Ukupno prikaza stranice

utorak, 24. travnja 2012.

Divizija IB - Korejci slave promociju

Turnir divizije IB za seniore održan je u poljskoj Kyrnici. Ništa nije bilo poznato do posljednjeg kola u kojem je prvo mjesto i odlazak u diviziji IA osigurala Južna Koreja dok je put u diviziju IIA ka hrvatskoj reprezentaciji zaslužila Australija.




Rezultati:

Australija - Južna Koreja  4:8
Rumunjska - Nizozemska  1:4
Litva - Poljska  0:9
------------
Nizozemska - Australija  6:2
Južna Koreja - Litva  3:0
Poljska - Rumunjska  10:0
------------
Južna Koreja - Rumunjska  6:1
Australija - Litva  2:3
Poljska - Nizozemska  5:1
------------
Litva - Rumunjska  5:6
Nizozemska - Južna Koreja  3:4 OT
Poljska - Australija  5:3
------------
Nizozemska - Litva  7:1
Rumunjska - Australija  5:3
Južna Koreja - Poljska  3:2

Konačni poredak:
Južna Koreja 14, Poljska 12, Nizozemska 10, Rumunjska 6, Litva 3, Australija 0.


Jedna od reprezentacija koja u posljednje vrijeme najviše napreduje na svjetskoj hokejaškoj sceni zasigurno je Južna Koreja. Potvrdio je to i turnir u poljskoj Kyrnici gdje je sa 14 osvojenih bodova izborila prvo mjesto i nastup u drugom razredu svjetskog hokeja sljedeće sezone. Momčad sastavljena od članova dva domaća kluba (High 1 i Anyang Halla) s izuzetkom jednog čovjeka, člana engledkog Coventryja, na turnir je došla nadajući se medalji, a ako se pruži prilika i zlatu. Sve je počelo sa golijadom i pobjedom proti Australije sa 7-4, a nastavilo se sigurnim slavljem nad Litvom od 3-0. Prvi pravi ispit stigao je u trećem kolu kada je azijska momčad dočekala Rumunje. Visoka pobjeda od 6-1 bila je samo potvrda kvalitete te pokazatelj da će se Južna Koreja boriti za sam vrh. U četvrtom kolu u vrlo kvalitetnoj utakmici Korejci svladavaju i Nizozemce sa 4-3 ali tek u produžetku. U zadnji dvoboj s domaćinom Polsjom Južna Koreja je ušla sa 11 bodova, jedan manje od svojih protivnika. Pred 3200 poljskih navijača domaćin je krenuo bolje i rano poveo sa 2-0. Južna Koreja ubrzo izjednačava rezultat, a u 52. minuti golom Hyung Joon Kima odnosi i konačnu pobjedu. Veliki uspjeh Korejci su burno proslavili pogotovo zato što im je malo tko prije početka turnira davao šanse za prvo mjesto. Najzaslužniji pojedinci u momčadi bili su vratar Hyunseung Eum te napadači Won Jung Kim i Yongjun Lee sa 7 odnosno 6 ostvarenih bodova.

Domaćin Poljska nikako ne može biti zadovoljan ostvarenim drugim mjestom. U poljskom taboru su pred početak prvenstva naglašavali kako je ono velika prilika za ulazak u diviziju IA budući da igraju na domaćem terenu i budući da im protivnici nisu posebno jaki. Momčad Wiktora Pysza odlično je otvorila turnir dvjema uvjerljivim pobjedama nad Litvom (9-0) i Rumunjskom (10-0). Nešto teže pobjede ostvarene su u naredim kolima protiv Nizozemske (5-1) i Australije (4-1). Ušavši s bodom prednosti pred Južnom Korejom Nizozemcima je trebala bilo kakava pobjeda u međusobnom dvoboju. U već opisanom dvoboju Poljaci su prosuli prednost i izgubili utakmicu, a s njom i prvo mjesto te promociju u diviziju 1B. U Poljskoj je poraz doživljen kao veliki neuspjeh te neodoljivo podsjeća na onaj lanjski poraz Hrvatske od Rumunjske u Zagrebu. I Poljaci imaju krivca kojeg vide u kompletnoj trenerskoj postavi predvođenom Wiktorom Pyszom, ali i sve slabijom poljskom ligom u kojoj igra najveći dio momčadi. Poljki hokej općenito prolazi kroz teške dane te nije čudno da se to reflektira i na rezultate nacionalne vrste. Sljedeće sezone Poljskoj će suparnik za ulazak u diviziju IA biti Ukrajina te je za očekivati da će se u ovoj diviziji Poljaci zadržati duže vremena. Iz poljskih redova dolaze dva najbolja strijelca turnira: Marcin Kolusz sa 10 i Leszek Laszkiewicz sa 9 bodova. Kolusz je ujedno i najbolji napadač turnira dok je najbolji branič također Poljak Adam Borzecki.

Deset osvojenih bodova bilo je dovoljno reprezentaciji Nizozemske za treće mjesto i broncu.  Izbornik Larry Suarez nije mogao računati na iskusne Jamiea Schaafsmu i Michaela Brandasu, ali su zato svi ostali bili na okupu. Svi osim dva igrača sa američkih sveučilišta bili su članovi nizozemskih klubova. Momčad je u turnir ušla odlično s dvije očekivane i uvjerljive pobjede protiv Rumunjske i Australije. Protiv domaćina se nije dalo te su poraženi sa 5-1. Uslijedio je još jedan poraz, ovaj put od Južne Koreje 3-4 u produžecima. Turnir su nizozemski hokejaši zaključili sjajnom igrom i pobjedom nad Litvom od 7-1. Kada se sve zbroji i oduzme Nizozemci mogu biti zadovoljni svojim nastupom u Kyrnici. Pobijedili su su u svim utakmicama u kojima su slovili za favorite dok je jedina mrlja poraz u produžetku od kasnijeg pobjednika Južne Koreje. Treba napomenuti da je to azijskoj momčadi jedini izgubljeni bod na turniru. Najefikasniji igrači oranja bili su Diederick Hagermeijer sa 8 te Marco Postma i Kevin Bruijsten sa po 6 bodova. Iz njihovih redova dolazi i najbolji vratar turnira Ian Meierdres sa postotkom obrana od 91,2%. Po svemu sudeći, Nizozemska će i u budućnosti biti stabilan član divizije IB.

Hrvatski krvnici iz prošle sezone, reprezentacija Rumunjske ostvarila je solidan rezultat zauzevši četvrto mjesto sa 6 osvojenih bodova. Za izbornika Kanađanina Jeffa Skinnera ovo je bilo četvrto prvenstvo otkad je na toj funkciji.  U Kyrnicu je poveo vrlo jak igrački kadar u kojem su se našli članovi iz tri rumunjska kluba od čega najviše njih iz Csikszerede, čak 15. Jedini stranac u momčadi je perspektivni 19-godišnji Roberto Gliga, član juniora švedskog Tingsryda. Rumunji su se cijelu sezonu pripremali za nastup na prvenstvu na način da su odigrali čak 8 pripremnih utakmica kroz cijelu sezonu. Sve to je urodilo plodom te je momčad u Poljskoj zabilježila dobar nastup. U prve tri utakmice upisani su porazi od kvalitetnijih protivnika koji su na kraju zauzela prve tri pozicije na ljestvici. Treba reći da su utakmice s Korejcima i Nizozemcima odigrali u egalu. U četvrtom kolu je počela borba za ostanak. U vrlo efikasnoj utakmici pobijeđena je Litva sa 6-5. U tom trenutku Rumunjska je mogla zavšiti na bilo kojoj od posljednje tri pozicije. U posljednjem kolu protiv Australije trebao im je barem bod za osiguranje ostanka. Međutim, uzeli su sva tri pobijedivši sa 5-3 u utakmici u kojoj su cijelo vrijeme imali utakmicu u svojim rukama. Na kraju je to bilo dovoljno za četvrto mjesto koje će zadovoljiti sve rumunjske ambicije. Njihova reprezentacija može biti primjer za način na koji se pristupa nastupu na svjetskom prvenstvu; sa unaprijed poznatim izbornikom, s igranjem pripremnih turnira i prijateljskih utakmica tokom čitave sezone.

Litva je s tri osvojena boda prvenstvo završila na pretposljednjem petom mjestu. Rus na izborničkoj klupi Sergej Borisov suočio se s velikim problemima pri sastavljanju momčadi. Pet vrlo bitnih igrača zbog obaveza u svojim klubovima nije moglo igrati na prve dvije utakmice turnira. Tako se Litva sa samo 15 igrača suprostavila mnogo jačim reprezentacijama Poljske i Južne Koreje. S dolaskom dvojca iz Slough Jetsa (Mindaugas Kieras i Darius Pliskauskas) te Pijusa Rulevičiusa iz Kanade Litva je zaigrala znatno bolje i u teškoj utakmici svladala Australiju sa 3-2. U sljedeća dva kola Litva je naprije upisala tijesan poraz od Rumunjske (5-6) te uvjerljiv od Nizozemske (1-7). Litvanci moraju biti sretni sa svojim ostvarenjem budući da su se neplanirano našli vrlo blizu posljednjeg mjesta. Tko zna kakav bi ishod bio da im se pred odlučujuću utakmicu s Australijom nije priključio spomenuti trojac. Upravo je jedan od njih, Pliskauskas bio najefikasniji pojedinac sa 5 bodova iz 3 utakmice. Velika nada litvanskog hokeja, 19-godišnji vratar švedske More Mantas Armalis imao je loš turnir tijekom kojeg je imao postotak od tek 87,6% obranjenih udaraca. Peto mjesto za Litvu predstavlja neuspjeh u odnosu na očekivanja ali u uvjetima pod kojima su nastupili bolje nisu ni zaslužili.

Posljednje šesto mjesto bez ijednog boda reprezentaciji Australije donijelo je put u diviziju IIA gdje će sljedeće sezone igrati i s Hrvatskom. Klokani su pred sam turnir odigrali dvije pripremne utakmice u Češkoj s lokalnim klubovima te su u Kyrnicu doputovali puni samopouzdanja. Sve je počelo s dva lagana poraza od Južne Koreje i Nizozemske nakon čega je uslijedila prva prava prilika za osvajanje bodova u susretu protiv Litve. U izjednačenoj utakmici Australija ipak gubi 3-2 te se okreće posljednjem kolu i susretu s Rumunjskom gdje su vidjeli priliku za osiguranje ostanka. U četvrtom kolu su pružili sjajnu predstavu protiv favorizirane Poljske ali još jednom led napuštaju poraženi (3-5). Pobjeda Rumunja nad Litvancima ranije tog dana značila je da im u posljednjem kolu protiv Rumunjske trebaju tri boda za osiguranje ostanka. Međutim, upisan je još jedan poraz, ponovno je bilo 3-5. Za Australce vrijedi ona tako blizu, a tako daleko. Vjerojatno se ni sami nisu nadali da će imati tako dobru priliku za ostanak u diviziji. Iznenađujuće loša Litva svakako je bila prilika za osvajanje bodova dok se i protiv Rumunjske uz malo sreće mogao ostvariti bolji rezultat. Momčad sastavljena velikom većinom od igrača iz AIHL-a, sve jače australske lige, u svojim redovima imala je jednu istinsku zvijezdu. Osamnaestogodišnji napadač čeških Vitkovica Nathan Walker spominje se i kao mogući izbor na ovogodišnjem NHL draftu. Međutim, nastup na ovom turniru zasigurno mu neće pomoći na tome putu. Ničim nije pokazao da se posebno ističe od ostalih suigrača kao i općenito na ovoj razini natjecanja. Sa upisan dva boda nije bio ni najefikasniji u momčadi, bio je to sa 4 boda Liam Webster.

Nema komentara:

Objavi komentar