Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 16. prosinca 2012.

U 20 - Divizija 2A: Japanci protutnjali Brasovom

Prvo završeno natjecanje ovosezonskih svjetskih prvenstava u kategoriji ispod 20 godina je ono divizije 2A. Za one koji se još ne snalaze s novim formatom natjecanja riječ je o četvrtom razredu svjetskog hokeja. Šest reprezentacija okupilo se u rumunjskom Brasovu, a nakon sedmodnevnog natjecanja prvo mjesto uvjerljivo je osvojio Japan zaradivši tako promociju u diviziju 1B. Posljednje mjesto pripalo je Španjolskoj koja će od sljedeće sezone igrati diviziju 2B. Ova divizija posebno je zanimljiva hrvatskim ljubiteljima hokeja budući da će u njoj od sljedeće sezone nastupati i naša reprezentacija koja je ispala iz divizije 1B.



Rezultati

Litva - Nizozemska  1:2
Mađarska - Japan  2:7
Rumunjska - Španjolska  6:3
----------
Litva - Mađarska  1:3
Japan - Španjolska  6:1
Nizozemska - Rumunjska  4:5
----------
Mađarska - Španjolska  6:2
Japan - Nizozemska  8:1
Litva - Rumunjska  3:5
----------
Nizozemska - Mađarska  5:6 OT
Španjolska - Litva  3:6
Rumunjska - Japan  1:4
----------
Japan - Litva  6:3
Španjolska - Nizozemska  3:5
Mađarska - Rumunjska  5:1

Poredak

Japan 15, Mađarska 11, Rumunjska 9, Nizozemska 7, Litva 3, Španjolska 0.



Japan je prošle sezone ispao iz divizije 1B nakon što ih je u odlučujućem susretu porazila Hrvatska. U Rumunjski su došli sa samo jednim ciljem; odmah se vratiti u diviziju 1B. To su i postigli i to na vrlo uvjerljiv način. Već prvog dana ostvarili su ključnu pobjedu nad Mađarskom. Nakon dvije trećine gubili su 1-2, ali su serijom golova s igračem više došli do uvjerljive pobjede. U sljedeća dva susreta imali su lagan posao protiv Španjolske i Nizozemske da bi ih na nešto težu kušnju stavili domaćini u četvrtoj utakmici. Turnir su zaključili pobjedom nad Litvom koja je morala biti mnogo uvjerljivija. O japanskoj dominaciji na turniru dovoljno govori činjenica o udarcima na gol; sami su u prosjeku uputili 45.2 po utakmici, a dozvolili tek 17. Posljedica toga j gol razlika 31:8 te naposljetku i promocija. U momčadi je bio tek jedan igrač koji igra van Japana, a najefikasniji su bili Shogo Nakajima i Makuru Furuhashi sa po 9 poena. Njihov suigrač Hiroto Sato proglašen je za najboljeg braniča turnira.



Ambiciozni Mađari nisu uspjeli u naumu da dođu do prvog mjesta, ali su ostvarili napredak u odnosu na prošlu sezonu kada su završili treći. Već nakon prve utakmice i poraza od Japana bilo je jasno da od promocije neće biti ništa. Moguće da se to odrazilo i na nastupe na ostatku turnira gdje je momčad ostvarivala mahom tijesne pobjede te čak i izgubila jedan bod protiv Nizozemaca. Međutim, veliki plus Mađara je što su svi osim dva igrača članovi domaćih klubova što je pokazatelj da njihov omladinski program može proizvesti igrače za ovu fazu natjecanja. Ako se projekt nastupa i u MHL-u pokaže uspješnim možemo očekivati proboj Mađarske u viši rang natjecanja u ovoj kategoriji. Najeikasniji igrač bio je junior Miskolca Krisztian Nagy sa 6 bodova, a iskazao se i vratar finskog Espooa Oliver Agoston.



Domaćini Rumunji okitili su se brončanom medaljom što je veliki uspjeh ako se zna da su lani igrali u diviziji 2B. Sve eventualne brige oko ostanka riješili su u proj utakmici pobjedom od 6-3 nad Španjolskom. U drugom susretu su pobijedili i Nizozemsku sa 5-4 umalo ispustivši veliko vodstvo od 5-1 u završnici susreta. I u trećem susretu ostvarena je pobjeda, ovaj put 5-3 protiv Litve. San o promociji raspršio se u posljednja dva susreta; najprije ih je svladao Japan sa 4-1 da bi ih u posljednjem susretu sa 5-2 svladali i Mađari. Napredak rumunjskih juniora u ovoj sezoni posljedica je napretka rumunjskog hokeja u organizacijskom smislu. Tek šest igrača dolazi iz stranih klubova, a najbolji među njima je Roberto Gliga, član švedskog Tingsryda te ujedno i najbolji napadač turnira sa 7 bodova. Iz rumunjskih redova dolazi i najbolji vratar turnira Zoltan Toke.




Četvrto mjesto pripalo je Nizozemskoj što je napredak u odnosu na lanjsko peto. Nizozemski hokej nikako da se pomakne sa mrtve točke što se odražava i na relativno loše rezultate mlađih kategorija. Turnir je otvoren pomalo iznenađujućom pobjedom od 2-1 nad Litvom. Uslijedili su tijesan poraz od domaćina sa 4-5 te uvjerljivi od pobjednika Japana od 1-8. Puno bolji otpor pružen je Mađarima od kojih su izgubili tek u produžecima. Bila je to ujedno i najbolja utakmica oranja na turniru. Turnir je zaključen i drugom pobjedom na turniru od 5-3 nad Španjolskom. Nizozemcima je tako pripala zlatna sredina na turniru; nisu bili blizu ni promocije ni ispadanja. Momčad sastavljena od igrača isključivo domaćih klubova u svojim redovima ima dva najefikasnija igrača turnira; Tonyja Rasa sa 12 i Dannyja Stemphera sa 10 bodova. Prvom je 18, a potonjem 17 godina te je pred njima svijetla budućnost u nizozemskoj U20 reprezentaciji.


Najveće razočaranje turnira je Litva koja je lanjsko srebro zamijenila ovosezonskim petim mjestom. Nitko ih na turniru nije uvjerljivo nadigrao ni rezultatski ponizio, ali su svejedno upisali četiri poraza. Pobjeda vrijedna ostanka ostvarena je u četvrtoj utakmici protiv Španjolske; bilo je 6-3. Ovakav rezultat izravna je posljedica tankog kadra kojeg Litva ima u ovom godištu. Naime, tek dvojica njihovih igrača je imala 19 godina, šestorica 18, osmorica 17 te po trojica 16 i 15. Tek su četvorica igrača članovi stranih klubova, a vrijedi spomenuti i dvojicu igrača iz MHL momčadi Baltice iz Vilniusa. Jedan od njih je Aimas Fiscevas, najbolji strijelac momčadi sa 8 bodova. Vrijedi istaknuti i sjajan učinak 15-godišnjeg napadača Vilkasa iz Vilniusa Ilje Četvertaka koji je upisao 5 bodova. Mlada litavska momčad pokazala je određene kvalitete, a pošto će još neko vrijeme nastupati na juniorskim prvenstvima za očekivati je i bolje rezultate.



Španjolska je od lanjskog četvrtog mjesta pala na samo začelje divizije. Nisu osvojili ni boda te su se pokazali nedovoljno kvalitetnim za ovu razinu natjecanja. Presudnim se pokazao poraz od Litve u četvrtoj utakmici. Već na samom početku su ušli u veliki zaostatak koji se  vremenom povećavao sve do 1-6. Sa dva gola u posljednje četiri minute Španjolci uspijevaju tek ublažiti poraz. Najveću nadu u ostanak Španjolci su polagali u jednog od dva igrača iz stranih klubova; Ilvesovog napadača Carlosa Queveda. Nesreća je da se ozlijedio te nije sudjelovao u posljednja dva susreta među kojima je bio i onaj odlučujući protiv Litve. Tako je titulu najboljeg igrača momčadi ponio napadač Txuri Urdina iz San Sebastiana Pablo Puyuelo sa 7 bodova. Španjolsku tako čeka divizija 2B, a koji će je protivnici tamo čekati saznat ćemo sredinom siječnja kada se u beogradu igra turnir divizije 2B.

Nema komentara:

Objavi komentar