Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 3. studenoga 2011.

Nail Jakupov

Glavni kandidat za prvi izbor drafta 2012. godine prvi put nakon 2004. (Ovečkin) dolazi iz Rusije. Riječ je o mladiću tatarske narodnosti Nailu Jakupovu.

Nail Yakupov

Nižnjekamsk, 6.studenog 1993.
Država: Rusija
Klub: Sarnia Sting (OHL)
Pozicija: Lijevo krilo
Draftiran: NHL draft 2012.
Uspjesi: OHL novak godine 2010/2011, Svjetsko prvenstvo U18 - bronca

Nail Jakupov dolazi iz ruske regije Tatarstana te je i sam po narodnosti Tatar. Dolazi iz hokejaškog grada Nižnjikamska gdje je i proveo svoje najranije hokejaške dane; u lokalnom klubu Neftehimiku inače članu KHL-a. Odigrao je samo 14 utakmica u ruskoj juniorskoj ligi MHL-u i to u sezoni 2009/2010. Već tada ga je uočila legenda ruskog hokeja Igor Larionov koji mu je pomogao da karijeru nastavi u Kanadi. Na CHL draftu bio je drugi izbor i izabrala ga je OHL momčad Sarnia Sting.

O razlozima odlaska iz Rusije sam Jakupov kaže: - U to vrijeme nisam imao kvalitetu za igranje u KHL-u. Želio sam igrati više, a agent Larionov savjetovao me je rekavši da je Kanada najbolji izbor. Uvijek sam volio kanadski hokej te nisam puno razmišljao kad sam dobio priliku za odlazak.(...)Ruska juniorska liga (MHL) još nije dovoljno dobra kao kanadske juniorske lige, a u KHL-u mladi igrači teško dobivaju priliku za igru. U tom pogledu za mlade hokejaše Kanada je najbolji izbor.

U premijernoj sezoni u OHL-u Jakupov je igrao nevjerojatno dobro. 65 utakmica, 49 golova i 52 asistencije za 101 poen. Jakupov je sezonu završio kao najbolji novak u svim kategorijama. Šlag na torti odlične sezone bio je nastup na svjetskom prvenstvu U18 u Njemačkoj. Nail je u 6 utakmica prikupio 13 poena. Posebno je bio impresivan njegov hat-trick protiv Kanade u pobjedi 6-4 i to u utakmici za treće mjesto.

Jakupov je bio nekoliko dana premlad da bude dostupan na draftu 2011. pa je pred njim još jedna juniorska sezona koju će odrađivati u žalcima iz Sarnije. Već je počeo sa starim dobrim navikama; nakon samo 13 odigranih utakmica ima 29 poena.

Sve prognoze za draft 2012. godine stavljaju ga na prvo mjesto. Kako i neće, kad oduševljava svojim izvedbama čim izađe na led. Gledajući ga na jednom od pripremnih kampova ovog ljeta trener Phoenix Coyotesa David Tippet rekao je: - Gledajući ga zapitate se: što ovaj čovjek ne može. To dovoljno govori o Nailovim sposobnostima; od brzine, do sjajnog pregleda igre, udarca, agresivnosti. Genije na ledu - u jednoj rečenici.

Razni skauti uspoređuju ga s velikim Pavelom Bureom. Ističu kako su slični po konstituciji, brzini i napadačkom talentu. Čak i sam Nail ističe kako mu je Bure igrački uzor. Evo i videa koji prikazuje neke od njegovh najboljih poteza.



Nakon svega, sa sigurnošću se može reći kako će se ime Naila Jakupova još itekako čuti u svijetu hokeja.

Nema komentara:

Objavi komentar