Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 16. rujna 2012.

KHL: Drugi tjedan

Drugog tjedna natjecanja u najjačoj europskoj ligi došlo je do prve podjele među momčadima te se sada može reći tko je natjecanje otvorio dobro, a tko loše. U jeku starta sezone svi jednim okom prate događanja s druge strane Atlantika gdje je sve izvjesniji lockout u najjačoj svjetskoj lizi NHL-u. Shodno tome, vodstvo KHL-a objavilo je pravila po kojima će momčadi smjeti potpisivati NHL igrače koji će u slučaju lockouta ostati bez kluba. Očekivano, neće doći do egzodusa igrača u KHL već će momčadi uz određene uvjete moći potpisati po tri igrača.Odmah nakon službene objave lockouta uslijedili su i prvi službeni prijelazi igrača u KHL klubove. O njima nešto kasnije, najprije pregled svega što se događalo kroz protekli tjedan.



Počinjemo na dalekom istoku gdje je Amur u još jednom rasprodanoj Platinum areni završio seriju domaćih utakmica pobjedom od 3-2 poslije kaznenih udaraca nad Torpedom. U dvoboju sjajnih vratara Lašaka i Bespalova pobjedu je odnio Slovak, a za to može zahvaliti suigraču Miki Pyorali, strijelcu odlučujućeg kaznenog udarca. Poslije toga momčad Hannua Jortikke otisnula se na turneju na zapad gdje su zabilježili dva čista poraza. Prvo im je u Mitiščiju Atlant uzvratio za dva poraza u Habarovsku na startu sezone slavivši sa 3-2 uz dva gola Nikolaja Lemtjugova iza kojeg je sjajan start u sezonu; pet utakmica i isto toliko bodova. Dva dana kasnije Amur je poražen i kod Spartaka sa 3-1 unatoč još jednom sjajnom Lašaku koji je imao 37 obrana. Izvrstan tjedan Atlant je počeo u Novosibirsku gdje je kod Sibira ostvario dvije pobjede u produžetku, nastavio protiv Amura te zaključio pobjedom od 2-1 u Jaroslavlu pokvarivši tako Lokomotivu domaću premijeru. Prije toga momčad Toma Rowea imala je odličnu turneju na istoku. U Novokuznjecku su nakon kaznenih udaraca svladali Metalurg sa 5-4 uz pobjednički gol Niklasa Hagmana. Uslijedila su dva poraza; najprije ih je u Nižnjem Novgorodu sa 6-3 svladao Torpedo, a zatim i Atlant.

Avangard se ovog tjedna vratio u svoj Omsk gdje su odigrali tri susreta te ostvarili dvije pobjede u produžecima i jedan poraz. Domaća premijera bila je protiv divizijskog suparnika Barisa; slavili su sa 4-3 ponajviše zahvaljujući Tomašu Zaborskom koji je bio strijelac dva pogotka, uključujući i pobjednički u produžecima. Protiv starog rivala Salavat Julajeva slavili su nakon kaznenih udaraca pogotkom Aleksandra Perežogina; bilo je 2-1. U trećem susretu pred domaćom publikom Avangard se susreo sa svojom crnom mačkom Neftehimikom koja se još jednom pokazala kao težak suparnik slavivši pobjedu od čak 6-2. Briljirao je vratar Maksim Sokolov sa 48 obrana kao i finski napadač Oskar Osala sa 2 gola i asistencijom. Bio je to šlag na torti sjajnog tjedna Neftehimika. Prije toga su golom Pjotra Hohrjakova u produžecima svladali Severstal sa 2-1, a zatim seriju gostovanja otvorili pobjedom od 3-2 kod Jugre. Posebno su se dobrim pokazala ovoljetna pojačanja Petr Koukal i Jegor Milovzorov sa po 6 bodova. Neftehimik je trenutno na prvom mjestu istoka sa 12 bodova.

 Petr Koukal (Neftehimik)












Nastavlja se katastrofalna situacija u ponosu Baškortostana. Ni nakon drugog tjedna momčad Venera Safina nije pronašla način za bijeg iz prosječnosti te su sa samo pet bodova na dnu istoka. Pa ipak ovog su tjedna došli do prve pobjede, u Ufi su sa 6-3 bili bolji od Dinamo Minska. Bio je to dan Nikite Filatova koji je postigao dva gola i asistenciju. Uslijedio je poraz u Omsku poslije kaznenih udaraca te poslije toga i čisti poraz u Kazahstanu kod Barisa. Bilo je 2-3, a poraz je tim bolnijim što je došao poslije Barisova preokreta u samoj završnici. Kazački sastav nije bio takvog uspijeha dva dan aprije kada im je domaću premijeru pokvario Ak Bars pobjedom od 3-1. Još na samom početku tjedna su doživjeli težak poraz u Sankt Peterburgu od 3-7 poslije čega je uslijedio već opisani poraz u Omsku.

Nije samo Neftehimik osvijetlio obraz Tatarstana na startu sezone; to su učinili i hokejaši Ak Barsa koji zasad drže treće mjesto istoka. Najprije su kod kuće svladali Vitjaz sa 2-1 poslije čega su pobjednički prošli Astanu i Baris sa 3-1. Da sve ne bude idealno pobrinuli su se u Hanti Mansijsku gdje su od Jugre poraženi sa 0-2. Zasad se sjajnim pojačanjem na golu pokazao Konstantin Barulin dok u napadu sa 5 bodova u 5 utakmica briljira Aleksej Tereščenko. Spomenuta poibjeda Jugri je donijela prve ovosezonke bodove. Prije toga su upisali tri čista poraza; ovog tjedna kod kuće od Neftehimika 2-3 i kod SKA-a sa čak 5-7. Od igrača se najviše istakao tradicionalno najbolji strijelac Jugre Vitalij Sitnikov sa 4 boda.

Nikita Filatov (Salavat Julajev)














Ovog je tjedna na zapadnu turneju krenuo Metalurg iz Novokuznjecka. Prije dalekog puta su upisali domaći poraz od Lokomotiva; bilo je 4-5 poslije kaznenih udaraca. Nakon toga su priredili iznenađenje svladavši moskovskog Spartaka na njegovom ledu s glatkin 3-0, dva gola postigao je mladi Anton Slepišev. Dva dana poslije odigrali su još jedan susret iznad očekivanja, ali su svejedno poraženi u Rigi sa 1-3. Metalurg se tako smjestio u sredinu istoka što je daleko iznad klupskih očekivanja u ovoj sezoni. Dinamo iz Rige je prije te pobjede u domaćoj premijeri poražen od Sibira sa 1-2. Istim rezultatom poraženi su i dva dana prije u Moskvi kod CSKA. U tom susretu dvije asistencije je upisao Aleksandr Radulov koji će se po svemu sudeći i ove sezone naći među najefikasnijim igračima lige. Ovog je tjedna upisao tri boda, ali njegova momčad se i dalje muči. Pobjedu od 2-1 u Čerepovecu ostvarili su u produžetku golom Igora Radulova dok su u Minsku poraženi od Dinama sa 1-3. Zasad momčad muči muku s realizacijom, ali je zato na golu sjajan Rastislav Stana.

SKA je imao dobar tjedan iako daleko od idealnog. Najprije su u pravoj golijadi kod kuće svladali Jugru sa 7-5 uz po 4 boda Thoresena i Martenssona.Uslijedio je put na istok gdje su u dva susreta ostvarili polovičan učinak. U Čeljabinsku su slavili sa 3-2 uz dva gola Gleba Klimenka, oba u prvoj trećini. U Magnitogorsku je upisan poraz od 3-4 unatoč dobroj igri. Dva gola za magnitku postigao je Sergej Mozjakin. Momčad Paula Mauricea ovog je tjedna početna dva poraza isprala dvama domaćim slavljima protiv renomiranih protivnika. Prije SKA-a Magnitogorsk je poražen napustio moskovski Dinamo. Bilo je 2-0 uz pogotke Mozjakina i Hodgmana i shutout Arija Ahonena. Traktor je tjedan otvorio slavljem od 3-0 u Jekaterinburgu uz sva tri gola postignuta u smiraju utakmice. Uslijedio je povratak u Čeljabinsk gdje su najprije poraženi od SKA-a da bi kasnije sa uvjerljivih 4-1 nadvisili moskovski Dinamo. U tom susretu briljirao je Čeh Jan Buliš sa dva gola i asistencijom. Branitelj naslova se tako nije proslavio na turneji istokom. Između poraza u Magnitogorsku i Čeljabinsku osvojili su jedine bodove i to pobjedom kod Avtomoblistom sa 4-3 poslije kaznenih udaraca. Pobjedu im je donio Richard Gynge koji je tako nastavio s dobrim predstavama u novom klubu.

Richard Gynge (Dinamo Moskva)














Od novaka u ligi najbolji tjedan imao je praški Lev koji je serijom pobjeda zasjeo na sam vrh zapada. Prvo su kod kuće pogotkom Klepiša svladali Donbas sa 1-0. Uslijedila su dva gostovanja; u Čehovu su s 2-0 bili bolji od Vitjaza uz shutout Tomaša Popperlea dok su u Čerepovecu slavili s 3-2 poslije kazneinh udaraca. Pobjedničkog je izveo Juraj Mikuš. Ako se pitate koji od dvojice istog imena, bio je to napadač. Slovan je do prve pobjede u KHL-u došao početkom tjedna protiv Spartaka i to zahvaljujući Miroslavu Šatanu koji je zabio pobjendički nazneni udarac za pobjedu 2-1. Uslijedilo je gostovanje u Minsku gdje su tjesno poraženi od Dinama. Nezaustavljiv je kod domaćina bio Teemu Laine sa 3 boda od čega 2 gola. Bolje sreće bili su u Čehovu gdje su slavili s čistih 3-0 uz shutout Jaroslava Janusa. Najlošijim od novaka pokazao se Donbas koji je s 4 osvojena boda zasad na samom dnu zapada. Odigrali su tek dva susreta; poslije minimalnog poraza u pragu došla je dugo očekivana premijera sa Sibirmom te poraz od 2-3 nakon kaznenih udaraca. Vođom momčadi zasad se pokazao Jevgenij Dadonov dok su velika većina njih još uvijek veliki dužnici.

Odmah po službenoj objavi lockouta u NHL-u došlo je do prvih transfera u KHL. Prvog dana je najaktivniji i zasad najkonkretniji bio magnitogorski Metalurg. Oni su potpisali svog bivšeg igrača i domaćeg dečka Jevgenija Malkina te iskusnog braniča Sergeja Gončara. Ukrajinski Donbas iz Donjecka u svoje je redove doveo jedina dva ukrajinska NHL-ovca: Ruslana Fedotenka i Alekseja Ponikarovskog. Još par dana prije Traktor iz Čeljabinska potpisao je Bjelorusa Andreja Kosticina. Mnogo je nagađanja o prelascima, ali zasad su samo ovi službeni.

Ilja Kovalčuk i Vladimir Tarasenko tako bi trebali pojačati SKA, Pavel Dacjuk Ak Bars, Anton Hudobin Atlant, Kaspars Daugavinš Dinamo Rigu, Aleksandr Ovečkin moskovski Dinamo, Roman Červenka Avangard, Jevgenij Orlov Metalurg Novokunjeck, Nikolaj Antropov Baris itd. Jedno je sigurno, bit će burno u KHL-u narednih dana.

Jevgenija Malkina ponovno ćemo gledati u dresu Metalurga iz Magnitogorska

Nema komentara:

Objavi komentar