Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 6. ožujka 2014.

KHL doigravanje - najava i prognoza istoka

Vrijeme je za doigravanje. Sve što se dosad događalo briše se i kreće iz početka. Šesnaest klubova borit će se za Gagarinov trofej, a kratku najavu i prognozu parova četvrtfinala istoka pročitajte u nastavku.






Metalurg Magnitogorsk (1) - Admiral Vladivostok (8)

Konačno je Metalurg dočekao da zasjedne na vrh istoka, barem u regularnoj sezoni. Velika očekivanja momčad je, barem gledajući rezultat, ispunila te sada puni samopouzdanja ulaze u prvu rundu doigravanja. Osobito su dobri bili poslije olimpijske stanke što i nije čudno s obzirom da im nijedan igrač nije bio u Sočiju. Trener Keenan imao je vremena momčad pripremiti za doigravanje što je čini se i napravio, osobito sa obrambenim segmentom koji je tijekom sezone znao biti bolna točka. Utakmice protiv Ak Barsa, Dinama i Torpeda bile su pravi pokazatelj kako će to izgledati u doigravanju, a sudeći prema izvedbi Metalurga nema sumnje kako su na to spremni.

Igrački kadar:Vratar Košečkin je u odličnoj formi što je od krucijalne važnosti za momčad koja je u prošlosti često ima aproblem prvog vratara. Povratak prvog braniča Chrisa Leea dosta će značiti Metalurgu, on je tip igrača koji im je nedostajao prošlih sezona. U napadu sve ovisi o prvoj trojci; Mozjakin, Kovar i Zaripov tri su najefikasnija igrača cijele lige i o njihovoj izvedbi ovisi i izvedba cijele momčadi. Tu se za momčad krije opasnost jer ostatak mmčadi dosad nije pokazao da može iskočiti u napadačkom smislu kada je to potrebno. Određeni napredak po tom pitanju donijela su dva pojačanja; Osala i Pare te bi oni mogli biti igrači koji će pogurati Metalurg kada to bude potrebno.

U prvoj rundi čeka ih debitant Admiral koji je u borbi sa iskusnijima Traktorom i Avangardom izašao kao pobjednik zahvaljujući velikoj domaćoj seriji pobjeda. Velik je to za uspjeh za momčad s obzirom da su u ključnom dijelu sezone ostali i bez trenera Jortikke i kapetana Lisina te još nekoliko bitnih igrača. Novi trenere Svetlov uspio je održati momčad na visokoj razini, a pomogao je i dobar izbor pojačanja. Posljednjih osam utakmica Admiral je igrao kod kuće gdje su pokazali dobru igru, ali tijekom cijele sezone velikim su se problemom za njih pokazala gostovanja gdje su im izvedbe bile mnogo lošije.

Igrački kadar: Trenutno je prvi izbor mladi Ivanjikov koji je tijekom sezone pokazao velike oscilacije; od fenomenalnih do užasnih izvedbi. Nedostaje mu iskustva te je veliko pitanje hoće li dorasti izazovu doigravanja i prvog napada lige, pogotovo ako se Hovinen u međuvremenu ne bude oporavio od ozljede. Obrana je vrlo dobra, ali izvedbe kod kuće (mali led) znatno se razlikuju od novih gostujućih. Teško je očekivati da budu na visini zadatka kroz cijelu seriju pogotovo jer je činu uglavnom neiskusni igrači. Napadački dio igre također je podležan oscilacijama, ali za razliku od Metalurga Admiral ima veliku širinu i sve su linije opasne. Najvažniji igrač svakako je njemački centar Schutz, a vrijedi izdvojiti i kolege mu iz linije - švedski dvojac Bergfors i Gynge.

Prognoza : 4-1 - Metalurg ima prednost u skoro svim segmentima igre i u svim linijama, a što je još važnije i u iskustvu. Admiral je vrlo slab gost i njihova obrana teško će zaustaviti Mozjakinovu liniju. Ipak, jednu pobjedu mogu ostvariti na domaćem ledu gdje su favorit protiv bilo koje momčadi lige.



Baris Astana (2) - Avtomobilist Jekaterinburg (7)

Najugodnije iznenađenje cijele lige svakako je Baris koji je nakon godina tavorenja u donjem domu istoka dočekao svoju sezonu u kojoj su zaslužili drugo mjesto. Nadaju se da je ovo konačno sezone u kojoj će srušiti prokletstvo prve runde doigravanje u kojoj su ispali u svakoj od proteklih pet KHL sezona. Momčad je u silaznoj putanji; već duže vremena to nije momčad s početka sezone koja je bila strah i trepet cijele lige. Posebno je loša bila protekla turneja zapadom na kojoj su upisali četiri glatka poraza. Jedno je sigurno; Baris je daleko od optimalne forme.

Igrački kadar: Vratari i obrana nisu perjanica Barisa i to im je veliki problem pred doigravanje. Ahonen i Jeremejev solidni su vratari, ali ne spadaju u vrh lige i teško da su sposobni za to da se momčad šlepa na njih. Obrana je dodatno oslabljena ozljedom Kudroča, ali i bez njega nema dovoljnu kvalitetu za velike stvari. Međutim, napad Barisa najefikasniji je u ligi i glavni razlog dobrih rezultata kluba. Posebno je dobra linija s Bochenskim, Dawesom i Boydom koji se vraća nakon ozljede. O njihovoj izvedbi uvelike ovise šanse momčadi, ali treba reći i kako Baris ima ogromnu širinu u napadu. Sve linije vrlo su opasne i vrlo dobro uigrane te mogu probiti svaku obranu.

U boljoj situaciji nije ni Avtomobilist koji je također postigao vrhunski i neočekivani rezultat s obzirom da su protekle sezone bili na samom dnu lige. Novi trener Jemelin donio je drugi način igre i razmišljanja, a to je u skupa s pravim poslom pri sastavljanju momčadi bila dobitna kombinacija. I Avtomobilist nije u optimalnoj formi; protekla turneja pokazala je mnoge nedostatke, a upisana su i tri poraza. Veliko je pitanje je li momčad spremna za ono što je očekuje jer nemaju iskustva u doigravanju.

Igrački kadar: Glavni pojedinac momčadi tijekom cijele sezone bio je vratar Kovar, ali čini se da mu je sada u najvažnijem dijelu sezone forma u silaznoj putanji. Ipak, i takav je ključni faktor rezultata svoje momčadi. U obrani se ističu Viklund i Lepisto, osobito u napadačkom segmentu dok je ostatak izuzetno defenzivno orijentiran. U napadu je najopasnija linija sa Lazarevim, Černovim i Malihinom s potonjim kao nadolazećom zvijezdom lige i najopasnijim igračem momčadi. Ostatak napada vrlo je uravnotežen i podjednako neugodan, ali nedostaje im iskustva u doigravanju. Uravnoteženost, discipliniranost i izvrsna organizacije igre glavne su odlike Avtomobilista.

Prognoza:  4-2 - Vrlo nezahvalan par za prognozu jer je riječ o momčadima koje nisu u punoj formi i čije je mogućnosti najteže procijeniti. Dosta toga će ovisiti o inspiraciji pojedinaca, prije svega u Barisu. Prognoziram nešto dužu seriju i određenu prednost za kazahstanski klub zbog velike želje i veće širine u napadačkom segmentu.



Ak Bars Kazan (3) - Sibir Novosibirsk (6)

Tatarska momčad završava regularnu sezonu s puno oscilacija. Treće mjesto nije neuspjeh budući da je ovo prva sezona nakon rekonstrukcije momčadi, ali igra koju su pokazivali u posljednje vrijeme ne daje im razloga za preveliko veselje. U posljednje vrijeme osobito se lošim pokazao napad, ali ni obrana nije bila na visini zadatka. Ipak, dovođenje Petružaleka i Milovzorova malo je razbudilo uspavanu momčad te posljednjih par utakmica pokazuje da spremni čekaju doigravanje.

Igrački kadar: Barulin je imao oscilacija kroz sezonu, ali bi u doigravanju po običaju trebao zaigrati u punoj formi te će biti velika prednost za Ak Bars. Obrana ima veliku širinu, ali problem bi mogao biti što je njezin ključni član Nikulin totalno van forme. Važna je činjenica da je obrana Ak Barsa jedna od najofenzivnijih u ligi što bi u doigravanju mogla biti otegotna okolnost. Napad ima veliku širinu, a posebno je dojmljivo to što imaju četiri vrhunska centra u Burmistrovu, Stapletonu, Svitovu i Tereščenku. Na krilima također vlada gužva, ali sve to ne znači da je napad nezaustavljiv. Mnogo puta se ove sezone pokazalo da među njima vlada slaba kemija što bi za Ak Bars mogao biti veliki problem.

Sibir već tradicionalno zauzima niža mjesta koja vode u doigravanju što je za klub njihovih apetita dobar uspjeh. Ove sezone mogli su i bolje, ali je kriza u drugom dijelu sezone uzela maha. Prošle sezone skoro nepromijenjena momčad umalo je ispala od Avangarda pokazavši odličnu igru. Posljednji rezultati pokazuju šarolike rezultate, a igra da doigravanje čekaju poprilično rastrgani i nespremni. Iako slove za jednu od najorganiziranijih momčadi lige, Sibir često zna imati problema sa rupama u igri što je kobno za doigravanje.

Igrački kadar: Vratar Koskinen pokazao se kao dobar izbor, ali daleko od toga da je riječ o jako pouzdanom vrataru. Obrana je nedavno ojačana Hrabalom i Martinovim čime su dobili dodatnu dubinu, osobito prema naprijed. Obrana je općenito dobro posložena, a predvodi je Belov čiji je osobiti značaj igra s igračem više. U napadu dosta toga ovisi o izvrsnom finskom centru Lehteri te njegovom sunarodnjaku Enlundu. Njima treba pridodati Monju, Kugriševa i Kopejkina i to bi otprilike bilo to što se napadačkog učinka tiče. Ostatak napada poprilično je defenzivno orijentiran i kad je tako Sibir je jako teška momčad za probiti što bi im mogla biti velika prednost u seriji sa Ak Barsom.

Prognoza: 4-2 - Iako nisu pokazali previše razloga da im se vjeruje Ak Bars je prekaljena momčad koja zna kako igrati serije sa zatvorenim protivnicima poput Sibira. Sibir je još prošle sezone pokazao kako svojom igrom u doigravanju mogu zagorčiti život bilo kome, ali činjenica je da sada nemaju vratara top kalibra kao i da nemaju ofezivnu snagu za probijanje Ak Barsa.




Salavat Julajev Ufa (4) - Torpedo Nižnji Novgorod (5)

Salavat je odigrao još jednu sezonu u kojoj su se morali zadovoljiti prosječnošću, ali s obzirom na ambicije ali i konkurenciju četvrto mjesto nije neuspjeh. Ipak, igrački kadar i forma govore nam kako se Salavat treba bojati svakog protivnika u četvrtfinalu. Nedavne utakmice pokazale su mnoge boljke u igri koje pokazuju kako je momčad daleko od spremne za doigravanje. Realtivno mladi trener Jurzinov dosad se pokazao dobrim riješenjem ta klupu momčadi, ali pravi test bit će mu ovo doigravanje gdje će imati priliku pokazati kako je zamislio proboj Salavata prema vrhu istoka.

Igrački kadar: Vratarska pozicija vrlo je škakljivo pitanje; mlada zvijezda Vasilevski se kroz sezonu pokazao dobrim izborom, ali pitanje je kako će reagirati na najvećoj sceni pod velikim pritiskom. Obrana je na prvi pogled jaka, ali kroz sezonu je tu bilo dosta problema i općenito ne ulijeva preveliko povjerenje navijačima. Razlog je i ponekad prevelika ofenzivnost u čemu prednjači Kolcov koji iza sebe ima vrlo efikasnu sezonu. U napadu je Salavatu dosta značio povratak izrazitog strijelca Makarova s kojim se odlično nadopunujuju Filatov i Hartikainen. Posebno je ubojita linija s Pihlstromom i Mirnovim, dvojcem koji bi z drugog plana mogli biti ključni u važnim trenucima. Napad je općenito vrlo širok, ali i ne previše sklon obrambenoj igri što bi moglo dovesti do problema.

Torpedo iza sebe ima odličnu sezonu. Mladi trener Skudra napravio je sjajan posao sa kompletno novom momčadi te ju je učinio velikom prijetnjom cijelom istoku. Kod Torpeda je riječ o vrlo specifičnom sustavu igre kojeg krasi izuzetna organizacija i disciplina, osobito u obrambenom segmentu što često zna dovesti do potpunog otupljivanja protivničkih napada. Protekle četiri utakmice pokazale su rezultate takve igre, ali i to da Torpedo može biti vrlo ranjiv, osobito ako utakmica ne krene u pravom smjeru. Takve velike oscilacije u igri i rezultatu dovele su Torpedo do titule najnepredvidljivije momčadi lige.

Igrački kadar: Vratarski dvojac Gelašvili-Kasutin jamči sigurnost, ali i ne preveliku stabilnost budući da obojica mogu potrefiti crni dan što je često bio slučaj tijekom sezone. U obrani se ističe ime finskog olimpijca Hietanena koji je dobar i prema naprijed i prema nazad. Ostali braniči znatno su slabije kvalitete te su uglavnom orijentirani na obrambene zadatke. U napadu je uvjerljivo najvažnija prva linija sa Salminenom i Wolskim kao krilima te iskusnim Immonenom na centru. Nedavno pojačanje Skačkov doprinio je širini te bi u suradnji sa iskusnim Krasnoslobodcevim mogao biti velika prijetnja Salavatu.

Prognoza: 3-4 - Ovo je dvoboj totalno nezahvalan za prognozu te je velika vjerojatnost da će biti riješen u sedmoj utakmici. Dvoboj je ovo dva mlada trenera od kojih su moje simpatije na strani Skudre koji u taktičkom smislu sigurno ima bolja riješenje od svog kolege Jurzinova. U dvoboju vratara također dajem prednost Gelašviliju vjerujući kako Vasielvski neće podnijeti veliko breme na svojim leđima. 

Nema komentara:

Objavi komentar