Ukupno prikaza stranice

petak, 25. siječnja 2013.

U20 - Divizija 3: Zlato za Kinu

Divizija 3, najniži rang natjecanja svjetskog prvenstva do 20 godina, od ove sezone trebala je dobiti novog člana - Ujedinjene Arapske Emirate. Na kraju ga je i dobila i nije dobila no o tom nešto kasnije. Ono što je najvažnije jest da je na turniru održanom u Sofiji prvo mjesto osvojila reprezentacija Kine dok su domaćini Bugari osvojoli srebro. Treće mjesto zauzeo je Novi Zeland, a bez medalja su ostali Meksiko i Turska.



Rezultati

Kina - Turska  7-3
Novi Zeland - Meksiko  1-0
UAE - Bugarska  0-5 b.b. (0-16)
-----------
Kina- Novi Zeland  4-1
Turska - UAE  5-0 b.b (11-0)
Meksiko - Bugarska  1-3
-----------
Meksiko - Turska  11-2
Kina - UAE  5-0 b.b. (23-1)
Novi Zeland - Bugarska  0-6
-----------
UAE - Meksiko  0-5 b.b. (0-6)
Turska - Novi Zeland  2-6
Bugarska - Kina  1-10
-----------
Novi Zeland - UAE  5-0 b.b. (12-1)
Bugarska - Turska  4-3
Meksiko - Kina  1-6

* - rezultati u zagradama su neslužbeno odigrane utakmice

Poredak
Kina 15, Bugarska 12, Novi Zeland 9, Meksiko 6, Turska 3, UAE (diskvalificirani)


Reprezentacija Kine Sofiju je napustila sa svih pet pobjeda i tako zasluženo izborila plasman u diviziju 2B. Lani ih je u tome zaustavio Island, ali ovaj put nije nitko u tome nije uspio. Kinezi su igrali sve bolje što se turnir primicao kraju. U najvažnijem susretu, u četvrtom kolu, slomili su otpor srebrnih Bugara pobjedom od čak 10-1. Potvrda pobjede stigla je u posljednjem kolu kada je lanjski sudionik divizije 2B Meksiko svladan sa 6-1. Zanimljivo je da su kineski sastav činili igrači iz samo dva kluba; 9 ih je iz Qiqihara, a 11 iz Harbina. Najbolji među njima bio je Jiachang Bao sa 9 bodova, a zaslužio je i nagradu za najboljeg napadača turnira. Samo šestero igrača je izlazno godište što im ostavlja veliku mogućnost da se sljedeće sezone održe u diviziji 2A.

Bugarska se redovito prijavljuje kao domaćin turnira, ali rijetko kad ostvari nekakav uspjeh i pokaže napredak. Ove sezone učinili su upravo to osvojivši srebro na domaćem terenu što je veliki napredak u odnosu na lanjsko predzadnje mjesto. Pobijedili su favorizirane Meksiko i Novi Zeland, a pali tek od Kineza. Tijesna pobjeda protiv Turske u posljednjem kolu osigurala im je srebro. Napredak međuostalim treba zahvaliti činjenici što čak petero igrača dolazi iz slovačkih i čeških juniorskih momčadi. Njihova kvaliteta bila je prevaga u osvajanju srebra. Tako je Ivan Hodulov iz slovačkih Pieštana najefikasniji igrač turnira sa 10 bodova. Kristian Radovanov iz sofijske Slavie najbolji je branič turnira. Ni Bugari sljedeće sezone neće patiti od izostanka igrača, samo ih j epet izlazno godište. To im daje priliku da možda čak pokušaju napasti i prvo mjesto.

Činjenica da je na Novom Zelandu vrijeme mrtve sezone nije pomogla u okupljanju momčadi za put u Sofiju. Nastupilo je tek 17 igrača što je utjecalo i na konačan uspjeh. U prvom dvoboju sa Meksikom slavili u 1-0 što im je, kasnije će se pokazati, osiguralo broncu. Pružili su dobar otpor Kini (1-4), ali se i osramotili protiv Bugarske (0-4). Sve u svemu mogu biti zadovoljni, bar zbog činjenice da suponovili prošlosezonski uspjeh. među igračima se najviše istakao vratar Aston Brookes koji je ponio nagradu za najboljeg vratara turnira. Među igračima je najbolji bio Frazer Ellis sa 7 bodova. Teško da i sljedeće sezone mogu u borbu za vrh budući da se igraču u punom broju najčešće okupe jedino kada se turnir igra na Novom Zelandu.

Još prošle sezone Meksiko je umalo ispao iz divizije 2B. Umjesto ekspresnog povratka tamo zeleno-crveni iz Srednje Amerike u Sofiji nisu uzeli ni medalju. Teško je reći što je razlog takvog podbačaja, pogotovo ako se zna da su imali iskusan sastav u kojem je čak 11 igrača bilo izlazno godište. Uspjeli u pobijediti jedino Tursku dok su ih sve ostale momčadi nadigrale. Razlog podbačaja vjerojatno leži u činjenici što nijedan igrač nije došao iz neke američke juniorske lige već su svi bili iz domaćih klubova. Branič Aztec Eagle Warriorsa Miguel Colas bio je najefikasniji sa 6 bodova. Da li je ovo samo loša generacija ili je meksički juniorski hokej u krizi vidjet ćemo sljedeće sezone kada će Meksiko tražiti put iskupljenja.

Već drugu sezonu za redom Turska prvenstvo završava na najnižem mjestu svjetskog poretka. Još prije dvije sezone pobijeđivali su protivnike poput Novog Zelanda i Bugarske, ali sada više ne uspijevaju. Međutim, važno je da nastupaju i jedino će na taj način turski hokej napredovati. Rijetke su zemlje čije reprezentacije nastupaju na sva tri svjetska prvenstva, a Turska je jedna od njih. Svi igrači su iz turskih kluba, a samo ih je četvero izlazno godište. Sljedeće sezone možda nekoga i pobijede. Gokalp Solak iz ankarskog Baskenta najbolji je pojedinac ove momčadi sa ostvarenih 7 bodova.

Trebao je ovo biti prvi turnir u povijesti za U20 selekciju Ujedinjenih Arapskih Emirata. Međutim, u Sofiju su doputovali sa samo 15 igrača što nije bilo dovoljno za legalan nastup. Tako su diskvalificirani, ali im je IIHF izašao u susret i dozvolio da odigraju sve zakazane susrete. Rezultati nisu bili ugodni, ali to je bilo i očekivano s obzirom da su nastupili sa 15 igrača i da su natjecateljski još potpuno neiskusni. Međutim, važno je da su nastupili i još k tome zabili dva pogotka. Svaki premijerni nastup je lijepo vidjeti jer se njime povećava hokejaška karta svijeta. Šteta je što već drugu godinu za redom na prvenstvu nije bilo Sjeverne Koreje i Kineskog Taipeija, ali je za nadati da će nastupiti bar u seniorskoj konkurenciji. U ovu diviziju sljedeće godine dolazi Belgija koja će zamijeniti Kinu, a za nadati se da ćemo vidjeti UAE i možda još nekog novog predstavnika.

Nema komentara:

Objavi komentar