Ukupno prikaza stranice

petak, 9. studenoga 2012.

KHL: Zvjezdani zapad

Zapadna konferencija KHL-a doživjela je značajne promjene u odnosu na prošlu sezonu. Najprije je dobila tri nova člana te je već na samom startu sezone postalo jasno da će biti znatno konkurentnija tradicionalno jačoj istočnoj konferenciji. Razlog za to prije svega leži u znatno većim novčanim sredstvima kojim raspolažu klubovi sa zapada. Gotovo da nema momčadi koja se nije značajno pojačala, a proglašenjem lockouta u NHL-u velik broj kvalitetnih igrača prešao je u klubove sa zapada i to u puno većoj mjeri nego u one sa istoka.

Natjecanje je tako atraktivnije nego ikada te su gledatelji mogli svjedočiti vrhunskom hokeju. Ljestvica je podijeljena na dva dijela. Prve četiri momčadi daleko su ispred svih ostalih dok je ostalih osam smješteno unutar samo 11 bodova što svjedoči da nas do kraja regularnog dijela natjecanja čeka još mnogo uzbuđenja.



Predvodnik zapada ali i cijele lige je branitelj naslova, moskovski Dinamo. Momčad je ovog ljeta doživjela kozmetičke promjene te je početak sezone dočekala u top formi. Ubrzo im se iz NHL-a priključio bivši član Aleksandr Ovečkin, a nedavno i njegov klupski kolega Nicklas Backstrom. Oleg Znaroks uspio je to sve ukomponirati u jednu kompaktnu cjelinu te je Dinamo netom prije stanke djelovao nepobjedivo. Lomili su protivnike čvrstom obranom i efektnim napadom. Na golu je sjajan bio Aleksandr Jerjomenko, u obrani i napadu gotov svi. Najefikasniji napadač bio je Ovečkin, unatoč činjenici što je nastupio u tek 14 susreta i to zbog lakše ozljede. Fenomenalan je bio i Richard Gynge, Šveđanin pristigao ovog ljeta. Još se čeka pravi učinak mladog Mihaila Anisina. Dinamo u ovom trenutku bez sumnje jedan od glavnih favorita zapada, ali i cijele lige. 

Odmah iza nalazi se Lokomotiv iz Jaroslavla sa četiri boda manje, 47. KHL se u Jaroslavl vratio na najljepši mogući način, Lokomotiv je već na startu sezone pokazao kako će i dalje biti vrhunska momčad kojoj je mjesto u vrhu lige. Tom Rowe napravio je sjajan posao sa svojom momčadi, a pomogla mu je i uprava s dovođenjem sjajnih igrača. Iz NHL-a je tako dovio vratara Semjona Vralamova, braniča Dmitrija Kulikova te napadača Artjoma Anisimova. Vratarski dvojac Kolesnik-Varlamov zasad je odličan, u obrani se ističe ime Šveđanina Staffana Kronwalla koji je zajedno s napadačima Aleksejem Kaljužnim i Niklasom Hagmanom najefikasniji igrač momčadi s 11 bodova. U napadu su sve linije podjednake što čini i snagu Lokomotiva. Nestrpljivo se očekuje i povratak ozljeđenog Mikelisa Redlihsa s kojim bi bili spremni za sam vrh.

Trećeplasirana momčad je SKA iz Sankt Petersburga sa 46 bodova. Dojam koji je momčad Miloša Rihe ostavila izrazito je pozitivan. Osim što su uvjelrljivo najefikasnija momčad lige (89 golova u 23 susreta) imaju i najviše potencijala. SKA je svoj ugled iskoristio za dovođenje vrsnih NHL-ovaca: Sergeja Bobrovskog, Ilje Kovalčuka i Vladimira Tarasenka. Dolaskom Bobrovskog svoje mjesto na golu izgubio je Jakub Štepanek koji je već napustio klub. Kovalčuk je još od prvog izlaska na led u dresu armejaca pokazao da će biti nevjerojatno pojačanje. Njegova lakoća igranja podsjetila je na njegove najbolje dane još iz vremena Atlanta Thrashersa. Odličnim se pokazao i Tarasenko dok su berbu bodova imali i Patrick Thoresen, Igor Makarov i Tony Martensson. Još je tu mnogo igrača čiji se pravi učinak još očekuje te je očigledno da momčad ima još mnogo potencijala. Riha u rukama ima po imenima najbolju momčad lige, ali i veliki pritisak na leđima jer svi u klubu i oko njega očekuju isključivo Gagarinov kup.



Kvartet vodećih sa 43 boda zatvara još jedna zvjezdana momčad; moskovski CSKA. Ogromna sredstva uložena u momčad zasad se isplaćuju pošto je CSKA u borbi za sam vrh. Sezonu su počeli uz mnogo oscilacija, ali jednom kad su se uigrali malo tko im se mogao suprostaviti. Napredak se nekako poklopio s dolaskom igrača iz NHL-a: Pavela Dacjuka, Ilje Brizgalova i Mihaila Grabovskog. Ali prvo ime svakako je Aleksandr Radulov koji predvodi ligu po broju bodova; 31 u 23 susreta. U posljednjoj utakmici pred stanku zaradio je ozljedu koja će ga s leda udaljiti na mjesec dana. Pavel Dacjuk nastavio je pokazivati zašto se smatra trenutno najvećim tehničarem ovog sporta. Grabovski je očekivano dobar dok je pozitivno iznenađenje Igor Radulov kojemu igranje s bratom očigledno odgovara. Ostatak napada značajno zaostaje za njima, posebno je razočaranje Latvijac Janis Sprukts. Braniči su vrlo efikasni, posebno Jakov Rilov i Jevgenij Rjasenski. Rastislav Stana neovisno o dolasnku Brizgalova drži mjesto prvog vratara, a po statistici je trenutno i najbolji u lizi. Od vodeće četvorke CSKA je pokazao najmanje, ali i oni imaju ogroman prostor za napredak te ih ne treba otpisati iz borbe za vrh.

Peto mjesto drži nižnjinovgorodski Torpedo sa 34 boda. Dobra prošla sezona povećala je apetite u gradu na Volgi te su već ove sezone puno uložili kako bi ostvarili još bolji rezultat. I oni imaju svoje NHL-ovce; najprije je potpisan branič Anton Volčenkov, a nedavno i Aleksandr Sjomin. Volčenkov e odmah po dolasku ozljedio dok je Sjomin u samo šest utakmica pokazao da će biti veliko pojačanje. Cjelokupna igra Torpeda svodi se na ubojiti napadački trojac kojeg čine Dmitrij Makarov, Mihail Varnakov i Martin Thornberg. Kombinirano su skupili 68 bodova te se nalaze među 12 najefikasnijih igrača lige. U sastavu ima još kvalitetnih igrača koji će svakako doprinijeti napadačkom učinku Torpeda. Vitalij Koval je na vratima zasad pokazao nekonzistentnost, ali tu je za svaki slučaj i Nikita Bespalov. Torpedo će se teško umiješati u borbu za prva mjesta, ali bi doigravanje morali osigurati bez većih poteškoća.

Isti broj bodova na šestoj poziciji ima Severstal iz Čerepoveca. Riječ je o laganom iznenađenju jer je momčad ovog ljeta ostala značajno oslabljena. Severstal malo zabija, u cijeloj ligi jedino Avtomobilist ima manje, ali malo i prima. To mogu prije svega zahvaliti sjajnom vrataru Vasiliju Košečkinu koji je branio u svakoj utakmici ove sezone. U obrani glavnu riječ očekivano vodi Aleksandr Rjazancev dok napad opet očekivano predvodi Vadim Šipačjov, a dobar je i mladi Jevgenij Ketov. U klubu su jako nezadovoljni strancima Niclasom Bergforsom i Mikkom Lehtonenom te bi ih ubrzo mogli i mijenjati. Klub nije imao dovoljno sredstava da dovede nekog iz NHL-a te su tako oslabljeni u odnosu na ostale klubove. Ipak, zasad im to nije predstavljalo hendikep a ako ih poštede ozljede i ako nastave igrati kao što su dosad trebali bi se zadržati u zoni doigravanja.



Trideset četiri boda ima i sedmoplasirani Slovan iz Bratislave. Novaci u ligi nisu se impresionirali novom sredinom te su se smjestili u samu sredinu zapadne konferencije. Oscilacije u igri bile su ogromne te je to glavni razlog zašto se nisu našli još više na ljestvici. Igrački kadar pokazao se dovoljno dobrim za KHL, osobito kada su iz NHL-a dovedeni braniči Andrej Sekera i Lubomir Višnovsky. Taj dvojac obrani je donio nužno potrebnu stabilnost. Jaroslav Janus je prvi vratar te je svojim izvedbama opravdao ukazano povjerenje na startu sezone. U napadu još uvijek nitko ne odskače po kvaliteti te su sve napadačke linije podjednake snage. Najefikasnijim su se pokazali Čeh Michal Vondrka i domaća legenda Miroslav Šatan. Dobra stvar za slovački hokej je što u klubu igra nekoliko mladih domaćih igrača poput Dana, Bakoša i Hudačeka koji skupljaju neophodno iskustvo. Puno važnije za KHL je što polako, ali sigurno osvajaju Slovačku; dvorana je gotovo uvijek rasprodana, pažnja medija ogromna. Od projekta Slovan u KHL-u zasad svi imaju koristi.

Posljednje mjesto koje vodi u doigravanje drži Dinamo iz Minska sa 30 bodova. Bjeloruski sastav zasad nema s čim biti zadovoljan. Početak sezone bio je vrlo loš te je zato otpušten trener Kari Heikkila. Momčad je pod novim trenerom Aleksandrom Andrievskim reagirala vrlo dobro te su se probili i do mjesta koje ih vodi u doigravanje. Od igrača su najviše pokazali Kanađani; branič Cory Murphy i napadač Tim Stapleton. Mnogo je dužnnika u momčadi što se prije svega odnosi na pojačanja iz NHL-a; vratara Pekku Rinnea kojeg je s mjesta prvog vratara čak maknuo Lars Haugen te napadače Evandera Kanea i Joea Pavelskog koji su kombinirano u 18 susreta skupili mizerna dva boda. Ključ daljnjeg napretka Dinama jest da uigra momčad te da se probude napadači koji su zasad pokazali jako malo. U tom bi slučaju morali naći mjesto u doigravanju.

Čehovski Vitjaz nalazi se na devetom mjestu što im je najbolji plasman u ovo doba godine otkad su u KHL-u. Redoviti fenjeraši iz predgrađa Moskve promijenili su klupsku politiku te im se igra više ne svodi na grubost i izazivanje vraga. Rezultati se odmah vide; Vitjaz se nalazi u borbi za doigravanje. Pomoglo je i dovođenje nekoliko odličnih igrača, u prvom redu vratara Ivana Kasutina te napadača Aleksandra Koroljuka, Josha Hennessyja te Alekseja Badjukova koji su se pokazali odličnim pojačanjima. Ima tu i nekoliko vrlo nadarenih mladih igrača poput Jevgenija Timkina i Artemija Panarina, a vrijedi istaknuti i nedavni dolazak braniča Andreja Markova iz NHL-a. Zanimljivo je da je Vitjaz većinu svojih bodova osvojio u gostima pritom iznenadivši neke od vodećih momčadi lige. Momčad izgleda dobro, ali je teško očekivati da u ovako oštroj konkurenciji na zapadu mogu doći do doigravanje. Međutim, najuspješniju KHL sezonu trebali bi ostvariti.

Lev iz Praga na okruglom je desetom mjestu. U jednom trenutku na početku sezone nalazili su se na vrhu zapada, ali onda je uslijedio crni listopad u kojem su u 10 susreta upisali tek 7 bodova. Zbog takvog katastrofalnog pada otkaz je dobio trener Josef Jandač, a zamijenio ga je Jiri Kaluš. Lev raspolaže odličnim igračima, ali im je nužno potrebna disciplina. Prvi zadatak novog trenera je da uigra momčad koja je u mnogo navrata djelovala totalno raspušteno. Tomaš Popperle je na golu bio solidan, a dolazak Jakuba Štepaneka samo bi trebalo poboljšati vratarsku situaciju. U obrani se ističe Ondrej Nemec dok je veliki dužnik NHL-ovac Zdeno Chara. Najefikasniji napadači su Jakub Klepiš i Tomaš Surovy. Jakub Voraček je poslije dolaska iz NHL-a bio sjajan, ali ga je zaustavila ozljeda. I u napadu ima mnogo dužnika čiji je doprinos nužan da bi se okrenula negativna serija. Iako je početak sezone naslučivao drugačije, Levu preostaje teška borba za ulazak u doigravanje.



Najlošije plasirani novak u ligi je ukrajinski Donbas iz Donjecka. Mnogo je stvari koje su utjecale na ovako loš plasman. Julius Šupler još nije uspio sa stvaranjem kompaktne momčadi te su većinu bodova osvojili zahvaljujući individualnim kvalitetama svojih igrača. Neprikosnoveni broj jedan na vratima je Erik Ersberg; u obrani je bilo malo raspoloženih igrača. Među najvećim dužnicima su NHL-ovac Anton Babčuk te Oskars Bartulis unatoč činjenici što su ga omele ozljede. Napadom je dominirao talentirani Rus Jevgenij Dadonov, a njegov učinak su donekel pratili i Jani Tuppurainen i Vaclav Nedorost. Domaći dvojac pristigao iz NHL-a (Aleksej Ponikarovski i Ruslan Fedotenko) pokazali su određenu kvalitetu, ali je to još uvijek daleko od njihovog maksimuma. Unatoč solidnom rosteru Donbas će teško do doigravanja, ne toliko zbog sebe koliko zbog kavlitetnih konkurenata.

Najneugodnije iznenađenje dosadašnje sezone zasigurno je Atlant koji se sa 25 bodova nalazi na 12.mjestu. Janne Karlsson nedavno je smijeenjen s mjesta glavnog trenera, a mjesto je preuzeo Aleksandr Smirnov. Međutim, ni to nije pomoglo da se zaustavi najnegativniji niz u povijesti kluba. Naime, Atlant je u zadnjih 13 utakmica poražen čak 12 puta. Stanka je došla kao spas te se mora iskoristiti da krenu u proboj prema gornjem dijelu ljestvice. Ipak, igrački kadar znato je tanji nego prošlih sezona te se već sada čini kako je ova sezona za Atlant izgubljena. Iz NHL-a je doveden tek mladi vratar Anton Hudobin koji se nije previše iskazao. Obrana djeluje jako loše i neiskusno, pogotovo nakon ozljede Sandisa Ozolinša. U napadu je glavni igrač Nikolaj Žerdev, a po učinku ga slijede Šveđani Jonas Andersson i Andreas Engqvist. Sve u svemu, malo je raspoloženih igrača u momčadi te je čitava situacija u i oko kluba negativna. Tek ako se takva situacija prekine Atlant ima šanse da uđe u borbu za doigravanje.

Pretposljednje mjesto sa 23 boda drži Dinamo iz Rige. Osim što su preko ljeta ostali bez ključnih igrača, Latvijce su početkom sezone pogodile brojne ozljede. Uz to su zakazali i neki važni igrači te je rezultat pretposljednje mjesto zapada. Sve je to rezultiralo i smjenom finskog stratega Pekke Rautakallia. Najprije su zakazali vratari, prije svega iskusni Mikael Tellqvist. Nije ni obrana briljirala, ali je bila možda i najbolji dio momčadi. U napadu je odličan bio dvojac Martinš Karsums i Miks Indrašis - povratnik nakon ozljede i mlada latvijska nada. Od kvarteta Kanađana najbolji je bio Jamie Johnson dok su ostali znato podbacili. Iz NHL-a je došao Kaspars Daugavinš koji se zasad pokazao kvalitetnim pojačanjem. Iako Dinamo nije jako daleko od zone doigravanja vlada opće razmišljanje da ova momčad za to nije sposobna. Važniji zadatak u ostatku sezone bit će stvoriti okosnicu momčadi koja će braniti boje kluba u budućnosti, posebno se misli na mlade igrače poput Indrašisa, Džerinša i Bukartsa.

S istim brojem bodova kao i riški Dinamo posljednje mjesto drži moskovski Spartak. Momčad je imala problema tijekom čitave sezone; ozljede, loša igra, bezautoratitivni trener...Posljednje mjesto rezultat je toga. Prije nekoliko dana mjesto glavnog trenera preuzeo je iskusni Fjodor Kanarejkin čiji će zadatak biti probuditi i razdrmati uspavanu momčad. Vratar Sergej Borisov bio je solidan, baš kao i većina obrane u kojoj prednjači Denis Bodrov. Najveći problem Spartaka je kronično neefikasan napad te su u tom segmentu zakazali skoro svi napadači. Više od 10 bodova imaju tek Štefan Ružička i Mihail Junkov. Ispod se nalaze mnogi dužnici, prije svega Branko Radivojevič i Oleg Gubin. nedostatak širine u napadu također se pokazao velikim problemom te je teško očekivati da će se u budućnosti nešto značajnije promijeniti. Spartaku bi i ove sezone doigravanje trebalo izmaknuti.

Ilja Kovalčuk (SKA)













Zapadnu konferenciju zasad su obliježila dva igrača. Aleksandr Radulov iz CSKA  je s 31 bodom (11 golova i 20 asistencija) najefikasniji igrač lige. Zasad je opravdao ogroman novac za koji je doveden te će u tandemu s Pavelom Dacjukom činiti ubojiti tandem. Drugi čovjek koji je obilježio natjecanje član je SKA-a. Riječ je o Ilji Kovalčuku koji je u 16 utakmica skupio čak 26 bodova (9+17). Ofenzivna igra momčadi u potpunosti mu odgovara te mu se, ako ovako nastavi, ne vidi granica. Mora se istaknuti i trojac iz Torpeda; Dmitrij Makarov s 24 boda (7+17), Mihail Varnakov s 23 (13+10) te Martin Thornberg s 21 (13+8). Potonja dvojica zajedno sa Sergejem Mozjakinom dijele mjesto najboljeg strijelca KHL-a. Među braničima se ističu dva imena: SKA-ov kazački Kanađanin Kevin Dallman sa 22 boda te CSKA-ov Jakov Rilov sa 14 bodova. Među vratarima najbolju statistiku ima opet član moskovskog CSKA; Slovak Rastislav Stana. Slijedi ga Aleksandr Jerjomenko iz moskovskog Dinama te Lokomotivov dvojac Vitalij Kolesnik i Semjon Varlamov koji čije i najbolji vratarski tandem lige.




1 komentar: