Ukupno prikaza stranice

subota, 23. veljače 2013.

KHL doigravanje: Borba je počela

Počelo je doigravanje u KHL-u; službenog naziva Gagarin cup playoffs. Odigrane su dvije utakmice u svakoj seriji, a imali smo prilike vidjeti nešto očekivanih ishoda ali i nekoliko iznenađenja. Zapad je bio dosta izvjesniji od istoka: SKA, CSKA i Dinamo su pobijedili u oba susreta i relativno mirno čekaju nastavak serije. Jedino je Lokomotiv dopustio gubitak prednosti domaćeg terena, u seriji sa Severstalom je 1-1. Na istoku je jedino prvoplasirani Ak Bars slavio u oba domaća susreta, i Avangard i Metalurg su izgubili prednost domaćeg terena. Traktor je doživio veliki šok izgubivši oba domaća susreta protiv Barisa te je ta serija zasad najviše iznenađujuća.


SKA - ATLANT  2-0 (1:0 P, 7:0).
SKA je doigravanje dočekao u odličnoj formi, na prvom mjestu lige te su svi očekivali lagani obračun sa Atlantom koji se u doigravanje provukao zahvaljujući fenomenalnim igrama u zadnjih mjesec dana. Međutim, prvi susret nije išao po prediđenom toku. SKA je bio bolja momčad, ali tijekom svih 60 minuta nisu uspjeli svladati sjajnog Stanislava Galimova. S druge strane, Atlant je bio poprilično bezopasan, domaća obrana predvođena vratarom Ježovim odradila je dobar posao. Već na samom početku produžetaka susret je odlučen, Patrick Thoresen zabio je s igračem više. U drugom susretu slična situacija sa jednom binom razlikom; ovaj put SKA je bio vrlo efikasan te su čak sedam puta spremili pločicu u mrežu. Čak 47 udaraca na gol dovoljno govori o napadačkoj premoći domaćih koji su potpuno nadigrali goste iz Moskovske oblasti. Po dva gola postigli su Tihonov i Burdasov, a općenito su se svi igrači pokazali dobrima. Velika je ovo prednost za SKA, ne samo zbog rezultata već i zbog igre. Atlant je napadački totalno inferioran, a i ni obrana nije na dovoljno visokoj razini. Nikoga neće iznenaditi ukoliko ova serija bude dovršena u iduća dva susreta u Mitiščiju.

CSKA - LEV  2-0 (3:2 P, 3:2 P)
CSKA i Lev u Moskvi su odigrali dva vrlo izjednačena susreta; oba su završila u produžecima i oba su na kraju pripala domaćinu. U prvom dvoboju CSKA je sva tri gola zabio s igračem više što je ujedno i navjeća snaga momčadi. Aleksandr Radulov odigrao je odličan susret uz dvije asistencije, a strijelac odlučujućeg gola u 75. minuti bio je branič Jakov Rilov. Lev je dvaput stizao rezultat, odigrali su vrlo dobar susret, natpucali protivnika, ali su na kraju ipak ostali bez ičega. Slično je bilo i u drugom susretu s tim da je ovaj put Lev imao prednost od 2-1 koju su domaći sustigli pred sam kraj susreta i to golom Rilova. Pobjednik je odlučen tek u 90. minuti kada je junak CSKA-a postao Igor Grigorenko. Lev je dvaput natpucao protivnika, igrao vrlo dobro, ali su svejedno u zaostatku od 2-0. CSKA je iskoristio svoju najveću prednost: odličnog Stanu na golu i igru s igračem više predvođenu Aleksandrom Radulovim. Veliko je pitanje hoće li se češka momčad moći psihološki vratiti u ovu seriju budući da su oba susreta izgubili u produžetku. Jedno je sigurno, ova serija je daleko od odlučene unatoč velikoj prednosti za CSKA.

DINAMO - SLOVAN  2-0 (5:1, 3:2 P)
Branitelj naslova uspješno je započeo put prema novoj kruni. Protiv debitanta iz Bratislave slavili su u oba domaća susreta. U prvom je očigledno bilo iskustvo koje je na strani momčadi Olega Znaroka; obrana je bila vrlo dobra i koncentrirana te se relativno lako obračunavala sa slovačkim napadima. S druge strane Slovan je u obrani bio dosta slab, nisu bili na razini potrebnoj za doigravanje. Uz to je i vratar Janus potvrdio lošu formu sa kraja sezone primivši pet golova. Kod domaćih najbolji je bio Čeh Petružalek sa dva gola i dodavanjem što je upravo ono što se od njega i očekivalo kad je doveden; da bude prevaga u doigravanju. Drugi dvoboj bio je nešto drugačiji, početno vodstvo Dinama (upravo Petružalek) gosti su preokrenuli te poveli 2-1. Kod Dinama se pojavio neočekivani junak, nedavno pojačanje iz VHL-a Aleksej Sopin. Najprije je izjednačio u drugoj trećini, a onda u 12. minuti produžetka zabio za pobjedu i miran san za Dinamovce pred selidbu serije u Bratislavu. Slovan će tamo imati prednost zbog domaćih navijača te je za očekivati da će pružiti još veći otpor branitelju naslova.

LOKOMOTIV - SEVERSTAL  1-1 (1:2, 2:1)
Jedina serija istoka u kojoj smo vidjeli pobjede oba suparnika te jedina u kojem nijedan dvoboj nije odlučena u produžetka bila je ona između velikih rivala sa sjevera Rusije. Dvoboj stilom dviju različitih momčadi, ali kvalitetom sličnih bio je vrlo izjednačen. Lokomotiv je rano poveo, a gosti poravnali početkom druge trećine. Odlučujući gol postigao je najbolji igrač Severstala Vadim Šipačjov, a već je prvi dvoboj dao naslutiti da će ovo biti serija odličnih vratara. Domaći Stanford opravdao je prednost dobijenu pred Kolesnikom dok je neprikosnoveni broj jedan kod Severstala, Vasilij Košečkin, opravdao status ruskog reprezentativca. I drugi je dvoboj bio izjednačen, ali je ovaj put pripao domaćinu. Strijelac odlučujućeg gola bio je bivši Severstalov igrač Staffan Kronwall i to s dva igrača više. Serija se seli u Čerepovec te nas po svemu sudeći čeka još dosta borbe dvaju kvalitetom vrlo sličnih suparnika.


AK BARS - NEFTEHIMIK  2-0 (5:1, 3:0)
U seriji jedinih dvaju tatarstanskih klubova u KHL-u puno boljim se pokazao ona iz Kazana. Ak Bars nije momčad koja jako dominira u igri, ali su vrlo konkretni u napadu. To si mogu dozvoliti ponajprije zbog sjajne forme vratara Barulina, ali i izvrsno uigranog napada. Vrlo je značajno da je dva gola u prvom susretu zabio Lauris Darzinš, čovjek koji je cijelu sezonu bio ispod svoje razine. Mnogo će značiti ukoliko je sada ušao u formu. Vrlo je dobar u oba susreta bio i Nikolaj Žerdev, baš kao i čitava plejada iskusnih igrača poput Kapanena, Zaripova, Morozova i Nikulina. Upravo je iskustvo najveća snaga Ak Barsa te je doista teško vjerovati da će dopustiti Neftehimiku iznenađenje u nastavku serije. Momčad iz Nižnjekamska pokazala se u vrlo lošem svijetlu u prva dva dvoboja s naglaskom na vrlo bezidejnu igru u napadu. Ukoliko tako nastave moglo bi se lako dogoditi da u seriji ne ostvare niti jednu pobjedu.

AVANGARD - SIBIR  2-0 (5:0, 0:1)
Serija između ljutih sibirskih rivala nakon dva dvoboja u Omsku je izjednačena. Avangard je odlično otvorio pobjedom u prvom dvoboju i to sa uvjerljivih 5-0. Čak četiri gola postignuta su s igračem više, a igrači Sibira pokazali se vrlo nediscipliniranim i lošim u igri s igračem manje. U napadu su bili totalno bezopasni i to ponajviše zahvaljujući neigranjem najboljeg igrača Jorija Lehtere koji je bio suspendiran. U drugom dvoboju Sibir je bio mnogo discipliniraniji te su se koncentrirali na obranu i zaustavljanje ključnih Avangardovih napadača poput Perežogina i Zaborskog. Avangard je odigrao jednu od najlošijih napadačkih utakmica u posljednje vrijeme, vratar Glass bez problema je upisao shutout. Sibir je također bio loš u napadu, ali su jedinu pravu priliku iskoristili za postizanje gola. Bilo je to više od 90 sekundi igre s dva igrača više. Udarac Zajceva prošao je kroz šumu igrača i prevario vratara Rama. Serija seli u Novosibirsk, a obje momčad će morati pokazati napredak u napadu ukoliko žele seriju usmjeriti na svoju stranu. U tome bi im mogao pomoći povratak ključnih napadača Lehtere i Frolova.

TRAKTOR - BARIS  0-2 (3:4 P, 3:5)
Nakon niza lakih ispadanja u prvim krugovim doigravanja čini se da je ovo napokon kvalitetna serija za kazački Baris. U meteoritima pogođenom Čeljabinsku upisali su dvije neočekivane pobjede protiv Traktora te na domaćem ledu imaju priliku završiti seriju. U prvom susretu Traktor je tri puta sustizao rezultat, ali nakon Starčenkova gola u 15. minuti produžetka nije bilo povratka. Traktor je u napadu bio vrlo dobar što nije čudno, ali su zato u obrani bili vrlo slabi i propusni što su kvalitetni Barisovi napadači znali kazniti. U drugom dvoboju izgledalo je da Traktor ništa nije naučio, ponovno su bili loši u obrani te stalno morali loviti rezultat. Barisov junak bio je Nigel Dawes, strijelac čak četiri gola. Čini se da je za ovakav ishod više zaslužan loši Traktor nego dobri Baris. Trener Traktora Belousov pokazao se vrlo tvrdoglavim kada nakon prvog dvoboja nije ništa mijenjao. To mu se obilo u glavu kada su izgubili susret na isti način. Veliku odgovornost nosi i prva linija Traktora (Čistov, Buliš, Kuznjecov) koja je bez ijednog boda u prva dva susreta. Belousov će se morat odlučit na promjene pred dvoboje u Astani, a ostaje za vidjeti hoće li one uroditi plodom i preokrenuti seriju na svoju stranu.

METALURG - SALAVAT JULAJEV  1-1 (3:4 P, 2:0).
Prema prognozama najneizvjesnija serija doigravanja opravdala je očekivanja u prva dva dvoboja. Prvi dvoboj obilovao je dobrim potezima i preokretima; početno vodstvo domaćih od 2-0 gosti su preokrenuli, ali je dvoboj odlučen u produžetku. Već u drugoj minuti zabio je Aleksandr Svitov te je pobjeda otišla na stranu gostiju. Finski vratari Ahonen i Tarkki pokazali su se vrlo nesigurnim baš kao i obje obrane. U drugom susretu obje momčadi su igrale vrlo čvrsto i disciplinirano u obrani pa je viđeno tek 38 udaraca na gol od čega 15 Metalurgovih što im je ipak bilo dovoljno za pobjedu.Odlučujuće su bile tri minute na početku druge trećine kada su zabili oba gola. Iskusni vratar Gelašvili pokazao se boljim izborom budući da je sačuvao mrežu čistom. Prema dosad prikazanom čeka nas vrlo napeta serija bez jasne naznake tko bi mogao biti favorit.

Nema komentara:

Objavi komentar