Ukupno prikaza stranice

srijeda, 8. svibnja 2013.

KHL: Prijelazni rok se nastavlja

Nastavak prijelaznog roka donio je mnogo zanimljivih transfera, a pojavile su se i neke vijesti o reorganizaciji formata natjecanja tj. preraspodjeli klubova unutar divizija i konferencija. U nastavku pročitajte više o najzanimljivijim stvarima koje su se događale u nekim klubovima KHL-a na početku prijelaznog roka.

Razočaran stanjem u perjanici bjeloruskog hokeja, Dinamu iz Minska, predsjednik države Aljaksandr Lukašenko "naredio" je da se klub orijentira na domaće igrače. U tom smjeru klub je i djelovao na početku prijelaznog roka. Zahvalili su se Fincima Teemu Laineu, Kimu Hirschowitsu i kapetanu Jereu Karalahtiju te Čehu Liboru Pivku. Laine je bio drugi najbolji strijelac momčadi, ali upravi to nije bilo dovoljno da produži ugovor s njim. Hirschowits je došao krajem sezone te bio jedan od zapaženijih u momčadi, ali ni to mu nije bilo dovolno za novi ugovor. Kapetan Karalahti imao je razočaravajuću sezonu i njegov odlazak ne čudi baš kao i onaj Čeha Pivka čije se dovođenje pokazalo kao potpuni promašaj.

Sportski direktor Vladimir Ciplakov istaknuo je kako sljedeće godine prelaze na sistem šest stranaca plus jedan vratar. Tako će cilj biti skupiti što više Bjelorusa u momčadi kako bi pomogli razvoju reprezentacije koja je u velikoj krizi u posljednje dvije godine. Tako se planiraju potpisi novih ugovora sa domaćim igračima Vladimirom Denisovim, Pavelom Černookom i Sergejem Drozdom. Finski branič Janne Niskala odbio je potpis novog ugovora te je sada slobodan igrač što znači da će na njegovoj poziciji Dinamo trebati pojačanje. Još je nekolicina igrača bez novih ugovora, a posebno je neizvjesna sudbina američkog reprezentativnog napadača Tima Stapletona, kanadskog braniča Coryja Murphyja te norveškog vratara Larsa Haugena kojemu je čak ponuđen ugovor u švedskom Farjestadu.

Nakon što je trener Fjodor Kanarejkin nagovijestio kako će Spartak promijeniti 70% momčadi iz prošle sezone poduzete su i prve konkretne mjere po tom pitanju. Slobodne ruke dobili su vratar Lašak u branič Obšut dok je branič Budkin poslan u gradskog rivala Dinamo. Trener je potvrdio da još uvijek računaju na veterana Slavu Kozlova , Mihaila Junkova i Viktora Bobrova iako ugovori s njima još nisu potpisani. Navodi iz kluba govore o nešto većem budžetu za ovu sezonu pa su potpisana i neka vrlo zanimljiva imena.Od pojačanja potpisani su samo slobodni igrači, a na prvi pogled izgleda kako su dovodili praktički sve što je bilo slobodno na tržištu, bez puno kalkuliranja.

Tako je na vratarsku poziiciju doveden bivši vratar Sibira Jeff Glass, a u obranu bivši igrač Traktora Deron Quint te Andrej Sergejev. U napadu su potpisani bivši napadači Avangarda Igor Volkov i Aleksandr Nesterov te novokuznjeckog Metalurga Dmitrij Černih i Dmitrij Megalinski. U napad su još dovedeni bivši napadač Sibira Aleksandr Nikulin te Sariarke (VHL) Denis Ignašin. Pojačanja nisu došla samo iz KHL-a; Amerikanac Matt Anderson doveden je iz AHL-a na poziciju centra. Još je puno posla pred skautima Spartaka budući da je još velik dio momčadi za sljedeću sezonu nepotpunjen. Naročito će biti zanimljivo vidjeti koga će od stranaca dovesti ili zadržati budući da imaju još tri slobodna mjesta u sastavu.

Tradicionalno mirni Avangard na početku prijelaznog roka ove sezone je bio još mirniji nego inače. Razlog za to su postojeći ugovori sa većim dijelom momčadi iz prošle sezone. Promjena je tako izvršena u kadrovskom dijelu pa je na mjestu generalnog menadžera Jurij Karamnov zamijenio Edvarda Zankoveca kojeg u Omsku neće pamtiti po dobrome. Najveće pitanje predsezone bilo je hoće li vratar Karri Ramo potpisati novi ugovor ili će otići u NHL gdje prava na njega drže Calgary Flamesi. Odgovor je indirektno dan kada je, na iznenađenje mnogih, potpisan finski vratar Teemu Lassila. Vratar prosječne kvalitete svakako nije ono čemu su se navijači nadali nakon odlaska Rama. Nezadovoljan u klubu je i Anton Kurjanov, igrač s najdužim stažom u klubu - tu je već 14 godina. Navodno bi mogao biti zamijenjen za Jegora Dugina iz Traktora.

Veliko je pitanje što će biti s reprezentativnim braničem Antonom Belovim koji je izrazio želju za odlaskom u NHL. Klub bi ga radije vidio tamo nego u nekom drugom klubu u KHL-u, a najsretniji bi bili kada bi potpisao novi ugovor s njima. O svemu će se odlučiti poslije svjetskog prvenstva. Braniči Anssi Salmela i Oleg Piganovič dobili su slobodne ruke u traženju kluba; obojica su završili u Donbasu. Novi ugovori nisu ponuđeni ni dvojcu Volkov/Nesterov koji je završio u Spartaku dok je kasnosezonsko pojačanje iz prošle godine Aleksandr Bumagin završio u Severstalu. U klubu više ne računaju ni na veterane Andreja Taratuhina i Sergeja Guseva. Istovremeno je potpisan novi dvogodišni ugovor s Andrejom Ivanovim. Rupe u obrani popunjene su potpisom dvojice kvalitetnih braniča iz rivalskih klubova; iz Ak Barsa je doveden Denis Kuljaš (inače ponikao u Avangardu), a iz Salavat Julajeva njihov dugogodišnji igrač Čeh Miroslav Blatak.

Na taj način je ostalo je još jedno mjesto za stranca, a kako je gotovo sigurno kako to neće biti Matti Kuparinen koji je bez ugovora krenula su nagađanja tko bi to mogao biti. Klub je već istakao četiri kandidata; Čeha Tomaša Hertla (Sparta), Finca Tomija Sallinena (Espoo) te Šveđane Simona Hjalmarssona (Linkoping) i Johana Franssona (Lulea). I dok je kod Hertla najveći problem što bi mogao put NHL-a kod ostale trojice problem bi mogla predstavljati odšteta budući da svi imaju važeće ugovore sa svojim klubovima. Najmanje vjerojatna opcija je Fransson budući da je branič, a tu Avangardu ne fali igrača. Kako će cijela priča završiti znat će se jako brzo.


Iako se na prvi pogled čini kako je Traktor veliki gubitnik dosadašnjeg prijelaznog roka sportski direktor kluba Vladimir Krečin ima sasvim drugačije mišljenje. Podsjećamo, klub je moskovskom Dinamu prodao prava na mladu zvijezdu Valerija Ničuškina, a za isti klub je potpisao i mladi Maksim Karpov budući da se nije uspio dogovoriti s Traktorom o novom ugovoru. Upravo je Dinamo porazio Traktor u netom završenom finalu Gagarinova kupa pa je s tim višem odlazak dvaju mladih igrača baš tamo shvaćen kao svojevrsna tragedija. Otišle su i još dvije bitne karike; iskusni američki branič Deron Quint i napadač Maksim Jakucenja.

Krečin naglašava kako je u slučaju Ničuškina klub želio zaraditi na svom igraču budući da su procijenili da će za sezonu ili dvije sigurno otići u NHL i to bez ikakve novčane kompenzacije za klub - upravo ono što im se dogodilo s mladim braničem Nikitom Nesterovim koji će na jesen zaigrati u Tampi. U slučaju Karpova, Quinta i Jakucenje klub je želio da potpišu nove ugovore, ali sva trojica su tražila previše. Iako je Traktor bogat klub nisu bili spremni pod bilo koju cijenu zadržati željene igrače. Bilo je i onih koje nisu htjeli zadržati poput Vjačeslava Belova, Vladimira Antipova i Genadija Razina.

Nije sve bilo loše u prijelaznom roku, klub je obnovio ugovore s većinom igrača kojima je istjecao. Michael Garnett, Stanislav Čistov, Petri Kontiola, Konstantin Klimontjov, Dmitrij Sajustov i Maksim Gorečišnikov potpisali su na dvije, a Konstantin Panov i Jevgenij Katičev na tri godine. Jan Buliš potpisao je na jednu godinu. Novi igrači zasad su dovedeni samo u obranu; Aleksej Bondarev iz magnitogorskog Metalurga te Maksim Kondratjev i Aleksandr Guskov iz CSKA.

Kada se malo bolje pogleda lista pridošlih igrača i onih koji ostau postaje jasno kako Krečin zapravo ima pravo kada govori kako klub neće biti ništa slabiji nego lani. Posebno će to biti slučaj ako iz Finske dovedu Juhamattija Aaltonena. On je navodno obećao da će potpisati za Traktor ukoliko ne uspije pronaći angažman u NHL-u. Cilj je u sljedećoj sezoni i pružiti priliku nekim mladim igračima iz najproduktivnije hokejaške škole u zemlji. Cijelu priču će voditi prvi čovjek Traktora, trener Valerij Belousov, a kad je tome tako onda stvari praktički ne mogu završiti loše.


Torpedo je jedna od rijetkih momčadi čiji najveći trenutni problem nije vezan uz prijelazni rok. Naime, ulaskom u ligu Medveščaka i kluba iz Vladivostoka postalo je jasno kako će jedna momčad iz zapadne konferencije morati prijeći u istočnu. Prema geografskom položaju to bi morao biti Torpedo što je potpredsjednik hokejaških operacija u KHL-u Vladimir Šalajev i izjavio. Međutim, predsjednik kluba Oleg Kondrašov izjavio je kako je ta odluka donesena bez njihova znanja te da je za nju saznao preko medija. Oštro se protivi odlasku na istok što je i očekivano budući da im se time značajno povećavaju troškovi putovanja. Ipak, ti argumenti ne stoje budući da bi isti mogla izjaviti bilo koja momčad sa zapada, a činjenica je kako zbog svog položaja selidbu najviše "zaslužuje" upravo Torpedo. Nema sumnje da će tako i biti, pogotovo zato što je KHL očito već donio svoju odluku.

Što se prijelaznog roka tiče sve je počelo postavljanjem na mjesto trenera Latvijca Peterisa Skudre. Odmah je odlučeno kako se neće obnavljati ugovori sa sedmoricom igrača; Mihailom Tjuljapkinom, Andrejem Maslakovim, Vladimirom Gorbunovim, Ruslanom Zajnulinom, Jonasom Anderssononm, Artjomom Černovim  i Denisom Arhipovim. Iako su htjeli nisu uspjeli obnoviti ugovor s jednim od najboljih iz prošle sezone, Šveđaninom Martinom Thornbergom koji je potpisao za Lev. Finski branič Juuso Hietanen je pak pristao na novi ugovor potpisavši na dvije godine. Tada je krenuo "lov" na slobodne igrače, a potpisani su uglavnom oni iskusni. Tako je na gol doveden Georgij Gelašvili, nekad reprezentativni vratar, a u obranu Sergej Bernacki i Vadim Homicki.

U napad je doveden kazački reprezentativac Vadim Krasnoslobodcev, igrač koji bi trebao biti među vođama Torpeda sljedeće sezone. Najveći gubitak u odnosu na prošlu sezonu jest odlazak tri najvažnija napadača. Varnakov je još krajem prošle sezone transferiran u SKA za dva izbora drafta, Thornberg je odbio novi ugovor, a Dmitrij Makarov, prvi strijelac prošle sezone, transferiran je u Salavat Julajev za napadački dvojac Sergej Sentjurin/Denis Paršin. Vrijeme će pokazati je li Torpedo pametno trgovao, ali na prvi pogled - nije. Zamjenu za igrača Makarovljevog kalibra teško će naći. Još je mnogo posla pred menadžmentom kluba, jako je malo igrača s vrijedećim ugovorima i trebat će još puno posla prije nego što se iskristalizira sastav momčadi za sljedeću sezonu.


Jedna od najtužnijih priča KHL-a jest ona Metalurga iz Novkuznjecka. Klub je to s najlošijim rezultatima otkad je KHL-a, vječito prikovan za dno ljestvice. Razlog za to je vrlo slaba organizacija kluba; najmanji budžet u ligi, orijentacija na igrače iz omladinske škole, jeftina pojačanja itd. Ništa ne naslućuje da bi ove sezone nešto moglo biti drugačije, dapače. Ako pogledamo deset najboljih strijelaca iz prošle sezone vidjet ćemo kako njih sedam više nije u klubu, dvojica su bez ugovora, a tek jedan s važećim ugovorom koji će sigurno biti član kluba i naredne sezone. Aleksandr Bumagin, Brent Sopel, Dmitrij Kagarlicki i Randy Robitaille otišli su još krajem prošle sezone, a već na početku prijelaznog roka popratili su ih Aleksandr Mereskin (Salavat), Anton Lazarev (Avtomobilist) te Dmitrij Černih i Dmitrij Megalinski (Spartak).

Potonjoj dvojici ponuđen je novi ugovor kojeg su obojica odbili, najvjerojatnije jer je Spartak ponudio više. Nove ugovore potpisali su tek Mihail Kuklev i Konstantin Turukin, obojica na dvije godine. Za Mereskina su iz Salavata dobili dvojicu mladih napadača, Artjoma Garejeva i Sergeja Jemelina. Od pojačanja tu su jedino Semjon Valujski, bivši član Torpeda, te Sergej Čistjakov kojeg su iz Avtomobilista dobili u transferu za Ilju Arkalova. Tek je posljednjih dana stigla jedna dobra vijest; potpisan je finski vratar Niko Hovinen, prošle sezone član Oklahome (AHL). Time je postao trenutno jedini stranac u momčadi, a ne bi bilo čudno da tako i ostane budući da klub za njih novca nema.

Novi trener Aleksandr Kitov, prošle sezone trener juniorske momčadi, zavapio je kako je klub u slučaju s prelaskom Antona Lazareva u Avtomobilist legalno prevaren komentiravši kako su pravila lige po tom pitanju loša. Naime, Avtomobilist je Lazarevu koji je RFA ponudio financijske uvjete koje Metalurg zbog besparice nije mogao pratiti. Umjesto da dobiju novčanu kompenzaciju za gubitak igrača dobili su tek sitan novac budući da je Avtomobilist u ugovor stavio da će igrač dobivati bonuse poslije svake utakmice dok je sam ugovor vrlo malen. Jednostavnije rečeno, Metalurg je osim što je izgubio igrača kojeg je htio zadržati ostao i bez realne kompenzacije za njega budući da je Avtomobilist napravio ugovor koji im to omogućava. Zanimljivo, geenralni menadžer i trener kluba iz Jekaterinburga ove sezone su došli upravo iz Metalurga. Nema sumnje da će ovaj potez biti shvaćen kao izdaja. 

Navijači novokuznjeckog kluba doista se nemaju čemu dobrome nadati niti ove sezone. Sve što njihova odlična omladinska škola proizvede vrlo brzo moraju prodati. Svaki igrač koji se u Metalurgu afirmira neminovno odlazi u neki bogatiji klub. Pitanje je koliko će KHL trpiti egzistenciju Metalurga u KHL-u. Njihova dvorana sigurno je najlošija u ligi, klub je financijski nestabilan i bez sigurnog sponzorstva u budućnosti (lokalna metalurška industrija i sponzor Evraz u velikoj su krizi). Ukoliko nastave svoje životarenje u KHL-u nema sumnje da će čelništvo lige postaviti ultimatum; ili će se srediti ili idu van iz lige. Tu se postavlja pitanje kako bi na to reagirala ruska hokejaška javnost. Naime, klub je "stvorio" igrače poput Sergeja Krivokrasova, Maksima Galanova, a od novijih Sergeja Bobrovskog i Dmitrija Orlova i njegova propast, a ispadanje iz KHL-a to jest, bila bi velika šteta za ruski hokej. Ruski sponzori istovremeno ulažu novac u strane klubove koji se priključuju KHL-u. Rusi se stoga s pravom pitaju koji je tu interes ruskog hokeja. Zar ne bi bilo bolje uložiti novac u ruske klubove poput Lade i Metalurga


Amur spada u klubove koji se rijetko kad razbacuje novcem iako ga zapravo imaju i više nego dovoljno za takvo nešto. Još u prošlom tekstu je spomenuto kako će trenerski dvojac Fjodor Polihin/Aleksandr Blinov nastaviti voditi klub i iduće sezone te kako je iz moskovskog Dinama vraćen Jakub Petružalek tzv. franchise player, kako bi rekli u SAD-u. Nove ugovore potpisali su vratar Aleksej Berestnjev, braniči Aleksandr i Vladimir Loginov te napadači Aleksandr Junkov i Tomofej Šiškanov; svi na jednu godinu. Hrvatskoj hokejaškoj javnosti posebno je zanimljivo Amurovo dovođenje Jana Muršaka budući da je isti spominjan kao možebitno pojačanje Medveščaka. Potpisao je na dvije godine i time postao prvi Slovenac u KHL-u. Jedna zanimljivost; Slovenija će tako postati 17. država koja je dala bar jednog KHL-ovca.

Drugo internacionalno pojačanje je Finac Mika Jarvinen iz HPK-a koji bi trebao biti prvi vratar u sljedećoj sezoni. Budući da je Perttu Lindgren dobio otkaz Amur ima još tri slobodna mjesta za strance. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ijedno od njih zauzeti dva Finca iz prošle sezone kojima je istekao ugovor: Janne Lahti i Topi Jaakola. Spomenimo i kako je najnovije pojačanje branič Denis Ježov, igrač prosječne kvalitete za KHL. Dvije najvažnije stvari za Amur trenutno su potpisivanje tri stranca i sređivanje ugovora s igračima koji su bez njega, a takvih je jako puno. Sve to čeka menadžment kluba u sljedećih nekoliko mjeseci.


Vjerojatni Medveščakov divizijski protivnik Donbas marljivo se priprema za sljedeću sezonu. Prva stvar koju su napravili u prijelaznom roku jest postavljanje Andreja Nazarova na mjesto trenera. Budući da nisu ruska momčad za Donbas ne vrijedi pravilo o broju stranaca pa su stoga prošle sezone činili gotovo cijelu momčad. U klubu su napravili poslije završetka sezone napravili listu onih koje žele zadržati u klubu. Shodno tome, potpisali su nove ugovore s Rusom Dmitrijem Kagarlickijem, Kanađaninom Randyjem Robitalilleom, Fincem Petterijem Wirtanenom te američkim vratarom Chrisom Holtom. Važeće ugovore imaju Vaclv Nedorost, Oskars Bartulis, Fredrik Pettersson i Serhij Varlamov, a budući da su zadovoljili u prvoj sezoni ostat će u klubu i u sljedećoj.

Novi igrači u klubu potpisani su kao slobodni igrači; Genadij Razin i Maksim Jakucenja (Traktor) te braniči Anssi Salmela i Oleg Piganovič (Avangard). Bivši napadač minskog Dinama Teemu Laine zasad je jedini pristigli napadač. Koga navijači u Donjecku više neće gledati u dresu Donbasa? Dva mlada igrača Dmitrij Tarasov i Sergej Tereščenko vratili su se u svoj matični Metalurg iz Magnitogorska, finski napadač Jani Tuppurainen vratio se u Finsku dok je branič Sergej Peretjagin prešao u Lokomotiv. Još je mnogo upitnika nad sastavom Donbasa za sljedeću sezonu, a zanimljivo je kako većina igrača iz prošle sezone ima važeće ugovore i za ovu. Ipak, to im ništa ne znači budući da im klub svakog trenutka može pokazati izlazna vrata kluba. Oni to još ne čine, ali niti ne potvrđuju ostanak određenih igrača.

Donbas također pokušava dovesti i Ruslana Fedotenka, NHL-ovca i Ukrajinca koji je u klubu boravio za vrijeme NHL lockouta. Iako su neki mediji izvjestili kako je njegov dolazak gotova stvar službenog očitovanja još uvijek nema. Donbas ima za cilj nacionalizirati svoju momčad, ali oni za razliku od minskog i riškog Dinama te Barisa imaju nesreću da nema puno ukrajinskih igrača dovoljno kvalitetnih za KHL. Kako bi ih jednog dana bilo klub je angažirao većinu najboljih mladih ukrajinskih hokejaša. Neki su još i lani dobili priliku u KHL-u dok ih je većina ipak nastupala u drugoj momčadi koja nastupa u PHL-u, ukrajinskoj nacionalnoj ligi. Tako bi kroz koju sezonu mogli vidjeti sve više i više Ukrajinaca u sastavu Donbasa.



Osim najave prelaska Torpeda u istočnu konferenciju liga je imala još jedno važno priopćenja glede još uvijek neimenovanog kluba iz Vladivostoka. Budući da je riječ o potpuno novom klubu igrački sastav popunit će se tzv. ekspanzijskim draftom koji je nekoć bio primjenjivan i u NHL-u. U tom draftu sudjelovat će samo ruski klubovi od kojih će svaki morati dati listu od pet igrača 1992. godište ili starijih koji imaju važeći ugovor s tim klubom. Između tih igrača čelnici novog kluba birat će one koji će se priključiti njihovoj momčadi. Iz svake momčadi morat će izabrati jednoga. Za ostatak momčadi morat će se pobrinuti sami, a zanimljivo je primijetiti kako je kazačka Sariarka, član VHL-a, ostala bez većine svog prošlosezonskog sastava kojeg su činili uglavnom bivši KHl-ovci. Sigurno je da će neki od njih pokušati kroz klub iz Vladivostoka izboriti svoj povratak na veliku scenu KHL-a.





Nema komentara:

Objavi komentar