Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 3. rujna 2012.

KHL 12/13: Divizija Černjišev

Posljednja od četiri divizije koju ćemo predstaviti je divizija Černjišev. Njezinih šest članova smješteno je uglavnom u Sibiru i na krajnjem istoku zemlje. Lanjski finalist Gagarinova kupa Avangard iz Omska brani naslov pobjednika divizije, a glavna konkurencija će im biti prvak od prije dvije sezone - Salavat Julajev iz Ufe. Tu su još i hit lanjskog prvenstva Amur iz Habarovska, kazački Baris iz Astane, Sibir iz Novosibirska te Metalurg iz Novokuznjecka.



                                                                     AVANGARD OMSK

Osnovan: 1950.
Naslova: 1 (Rusija)
Lanjski plasman: 2. na istoku, finale Gagarinova kupa
Dvorana: Arena Omsk (kap. 10,318)
Trener: Petri Matikainen (Finska)

Avangard je prošlu sezonu zapeo na posljednjem koraku pred osvajanje naslova te je cijelo ljeto u klubu obilježila sumorna atmosfera zbog nes(p)retnog poraza u finalnoj seriji. U prijelaznom roku nisu bili jako aktivni budući da im je većina igrača bila pod važećim ugovorima. Svu su snagu koncentrirali na zadržavanje dvojcu kojem je istekao ugovor, ujedno i najvažnijim klupskim napadačima. Roman Červenka imao je želju nastaviti karijeru u NHL-u te je pojačao Calgary Flamese dok je Aleksandr Perežogin ipak odlučio ostati te je potpisao novi ugovor. Osim Červenke otišli su i napadači Jegor Averin te Aleksej Kaljužni u Lokomotiv te branič Sergej Gusev u Avtomobilist. U rubrici dolasci tek su tri imena. Najzvučnije od njih svakako je ono Slovaka Tomaša Zaborskog iz Assata koji je doveden kao zamjena za Červenku. Osim njega dovedeni su i napadač Andrej Taratuhin iz Salavata te branič Pavel Valentenko iz Connecticut Whalea. Okosnica momčadi ostala je ista kao i lani; izvrsni vratar Karri Ramo, braniči Martin Škuola i Anton Belov (povratnik nakon suspenzije zbog dopinga) te napadači Aleksandr Frolov, Aleskandr Popov i Aleksandr Kurjanov. Isti je trebao biti i trener Raimo Summanen, ali je usred priprema odlučio otići. Kontroverznog ali i uspješnog Finca zamijenio je sunarodnjak Petri Matikainen, lani glavni trener HIFK-a i pomoćni finske reprezentacije. Glavna nepoznanica pred novu sezonu upravo je način i stil na koji će Avangard pod Matikainenom igrati. Ukoliko nastavi tamo gdje je njegov prethodnik stao onda će Avangard i dalje biti momčad s čvrstom obranom kao temeljom i dobrom kemijom u napadu kao nadopunom. Pripremne utakmice daju naslutiti da će biti tao. Nepoznanica je i hoće li Tomaš Zaborsky biti dostojna zamjena za Červenku kao i mogu li Popov i Perežogin odigrati još jednu fenomenalnu sezonu. Mlada Avangardova momčad prošle sezone osvojila je juniorsku ligu MHL te je za očekivati i da će neki od njezinih članova dobiti priliku u prvoj momčadi. Avangard će i ovu sezonu biti među glavnim favoritima istoka, a time i cijele lige.




                                                                           BARIS ASTANA

Osnovan: 1999.
Naslova: 2 (Kazahstan)
Lanjski plasman: 6. na istoku, četvrtfinale istoka
Dvorana: Dvorec Sporta Kazahstan (kap. 4,079)
Trener: Vladimir Krikunov (Rusija)

Jedna od najstabilnijih momčadi istoka redovito je Baris iz Astane. Jedini kazački predstavnik u KHL-u uvijek je korak iza tradicionalno najjačih i najbogatijih klubova, ali uvijeksposoban da bilo kome od njih pomrsi račune. Nevoljeni su od čelnika KHL-a budući da nisu ispunili obećanje dato pri ulasku u ligu, a to je gradnja nove dvorane budući da je sadašnja premala i po mnogima najlošija u ligi. Baris u novu sezonu ulazi oslabljen odlascima nekih od najboljih igrača. Prvi je pošao kapetan i jedan od najboljih braniča lige Kevin Dallman i to na vrlo čudan način, zbog bloga njegove supruge koji se nije svidio kazačkoj vlasti budući da je omalovažavao njihovu zemlju i njihov način života. Otišao je i češki napadački trojac: Kamil Kreps, Lukaš Kašpar i Jiri Novotny kao i domaći napadači Konstantin Puškarjov i Jevgenij Rimarev. Otišao je i kanadski vratar Jeff Glass. Baris nije doveo igrače od kojih se očekuje da ih zamjene na pravi način; dovedena su dva Kazaka Viktor Aleksandrov iz Sibira te Dmitij Upper iz Atlanta te Rusi Mihail Grigorjev iz Salavata, Maksim piridonov iz Ak Barsa te Konstantin Rudenko iz Atlanta. Jedino strano pojačanje je vratar Teemu Lassila iz Metalurg Novokuznjecka. Od nekad brojne inozemne kolonije danas je u Barisu ostalo tek njih pet; braniči Jonas Junland i Andrew Hutchinson te napadači Dustin Boyd, Nigel Dawes i Brendan Bochenski. Osim njih u momčadi se nalaze i najbolji kazački hokejaši poput Romana Starčenka, Romana Savčenka, Vadima Krasnoslobodceva i Talgata Žajlauova. Trener u novoj sezoni bit će isti koji je završio prošlu, iskusni Rus Vladimir Krikunov. Od njega su najmanje očekuje da ponovi prošlogodišnji plasman u doigravanje te tamo pokuša po prvi put nekoga i izbaciti. Bit će teško, ali s obzirom na nepostojanje jake konkurencije na istoku ne i nemoguće.




                                                                     SIBIR NOVOSIBIRSK

Osnovan: 1962.
Naslova: /
Lanjski plasman: 11. na istoku
Dvorana: KSK Sibir (kap. 7,384)
Trener: Dmitrij Kvartalnov (Rusija)

Nakon katastrofalne prošle sezone u kojoj su zauzeli pretposljednje mjesto na istoku u Sibiru su se odlučili na brojne promjene. Najprije su se odlučili na orpuštanje igrača iz nominalno druge i treće linije čime su otvorili prostor za dovođenje toliko nužnih pojačanja i svježe krvi koja bi trebala razbuditi prošle sezone totalno uspavanu momčad. Tako su otišli Jurij Petrov, Aleksandr Černikov, Aleksandr Suglobov, Denis Bajev, Viktor Aleksandrov te oba vratara; Jurij Ključnikov i Bernd Bruckler. Od pojačanja dva najzvučnija došla kako bi unijela stabilnost u obranu; riječ je o Slovaku Kristianu Kudroču iz Assata te Latvijcu Artursu Kuldi iz Winnipega. Pojačanja za napad bila su više manje prosječna; iz raznih KHL klubova dovedeni su Maksim Mamin, Andrej Nikitenko, Aleksej Kopejkin i Mihail Fisenko dok je iz Elmire iz ECHL-a doveden mladi Maksim Gračev. Vratarsko pojačanje došlo je iz Barisa, Kanađanin Jeff Glass. Još odlaska Vladimira Tarasenka sredinom prošle sezone napad Sibira je vrlo slab i neefikasan te je očigledno kako se rupa nastala njegovim odlaskom nije ni blizu ispunila. Ne izgleda ni sa će ove sezone nešto biti drugačije, prvi napadači su Finci Jonas Enlund i Jori Lehtera koji su daleko od Tarasenkove razine dok je ostatak napadača čisti prosjek. Ni obrana ne izgleda previše dobro te je realno za očekivati da Sibir ponovi rezultat od prošle sezone. Čovjek na klupi koji je zadužen da se to ne dogodi je Dmitrij Kvartalnov, protekle tri sezone trener Severstala. Iza njega stoje rezultati, ali je veliko pitanje može li s ovakvom momčadi postići značajniji uspjeh što bi za Sibir predstavljao ulazak u doigravanje.




                                                                AMUR HABAROVSK

Osnovan: 1958.
Naslova: /
Lanjski plasman: 7. na istoku, četvrtfinale istoka
Dvorana: Platinum Arena (kap. 7,100)
Trener: Hannu Jortikka (Finska)

Prošla sezona bila je daleko najbolja Amurova otkad je KHL-a. Ne samo da su po prvi put doesgli doigravanje već su dugo vremena na početku prvenstva bili pravi hit lige održavavši se na samom vrhu istoka. Takav uspjeh ponajprije je zasluga finskog trenera Hannua Jortikke i izvrsno pogođenih pojačanja u prijelaznom roku. Tako je glavni zadatak uprave kluba ovog ljeta bio održati momčad na okupu. To nije bilo lako te je mnogo igrača, među njima i onih najboljih napustilo Habarovsk. Sjajni Petr Vrana pojačao je Lev, a Mikko Maenpaa CSKA. Aleksej Kopejkin pojačao je Sibir, Vitalij Šulakov Salavat, Igor Ignatuškin Atlant, Andrej Muhačjov Ak Bars te Sergej Plotnikov Lokomotiv. Od onih koje je klub uspio zadržati vrijedi istaknuti odlični vratarski tandem Jan Lašak i Aleksej Murigin te napadače Jakuba Petružaleka, Dmitrija Tarasova, Dmitrija Šitikova te Aleksandra Nikulina. Bogati vlasnici ohrabreni dobrom sezonom odlučili su uložiti nešto više novca od planiranog u novom prijelaznom roku. Trener Jortikka tako je doveo čak tri sunarodnjaka; branič Topi Jaakola došao je iz Lulee, a napadači Mika Pyorala i Juha-Peka Hytonen iz Frolunde odnosno JYP-a. Osim njih novi igrači Amura su i Maksim Beljajev iz Jugre, Aleksej Kosourov iz novokuznjeckog Metalurga, Aleksandr Junkov i Jegor Mihajlov iz Spartaka te Andrej Sidjakin iz Severstala. Momčad Amura sada izgleda možda čak i bolje nego lani te je logično za očekivati da lanjski plasman u najmanju ruku ponove i ove. Trener Jortikka imao je dovoljno vremena za uigravanje te će biti zanimljivo vidjeti može li ponoviti start kakav je imao prošle sezone kada je u prvih desetak utakmica Amur gazio sve pred sobom. Osim vratarskog dvojca najvažniji čovjek Amura je Čeh Jakub Petružalek koji bi ako ponovi formu iz prošle sezone trebao biti među vodećim napadačima lige. Mnogo se očekuje i od finskih pojačanja, naročito od standardnog reprezentativca Mike Pyorale. Sve u svemu, doigravanje Amuru ne bi trebalo promaknuti ni ove sezone.




                                                                  SALAVAT JULAJEV UFA

Osnovan: 1961.
Naslova: 2 (1 Rusija, 1 KHL)
Lanjski plasman: 5. na istoku, četvrtfinale istoka
Dvorana: Ufa Arena (kap. 7,950)
Trener: Vener Safin (Rusija)

Prošla sezona bila je jako loša za tadašnjeg branitelja naslova, Salavat Julajev iz Ufe. Ispadanje već u četvrtfinalu istoka nije stajalo glave trenera Venera Safina kojem je ovog ljeta produljen ugovor. Iste sreće nije bio velik broj igrača koji je morao napustiti Ufu, njih čak 14. Nisu to nimalo loši igrači, klub se jednostavno odlučio za promjene i svježu krv. Od poznatijih imena tu su Viktor Kozlov, Sčastlivi, Platonov, Ersberg, Koistinen, Nakladal i Kondratjev. S druge strane 11 je novih imena u sastavu za novu sezonu. Novi vratarski dvojac je Vadim Tarasov (Severstal) i Iiro Tarkki (Anaheim Ducks), na prvi pogled nimalo lošiji nego prošli. Nova imena u obrani su Ivan Baranka (Spartak), Kiril Kolcov (SKA), Andrej Zubarev (Atlant) i Vitalij Šulakov (Amur). Obranu će predvoditi stare snage: Vitalij Atjušov, Vitalij Proškin te Miroslav Blatjak. Napad je doživio najveće promjene u odnosu na prošlu sezonu; brojne odlaske nadomjestili su dolasci dvojca iz Metalurga: Denisa Hlistova i Tomaša Rolineka, Aleksandra Stepanova iz Severstala, Nikite Filatova iz CSKA te Alekseja Gluhova iz Atlanta. Od onih koji su ostali treba istaknuti dva Igora; Grigorenka i Mirnova, Anttija Pihlstroma, Olega Saprikina i Aleksandra Svitova. Veliki gubitak Salavat Julajeva u ovoj sezoni je konačni gubitak Aleksandra Radulova. Iako je još prošle sezone pošao u NHL Salavat je držao njegova prava u KHL-u. Međutim, ovog ljeta ta prava otkupio je bogati CSKA te je "ponos Baškortostana" ostao bez svoje glavne zvijezde. Bit će zanimljivo vidjeti kako će momčad izgledati bez njega te tko će nadomjestiti njegov nedostatak u napadu. Salavat je po imenima znatno slabiji nego prošlih sezona, ali je i dalje momčad velikog potencijala koja kandidira za vrh istoka. Ostaje za vidjeti hoće li Vener Safin uspjeti posložiti sve stvari na svoje mjesto i da li će se naći netko tko bi naslijedio Aleksandra Radulova, dosadašnju alfu i omegu momčadi.




                                                               METALURG NOVOKUZNJECK

0snovan: 1949.
Naslova: /
Lanjski plasman: 9. na istoku
Dvorana: Dvorec Sporta Kuznjeckih Metalurgov (kap. 7,533)
Trener: Anatolij Jemelin (Rusija)

Lošiji, siromašniji i manje poznati od dva Metalurga, onaj iz Novokuznjecka, za sobom ima najbolju sezonu otkad su članovi KHL-a. Ni ona im nije donijela prvi plasman u doigravanje, završili su na devetom mjestu. Bilo bi logično očekivati da će se poslije učinjenog koraka naprijed krenuti ka ostvarivanju još boljih rezultata. Međutim, u Metalurgu se ovog ljeta nisu previše potrudili da to i ostvare. Klub su tako napustila dva solidna finska igrača; vratar Teemu Lassila pojačao je Baris dok se branič Jyrki Valivaara vratio u finski JYP. Svlačionica je ostala siromašnija i za četiri napadača; otišli su Andrej Kuzmin u Spartak, Mihail Fisenko u Sibir, Aleksej Medvedev u Jugru te Maksim Kicin u Torpedo. Tradicionalno neefikasni Metalurg uspio je zadržati svoju najveću zvijezdu i najboljeg strijelca prošle sezone Kanađanina
Randyja Robitaillea. Od značajnijih igrača iz prošlosezonskog sastava u klubu su i dalje braniči Zahar Arzamascev, Mihail Kuklev i Dmitrij Megalinski kao i napadači Dmitrij Kagarlicki te Aleksandr Bumagin. Tek početkom rujna Metalurg je dobio nova imena u svlačionici. Na mjesto prvog vratara doveden je Jurij Ključnikov iz CSKA, a pojačanja za napad su anonimni dvojac iz VHL-a (Dmitrij Černih i Aleksej Jefiomov) te dugogodišnji član Neftehimika Aleksandr Islamov. Poprilično oskudan igrački kadar, kako brojem igrača tako i njihovom kvalitetom, bit će povremeno pojačan i najboljim juniorima iz MHL filijale. Naime, Novokuznjeck ima izvrsnu omladinsku školu koja redovito izbacuje kvalitetne igrače. Na žalost navijača, sam Metalurg nema financijsku ni organizacijsku pomoć da te igrače i zadrži pa su primorani sa strane dovoditi igrače upitne kvalitete. Na taj način klub je redovito na samom dnu istoka te će, ukoliko se u budućnosti ne dogode velike promjene, tu ostati na neodređeno vrijeme. Teški zadatak da s ovosezonskim Metalurgom napravi čudo ima trener Anatolij Jemelin kojem će ovo biti treća sezona za kormilom kuznjeckih medveda.

 

Nema komentara:

Objavi komentar