Ukupno prikaza stranice

utorak, 5. veljače 2013.

Tko će u Soči?

Rusija, Finska, Češka, Švedska, Kanada, Slovačka, SAD i Norveška su nastup na Olimpijadi u Sočiju već izborili na temelju IIHF renkinga na kraju 2012. godine. Tko će zauzeti preostala tri mjesta saznat ćemo 10. veljače kada će se zaključiti posljednja tri kvalifikacijska turnira. Dvanaest je reprezentacija, a samo tri slobodna mjesta.




SKUPINA D - Bietigheim-Bissingen (Njemačka)

Njemačka je lošim nastupom na prošlom svjetskom prvenstvu propustila izravan plasman na Olimpijske igre stoga će ga morati tražiti preko kvalifikacijskog turnira kojem su domaćini u Bietigheim-Bissingenu, gradiću u okolici Stuttgarta. Nijemci su veliki favoriti ove skupine te se sve osim prvog mjesta za njih može smatrati katastrofom. Izbornik Kolliker na raspolaganju ima gotovo sve uzdanice iz DEL-a (Rankel, Hospelt, Wolf, Endras). Jedini značajniji izostanak je onaj Thomasa Greillingera, ali to nipošto ne bi smjelo narušiti sliku Nijemaca kao velikih favorita turnira. Glavni konkurent trebala bi im biti Italija, bivši član elitne divizije. Međutim, momčad Toma Pokela ima problema s izostancima. Nema Ansoldija i DeMarchija kao ni prvog strijelca EBEL-a Aquina. Teško je očekivati njihovu borbu za prvo mjesto.

Austrija neće imati problema s izostancima, svi igrači će im biti na raspolaganju.  Osim najboljih pojedinaca iz EBEL-a važnu ulogu bi trebali imati i "stranci", prije svega vratar Starkbaum i napadač Raffl koji imaju odličnu sezonu u Švedskoj. Posljednji sudionik turnira pobjednik je skupine u Budimpešti, iste one u kojoj je u studenom nastupila i naša reprezentacija - Nizozemska. Oranje u Njemačku dolazi kao glavni autsajder i sve osim tri poraza predstavljat će iznenađenje unatoč činjenici što će izbornik Barry Smith na raspolaganju imati najjači sastav.



SKUPINA E - Riga (Latvija)

Lošim nastupom na svjetskom prvenstvu i Latvija se dovela u poziciju da Soči moraju izboriti kroz kvalifikacije. I oni su poput Nijemaca veliki favoriti skupine pogotovo zato što će pred domaćom publikom nastupiti u najjačem mogućem sastavu uključujući i dva povratnika u nacionalni dres: Niživijsa i Ozolinša. Glavni konkurent trebao bi im biti Kazahstan koji bi također trebao nastupiti u punom sastavu. Očekuje se i prvi nastup naturaliziranog Kanađanina Kevina Dallmana, jednog od najboljih braniča u KHL-u. Ukoliko odigraju na visokoj razini Kazaci bi mogli biti vrlo ozbiljan konkurent Latvijcima za vrh.

Prošlo prvenstvo Francuska je odigrala na vrlo visokoj razini pokazavši da su u najmanju ruku na razini Latvije i Kazahstana. Svi bi igrači trebali biti na raspolaganju što bi borbu za sam vrh moglo učiniti vrlo zanimljivom. Kao totalni autsajder skupine nameće se reprezentacija Velike Britanije. Uz to što su i nominalno najslabiji Britanci će nastupiti bez važnih igrača: Longstaffa koji se umirovio i Weavera koji je ozljeđen.


SKUPINA F - Vojens (Danska)

I u trećoj skupini domaćini su glavni favoriti za prvo mjesto, u ovom slučaju Danci. Momčad je gotovo kompletna ako se izuzmu NHL-ovci; tu su udarne snage iz švedskih i njemačkih klubova, a posebno vrijedi istknuti mladog Nicklasa Jensena. Glavna prijetnja danskim ambicijama da se po prvi put u povijesti plasiraju na Olimpijadu jest reprezentacija Bjelorusije. Novi izbornik Andrej Skabelka je iz momčadi zbog nediscipline izbacio najvučnije ime; Andreja Kosticina. To ne bi trebalo previše narušiti snagu momčadi budući da svi igrači igraju u KHL-u ili u jakoj domaćoj BOL ligi.

Između ove dvije momčadi trebala bi se voditi borba za prvo mjesto dok će Slovenija vrebati iz prikrajka. Matjaž Kopitar je u preliminarni sastav uvrstio 37 igrača, sve najbolje od slovenskog hokeja ako izuzmemo Kopitara i Muršaka iz NHL-a. Slovenci će u Danskoj tražiti iznenađenje te će pokušati pop prvi put u povijesti izboriti nastup na Olimpijadi što bi za njih bio povijesni uspjeh. Sudeći prema igrama i rezultatima iz bliske prošlosti nešt takvo nije uopće neostvarivo. Posljednji sudionik turnira je Ukrajina koja dolazi kao totalni autsajder; nedostaju im ponajbolji igrači Kasjančuk i Varlamov. I s njima bi bili predodređeni na dno skupine budući da je ukrajinski hokej već godinama u strmoglavom padu.

Nema komentara:

Objavi komentar