Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 31. listopada 2011.

Hokej u Hrvatskoj

Kao prvo, oprostit ćete mi što ću u budućnostu umjesto punog naziva hokej na ledu u svojim postovima koristiti skraćenu verziju hokej (uz dužno poštovanje hokeju na travi).

Neću pisati o povijesti hokeja na ledu, sve što znam o prošlosti našeg hokeja znam sa službenih stranica pojedinih hokejaških klubova. Za one koje zanima, lako je pronaći više o toj tematici.

Više ću se koncentrirati na sadašnjost i budućnost hrvatskog hokeja. Svu brigu o hokeju u Hrvatskoj vodi HSHL (Hrvatski savez hokeja na ledu). On je organizator sdvih domaćih natjecanja i njegovi su članovi gotovo svi hokejaški klubovi u Hrvatskoj. U Hrvatskoj postoje državna prvenstva seniora, juniora, mlađih juniora, kadeta i mlađih kadeta. Osim u domaćim natjecanjima, hrvatski klubovi nastupaju i u inozemnim natjecanjima.

Prvi od njih je KHL Medveščak koji već treću sezonu nastupa u Erste Bank Eishockey ligi (EBEL), otvorenom prvenstvu Austrije. U EBEL-u osim Medveščaka nastupa i šest austrijskih klubova, dva slovenska te po jedna mađarski i češki. Medveščak je jedini profesionalni klub u Hrvatskoj, klub koji je izašao daleko izvan okvira hrvatskog hokeja i u financijskom i organizacijskom smislu. Kao što sam već spomenuo, postao je jedan od najuspješnijih i najpopularnijih sportskih klubova u zemlji čime je ovom sportu u Hrvatskoj podigao popularnost i dao priliku za veliki zamah.

KHL Mladost od ove sezone nastupa u Slohokej ligi, ligi čiji su još članovi šest slovenskih i jedan srbijanski klub. Mladost je u istom natjecanju sudjelovala i prije dvije sezone. Lani su nastupali zajedno sa KHL Medveščak i KHL Zagreb pod imenom Team Zagreb. Uvidjevši da im se više isplati nastupati samostalno, od ove sezone su to i učinili. Učinili su određeni iskorak u financijskom i organizacijskom smislu i na pravom su putu napretka.

Seniori KHL Medveščak i KHL Mladost nastupaju osim u inozemnim ligama i u Prvenstvu Hrvatske. Zajedno s njima tu je i treći zagrebački klub KHL Zagreb te jedini klub van Zagreba koji se natječe u bilo kojem natjecanju pod okriljem HSHL-a - KHL Sisak.

Što se juniora tiče, prvenstvo Hrvatske igraju isti klubovi kao i seniorsko_ Medveščak, Mladost, Zagreb i Sisak. U Slovenskom državnom prvenstvu zajedno sa šest slovenskih klubova već drugu sezonu nastupa i selekcija najboljih juniora iz tri zagrebačka kluba pod imenom Team Zagreb.

U konkurenciji mlađih juniora situacija je ista kaoi kod njihovih starijih kolega. Prvenstvo Hrvatske sa četiri kluba i nastup Team Zagreba u slovenskom državnom prvenstvu.

Kadeti igraju jedino prvenstvo Hrvatske i to jedino tri Zagrebačka kluba pošto Sisčani u ovoj kategoriji nemaju dovoljan broj igrača.

Najmlađa kategorija mlađih kadeta, dječaci do dvanaest godina nastupaju u domaćem prvenstvu koje se odigrava po specifičnom sistemu. Prvenstvo je podjeljeno na dvije skupine: prvu u kojoj nastupaju prve momčadi tri zagrebačka kluba i drugu u kojoj igraju druge momčadi istih klubova. Takav sistem odigrava se zbog velikog broja djece u ovoj kategoriji što pokazuje povećani interes za treniranjem hokeja u zadnjih par godina.

Kategorije niže od spomenutih su škola, mala škola i početnici no oni još uvijek ne igraju prvenstvo već povremeno sudjeluju na turnirima. Jedina iznimka je ovogodišnje sudjelovanje Medveščakove U11 selekcije u prvenstvu Slovenije.

To bi bilo to što se tiče općeg djela o hrvatskom hokeju. U budućim postovima napisat ću nešto podrobnije o klubovima i natjecanjima.

Nema komentara:

Objavi komentar