Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 23. rujna 2012.

Lockout prilika za KHL

Sve oči hokejaške javnosti proteklog tjedna bile su uprte u posljedice objave lockouta u NHL-u, ponajprije na odlaske igrača u europske klubove. KHL klubovi su sukladno pravilima koje je postavila liga krenuli u potpisivanje NHL igrača. No, ono što je za KHL puno važnije jest činjenica da će barem ovu sezonu biti najjača hokejaška liga na svijetu. Na taj će način privući puno veću pažnju šire publike, naročito one iz Sjeverne Amerike koja će biti željna vrhunskog hokeja. KHL je tako već krenuo u ofenzivu te krupnim koracima širi svoju popularnost van granica Rusije ali i Europe. Na taj način koriste veliku priliku za napredak koju im je pružio upravo lockout.



Zaključno s prvim danom jeseni ovo su igrači koji su svoje NHL klubove zamijenjili onim iz KHL-a. Zasad je najaktivniji bio Metalurg iz Magnitogorska koji je i prvi ispunio kvotu od tri igrača. Riječ je o ruskim majstorima Jevgeniju Malkinu, Nikolaju Kuljominu i Sergeju Gončaru. Superbogati SKA iz Sankt Peterburga doveo je Ilju Kovalčuka i Sergeja Bobrovskog. Ništa manje bogati CSKA potpisao je Pavela Dacjuka i Ilju Brizgalova. Branitelj naslova moskovski Dinamo sve je podredio dovođenju Aleksandra Ovečkina koji se vrlo brzo odlučio na povratak u klub u kojem je i potekao. Novi član lige, praški Lev, doveo je češki dvojac - Jakuba Voračeka i Jirija Hudlera. Slovan iz Bratislave osigurao je usluge ponajboljeg slovačkog braniča Lubomira Višnovskog. Donbas iz Donjecka pojačala su jedina dva ukrajinska NHL-ovca: Aleksej Ponikarovski i Ruslan Fedotenko. Dinamo iz Rige doveo je mladu latvijsku nadu Kasparsa Daugavinša. Nail Jakupov, prvi izbor ovogodišnjeg NHL drafta, pojačao je svoj matični klub Neftehimik.

Lokomotiv iz Jaroslavla doveo je Artjoma Anisimova, igrača poteklog u klubu, te vratara Semjona Varlamova. Baris iz Astane je, prirodno, sve svoje snage usmjero na dovođenje jedinog Kazaka u NHL-u te u tome i uspio - riječ je o Nikolaju Antropovu. Zasad jedini igrač koji nije pojačao klub iz svoje KHL zemlje je finski vratar Nicklas Backstrom. On će odsad stajati na vratima Dinama iz Minska. Atlant je konačno riješio pitanje prvog vratara, to mjesto odsad pripada mladom ruskom NHL-ovcu Antonu Hudobinu. Zanimljiva je priča s mladim Vladimirom Tarasenkom koji je ove sezone trebao debitirati u NHL-u. Već je bio dogovoren povratak u klub u kojem je završio prošlu sezonu, SKA, ali je u potpis ugovora u posljednji trenutak otkaza i to zbog nesuglasica u vezi ugovora. Navodno je Tarasenko u posljednji trenutak tražio više nego što je prvotno bilo dogovoreno. Time se otvara mogućnost povratka u matični Sibir gdje bi mu pomoćni trener bio otac i menadžer Andrej. Transfer je vrlo izgledan.

Od onih Rusa u NHL-u koji su još slobodni vrijedi spomenuti Aleksandra Sjomina, Antona Volčenkova, Andreja Markova, Aleksandra Burmistrova, Nikolaja Habibulina, Fjodora Tjutina, Alekseja Jemelina i Antona Babčuka. Hoće li još tko od njih slijediti put svojih NHL sunarodnjaka ostaje za vidjeti? Klubovi koji zasad miruju i koji ne pokazuju namjeru dovođenja NHL-ovaca su pomalo iznenađujuće vrlo bogati Ak Bars, Avangard i Salavat Julajev. I dok u dva potonja generalni menadžeri iza kulisa dogovaraju pojačanja u Ak Barsu su otvoreno rekli da ih ne zanima dovođenje igrača iz NHL-a i to jer ga smatraju neisplativim. Većina ostalih klubova nema novčanih sredstava za takvo nešto npr. Spartak je silno želio dovesti svog bivšeg igrača Ilju Kovalčuka ali su u borbi s SKA-ovim rubljima bili nemoćni.


Nema komentara:

Objavi komentar