Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 9. rujna 2012.

KHL: Prvi tjedan

Završen je nepuni prvi tjedan natjecanja u KHL-u. Evo kraktog pregleda što se u njemu događalo.

Sve je počelo u utorak tradicionalnim susretom lanjskih finalista natjecanja, dosad poznatim pod nazivom Kup otkritja iliti Opening cup. U spomen na prošlogodišnju tragediju Lokomotiva iz Jaroslavla koja se dogodila upravo za vrijeme prošlosezonske prve utakmice sezone Opening cup preimenovan je u Lokomotiv cup. U moskovskoj Megasport areni branitelj naslova Dinamo dočekao je Avangard iz Omska te ga pobijedio sa 3-2 nakon izvođenja kaznenih udaraca. Početnu prednost gostiju (prvi gol nove setone djelo je Antona Kurjanova) poništili su Kokarev i Anisin da bi Tomaš Zaborsky, zamjena za otišlog Červenku, utakmicu odveo u produžetke. Tamo nije bilo golova, a drugi bod domaćinu iz kaznenog udarca donosi ovoljetno pojačanje Aleksej Cvetkov. To je Dinamu drugo osvajanje Opening/Lokomotiv cupa, još jedan imaju Salavat Julajev i Ak Bars.



 Slavlje Dinamovaca










Oba kluba imala su uspješan nastavak natjecanja; Dinamo je u dva domaća susreta bio bolji od Barisa 5-1 te Jugre 5-3. Protiv Barisa je briljiralo švedsko pojačanje Richard Gynge sa hat-trickom dok je zasad zakazao mladi Anisin sa tek jednim golom u tri susreta. Avangard je na drugom gostovanju na zapadu došao do prve pobjede i to u Sankt Petersburgu protiv SKA. Rasprodani Ledovji dvorec nije dojmio momčad iz Omska koja je golovima Nesterova i Belova došla do pobjede; počasni gol za SKA postigao je Afinogenov. Dva dana poslije na istom ledu domaći nisu imali milosti prema Barisu, slavili su sa 7-3 uz tri boda mladog Sergeja Monahova te bivšeg člana Barisa Kevina Dallmana.

Lošu domaću premijeru imao je nadobudni CSKA, u gradskom derbiju sa Spartakom poraženi su s 0-1. Jedini gol djelo je Stanislava Žmakina dok je Sergej Borisov na golu upisao shutout. U drugom dvoboju armejci su opet imali problema, ali ovaj put su ostvarili pobjedu. Bili su bolji od Donbasa sa 5-3, aprva dva boda u njihovom dresu upisao je Aleksandr Radulov. Prije ovog poraza ukrajinski klub je u premijeri u KHL-u pobijedio Slovan u Bratislavi sa 4-2. Utakmicu je obilježila rasprodana Slovnaft arena čime je potvrđeno da će ulazak Slovana u KHL-u biti pozitivan za obje strane. Jedino što rezultati slovačke momčadi nisu bili dobri; nakon Donbasa i riški Dinamo je Bratislavu napustio uzdignutih ruku s razlikom da su oni slavili tek nakon kaznenih udaraca. Prvu utakmicu sezone Latvijci su odigrali u Pragu protiv Leva te izgubili s 1-2; Bartečko i Surovy donijeli su povijesnu pobjedu češkom sastavu. Dva dana kasnije nisu bili te sreće, Spartak je protutnjao Tipsport arenom predvođen dvostrukim strijelcem Nikolajem Bušujevim. Ukupno je bilo 1-4.


Dvojac Martins Karsumš i Miks Indrašis donio je riškom Dinamu pobjedu u Bratislavi












Na dalekom istoku u Habarovsku Amur je u tzv. double headeru dočekao Atlant te ostvario dvije pobjede; prvo su slavili sa 3-1, a onda sa 3-2 u produžecima. Po dva pogotka su postigli Korotkov i Osipov, potonji i pobjednički u produžecima. Dva bolna poraza uz lošu igru Atlant je donekle ispravio pobjedom od 4-3 poslije kaznenih udaraca kod Metalurg Novokuznjecka. Dva dana prije Metalurg je također kod kuće svladao Torpedo sa 3-2 u produžecima; pobjedički gol bio je djelo Megalinskog. Istočnu turneju Torpedo je dodatno upropastio porazom kod Sibira sa 3-5. Nisu pomogla ni tri boda kapetana Varnakova.

Na istoku je svoj povratak u KHL počeo i Lokomotiv i to vrlo uspješno. Najprije su u slavili u Novosibirsku sa 5-2 uz dva gola Staffana Kronwalla da bi dva dana poslije pobjednički prošli i kroz Habarovsk; slavili su 2-1 golovima Trunjova i Averina, a sjajan se na golu pokazao Kolesnik. Katastrofalan start u sezonu imao je Salavat Julajev koji je u dva domaća susreta osvojio tek bod. Najprije ih je poslije kaznenih udaraca sa 3-2 svladao Vitjaz da bi ih dva dana poslije sa 3-1 svladao i Severstal uz dva boda sjajnog braniča Rjazanceva. Dobar start Vitjaz je potvrdio novom pobjedom od 5-4 poslije kaznenih udaraca, ovaj put kod Neftehimika. Pobjedu ponajprije mogu zahvaliti vrataru Kasutinu koji je imao 46 obrana. Neftehimik je prije toga u domaćoj premijeri uvjerljivo svladao Dinamo iz Minska uz shutout Matta Daltona.


Pobjednički start Lokomotiva - vratar Vitalij Kolesnik i branič Mark Flood














Bjeloruski predstavnik je u drugom tatarskom gradu bio uspješniji; preokretom u završnici svladali su Ak Bars sa 3-2 u produžecima. Pobjednički gol postigao je Tim Stapleton. Ak Bars je imao pobjednički start kada su sa 5-2 svladali Severstal uz dva boda trojca Immonen - Kapanen - Obuhov. Vrlo loš start imao je Paul Maurice na klupi magnitogorskog Metalurga. Najprije su poraženi u Čeljabinsku od Trakotra sa 0-2 uz golove Quinta i Kuznjecova da bi onda pali i u Jekaterinburgu protiv Avtomobilista sa 1-3. Loša igra te nadahnuti domaćin bili su odlučujući faktor rezultata. Kod domaćih je briljirao dvostruki strijelac Branislav Mezei.

Vrijedi spomenuti i da u petak, 7.rujna, nije odigrana nijedna utakmica. Tog se datuma prije točno godinu dana dogodila tragedija jaroslavljanskog Lokomotiva te su svi klubovi obilježili godišnjicu prisjetivši se svojih bivših kolega preminulih u stravičnoj nesreći.


Nema komentara:

Objavi komentar