Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 2. svibnja 2013.

Nije Dinamo jedini

Moskovski Dinamo ove sezone osvojio je svoj drugi KHL naslov ponovivši tako uspjeh iz prošle sezone. Međutim, isto je pošlo za rukom i dvama klubovima u druge dvije lige pod okriljem KHL-a. Toros iz Neftekamska obranio je naslov pobjednika VHL-a dok su Omski Jastrebi isto napravili u  MHL-u.



VHL (Višaja hokejnaja liga) drugi je razred ruskog hokeja koji je ustanovljen prije tri godine s ciljem da služi KHL-u na način na koji AHL služi NHL-u. Liga je ove sezone brojila 27 klubova, a 20 njih je bilo filijala nekom KHL klubu. I VHL je internacionalnog karaktera, ove sezone u njemu su nastupile dvije kazačke (Torpedo iz Oskemena, Sariarka iz Karagande) te jedna bjeloruska momčad (Junost iz Minska).

Nakon regularne sezone u kojoj su momčadi odigrale po 52 utakmice upravo je Sariarka osvojila prvo mjesto sa 115 bodova. Slijedili su Rubin iz Tjumena sa 112 te kasniji prvak Toros iz Neftekamska sa 95 bodova. Šesnaest momčadi ušlo je u doigravanje, a sve serije osim onih u osmini finala igrane su na četiri pobjede. Sariarka je na putu do finala svladala Dizel iz Penze (3-0), Molot-Prikamje iz Perma (4-2) te Ariadu-Akpars iz Volžska (4-1). S druge strane Toros je najprije bio bolji od druge kazačke momčadi Torpeda iz Oskemena (3-0), a uslijedilo je slavlje protiv bivšeg, a možda i budućeg člana KHL-a Lade iz Toljatija (4-1). U polufinalu su s lakih 4-0 porazili Buran iz Voroneža.

U prve dvije utakmice u Karagandi oba sastava ostvarila su po pobjedu, a posbeno je bila uvjerljiva ona Torosa od 7-1 u drugoj utakmici. Taj mini break nisu uspjeli sačuvati te i na svom ledu gube i dobivaju po jednu utakmicu. Da prednost domaćeg leda u ovoj seriji ne znači ništa pokazale su iduće dvije utakmice u kojima je Toros najprije slavio u Karagandi, a onda i Sariarka u Neftekamsku. Odlučujuća sedma utakmica igrala se u Kazahstanu pred 5.400 gledatelja. Dva gola u prvoj trećini trasirala su put Torosu do pobjede koju su potvrdili golom 9 minuta prije kraja. Time je Toros, inače filijala Salavat Julajeva iz Ufe, osvojio drugi uzastopni VHL naslov kojeg nosi u svoj grad u Baškiriju, inače okolica Ufe.

Najbolji igrač pobjedničke ekipe bio je Jurij Kokšarov sa 14 postignutih bodova, a pratili su ga i Sergej Sentjurin i Artjom Garejev, sve igrači s KHL iskustvom. U Sariarki su se osobito istaknuli vratar Denis Franskevič te napadači Dmitrij Cibin te Semjon Kokujov. Iako nominalno kazačka momčad, pogled na sastav Sariarke govori kako je daleko najviše Rusa s tek pokojim Kazahom i strancem. Toros je puno homogeniji budući da momčad čine samo Rusi, kao i u velikoj većini VHL klubova.




MHL (Molodežnaja hokejnaja liga) osonovana je prije 4 godine te je bila osmišljena kao razvojna liga za KHL klubove, ali i juniorska liga za sve ruske klubove. Od prve sezone pa do danas narasla je sa 22 na 33 kluba. Osim 27 ruskih klubova tu su i dva bjeloruska te po jedan kazački, češki, mađarski i latvijski. Svaki KHL klub ima svoju MHL momčad uz izuzetak tri najnovija člana (Donbas, Slovan, Lev). Čak i neki VHL klubovi imaju svoje juniorske momčadi u MHL-u.

Liga je podijeljena na istočnu i zapadnu konferenciju, a u dugoj sezoni sve momčadi su odigrale po 64 momčadi. Na zapadu su najuspješniji bili Atlanti iz Mitiščija sa 135 bodova dok je MHK Spartak iz Moskve bio drugi sa 124 boda. Na istoku su super-uvjerljivi bilo Omski Jastrebi sa 151 bodom, čak 23 više od drugoplasiranih Staljnih Lisa iz Magnitogorska. U doigravanju zapada se kao najbolja momčad pokazao MHK Spartak koji je porazio češku Energiu iz Karlovih Vary (3-2), SKA-1946 iz Petrograda (3-0) te onda i u međukonferencijskom polufinalu Mamute iz Hanti Mansijska sa 3-2. Omski Jastrebi su se do finala praktički prošetali; Kuznjecke Medvede iz Novokuznjecka i Tolpar iz Ufe porazili su s 3-0 dok je MVD iz Bališihe unatoč jakom otporu poražen s 3-2.

U finalu smo vidjeli sve domaće pobjede. Najprije su Jastrebi u Omsku poveli 2-0 da bi Spartakovci u tri uzastopna domaća susreta potpuno preokrenuli seriju i došli na korak do naslova. Na njihovu žalost Jastrebi su se na domaćem ledu i pred prepunom Arenom Omsk pokazali nepobjedivi te su s dvije pobjede došli do naslova. Sedma utakmica odlučena je u produžetku kada je ponajbolji domaći igrač Kiril Raskazov pogodio nakon solo prodora za 3-2 i drugi uzastopni Kup Harlamova za momčad iz Omska. To je naime ime trofeja kojeg dobija pobjednik MHL-a, a posvećen je legendarnom sovjetskom igraču Valeriju Harlamovu po kojem ime nosi i jedna divizija u KHL-u.

Spomenuti Raskazov je skupa sa Jevgenijem Mozerom bio najbolji pojedinac Jastreba dok su Spartak predvodili Artjom Voronin i Aleksandr Denežkin. Važno je spomenuti i činjenicu da su obje momčadi bile oslabljene u finalu budući da su im pojedini igrači nastupali za U18 reprezentaciju na svjetskom prvenstvu u Sočiju. Dobar nastup oba sastava dobra je vijest za njihovu "veliku braću" iz KHL-a, Avangard i Spartak. Naročito to vrijedi za Spartak koji ima velikih problema posljednjih godina te će im talentirani igrači iz omladinske škole dobro doći u vrijeme besparice u kojoj se nalaze. U Avangardu su već najavili nastavak dosadašnje politike u kojoj daju priliku mladim igračima, a s obzirom koliko talenta ima u Omskim Jastrebima treneri će imati slatke brige oko toga koga uvrstiti u prvu momčad..


Nema komentara:

Objavi komentar