je bilo, kako ugodnih tako i neugodnih. Istočnu konferenciju obilježava i veliki nerazmjer između dvije divizije koje je čine; Černjišev i Harlamov. Potonja je znatno jača (Traktor, Metalurg Mg, Ak Bars, Neftehimik, Jugra, Avtomobilist) te konkurentnija. Nitko iz divizije Černjišev zasad nije oduševio; predvodi je Avangard unatoč katastrofalnom startu, glavni pretendenti na vrh su im uzdrmani Salavat te nerealno visokoplasirani Metalurg iz Novokuznjecka.

Vodeća momčad konferencije je Traktor iz Čeljabinska koji je i prošlu sezonu završio na istoj poziciji. Skupili su 47 bodova iz 22 utakimice, a zajedno s još dvije momčadi imaju i najmanje primljenih golova (45). Zasad sve ide po očekivanjima budući da je lanjski sastav doživio tek neznatne promjene. Nositelji igre ostali su isti: vratar Michael Garnett te napadači Jevgenij Kuznjecov i Petri Kontiola. Iz NHL-a je stigao Bjelorus Andrej Kosticin koji je opravdao očekivanja. Momčad Valerija Belousova igra možda i najljepši hokej u ligi te je za očekivati da će ostati na visokim pozicijama.

Avangard iz Omska je sa 44 boda na trećoj poziciji. Momčad finskog stratega Petrija Matikainena imala je loš start i sjajnu završnicu u dosadašnjem dijelu sezone. Početne poraze i lošu igru uzrokovale su i brojne ozljede, a sve je krenulo nabolje dolaskom NHL-ovaca Nikite Nikitina i Sergeja Kosticina kao i oporavkom Aleksandra Popova. Tada su proigrali i Aleksandr Perežogin te Tomaš Zaborsky te je Avangard izbio na vrh divizije, dovoljno za drugo mjesto konferencije. Tu bi trebali i ostati budući da divizijski suparnici zasad izgledaju znatno lošije.
 
Isti broj bodova kao i vodeći Traktor ima Metalurg iz Magnitogorska ali se zbog lošijeg međusobnog omjera nalaze na trećoj poziciji. Među prvima su osigurali usluge NHL-ovaca koji su ih pretvorili u najozbiljnijeg kandidata za sam vrh istoka. Prema očekivanju najvažnijim se pojačanjem pokazao Jevgenij Malkin sa 28 bodova iz 18 utakmica. Odličan je i Sergej Mozjakin, a proigrao je i Enver Lisin. Još se čeka i pravi učinak Nikolaja Kuljomina kao i Matsa Zuccarella-Aasena, povratnika nakon ozljede. Sjajan je i vratarski tandem Ahonen-Gelašvili. Kad se momčad potpuno uigra teško će se na istoku naći momčad koja će im se moći suprostaviti.

Krug vodećih momčadi zatvara Ak Bars iz Kazana na četvrtom mjestu. Snježni leopardi imaju vrlo uspješnu sezonu unatoč činjenici što nisu doveli nijednog NHL-ovca, osim nedavno Alekseja Jemelina. Sjajnim se pojačanjem pokazao Konstantin Barulin na vratarskoj poziciji dok su u napadu najefikasniji oni najiskusniji: Niko Kapanen, Danis Zaripov i Aleksej Morozov. Teško je reći koliki je domet dvostrukih osvajača Gagarinova kupa budući da je konkurencija oštra, a ovaj sastav ima još potencijala.

Pozicije od petog do osmog mjesta drže momčadi s istim brojem bodova, 37. Zbog najbolje gol razlike petu poziciji drži najveće iznenađenje ovogodišnje sezone, Metalurg iz Novokuznjecka. Potaknuti financijskim problemima okrenuli su se mladim snagama te su jedna od najmlađih momčadi lige. Uz par iskusnih igrača mladi su napredovali te su sezonu otvorili na sjajan način, lepršavom i poletnom igrom mnogima su pomrsili račune. Zabijaju i peimaju puno golova, u takvoj igri vratari su bez dobre statistike dok su bodovi igrača pravilno raspoređeni. Najviše su ih skupili Randy Robitaille, Aleksandr Bumagin i Dmitrij Kagarlicki. Metalurg je trenutno na vrhuncu svoje moći te je održavanje ovakve razine igre i rezultata vrlo težak zadatak.




Šesto mjesto drži Sibir iz Novosibirska. Odličan start u sezonu donio im je dugo zadržavanje na prvom mjestu divizije ali ih je loša završnica na kraju koštala pada. I njih je ove sezone poremetila financijska nestabilnost, ali su imali sreće što Jori Lehtera igra sezonu života. Finac je skupio 23 boda te je dugo predvodio cijelu ligu po bodovima. Pratili su ga Jonas Enlund i Maksim Krivonožkin, ali cjelokupna momčad je, što je vrijeme više odmicalo, bila sve lošija. Sibiru preostaje borba za doigravanje, za nešto više teško da su sposobni.

Sedmoplasirani Salavat Julajev doživljava najteže trenutke u svojoj KHL povijesti. Momčad i rezultati nikad nisu bili lošiji, nitko od igrača nije preuzeo vodeću ulogu te se još uvijek traže. Na to su se nadovezale i brojne ozljede kao one Kajgorodova, Rolineka i Svitova. Glavom je platio neiskusni trener Vener Safin, a na njegovo mjesto je došao veliki Slava Bikov. Upravo njegov dolazak daje nadu navijačima da čak i ovakav Salavat može daleko dogurati. Nisu doveli nijednog NHL-ovca što je čudno za tako renomiranu momčad. Od igrača koje imaju zasad su najviše pokazali napadači Igor Mirnov i Sergej Zinovjev. Nedostatak ambicija potvrđuje i gubitak sjajnog napadača Igora Grigorenka kojeg je kupio CSKA.Teško je vjerovati da Salavat može u borbu za vrh istoka, ali će se zasigurno boriti za prvu poziciju u svojoj diviziji koja im zasad bježi 7 bodova.

Neftehimik iz Nižnjekamska imao je fenomenalan start u sezonu. Dolaskom Naila Jakupova, prvog izbora NHL drafta 2012., očekivalo se da će nastaviti boravak na vrhu ljestvice ali to se nije dogodilo. Ne zaslugom Jakupova već je momčad u cijelini počela lošije igrati, a naročito obrana i vratari. Jakupov se pokazao fenomenalnim igračem s kojim je napad postao još bolji. Posebno se to odnosi na Čeha Petra Koukala te mladog Rusa Jegora Milovzorova koji i predvode momčad po bodovima. Neftehimik će se kao i svake sezone dosad boriti za doigravanje. Ukoliko se lockout produži i ukoliko Jakupov ostane u Nižnjekamsku za očekivati je da će doigravanje i izboriti.

Pet bodova manje od izjednačene četvorke ima kazački Baris iz Astane. Momčad iskusnog Vladimira Krikunova imala je previše oscilacija za bolji rezultat, ali potencijal koji imaju kad-tad morati rezultirati probojem na ljestvici. Posebno se to odnosi na NHL trojac: braniče Victora Hedmana i Ryana McDonagha te domaćeg napadača Nikolaja Antropova koji se nisu previše iskazali. Razlog za oscilacije su i brojne ozljede koje su uzrokovale mijenjanje linija pred gotovo svaku utakmicu. Napad Barisa jedan je od najlošijih u ligi te će dolazak u formu stožernih napadača biti ključni za napredak na ljestvici. To se odnosi na Brendana Bochenskog, Nigela Dawesa i Dustina Boyda.



Četiri boda i mjesto niže nalazi se Jugra iz Hanti Mansijska. Glava snaga Jugre njezini su vratari i obrana. I dok je dvojac Masalskis-Birjukov i ove sezone sjajan, obrana je potpuno zakazala. Primali su previše golova što slabašni napad ipak nije mogao pratiti. U situaciji kada se svi oko njih pojačavaju teško je očekivati da su sposobni za veći napredak na ljestvici. Ipak, mogu pomrsiti račune bilo kome te će u Hanti Mansijsku malo koja momčad lako doći do bodova.

Hit lanjskog prvenstva Amur iz Habarovska ove sezone se izgleda vratio u svoju normalnu kolotečinu, dno ljestvice. Iako nisu puno promijenili momčad ove sezone im malo što polazi za rukom.U napadu je ponovno sjajan Jakub Petružalek, a prati ga i ovoljetno pojačanje Juha Pekka Hytonen. U obrani se ističe ime mladog Aleksandra Osipova dok su vratari Lašak i Murigin zasad prosječni. Mnogi u KHL-u Amur doživljavaju kao trn u oku, a loši rezultati samo su dodatan stimulans da se govori o njihovom izbacivanju iz lige. I s takvim se stvarima moraju nositi u klubu iz Habarovska. Na ledu momčad zasad djeluje vrlo loše te je prirodno da počnu ostvarivati bolje rezultate koji bi ih trebali približiti borbi za doigravanje.

Avtomobilist iz Jekaterinburga je sa 15 bodova uvjerljivo najlošija momčad istoka, ali i lige. Unatoč ulaganjima u pojačanja ovo ljeto rezultati su izostali. Oni od kojih se očekivalo da budu vođe ovog sastava sakrili su se u mišju rupu, prije svega Česi Josef Straka i Kamil Piroš. Nekolicinu važnih igrača omele su ozljede tako da su dosadašnju sezonu u napadu obilježili Aleksej Simakov te Stanislav Žmakin. Vratar Chris Holt tek je krajem sezone ušao u formu, prije toga je i on bio veliko razočaranje. Avtomobilist je već i promijenio trenera, Andreja Šajanova zamijenio je Igor Uljanov. Najnovija NHL akvizicija, Joffrey Lupul, trebala bi unijeti život u pospani napad sastava iz Urala te je za očekivati da napokon počnu osvajati bodove.

Od igrača koji su obilježili dosadašnji dio sezone s istoka najbolji je bio Jevgenij Malkin. Sukladno očekivanjima Malkin je odmah po dolasku u matični Metalurg iz Magnitogorska preuzeo palicu vođe momčadi. U 18 odigranih utakmica skupio je 28 bodova; 10 golova i 18 asistencija te skupa sa Sergejem Mozjakinom (29 bodova) čini najubojitiji tandem lige. Od ostalih igrača vrijedi istaknuti i Čeha Jakuba Petružaleka koji je jedna od rijetkih svijetljih točaka Amura iz Habarovska. U 25 susreta upisao je 23 boda (10+13) te je šesti najefikasniji igrač lige. Jori Lehtera iz Sibira jedno je od najugodnijih iznenađenja lige budući da je početak sezone odigrao maestralno dovevši Sibir na sam vrh ljestvice. I on ima 23 boda (6+17) kao i Petružalek s tim da je odigrao i utakmicu manje. Iznenađujuće dobar učinak ostvario je i branič Neftehimika Renat Mamašev koji je u 22 utakmice upisao čak 23 boda (4+19) što ga čini najefikasnijim braničem lige. Njegova igra uvijek je bila ofenzivna, ali mu je tek dolazak kvalitetnih napadača u klub donio priliku da upiše mnogo bodova.
Od vratara najbolju statistiku ima Metalurgov Ari Ahonen, ali je ipak najviše pokazao Ak Barsov Konstantin Barulin koji je branio u gotovo svim utakmicama svoje momčadi.


Jevgenij Malkin (Metalurg Magnitogorsk)


Nema komentara:

Objavi komentar