Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 31. listopada 2011.

Medveščak u EBEL-u, sezona 2011/2012

Nakon ispadanja od KAC-a u četvrtfinalu doigravanja u sezoni 2010/2011 Medveščak je krenuo u rekonstrukciju momčadi. Trener Douglas Bradley je priveo sezonu kraju i znalo se da menadžment medvjeda kreće u potragu za novim čovjekom na klupi. Dugo nije bilo službene potvrde o kome se radi dok napokon nije potvrđena dugo živuća glasina da je novi trener Marty Raymond, Kanađanin koji je dotad vodio ECHL momčad Bakersfield Condors. Tako je postao četvrti trener Medveščaka otkad je u EBEL-u naslijedivši Douglasa Bradleya, Teda Satora i Enija Sacilotta.

Navijače je radovala činjenica da okosnica momčadi ostaje ista; vratar Kristan, braniči Letang, MacAulay, Letang, Sertich i Sandrock te napadači Kinasewich, Banham, Day i Prpic. Klub su napustili rezervni vratar Krošelj, braniči Powers i Gazdic te napadači Filewich, Guidarelli, MacLean, Rabbit i Rendulić.

Nešto poslije kraja sezone klub je objavio da je za novu sezonu doveden sjajni mladi napadač slovenskih Jesenica Robert Sabolič. Međutim, dobar nastup na svjetskom prvenstvu u Slovačkoj i dobra ponuda iz švedskog drugoligaša Sodertaljea bili su dovoljni da mladi Slovenac iskoristi klauzulu iz ugovora s medvjedima te pojača Sodertalje.

Imena pojačanja Medveščaka objavljivana su tokom čitavog ljeta. Tako su za potpisani vratar Michael Ouzas, braniči Geoff Waugh (novac za njega prikupljen je u akciji sponzora PAN-a), Sasha Pokulok, Saša Martinović i Andy Delmore te napadači Dario Kostović, Tom Zanoški, Dino Gombar, Gal Koren, David Brine, Adam Naglich, Pascal Morency i Vyacheslav Trukhno. Šok je izazvala činjenica da se klub riješio ljubimca navijača i jednog od najboljih strijelca momčadi, Johna Hecimovica. Mnogi i danas žale za tom činjenicom, ali popularni Hecko očito se nije uklapao u planove novog trenera.

Na probi je bio i francuski napadač Damien Raux s kojim naposlijetku nije potpisan ugovor kao ni sa slovenskim vratarom Alešo Silom. U klubu su zadržane i domaće snage; mladi trio Ivan Šijan, Mislav Blagus i Dominik Kanaet. Na golu se sklopom okolnosti na početku sezone našao i mladi Andrej Vasiljević.

Momčad je u predsezoni nastupala na dva jaka turnira; na Kolin cupu u švicarskom Zugu poraženi su od  klubova iz mnogo jačih liga; švicarskih Klotena i Zuga i ruskog Torpeda. Na drugom memorijalu Ferda Spajića u Zagrebu također su poraženi u sva tri susreta. Bolji su bili opet Zug, češke Vitkovice i njemački Munchen. Što je bilo važnije od tih poraza bilo je da je momčad igrala doista dobro te da nisu razočarali. Štose sezona bližila to je vjera u dobar rezultat rasla. Glavobolju je izazivala tek činjenica da sezonu moraju početi bez ozlijeđenih Kristana i Prpica.

Sve je počelo u Linzu 9.rujna. Poraz od 3-2 nije nikog jako pogodio budući da je protivnik bio ojačani Linz koji je slovio za jednog od favorita natjecanja. Prva domaća utakmica igrala se dva dana kasnije protiv novog člana lige; čeških Orla iz Znojma kojima je to bila premijera u novom natjecanju. Unatoč vodstvu od 3-0, Medveščak je gostima dozvolio povratak te je utakmicu dobio tek nakon izvođenja kaznenih udaraca.

Domaći poraz od Graza razočarao je navijače poglavito zbog nezalaganja igrača i općenito jako loše igre. Kolik-toliko su im se odužili sa dvije uzastopne gotujuće pobjede na tradicionalno vrućim gostovanjima u Beču i Villachu.

Uslijedio je novi domaći poraz, ovaj put u produžecima od Olimpije- Igra nije bila loša, navijači su unatoč porazu mogli biti zadovoljni prikazanim. Poraz u mađarskom Fehervaru nije izostao ni ove sezone, ovaj put je barem osvojen bod.

Slijedeća utakmica bila je u Salzburgu. Na gol medvjeda stao je mladi Andrej Vasiljević umjesto ozlijeđenog Ouzasa i doživio vatreno krštenje. Mladi vratar bio je suočen s najboljim napadom lige te poraz od 6-4 nije nikoga jako začudio. Ipak, ne smije se sva krivnja svaliti na mladog Vasiljevića pošto cijela momčad nije odigrala na zavidnoj razini.

Za slijedeću utakmicu Medveščak je iz Slovačke elspresno doveo mladog vratara Krešimira Matu Tomljenovića koji je direktno iz aviona stao na vrata i zajedno s igračima koji su odigrali sjajnu utakmicu donio pobjedu nad liderom KAC-om od 5-4. Euforiju zbog pobjede i sjajne igre narušila je odluka austrijskog saveza o poništenju utakmice i registraciji iste kao pobjede KAC-a 5-0.

Momčad se od šoka nije oporavila te je u slijedećem kolu doživila debakl u Znojmu; poraženi su s čak 8-2. Slijedeću utakmicu na vrata je opet stao edovoljno oporavljeni Michael Ouzas. Protivnik je bio Linz koji je, kao i prije njih Graz, Olimpija i KAC, iz Doma sportova odnio oba boda. Loša vijest je bila i nova ozlijeda vratara Ouzasa i to nakon sudara s vlastitim suigračem Banhamom.

Sreća je za medvjede što se u međuvremenu oporavio prvi vratar Robert Kristan koji je debi u novoj sezoni ostvario već u slijedećoj utakmici u Grazu. Momčad je napokon odigrala pravu utakmicu te je ostvarena pobjeda od 6-1. Serija dobrih rezultata nije nastavljena i u sljedećoj utakmici. Naime, iz Doma sportova ovaj put su bodove odnijele Jesenice. Dovoljan je bio jedan gol Finca Anttija Puse.

Ljestvica u tom trenutku nije izgledala lijepo, tek 10 bodova iz 13 utakmice bio je učinak lošiji od očekivanog. Slijedile su dvije domaće utakmice te su bodovi iz istih bili imperativ. Srećom, momčad je proradila te je najprije ostvarena uvjerljiva pobjeda protiv Vienna Capitalsa 7-2 te dva dana poslije i protiv mađarske Sape 4-3. Ta utakmica je posebna po tome što je Medveščak gubio 2-0 sedam minuta prije kraja. Tad je uslijedio ludi preokret te je do kraja susreta pak četiri puta zatresao mađarsku mrežu te je ostvarena pobjeda 4-2.

Tako je Medveščak nakon 15 utakmica na sedmom mjestu sa 14 bodova koliko ima i osmoplasirani Graz. Za momčad medvjeda slijedi borba za svaki bod te za mjesto koje bi im trebalo donijeti plasman među prvih šest čime bi osigurali doigravanje bez dodatnog razigravanja.

Dojma sam da ova momčad još nije dala svoj maksimum. Štoviše, ni blizu svog maksimuma. Potencijal koji ova momčad ima i i koji može pretočiti u još bolju igru raduje svakog navijača Medveščaka. Nadajmo se da nakon osrednjeg starta slijedi odlična sredina prvenstva. Nadajmo se da će do nove godine Medveščak pomalo zacementirati svoje mjesto među prvih šest momčadi lige.

Nema komentara:

Objavi komentar