Ukupno prikaza stranice

petak, 18. svibnja 2012.

Četvrtfinalni dan

Četvrtfinalni dan donio je četiri susreta u kojima smo saznali četiri putnika u polufinale. Tri od četiri momčadi nisu uspjele po drugi put pobjediti svoje protivnike. To je jedino pošlo za rukom Rusiji protiv Norveške. Dva su susreta odlučena u posljednjoj minuti; Milan Michalek bio je koban za Švedsku, a Jesse Joensuu za SAD. Najveće izenađenje priredila je Slovačka slavljem nad pobjednikom skupine A Kanadom. Poznati su i polufinalni parovi; Češka će se za finale boriti sa Slovačkom dok će Rusija svoj pobjednički niz pokušati nastaviti protiv domaćina Finske.



Četvrtfinale

KANADA (A1) - SLOVAČKA (A4)  3:4 (1:2, 2:0, 0:2). 

06' 0-1 Kopecky (Radivojevič, Handzuš)
10' 0-2 Šatan (Hudaček, Surovy)
17' 1-2 Kane (Getzlaf)
27' 2-2 Skinner (Eberle, Sharp) PP
38' 3-2 Burrows (Russell, Ladd)
54' 3-3 Bartovič (Tatar)
58' 3-4 Handzuš (Sekera)

Isključenja: 3x2, 1x25 (Getzlaf) - 3x2, Udarci na gol: 36-28
Vratari: Cam Ward 24/85,7% - Jan Laco 33/91,7% 

U prvom četvrtfinalnom dvoboju dana igranom u Helsinkiju vidjeli smo sjajnu utakmicu punu preokreta u kojoj Slovaci slave veliku pobjedu nad favoriziranom Kanadom. Uspavani početak Kanade Slovaci su maksimalno iskoristili. Prvo je Tomaš Kopecky skrenuo u gol udarac Branka Radivojeviča u 6. minuti. U 10. je več bilo 2-0, iskusni Miroslav Šatan pogodio je nakon što su pak izoborili Libor Hudaček i Tomaš Surovy. Kanađani su počeli igrati bolje u napadu ali su i dalje ostavljali puno prostora Slovacima za protunapade. Rezultat su uspjeli smanjiti u 17. minuti kada u gužvi pred Lacom Ivan Baranka nes(p)retno šalje pak u vlastitu mrežu. 

U drugoj trećini na led izlazi preobražena Kanada koja kreće u opći pritisak na slovački gol koji do kraja trećine rezultira i preokretom. U 27. minuti u gužvi ispred gola najbolje reagira Jeff Skinner, gol je postignut s igračem više. I treći gol Kanađani postižu iz neposredne blizine, u 38. minuti strijelac je Alexandre Burrows. Prije toga slovački vratar se istakao sa nekoliko sjajnih intervencija, a Kanada je pogodila i vratnicu. U trećoj trećini igra se malo primirila, Slovaci su pokušavali stvoriti pritisak na kanadski gol ali bez uspjeha. Kanada je i dalje napadala što ih je donekle i koštalo prednosti. Tomaš Tatar stvorio je odličnu priliku Milanu Bartoviču čiji prvi udaraca Ward brani, ali protiv ponovljenog pokušaja nije mogao ništa. 

Nedugo zatim Slovačka je mogla i povesti, ali je udarac Šatana zaustavila prečka. Događaj koji je odlučio pobjednika dogodio se u 57. minuti; kapetan Ryan Getzlaf koljenom je ušao u Juraja Mikuša te tako zaradio kaznu igre. Petominutnog igrača više Slovačka je iskoristila nakon manje od deset sekundi. Udarac Andreja Sekere s plave linije u gol skreće Michal Handzuš za veliko slovačko slavlje i kraj turnira za pobjednika skupine A i jednog od glavnih favorita za naslov. Kanada nije igrala na potrebnoj razini, Slovačka je bila borbena te je iskoristila kanadsku opuštenost na početku i na kraju utakmice. Ovo je još jedno u nizu razočaranja za kanadsku vrstu na svjetskim prvenstvima dok su Slovaci poslije lanjske katastrofe na domaćem ledu ostvarili veliki uspjeh plasmanom u polufinale gdje ih čeka Češka.


RUSIJA (B1) - NORVEŠKA (B4)  5:2 (2:1, 0:1, 3:0).

08' 1-0 Ovečkin (Sjomin)
12' 1-1 Skroder (Hansen, Thoresen)
15' 2-1 Popov (Jemelin, Rjasenski)
21' 2-2 Thoresen (Ask, Holos) PP
41' 3-2 Jemelin (Dacjuk, Sjomin)
51' 4-2 Žerdev (Birjukov, Tereščenko)
55' 5-2 Nikulin (Malkin)


Isključenja: 1x2 - 4x2, Udarci na gol: 45-21
Vratari: Semjon Varlamov 19/90,5% - Lars Haugen 40/88,9%


Rusija je prema očekivanjima imala težak posao protiv Norveške ali je ipak odigrala vrlo dobro te ostvarila plasman u polufinale. Bolje su otvorili susret, imali nekoliko prilika koje je zaustavio Lars Haugen. Poveli su u 8. minuti kada je Ovečkin iza gola uputio pak u sredinu, a on od Haugenove noge odbio u gol. Prvu izglednu situaciju Norveška stvara u 12. minuti te odmah prelazi u vodstvo. Zabio je Per-Age Skroder nakon što mu se pak odbijen od ograde odbio točno pred noge te je lako pogodio praznu mrežu. U 15. minuti Rusija vraća vodstvo kada sam pred Haugena izlazi Aleksandr Popov te ga lako vara za 2-1. Norveška je do drugog izjednačenja došla početkom druge trećine s igračem više. Strijelac je bio najefikasniji igrač turnira Patrick Thoresen nakon što je lijepo skrenuo udarac Mortena Aska

To je bio tek jedan od ukupno četiri norveška udarca u drugoj trećini. Rusi su dominirali te propustili mnoštvo prilika među kojima su i dvije vratnice. Ipak, Norveška nije izdržala i treću trećinu. Već u prvoj minuti nastavka Aleksej Jemelin pogađa preciznim udarcem s plave linije. Sličan gol zabijaju i u 51. minuti, ovaj put je udarac Birjukova skrenuo Žerdev, dovoljno da prevari Haugena i završi u mreži. Norveška je i dalje pokušavala igrati svoju igru, ali Rusi su jednostavno bili bolji te su lako ugrožavali njihov gol. Oni su pak teško dolazili u prilike, a otegotna okolnost je bila i ta što su Rusi tokom utakmice napravili samo jedno isključenje. 

Posao je dovršio kapetan Ilja Nikulin udarcem između dva bulija u situaciji s igračem više. Rusija je po prvi put u sastavu imala Ovečkina i Sjomina koji su se dobro uklopili u postojeću momčad. Rusi mogu biti zadovoljni svojom igrom, cijelo su vrijeme imali kontrolu nad utakmicom te su ostali smireni čak i onda kad ih nije išlo. Norvežani su se od početka postavili pametno te su iskoristili svoje prilike što ih je držalo u igri. Međutim, presudila je ruska kvaliteta zbog koje i jesu glavni favoriti natjecanja. Norveška može biti ponosna na svoj uspijeh na ovom turniru, nisu odigrali nijedan loš susret te su se isprofilirali među top 8 svjetskih reprezentacija.



SAD (A2) - FINSKA (A3)  2:3 (0:0, 1:1, 1:2).


34' 0-1 Joensuu (Pihlstom, Kukkonen)
34' 1-1 Palmieri (Petry, Crabb)
42' 2-1 Ryan (Faulk, Smith)
54' 2-2 Koivu (Jokinen, Filppula)
60' 2-3 Joensuu (Kontiola)


Isključenja: 1x2 - / , Udarci na gol: 26-31
Vratari: Jimmy Howard 28/90,3% - Petri Vehanen 24/92,3%


Finska nije dopustila da dva puta na domaćem ledu izgubi od SAD-a; preokretom u posljednjoj trećini došli du pobjede koja ih vodi u polufinale. U prvoj trećini nije bilo pogodaka, Amerikanci su bili dosta agresivni te su stvorili neke prilike koje je Petri Vehanen obranio. Finci su počeli igrati bolje što je trećina odmicala te su pred kraj imali i najbolje prilike. Drugu trećinu je puno bolje otvorila Finska; bili su agresivniji te su lako ulazili u napadačku trećinu. Stvarali su prilike, ali ih nisu realizirali sve do 33. minute kada udarcem s desne strane u suprotni kut gol postiže Jesse Joensuu. Američki odgovor nije trebalo dugo čekati. Već u istoj minuti Kyle Palmieri šalje pak u prazan gol nakon što ga je idealno uposlio Jeff Petry.

Do kraja trećine Finci su nastavili s dobrom igrom, ali rezultat se nije mijenjao. Na samom početku druge trećine SAD prelazi u vodstvo. Justin Faulk uputio je relativno neopasan udarac s plave linije kojeg Vehanen odbija točno na palicu Bobbyja Ryana koji pak šalje iza njegovih leđa. Finska je nastavila prijetiti uglavnom preko linije Filppula-Koivu-Jokinen koja je postepeno pogurala cijelu momčad da krene u opsadu američkog gola. Napori su urodili plodom u 54. minuti kada Jokinen gura pak ispred gola odakle se on odbija od klizaljke Mikke Koivua u gol. Pregledavanjem snimke ustanovljeno je da se pak odbio od klizaljke te da ga Koivu nije udario. Finska je nastavila s pritiskom do samog kraja što im se isplatilo te devet sekundi prije kraja dolaze do trećeg gola i pobjede. Petri Kontiola uposlio je nečuvanog Joensuua ispred Howardova gola te je ovaj pak lako pospremio u mrežu. 

Reprezentativci SAD-a bili su u šoku, imali su vodstvo do šest minuta prije kraja ali su na kraju ostali bez ičega. Finci su u svim segmentima igre odigrali mnogo bolje nego u utakmici u skupini što je bilo dovoljno za pobjedu. Posebne pohvale idu već spomenutoj liniji Filppula-Koivu-Jokinen koja je inicirala preokret. SAD unatoč vrlo dobroj igri tokom cijelog turnira idu kući. Razočaranje je tim više što su odlučujući gol primili tek 9 sekundi prije kraja. Bila je ovo momčad sastavljena uglavnom od mladih igrača koji su pokazali da američki hokej ima svijetlu budućnost te da bi u godinama koje dolaze napokon mogli ostvariti i neki veći uspjeh na svjetskom prvenstvu. Isto tako mnogi od njih su istakli i ozbiljnu kandidaturu za nastup na Olimpijadi 2014.


ŠVEDSKA (B2) - ČEŠKA (B3)  3:4 (1:2, 1:1, 1:1).



08' 1-0 Eriksson (Zetterberg, Franzen)
12' 1-1 Nedved (Nakladal, Nemec)
17' 1-2 Novotny (Michalek)
31' 1-3 Erat (Krejči) PP
40' 2-3 Zetterberg
41' 3-3 Ericsson (Eriksson, Landeskog)
60' 3-4 Michalek



Isključenja: 3x2 - /, Udarci na gol: 39-32
Vratari: Viktor Fasth 28/87,5% - Jakub Kovar 36/92,3%


Češka je iznenadila domaćina Švedsku te je golom u posljednjoj minuti izborila polufinale. Švedska nije uspjela po drugi put pobjediti momčad Aloisa Hadamczika te je tako turnir za njih gotov ranije nego što su očekivali. Obje su momčadi oprezno ušle u susret, ali je s vremenom Švedska postajala opasnija. Tako su u 8. minuti i poveli; Loui Eriksson iz blizine pogađa kroz noge vratara Kovara. Nedugo zatim molgi su i povisiti vodstvo, ali Kovar to nije dopustio. Gol je međutim pao, samo na drugoj strani. U 12. minuti Petr Nedved skreće u gol sjajno dodavanje Jakuba Nakladala s plave linije. Česi tu nisu stali te u 17. minui prelaze u vodstvo. Bilo je to uslijed katastroflane švedske igre u svojoj trećini, Michalek je asistirao Novotnyju koji ispred gola pogađa uz pomoć švedskog braniča koji je pak skrenuo u mrežu.

U drugoj trećini vidjeli smo sjajnu Češku koja je igrala sjajno prema naprijed. Šveđani su težili kompliciranju u napadu te je raspoložena češka obrana to lako rješavala. u 31. minuti Česi odlaze na 3-1. Bilo je to s igračem više; u gužvi ispred Fastha najspretniji je bio Martin Erat. Vodstvo nisu uspjeli sačuvati do kraja trećine, u posljednjoj minuti Henrik Zetterberg zabija iz solo akcije. Gol ide na dušu češke obrane koja mu je dopustila da lagano dokliže ispred Kovara. Šveđani tu nisu stali, već u prvoj minuti nastavka Jonathan Ericsson preciznim udarcem iz daljine pogađa za izjednačenje. Lagano prokockano vodstvo nije previše pogodilo Čehe koji su nastavili sa solidnom igrom. 

Probudili su se i Šveđani te su u nastavku trećine obje momčadi imale prilike za preuzimanje vodstva. Odluka je pala u posljednjoj minuti, točnije 29 sekundi prije kraja. Milan Michalek ukrao je pak Niklasu Kronwallu, sjurio se prema golu te poslao pak iznad Fasthova ramena za 4-3 i veliko češko slavlje. Pobjeda je zaslužena budući da su Česi iskoristili prilike koje su im Šveđani pružili, igrali su jednostavno i u obrani i u napadu. Šveđani su posebno u prvom dijelu susreta promašili mnoštvo prilika te su mogli lako prelomiti susret u svoju korist. Ovako ih je jedna greška u smiraj susreta stajala polufinala. Nova prilika za domaći uspjeh čeka ih već dogodine.

Nema komentara:

Objavi komentar