Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 7. veljače 2013.

KHL Zapad - Tko će u doigravanje?

Regularna sezona u KHL-u bliži se svome kraju, a diljem lige događaju se mnoge zanimljive stvari. Posebno je zanimljivo na zapadu gdje je pet momčadi u igri za tri mjesta koja vode u doigravanje. U gornjem dijelu ljestvice mnoge su stvari jasnije, a SKA je već osigurao Kontinentalni kup. Većina momčadi vrši pripreme za doigravanje dovođenjem igrača i krpanjem rupa u sastavima. Za one koji neće vidjeti doigravanje tu je Kup nade, novi projekt KHL-a oko kojeg su mišljenja podijeljena.



SKA je zasad ostvario planirano. Po prvi put su osvojili Kontinentalni kup koji se dodjeljuje najboljoj momčadi regularne sezone. To je prvi put uopće da ga je osvojila momčad sa zapada, dosad su ga osvojili dvaput Salavat Julajev te jednom Avangard i Traktor. Jedino što će ih u preostale tri utakmice regularnog dijela zanimati jest tko će zauzeti osmo mjesto tj.tko će im biti prvi protivnik u doigravanje. Međutim, trener Jalonen imat će zadatak u momčad uklopiti i nedavno pristigla pojačanja. I to kakva; Panarina i Kasutina iz Vitjaza, Varnakova iz Torpeda te Vasiljeva iz Donbasa. Ako ih uklopi kako treba, SKA će nesumnjivo biti glavni favorit za naslov.

CSKA je unatoč problemima otkad su ga napustili NHL-ovci zadržao drugo mjesto na kojem su automatski s obzirom da su prvi u svojoj diviziji. Imaju četiri boda više od trenutno četvrtoplasiranog Lokomotiva te će u sljedeće tri utakmice morati osvojiti nešto bodova kako bi zadržali teško stečenu poziciju. To ne bi trebao biti problem budući da gostuju kod dva davljenika (Dinamo Riga i Spartak) te kod Donbasa. Lokomotiv ima dosta lakši raspored (Amur, Metalurg Nk i Sibir doma), ali ne ovise sami o sebi tako da je vjerojatno da će doigravanje dočekati na četvrtom mjestu.

Za obje momčadi je to uspjeh, CSKA-u su se isplatila ogromna ulaganja pred početak sezone dok je Lokomotiv u sezoni povratka na veliku scenu odradio odličan posao sa osvojenim najmanje četvrtim mjestom. Međutim, obje momčadi stagniraju u formi te im je ova stanka došla kao dobra prilika da se kvalitetno pripreme za najvažnije utakmice sezone. Obje momčadi su se nedavno i pojačale. CSKA je izmiješao obranu dovevši Markova iz Vitjaza, Ožiganova iz Amura te Morrisonna iz Spartaka. Maenpaa i Sergejev više nisu njihovi članovi. Lokomotiv je pojačao napad dovevši Dixona iz finskog Assata te veterana Olega Petrova iz Spartaka. Ljudučin je jedini napustio klub. Hoće li im ovi transferi pomoći ili odmoći ostaje za vidjeti.



Na sigurnom trećem mjestu sa više bodova i od CSKA-a i Lokomotiva, ali i manje od SKA-a, nalazi se moskovski Dinamo - aktualni prvak. Mnogo je problema iza njih u ovoj sezoni, a zadnjih nepunih mjesec dana glavni je bio kako nadomjestiti odlazak Ovečkina, Backstroma i Komarova. Saga sa Anisinom završila je njegovim prelaskom uz Severstal, a klub se pomalo iznenađujuće riješio i solidnog Šveđanina Gyngea koji je prešao u Lev. Veliko pojačanje stiglo je u vidu Jakuba Petružaleka iz Amura od kojeg se očekuje da bude vođa ove momčadi u doigravanju. Je li Čeh koji je u Amuru rasturao već dvije sezone sposoban za takvo nešto? Možda, ali teško je vjerovati da na taj način mogu ponoviti lanjski rezultat. Severstal je sigurno peti i ako ne bude velikh prevrata u četvrtfinalu će se suočiti sa velikim rivalom Lokomotivom. Momčad iz Čerepoveca jedna je od najpodcijenjenijih u ligi, ali su ove sezone pokazali da se na njih mora obavezno računati. Peto mjesto na zapadu bez ijednog NHL-ovca (za razliku od svih ostalih) veliki je uspjeh. I oni su nešto trgovali; osim Anisina doveden je i Šveđanin Videll iz Jugre, a otpušteni su razočaravajući Finac Lehtonen i Nurtdinov.

I sada slijedi zaplet. Šestoplasiranog Slovana i desetoplasiranog Atlanta dijeli 8 bodova. Pet je momčadi u brobi za tri mjesta, od toga tri debitanta. Slovan izgleda relativno siguran sa 74 boda, ali ih čekaju tri gostovanja (Dinamo Riga, Donbas, Spartak) te im ni forma nije previše zadovoljavajuća. Nsčele su ih i ozljede, a i kraj lockouta im je nepovratno uništio obranu. Dovedena su dva pojačanja (Mikuš i Svatoš), ali oni su igrači koji će popuniti neke rupe u sastavu, a ne donijeti razliku. Lev je trenutno sedmi sa 69 bodova. Imaju isti raspored kao i Slovan samo, naravno, drugačijim redom. Odlučujući susret trebao bi biti onaj u Donjecku. U Levu su ove sezone kombinirali mnogo igrača, nastupilo ih je 42. Najznačajnija promjena u posljednje vrijeme je dolazak Mikka Maenpee iz CSKA-a, a još su Hunkes i Mikuš napustili klub.

Početak NHL-a mnoge je momčadi skupo koštao. Ne i Dinamo iz Minska, njima je čak i pomogao. Pekka Rinne bio je slab prvi vratar, njegovim odlaskom na gol je stao Lars Haugen te donio momčadi sigurnost na golu i u obrani, a time i neke bodove. Dobre igre u posljednje vrijeme tako su ih dovele na prag digravanja, trenutno su osmi sa 68 bodova. Međutim, pitanje je hoće li tu i ostati i to zbog teškog rasporeda. Najprije će u goste Vitjaza, a onda dočekati Ak Bars i Salavat Julajev. Sigurno je da će za te dvije utakmice Arena Minsk biti rasprodana, a atmosfera fenomenalna. U takvim okolnostima Dinamo može dobiti svakoga te im je to glavni adut za ulazak u doigravanje. Doveli su i pojačanje, Finca Hirschovitsa iz Lulee.

Donbas ima isti broj bodova. Od svih ovih momčadi oni su možda i u najboljoj formi, prije stanke su odradili vrlo uspješnu turneju dalekim istokom. Najznačanija pojačanja došla su već u ranom siječnju, Kagarlicki i Robitaille iz Metalurga Nk i Holt iz Avtomobilista. Sve preostale utakmice igraju doma; CSKA, Slovan i Lev. U izravnim dvobojima sa konkurentima imaju veliku priliku osvojiti mjesto koje vodi u doigravanje. Posljednji sastav koji ulazi u brobu za vrh ujedno je i najveće izenađenje. Krajem prošle godine Atlant je bio pri dnu zapada, ni blizu mjesta koje vode u doigravanje. Ni oni sami više nisu očekivali da mogu nešto napraviti u nastavku sezone pa su počeli s rasprodajom igrača, a najznačajniji je bio odlazak prvog napadača Žerdeva u Ak Bars. Međutim, odlične igre u siječnju dovele su ih nadomak doigravanja. Momčad je konačno profunkcionirala, a dobro je doša o nedavni dolazak Klimenka iz SKA-a. Trenutno imaju 66 bodova, a za ulazak u doigravanje ne ovise samo o sebi. Imaju vrlo povoljan raspored, kod kuće dočekuju Sibir, Amur i Metalurg Nk. Njihov eventualni uspjeh bio bi doista lijep kraj velikog iznenađenja.



Torpedo, Vitjaz, Spartak i Dinamo Riga doigravanje neće vidjeti. Za neke je to bilo očekivano, za neke je šok. Svi će oni uz još dvije neuspješne momčadi iz gore navedene borbe sudjelovati u Kupu nade (Kubok nadeždi). To je novi projekt KHL-a kojim se pokušava osigurati produžetak sezone za momčadi koje ne uđu u doigravanje. Motivacija za nastup i ozbiljan pristup trebala bi biti visoka nagrada za prvo mjesto kao i prvi izbor drafta za prvoplasirani sastav. Cilj KHL-a je da se bar donekle spriječe transferi igrača iz klubova koji ne uđu u doigravanje u one koji su ušli što narušava čitav smisao natjecanja. Najbolji primjer takve politike je branič Daniil Markov. Ruski veteran protekle je tri regularne sezone proveo u Vitjazu nijednom s njima ne izborivši doigravanje.Zato se već u siječnju selio u momčadi koje su ga izborile; prvu sezonu u SKA, onda Metalurg Mg, a sada CSKA. Naravno, svaki put se vratio u svoj Vitjaz, tako će i poslije ove sezone.

Oko ovog projekta vladaju oprečna mišljenja; neki su zadovoljni produljenjem sezone, neki ne vide smisao ni motivaciju za ovo natjecanje, a neki ga nazivaju i Kupom gubitnika kojeg nitko neće htjeti osvojiti. Pitanje je hoće li biti interesa gledatelja i igrača, a po tom pitanju visoka nagrada mogla bi biti dobra motivacija, osobito za momčadi s velikim financijskim problemima. Projekt Kupa nade djeluje zanimljivo, ali samo će vrijeme pokazati hoće li to biti uspješna ideja.

Nema komentara:

Objavi komentar