Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 26. studenoga 2012.

KHL: Otkaz Milošu Rihi

Petrogradski SKA netom završeni tjedan zaključio je dvadesetom pobjedom u sezoni, u Ledovjom Dvorecu pao je Vitjaz sa rezultatom od 4-3. Nije to bilo ništa neuobičajeno, SKA igra sjajno te im je ova pobjeda donijela prvo mjesto konferencije ali i cijelog KHL-a. Ono neuobičajeno dogodilo se poslije susreta. Trener Miloš Riha držao je press konferenciju poslije nove pobjede i ništa nije slutilo da će samo nekoliko trenutaka kasnije Riha postati bivši trener. Naime, za vrijeme konferencije službena stranica kluba objavila je da je češki stručnjak dobio otkaz.



SKA ima sjajnu sezonu. Napokon se činilo da superbogati klub igra na očekivanoj razini i kako će se uložena sredstva ove sezone isplatiti u vidu nekog uspjeha u doigravanju. Prvi su klub lige koji je dosegao 60 bodova te su uvjerljivo najefikasnija momčad lige sa 109 golova iz 28 utakmica. Momčad je prikazivala vrlo atraktivnu igru te je s lakoćom dolazila do bodova. Što je još važnije, oko kluba se stvorila velika euforija te su navijači bili oduševljeni igrom njihovog kluba. Sve je izgledalo savršeno. Mnogi su zasluge za to davali treneru Milošu Rihi kojem je ovo druga sezona u klubu.

Međutim, iskusniji analitičari nisu bili toliko oduševljeni Rihinim radom. Olako je zaboravljeno da je SKA prošlu sezonu zaustavljen u finalu konferencije od moskovskog Dinama. Bili su potučeni ukupnim rezultatom od 0-4, a momčad je u najvažnijem trenutku pokazala katastrofalnu igru. Riha je preuzeo odgovornost za podbačaj, ali su mu u klubu svejedno ukazali povjerenje i u novoj sezoni. Posebno je istaknuto kako je on čovjek za kojega vjeruju da će dovesti SKA do toliko željenog KHL naslova.

Nova sezona nije donijela promjene u načinu igre Rihine momčadi. Neki taj stil nazivaju i brazilskim, atraktivna napadačka igra s logikom da treba zabiti gol više bez obzira koliko ih primio. Napadačku igru SKA je ove sezone doveo do savršenstva; trenutno na cijelom svijetu nema četiri bolje napadačke linije. Prvu čine Neprjaev, Kovalčuk i Tarasenko, drugu Prucha, Thoresen i Martensson, treću Fjodorov, Artjuhin i Afinogenov te četvrtu Burdasov, Kučerjavenko i Makarov. Međutim, da lockout u NHL-u završi SKA bi ostao bez dva možda i najvažnija napadača - Kovalčuka i Tarasenka. Napad bi tako puno izgubio te bi trebalo neko vrijeme da se momčad oporavi od njihovog odlaska te da netko nadomjesti njihov napadački učinak.Također bi otišao i vratar Bobrovski što bi Ilju Ježova ostavilo kao jedinog vratara budući da je Jakub Štepanek napustio klub poslije dolaska Bobrovskog. Ježov definitvno nije vratar koji bi mogao dovesti neku momčad do naslova KHL-a.

Ilja Ježov











Riha je zapostavio obranu. U momčadi je netom prije odlaska raspolagao sa samo sedam braniča od kojih su većina ofenzivci, ponajprije najefikasniji branič u povijesti KHL-a Kevin Dallman. SKA je dosad primio čak 72 gola što je tek 11. učinak u cijeloj ligi što pokazuje kako je obrana ozbiljan problem ovog sastava. Takav sustav igre Rihu je lani koštao uspjeha u doigravanju. Općepoznata je činjenica da je ključ uspjeha u doigravanju čvrsta obrana, a ne raskošan napad. Olegs Znaroks iz Moskovskog Dinama to je dobro znao je te je bez problema pobijedio SKA i pokazao Rihu kako njegov način igre jednostavno nije za doigravanje.

Ove sezone SKA-ov menadžment je uvidio da se klubu sprema slična sudbina ukoliko Riha nastavi sa svojim načinom igre. Zaludu mu i prvo mjesto i fenomenalan napad kad je obrana klimava i kad podsjeća na onu iz prošle sezone. Klubu ove sezone nije bitno koje će mjesto zauzeti u regularnoj sezoni, sva pažnja posvećena je doigravanju. U takvo razmišljanje Miloš Riha se nije nikako uklapao te je odlučeno da je vrijeme za promjene. Vrijeme nije moglo biti gore, SKA je upravo izbio na sam vrh lige te su i igrači i navijači bili zadovoljni. Osim lošeg tajminga klub je u cijelom činu otkaza pokazao veliku razinu nepoštovanja prema svom treneru, istom onom kojem su ukazali povjerenje na kraju prošle sezone. Nisu se udostojali najprije ga obavijestiti o otkazu već je on za njega morao saznati od treće strane. Tako je Miloš Riha poslije saznanja da je otpušten viđen u suzama.

Kasnije je u razgovoru s novinarima izjavio: - Vjerujte mi, nisam šokiran odlukom. Iskreno, očekivao sam je već dugo vremena. U jednom trenutku sam joj se čak i nadao tako da se sad osjećam oslobođeno. Mislim da je menadžment SKA-a pogriješio, trebali su malo pričekati s ovakvom odlukom. Nije mi bilo dopušteno ni da s pozdravim s igračima, ali to ću svejedno učiniti narednih dana. 

Rihina poruka je jasna, klub ga se očigledno želio riješiti ali je način i vrijeme kada se to dogodilo potpuno pogrešan. Postavlja se pitanje zašto je klub uopće zadržao Rihu nakon kraha iz prošle sezone? Trener ne mijenja svoj način igre, pogotovo ne iskusan trener poput Rihe te je bilo normalno očekivati da će isti način igre SKA igrati i ove sezone.

Vršitelj dužnosti glavnog trenera postao je dosadašnji pomoćnik Mihail Kravec. Kao Rihin nasljednik najčešće se spominje bivši trener Avangarda Finac Raimo Summanen kao i njegov sunarodnjak i izbornik nacionalne vrste Jukka Jalonen. Tko god to bio dolazi na vruću klupu. Osim s hokejaškim problemima morat će se nosit i s ogromnim pritiskom navijača i, što je još gore, menadžmenta kluba. Nakon nepune sezone i pol na toj klupi Riha je izjavio kako se osjeća oslobođeno što odlazi. Još je dodao: - Sada odlazim doma u Češku. Želim se odmoriti od hokeja i svega. Uopće ne želim razmišljati što će biti sa mojoj trenerskoj budućnosti.

Raimo Summanen

Nema komentara:

Objavi komentar