Ukupno prikaza stranice

srijeda, 1. svibnja 2013.

KHL: Početak prijelaznog roka

Službenim ulaskom Medveščaka u KHL pažnja hrvatske hokejaške javnosti iz EBEL-a seli na istok. I dok će novopečeni članovi lige Medveščak i još uvijek neimenovani klub iz Vladivostoka morati složiti praktički potpuno novu momčad ostali klubovi rade manje promjene. Prijelazni rok službeno je počeo na prvi dan svibnja, a evo kratkog pregleda najzanimljivijih događanja po nekim  klubovima.





 ATLANT MOSKVA





Generalni menadžer kluba iz Mitiščija Aleksej Žamnov izjavio je kako u sljedećoj sezoni računa na 12 igrača s vrijedećim ugovorima iz prošlosezonskog sastava; vratara Stanislava Galimova, braniča Romana Rukavišnikova te napadače Ilju Kablukova, Alekseja Gluhova, Igora Ignatuškina, Gleba Klimenka, Maksima Majorova te Olega Jašina. Novi ugovor na dvije godine potpisali su talentirani 19-godišnji branič Jaroslav Diblenko te švedski napadač Andreas Engqvist. Na godinu dana ugovor su produžili branič Rafael Batiršin te Aleksej Mihnov.

S druge strane klub se zahvalio sedmorici igrača: vvratarima Alekseju Volkovu i Nikiti Davidovu, braničima Sandisu Ozolinšu, Dmitriju Kosmačjovu, Ivanu Višnevskom te napadačima Jonasu Frogrenu i Ilji Krikunovu. Žamnov je naglasio kako je Ozolinš otišao svojom voljom te ga sljedeće sezone očekuje u sastavu riškog Dinama. Još nema službene obavijesti o sudbini Nikolaja Žerdeva, najboljeg strijelca i glavnog igrača iz prošle sezone koji je krajem sezone otišao u Ak Bars. Prema riječima  njegovog agenta trebao bi se vratiti u Atlant no te navode opovrgnuo je direktor Ak Barsa Šamil Husnutdinov. Zasad je jedino pojačanje ono vratarsko, iz Spartaka je doveden Sergej Borisov te će najvjerojatnije biti zamjena Galimovu.

Atlant će i ovog ljeta  napraviti pravi remont u svlačionici i to ponajviše zbog razočaravajućih rezultata iz prošle sezone kada su jedva izborili doigravanje te tamo ekspresno ispali od SKA-a. Sljedeće sezone trebalo bi biti drugačije što potvrđuje i najava potpisivanja nekoliko zvučnih imena iz KHL-a te najboljeg strijelca finske lige Juhe-Pekke Haataje iz Karpata.





METALURG MAGNITOGORSK




I u popularnoj Magnitki sprema se generalni remont. Još ranije je potvrđeno kako trener Paul Maurice neće ostati na klupi, a njegov nasljednik još je nepoznat. Klub je objavio da više ne računa na gotovo kompletnu obranu (Sergej Bernacki, Aleksej Bondarev, Georgij Mišarin, Oleg Tverdovski) i vratare Arija Ahonena i Georgija Gelašvilija. Novi ugovor neće biti ponuđen ni napadaču Mihailu Jakubovu dok je onaj s Aleksandrom Koroljukom raskinut. U međuvremenu su Bernacki i Gelašvili već potpisali za Torpedo iz Nižnjeg Novgoroda.

Tko onda ostaje? Ostaje najbolji strijelac u povijesti KHL-a i prvi napadač kluba Sergej Mozjakin koji je potpisao novi ugovor na 5 godina. Službeno su predstavljena i dva zvučna pojačanja; najbolji strijelac češkog doigravanja i član prvaka Plzena Jan Kovar te kanadski branič Chris Lee, član švedskog Farjestada. Možda i najzvučnije pojačanje je ono na vratarskoj poziciji. Vasilij Košečkin, vratar ruske reprezentacije i dosadašnji član Severstala nije želio ostati u Čerepovecu. Iako se kao sljedeća postaja u karijeri spominjao SKA Košečkin je završio u Magnitogorsku. Metalurg je posljednjih sezona ozbiljno patio zbog slabe vratarske pozicije, a dolaskom Košečkina to bi napokon trebalo biti riješeno. Ne manje važan dolazak je onaj mladog braniča Sergeja Tereščenka iz Donbasa, inače poniklog u Metalurgu.

Osim značajnog dijela momčadi Metalurg mijenja i logo kluba zbog modernizacije i približavanja zapadu budući da je postojeći na ćirilici. O novom logu odlučuju navijači glasovanjem na službenoj stranici kluba. Na slici možete vidjete onaj koji trenutno ima najviše glasova.





LEV PRAG




U svoju drugu KHL sezonu momčad iz Praga ući će s mnogo promjena u sastavu. Zahvalili su se čak devetorici igrača iz prošlosezonskog sastava: Marcelu Hossi, Lubošu Bartečku, Tomašu Surovom, Samiju Lepistu, Martinsu Cipulisu, Aleksandru Niživijsu, Jakubu Klepišu, Jakubu Štepaneku i Jaroslavu Svobodi. Vratar Tomaš Popperle vraćen je u Spartu dok je na mjesto prvog vratara doveden iskusni Finac Petri Vehanen, dvostruki osvajač Gagarinova kupa s Ak Barsom. Osim njega nova imena su kanadski napadač Justin Azevedo iz finskog Lukka te švedski napadač Calle Ridderwall iz njemačkog DEG-a, inače aktualni najbolji strijelac DEL-a. Sva tri pojačanja trebala bi značajno podignuti razinu igre Leva, a samim time i ambicije koje klub ima.

Nove ugovore potpisali su braniči Juraj Mikuš, Jakub Nakladal i Nathan Oystrick te napadači Nicklas Danielsson te Eric Christensen. Klub će i ove sezone voditi iskusni trener Vaclav Sykora koji je početkom prošle sezone zamijenio Josefa Jandača. Medveščak bi s Levom trebao igrati četiri puta tebi  im prema tome i prema geografskoj blizini trebao biti jedan od glavnih rivala. Sudeći prema pripremama za novu sezonu bit će im brlo ozbiljan rival.





DINAMO MOSKVA




Malo tko je očekivao da će Dinamo učiniti ono što je učinio već prvog dana prijelaznog roka. Za neodređenu svotu novca od Traktora su otkupili prava na nadolazeću 18-godišnju zvijezdu Valerija Ničuškina. Inače konzervativni Dinamo i trener Znarok ovu akvizijicu navodno su platili 10 milijuna eura. Upravo je Ničuškin bio jedan od najopasnijih Traktorovih igrača u finalu s Dinamom te su u Čeljabinsku govorili kako im je on zalog za svijetlu budućnost. Ovakav ishod nitko nije očekivao. Posebno čudi da je otišao u Dinamo, klub koji nikad nije puno trošio na pojedince i u kojem se primanjima nitko ne ističe. Kako će na dolazak još uvijek ipak nedokazanog Ničuškina i njegovu očito veliku plaću reagirati starosjedioci kluba koji su mu donijela dva uzastopna naslova ostaje za vidjeti. Nešto kasnije tijekom dana objavljeno je i kako još jedan mladi napadač Traktora prelazi u Dinamo. Riječ je o Maksimu Karpovu za kojeg je Dinamo dao izbore na draftu. Bila su to dva zaista netipična transfera za Dinamo.

 Odlazak Valerija Ničuškina u Dinamo svih je iznenadio














Istovremeno je objavljeno kakosu novi dvogodišnji ugovori potpisani sa Aleksandrom Lazušinom, Aleksandrom Šapičenkovim, Janneom Jalasvaarom, Maksimom Solovjovim, Filipom Novakom, Konstantinom Gorovikovim, Sergejem Soinom, Dmitrijem Pestunovim, Denisom Mosaljovim, Konstantinom Volkovim te Marekom Kvapilom. Jedino je Dominik Granak potpisao na jednu te Aleksandr Jerjomenko na tri godine.. Klub je zasad napustio jedino Denis Tolpeko koji je otišao u Neftehimik dok u suprotnom smjeru ide kapetan tatarskog kluba Maksim Pestuško. Na prvi pogled Dinamo je prošao odlično budući da su za prosječnog napadača dobili udarnu iglu Neftehimika i iskusnog igrača koji bi se trebao savšreno uklopiti u sistem Olega Znaroka. Novo ime u svlačionici je i Konstantin Glazačev, iskusni kazački napadač koji je lani igrao u Jugri. Ugovor je potpisan na dvije godine.

Klub je napustio jedan od glavnih igrača u ovosezonskom doigravanju, Čeh Jakub Petružalek vraća se u Amur odakle je i došao u Dinamo sredinom prošle sezone. Cijela šampionska momčad je na okupu,  bit će zanimljivo vidjeti kako će se tu uklopiti Ničuškin i hoće li Dinamo više ikoga dovoditi budući da su gotovo sve pozicije već popunjene.





AK BARS




Zanimljive stvari događaju se u glavnom gradu Tatarstana budući da Ak Bars okreće novu stranicu svoje povijesti, onu bez Alekseja Morozova i Danisa Zaripova, dvojca kojim su doživjeli najveće trenutke klupske povijesti osvojivši dva KHL naslova. Obojici ističe ugovor, a klub se prema njima ponio rezervirano dopuštajući im otvorene ruke pri odabiru novog kluba. Morozov je tako blizu potpisa sa CSKA-om, a Zaripov sa SKA-om. Ono što je sigurno jest da će im novac koji su primali u Kazanu malo tko biti voljan platiti. Slična je situacija i s Tereščenkom i Žerdevim koji su bez ugovora, a još uvijek je nepoznato hoće li novi potpisati u Kazanu ili negdje drugo.

Puno nepoznanica grize navijače dok direktor kluba Šamil Husnutdinov govori kako u klubu neće biti velikih promjena te kako ne želi ništa govoriti o detaljima vezanim uz spomenute igrače. Istovremeno, klub je očito pred prekretnicom budući da će odlaskom tih igrača morati pronaći zamjene koje će predvoditi momčad u budućnosti. Ako navijače išta može veseliti onda je to činjenica da je reprezentativni branič Jevgenij Medvjedev potvrdio svoj ostanak u klubu.






AMUR HABAROVSK




- osim povratka glavne zvijezde Jakuba Petružaleka iz Dinama objavljen je i potpis jednogodišnjeg ugovora s ponajboljim vratarom finske lige Mikom Jarvinenom, dosadašnjim suigračem našeg Borne Rendulića u HPK-u. novi ugovori potpisani su sa Timofejom Šiškanovim te Aleksandrom i Vladimirom Loginovim. Trener kluba i dalje će biti dvojav Jevgenij Polihin-Aleksandr Blinov. Najaznimljivija vijest za brojne navijače Amura svakako je činjenica što su dobili susjede na dalekom istoku. Klub iz Vladivostoka trebao vodit će upravo njihov bivši trener Hannu Jortikka dok će predsjednik biti Aleksandr Mogilny, igrač rođen u Habarovsku koji je protekle tri sezone bio konzultant u klubu. Nema sumnje da će se između ova dva kluba odmah roditi veliki rivalitet.




SKA ST.PETERBURG




- nakon još jedne razočaravajuće sezone SKA je začuđujuće miran na početku prijelaznog roka. Tako je zasad tek objavljeno produljenje ugovora sa jednim od najboljih igrača Patrickom Thoresenom na jednu godinu te sa braničima Aleksejom Semjonovim i Jurijem Aleksandrovim te napadačem Artjomijem Panarinom na dvije godine





CSKA MOSKVA




- zasad je ugovor na dvije godine produljio slovački vratar Rastislav Stana dok je iz Sibira doveden reprezentativni branič Nikita Zajcev koji je doslovno izmolio čelnike kluba iz Novosibirska da ga puste u CSKA. U suprotnom smjeru idu branič Igor Ožiganov te napadač Dmitrij Kugrišev. Iako još nije potvrđeno izgledno je da će član kluba postati i legendarni Aleksej Morozov

Nikita Zajcev dres Sibira zamijenit će onim moskovskog CSKA


















SIBIR NOVOSIBIRSK




- osim što su izgubili Zajceva i zauzvrat dobili Ožiganova i Kugriševa, Sibirci su još trgovali. Iz švedske Frolunde doveden je slovački vratar Julius Hudaček, srebrni iz Helsinikija. Trebao bi biti prvi vratar budući da je Jeff Glass pušten baš kao i napadači Sergej Belokon, Jevgenij Fjodorov, Igor Veličkin, Aleksandr Nikulin te Andrej Nikitenko. Nove ugovore zaslužili su Finac Jonas Enlund te mladi napadač Vitalij Šumakov. U obranu je kao svojevsrna kompenzacija za odlazak Zajceva te još ranije i Kulde doveden Vjačeslav Belov iz Tratkora, a u napadu su na dvije sezone osigurali usluge finskog reprezentativca Jarna Koskirante iz Tappare. Ovime Sibir nastavlja tradiciju dovođenja Finaca, trenutno ih imaju trojicu. Najvažnija vijest za sve navijače jest da će glavni igrač iz prošle sezone Jori Lehtera ostati u klubu još najmanje jednu sezonu.

Trenerske pozicije

- Donbas je na mjesto trenera umjesto Slovaka Šuplera doveo predvodnika nove generacije ruskih trenera, Andreja Nazarova. Upravo je on prošle sezone odradio sjajan posao sa Severstalom ušavši u polufinale doigravanja. Klub čeka uzbudljivi prijelazni rok, a prema svemu sudeći bit će riječ o zvučnim imenima

- Torpedo se nakon smjene Karija Jalonena pomalo iznenađujuće odlučio za dosada pomoćnog trenera Sibira Peterisa Škudru. Latvijcu će to biti prvi posao kao glavnog trenera

- Avtomobilist je nakon još jedne razočaravajuće sezone smijenio Igora Uljanova te za novog trenera postavio Anatolija Jemelina, čovjeka koji ima iskustva sa vođenjem momčadi sa dna ljestvice. Naime, protekle tri sezone proveo je u Metalurgu iz Novokuznjecka gdje je doša nakon tri sezone provedene u Amuru. Jedini cilj u Jekaterinburgu bit će mu da ne ponovi posljednje mjesto iz prošle sezone

- Metalurg iz Novokuznjecka je nakon odlaska Jemelina trenera na njegovo mjesto doveo Aleksandra Kitova, dosad trenera juniorske MHL momčadi Kuznjeckih Medveda. Sam ovaj čin dokazuje kako je klub u velikoj besparici te je primoran okrenuti se jeftinim umjesto kvalitetnim riješenjima što na klupi što u momčadi. Karizmatički generalni menadžer Leonid Weissfeld već je dao naslutiti kako se ničemu novom osim dna ljestvice ne trebaju nadati niti ove sezone

 - Neftehimik je nakon dvije sezone u klub vratio trenera Vladimira Krikunova. Iskusni Rus će usput obnašati i dužnost izbornika Kazahstana s kojim je netom izborio povratak u elitnu diviziju. Ugovor je potpisan na dvije sezone kojima sada 63-godišnji trener želi zaključiti svoju vrlo uspješnu karijeru

- Dinamo iz Rige objavio kako će Artis Abols ostati glavni trener i sljedeće sezone. Aktualnog osvajača Kupa nade 40-godišnji Latvijac preuzeo je početkom studenog 2012. godine. Velik dio momčadi ostat će nepromijenjen, a prema svemu sudeći Dinamo čeka još jedna sezona isključivog oslanjanja na vlastite snage te pokušaja afirmacije nekih mladih igrača

Nema komentara:

Objavi komentar